Enigste optie met garantie op behoud derogatie.

De enigste optie om derogatie te behouden is de invoering van de fosfaatrechten.
Je zou de fosfaat rechten kunnen invoeren met een voorlopige beschikking.
Peildatum en productie referentie blijven gelijk alleen er wordt een voorlopige generieke korting ingevoerd die groot genoeg is om onder ons plafond te blijven.
In 2018 kan dan een definitieve toekenning van rechten worden gedaan op de voorstellen die er nu liggen.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Alles beter dan via melkproductie het gaat immers om P
+1
groeier
@hans1980
Als we maar niet weer opnieuw een melkquotum krijgen, dan is alles goed. Maar enkel tellen met fosfaatrechten is al voldoende, als overgangsfase naar grondgebondenheid. Gaan handelen in rechten is een zeer slecht idee, is weer hetzelfde als melkquotum. Dus enkel nog uitbreiden d.m.v. huren of aankopen van extra land.
+1
Druk
@groeier
Is er een echt wezenlijk verschil tussen melkquotum en fosfaatrechten? Beiden toch enorme zijn enorme kostprijsplussers?

Het gaat toch over kwaliteit (oppervlakte)water, en dat dan veroorzaakt door de melkveehouderij. Er zijn grote regionale verschillen, daar zal dan toch ook op moeten worden gestuurd?
brabo
@hans1980
Nee het gaat om het nitraatgehalte in het grondwater
Frans1
@brabo
Het fosfaatplafond gaat toch echt over p
j h p
@Frans1 Daarom is het allemaal zo krom als wat.
cjw73
@m uut m wat maakt het jou uit of we nu wel of geen derogatie overhouden. Je mag toch niet meer dan 170 kg voor de bio.
Zou zeggen gewoon weg ermee en tevens ook Bex en klw de laan uit. Want das alleen creatief boekhouden en dan zullen we wel eens hoe ver we komen.
+4
pieta
@cjw73 bex/KLW is niet alleen creatief boekhouden. Onzinverkoper. Bij ons daalt jaar op jaar het P-gehalte in het gras. Wij zijn toe aan KLW en mogelijkheden om ons land met voldoende fosfaat te bemesten.
cjw73
@pieta doe je toch vast iets verkeerd want hier niks aan de hand. En hier in de buurt is de fosfaat toestand van de bodem vrij hoog.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
doe je toch vast iets verkeerd want hier niks aan de hand. En hier in de buurt is de fosfaat toestand van de bodem vrij hoog.

juist, en lees de reaktie van pieta nu nog eens een keer
cjw73
@cs-agrar iedereen hier weet wel waarom hij zo fel reageert. Want als zoiets werkelijkheid wordt heeft hij een serieus probleem met zoveel koeien de hectare.
Maar misschien is de bodem daar ook wel een vergiet en dan kun je er wel meer op gooien maar dat gaat gewoon naar beneden.
+5
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
Want als zoiets werkelijkheid wordt heeft hij een serieus probleem met zoveel koeien de hectare.Maar misschien is de bodem daar ook wel een vergiet en dan kun je er wel meer op gooien maar dat gaat gewoon naar beneden.

Hebben jullie dan allemaal niet door dat iedereen een serieus probleem gaat krijgen? Op de melk remmen is de oplossing niet, een oplossing werkt alleen afdoende als je de oorzaak wegneemt, en dat gat met melk niet hard genoeg. Harde referentiedata, aantallen dieren, alles is bekend, waarom dat nog lopen kloten via nzo. Hou toch op met al die onzin en tijdverspilling.
En qua die grond van Pieta, lijkt me zeer sterk dat hij van vergietgrond zo'n produktie halen kan dat ie het teveel aan koeien gewoon voorzien kan van eigen ruwvoer, zoals hij hier al vaker schreef.
pieta
@cs-agrar Enne bedankt voor de hulp. 😁 Medestander zijn altijd welkom.
+2
pieta
@cjw73 Ik vind het wel jammer dat je zo reageert. Wij doen hier gewoon ons best om zoveel mogelijk voer van ons land te halen. De bodem is hier niet bepaald fosfaattoestand hoog op de meeste stukken. En ik zie gewoon elk jaar de gehalten aan P in mijn kuilgras zakken. Mijn GBV zegt mij dan dat je te weinig fosfaat brengt. Mijn bex/KLW zegt dat ik teveel mest af moet voeren omdat ik beperkt wordt op stikstof. De norm bij ons is 230 kg N voor derogatie. Als die norm naar 170 gaat dan wordt het nog erger.
En daarom zeg ik ook dat de bex/KLW niet alleen fraude is. Dat is gewoon hetzelfde als zeggen dat een extensieve boer geen voer kan telen. Is ook onzin.
cjw73
@pieta mijn stelling qua klw heeft niks persoonlijk met jou te maken en ik ben zelf ook fel tegenstander om mest af te voeren en kunstmest aan te voeren.
En doen zelf ook allang mee aan Bex en klw. Maar heb ook al ontdekt dat er nog veel lekken in zitten en die misbruiken sommige collega's van ons straks weer om de mest weer te dumpen met alle gevolgen van dien.
pieta
@cjw73 Het echte mestdumpen komt uit een andere hoek. Niet zozeer van de bex.
christo
@pieta En dan worden de oogjes toegeknepen. Gemeen he? Als wij weten hoe en waar het probleem zit, waarom de rest dan niet?
meelezer10
Quote Reactie van @pieta:
Mijn bex/KLW zegt dat ik teveel mest af moet voeren omdat ik beperkt wordt op stikstof. De norm bij ons is 230 kg N voor derogatie

hoeveel bex voordeel kun jij halen op N.
+1
pieta
@meelezer10 Vorige jaar 15% op N en op fosfaat 23%.
m uut m
@cjw73
Ik persoonlijk hoef geen en ook geen fosfaatrechten.
Voor de melkveehouderij is derogatie wel waardevol.
Alle opties die langskomen gaan mij geld kosten en bieden geen garantie dat de fosfaat productie onder het plafond komt.
Wiebren
Goed dat al die opties ingebracht worden, dat laat zien dat er besef komt van het probleem.

Ik mis in de meeste bijdragen op dit vlak wel een aantal zaken:
-Hoe los je het probleem van te veel koeien en fosfaat in 2017 op?
-Is de optie uitvoerbaar? (Dus een partij die kan uitvoeren)
-Is de optie juridisch houdbaar?
-Is er politiek draagvlak (te verwachten)?
-Hoe valt op voorhand te bewijzen dat het gaat werken en hoe houd je de vinger aan de pols in 2017?

Als deze vragen niet beantwoord kunnen worden is het eerder goedbedoeld meedenken (ook waardevol!) dan dé oplossing
+2
cs-agrar
@Wiebren En zo zitten jullie maar beetje "nee" te schudden en komt er niets van de grond...
groeier
@cs-agrar
Het moet wel in 2017
Cornelis
@Wiebren Wiebren even een vraag. Is de derogatie voor 2017 in groot gevaar of niet?
jg
@Cornelis En wat is het perspectief voor 2018, is dan de KRW bepalend voor derogatie of de resultaten kwa nitraat ?
+1
Wiebren
@Cornelis als Nederland niet nog deze maand met een aanvalsplan in Brussel komt praten is 2017 absoluut in gevaar.
Wel een plan én reductie in 2017 maakt de jaren erna bespreekbaar (geen garantie op derogatie vooraf)
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
als Nederland niet nog deze maand met een aanvalsplan in Brussel komt praten is 2017 absoluut in gevaar.Wel een plan én reductie in 2017 maakt de jaren erna bespreekbaar

Jij was toch iets van beleidmaker? Als dat plan deze maand nog klaar moet, hoe kan het dan dat je tijd hebt om hier te reageren? Plan dus al klaar? vertel..
Carola
@cs-agrar NZO moet het plan maken Mijnheer agrar. LTO en van Dam houden schone handjes.
+1
Noorderling
@Carola
We hebben een mest probleem, geen zuivel probleem.
Carola
U@Noorderling U bent nog in de ontkenningsfase zie ik.
+4
Noorderling
@Carola
Wat zou ik moeten ontkennen? We zitten momenteel zo ver in deze bak ellende, dat het hele zaakje van mij wel mag barsten. Liever een paar koeien minder zonder derogatie dan een paar minder met P rechten. Kom je tenminste nog een keer van je voer af, zelf een deel van het krachtvoer telen. Lijkt me zo gek nog niet.

Grondgebondenheid was de toekomstvisie van NZO en LTO. Denk je dat voor elkaar te hebben, blijken alle volgende regelingen en wetten juist intensiveren in de hand te werken. Als het niet linksom grondgebonden wordt, dan wel rechtsom zonder derogatie. Dan moeten de $$ het maar regelen.
weurding
Quote Reactie van @Noorderling:
de $$

gzd in 1945 al opgeheven 😉
+1
Carola
@Noorderling ik deel uw mening niet om de zaak te laten barsten
+1
Noorderling
@Carola

Wat zou een mogelijke oplossing kunnen zijn?
Niemand wil zijn handen er aan branden. LTO wil de kool en de geit sparen. NZO wil zich zo weinig mogelijk bemoeien met stront. van Dam wil alleen maar minder koeien in Nederland.

Het gaat er nog op uit draaien dat we straks P rechten hebben zonder derogatie met een leverantiebeperking bij de melkfabriek.
Ieder jaar kunnen we op de knieeen naar Brussel om te smeken voor verlenging. Niedersachsen en NRW zitten niet op onze stront te wachten, die grens gaat binnenkort ook dicht. Frankrijk ziet ons als marktverziekers vd melk. Vanuit andere EU staten hoeven we ook niet op veel sympathie te rekenen.
Ik acht de kans dat we derogatie gaan krijgen erg klein, en als we die krijgen wordt deze wel zo onwerkbaar dat alleen bedrijven in veenweidegebieden er noodgedwongen aan mee moeten doen.
+2
Carola
@Noorderling eerst een poging doen de derogatie te behouden. En dat zal van NZO moeten komen. Minder mest komt er hoe dan ook vanaf 2018. Zonder strijd geen overwinning
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Carola:
eerst een poging doen de derogatie te behouden. En dat zal van NZO moeten komen.

Hoop doet leven, alleen is het nog maar 2 maandjes tot 2017.
Hoe wil je uberhaubt in 2017 gemiddeld onder het fosfaatplafond komen? 4000 koeien per dag naar de slacht?
Vervolgens nog een kleinigheide, we zitten dan op de peildatum, dan moeten we ook nog ca 7% krimpen om onder het fosfaatplafond uitkomen. Elke koe die t/m juni extra blijft lopen boven het gemiddelde moeten er in de tweede helft van het jaar 2 weg.

Een onmogelijke opgave, beide beentjes op de grond en vast voorbereiden op plan B: Hoe red ik me zonder derogatie.
Carola
@Noorderling Wij redden ons wel. Probeer voor het geheel te denken.
George
[quote="@Noorderling" p="1357671"][Het gaat er nog op uit draaien dat we straks P rechten hebben zonder derogatie met een leverantiebeperking quote]

Ik denk dat je gelijk hebt , straks fosfaatrechten en geen derogatie. Daar lijkt het op uit te draaien.
Carola
@George en wat zal dan de waarde van de rechten zijn?
weurding
Quote Reactie van @Carola:
en wat zal dan de waarde van de rechten zijn?

niet te voorspellen, immers was melkquotum ook veel te duur in het begin en de bedragen werden steeds hoger
Druk
@weurding
Wie heeft voordeel van een prijs voor fosfaatrechten? Toch alleen de stoppers en de belastingdienst? Voor de blijvers is het toch alleen een kostprijsplusser? Er verdwijnt zo weer een hoop eigen vermogen uit de sector.
Mijn idee: geen vrije verhandelbaarheid maar vast koppelen aan de grond.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Druk:
maar vast koppelen aan de grond.

Dat punt is not done bij Wiebren,liever doormodderen
+1
Druk
@Frans1
Waarom zou LTO toch alleen voor moeilijke oplossingen willen gaan? Het totale corps adviseurs kan zo mooi in stand blijven.
weurding
@Druk de blijver van nu is misschien wel een stopper in de toekomst 😄, we zullen wel zien hoe de bal rolt, overigens koppelen aan grond prima idee, maar ga er maar vanuit dat door die koppeling de grondprijs ook stijgt, het mag wat kosten namelijk 😉
Druk
@weurding
Grondprijsstijging toch vast niet meer dan 20% aflossing en (gemiddeld) 2% rente op investeringsbedrag in fosfaatrechten.
Zelf heb ik geen geloof in het feit dat de prijs van de fosfaatrechten (circa 15.000 euro per hectare) volledig in mindering komt op de grondprijs.
weurding
@Druk in mindering? denk dat er een plus op de grondprijs komt als de aankoop van een ha gelijk staat aan het houden van 2 melkkoeien meer, geen 15000 overigens, maar de ha prijs zal zeker niet minder worden
pieta
Quote Reactie van @Druk:
Mijn idee: geen vrije verhandelbaarheid maar vast koppelen aan de grond.

Mijn idee: vrije verhandelbaarheid met een vaste koppeling aan grond.
Frans1
Quote Reactie van @Carola:
en wat zal dan de waarde van de rechten zijn?

Altijd teveel
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Het gaat er nog op uit draaien dat we straks P rechten hebben zonder derogatie met een leverantiebeperking bij de melkfabriek.

Ik denk dat je daarin gelijk gaat krijgen. Geen derogatie en wel fosfaatrechten.
+1
MARTIJN G
@cs-agrar Wees blij dat hij reageert i.p.v. op de man te spelen.
George
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Wees blij dat hij reageert i.p.v. op de man te spelen.

Nee jij hebt fijne reacties . CS heeft misschien wel gelijk , als het beleid op deze maand aankomt heeft hij eigenlijk geen tijd om hier te reageren.
+5
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Jij was toch iets van beleidmaker? Als dat plan deze maand nog klaar moet, hoe kan het dan dat je tijd hebt om hier te reageren? Plan dus al klaar? vertel..

Met het beleid wat ze bij LTO voeren is het al meer dan 10 jaar geleden mis gegaan toen ze voor afschaffing van quotering waren. Daar is het al mis gegaan en dat is de grootste fout die ze gemaakt hebben. Toen hadden ze samen met NMV en DDB voor behoudt quotering moeten zijn.
Nu moet er hier beleid worden bedacht met fosfaatrechten en dergelijke wat niet prachtig Europees geregeld is. Maar waar je wel door Europa op de vingers wordt getikt.
Ik weet dat ik hiermee in de herhaling val maar ik ben altijd ongelooflijke tegenstander geweest van het afschaffen van quotering en kan me er nog steeds niet in vinden dat ze het ooit gedaan hebben. Het is nog meer chaos geworden dan ik gedacht had.
+1
MARTIJN G
@Wiebren Inderdaad dan blijft als enige optie over melk reduceren. Niks doen is ook geen optie.
+1
Noorderling
@MARTIJN G
En wat gaan we dan doen met bedrijven die gesneden hebben in de jongveestapel, nu in dezelfde P ruimte een flinke plas meer melk produceren? Die doen toch niets verkeerd?
MARTIJN G
@Noorderling Hier ook al minder jongvee. Dat is gewoon pech.
+1
groeier
@Wiebren
We zijn eruit, de zuivelfabrieken zijn de enige die dit waar kunnen maken.
+4
m uut m
@groeier
Met een reductie op de melkproductie krijg je nog geen garantie dat de fosfaat productie onder het plafond komt.
Wil je via de zuivel spelen dan zul je de referentie op of voor 2 juli 2015 moeten hebben.
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de melkveehouders die nu al minder fosfaat produceren dan de peildatum nog een keer moeten inleveren door een latere datum te nemen met een forse korting.
groeier
@m uut m
Dat is geen een van alle relevant, een melk fabriek mag op basis van melk kwaliteit uitbetalen, zo ook meer betalen voor weidemelk, of fors minder voor koeien die binnen blijven.
pieta
@groeier Een coop mag bij meerderheid van leden vlgs mij afspreken wat ze wil zo ongeveer.
m uut m
@Wiebren
Lijkt mij dat deze optie aan alle voorwaarden voldoet.
Wiebren
@m uut m juridisch haalbaar juist nu Brussel een streep door invoering van de wet in 2017 heeft gezet? Vertel, wat is de escape ?
+1
m uut m
@Wiebren
Heel simpel een voorlopige beschikking geven die onder het plafond ligt.
Gelijk met invoering een generieke korting van rond de 5 % dus.
+4
zwier
@Wiebren Ik volg de discussies op dit prikbord al enige tijd en wat ik nog niet snap is het volgende, brussel heeft de wet afgeschoten ivm staatssteun, als de wet nu ingaat , met een korting, peildatum 2-7-15 om onder het fosfaat quotum te komen en de rechten worden voorlopig niet verhandelbaar , is dan het probleem staatssteun weg?, en is dit dan voldoende voor brussel?
+1
m uut m
@zwier
Hè hè toch iemand die verder kijkt.
Verhandelbaar was niet zo zeer het probleem.
Als de fosfaatrechten werden/worden ingevoerd op een niveau onder het fosfaat plafond was of is er geen probleem.
Of niet dan Wiebren.
Je kan wel stoer blijven doen maar de oplossing die enig hout snijd moet bij van Dam wegkomen de rest is kostprijs verhogendzonder zicht op resultaat.
+1
Wiebren
@m uut m ik ben niet stoer aan het doen. Het enige probleem is een sector die wat moet gebeuren voor zich uitschuift en vindt dat een ander het moet regelen. Dat kan nu niet meer. Of nu vee minderen of straks geen derogatie. Moeilijker is het echt niet.
m uut m
@Wiebren
Ik schuif geen problemen vooruit.
Ik heb altijd geprobeerd om constructief mee te denken.
Op ons bedrijf hebben wij de maatregelen al genomen om de derogatie niet in gevaar te brengen.
+1
Wiebren
@m uut m ik zeg ook de sector, niet M út M hè. Ik snap je frustratie wel hoor
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Of nu vee minderen of straks geen derogatie. Moeilijker is het echt niet.

Al het zo makkelijk is, waarom dan zo moeilijk doen. Zelf schiet je momenteel redelijk gefrustreerd elke meedenkende prikker af. Jij hebt al lang in kaart wat er juridisch mogelijk is, richt je daarop met de betreffende partijen. Is de wil er niet bij die partijen dan hoef je niet eens te dreigen met de gevolgen, die zijn vrij duidelijk ondertussen.

Ik begrijp ook dat geen plan indienen betekent geen derogatie in 2017. Dan kun je net zo goed mijn noodscenario uit de kast trekken, komt op hetzelfde neer, alleen gebruik je het als onderdeel van je onderhandelingen voor 2018-2021.

Tip: kijk/luister een uurtje naar live concerten van Bruce Springsteen, goed stukje muziek met allemaal blije enthousiaste mensen, weer eens wat anders... Ik vrolijk daar meestal behoorlijk van op.

Veel succes komende week.
+1
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam afschieten vind ik wat zwart-wit, het frustreert me niet ik probeer alleen mee te geven dat ook simpele ideeen nog best moeilijk kunnen zijn in uitvoering.
Als ik dat achterwege moet laten hier, geen probleem. Dan straks ook maar niet uitleggen waarom er wat anders uitkwam dan?
+8
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren

Je moet doen wat je niet laten kunt, nu en straks. Uiteindelijk horen de bestuurders verantwoording af te leggen, niet jij.

Je opstelling stoort me gewoon. Deze quote zegt genoeg:
Quote Reactie van @Wiebren:
Het enige probleem is een sector die wat moet gebeuren voor zich uitschuift en vindt dat een ander het moet regelen. Dat kan nu niet meer. Of nu vee minderen of straks geen derogatie.

Ook ik voel me, zoals velen hier, aangesproken met de term "sector". Je verwijt de sector de problemen op een ander af te schuiven. Velen zijn echter bereid een offer te brengen om de kans op een nieuwe derogatie te vergroten. Tegelijk weten diezelfde velen ook dat een plan op basis van vrijwilligheid en solidariteit niet tot het beoogde doel zal leiden. Dat weet jij ook, dat maakt je verwijt in mijn ogen hypocriet. Misschien pak ik het wel te persoonlijk op.

In de aanloop naar en tijdens de derogatietop komende vrijdag gaat het al lang niet meer over de maatregelen zelf, maar zal het moeten gaan over afdwingbare solidariteit. Kun je dat niet leveren, hoef je geen enkele maatregel voor te stellen, totaal kansloos. Schenk gewoon klare wijn.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Ik kan het niet beter verwoorden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Schenk gewoon klare wijn.

Volgens mij drinken de meeste boeren liever een biertje dan wijn. Daar begint het probleem al.
+3
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam daarom schrijf jij ook een column om mensen wakker te schudden toch? Als ze allemaal wakker zouden zijn was dat ook niet nodig. Eenzelfde reden heb ik om hier te reageren. Degenen die hun energie steken in het afzeiken van mij en anderen zitten nog steeds in de ontkenningsfase.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Degenen die hun energie steken in het afzeiken van mij en anderen zitten nog steeds in de ontkenningsfase.

Je hebt de steun van ons als klootjesvolk toch niet direct nodig deze dagen. Je zit al weken met bobo's en juristen om tafel, daar zul je het spel mee moeten spelen. Wij volgen vanzelf wanneer jij kans ziet alle kikkers in de kruiwagen te dwingen.
+2
jorisdriepinter
@Wiebren Dat zie je toch verkeerd Wiebren. Dat jij je richt op het redden wat er te redden valt is wel begrijpelijk. Maar er is te veel gebeurd in het verleden waar jij bij betrokken bent om je te vrijwaarden van weerwoord. Dat is de realiteit waar jij mee zal moeten leven.
Velen hier willen wel meewerken aan een oplossing, maar die moet recht doen aan de verhoudingen. En daar zit hem de kneep. In de jacht op een oplossing drijgt iedereen over 1 kam te worden geschoren en dat roept, naar mijn mening, terecht weerstand op.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
terecht weerstand op.

Ja ,dat klopt ,want ik doe even niet mee. Heb een nieuwe stal gebouwd op basis van de visie van
Lto en Nzo in 2013, dus ik ben voornemens 90 a 100 koeien te gaan melken op ca. 63 ha . Momenteel kalven de pinken op basis van eigen opfok af en ik ben zeker niet voornemens om
vrijwillig te gaan ruimen. Het enige wat ik gedaan heb is varkensrechten kopen en niet verhuren, mede om het fosfaatplafond. Als de derogatie er niet inzit, is dat erg jammer,maar het zij zo. Komt in 2019 of 2020 waarschijnlijk weer wel wat. Met deze verdeling van de fosfaatrechten kan ik echt niet leven.vandaar dat ik even niet mee doe.
hans1980
@cornelissen
Helemaal mee eens ! bloeden voor de groeier om derogatie te behouden ????
klant
@cornelissen zo sta ik er ook in
janv
Quote Reactie van @cornelissen:
Ja ,dat klopt ,want ik doe even niet mee. Heb een nieuwe stal gebouwd op basis van de visie vanLto en Nzo in 2013, dus ik ben voornemens 90 a 100 koeien te gaan melken op ca. 63 ha . Momenteel kalven de pinken op basis van eigen opfok af en ik ben zeker niet voornemens omvrijwillig te gaan ruimen. Het enige wat ik gedaan heb is varkensrechten kopen en niet verhuren, mede om het fosfaatplafond. Als de derogatie er niet inzit, is dat erg jammer,maar het zij zo. Komt in 2019 of 2020 waarschijnlijk weer wel wat. Met deze verdeling van de fosfaatrechten kan ik echt niet leven.vandaar dat ik even niet mee doe.

Probleem is dat er ook nog 17000 collega,s zijn die allemaal hun eigen probleem hebben.
+3
Wiebren
@jorisdriepinter en @Jack Rijlaarsdam degenen die zich aangesproken voelen veroorzaken vaak ook niet de problemen. Evengoed heeft iedereen ermee te maken. Vervelend zat.
Denken dat je op eigen erf niks meekrijgt van wat anderen elders doen is naïef. Andersom ook. Er zijn vandaag nog steeds mensen die koeien bijkopen. Er waren de afgelopen jaren ook nog steeds mensen die bestuurders onder druk zetten om toch vooral te handelen naar hun belang.
Doen alsof er een knip zit tussen handelen van bestuurders, adviseurs, bankmensen, onderzoekers en individuele boeren is dan ook niet terecht. Want tot nu toe houden we elkaar in de greep. Anderen de schuld geven van collectief falen en zelf van geen verantwoordelijkheid willen weten is een van de belangrijkste oorzaken van het huidige probleem. En dat is niet aan individuele personen hier gericht. Wijzen naar een ander is in dit geval wijzen in de spiegel. Ieder heeft zo z'n eigen waarheid en als het op eigen erf effect heeft dan heeft 'de sector geen visie, geen ballen, de boel belazerd' en ga zo maar door. Als je zelf slachtoffer bent moet een ook een dader zijn toch?
Mijn uitgangspunt is telkens dat het in alle gevallen steeds over mensen gaat, met eigen keuzes en gedachten. Heel vaak zit er meer verhaal achter dan je eerst denkt. Er wordt veel te makkelijk en te snel geoordeeld.

Ik ben het stadium allang voorbij dat ik wakker lig van wat mensen mij allemaal nadragen. Het is een achtbaanrit geweest en die is nog steeds niet ten einde.
Het duurt blijkbaar jaren voordat slechte keuzes echt samenkomen op het punt dat er nog maar 1 keuze ligt. Het moest dus blijkbaar eerst zover komen.
Komt er een oplossing dan doet die pijn bij iedereen. Komt er geen oplossing dan doet die minstens zoveel pijn en ook bij iedereen.
George
Quote Reactie van @Wiebren:
Komt er een oplossing dat doet die pijn bij iedereen. Komt er geen oplossing dan doet die minstens zoveel pijn en ook bij iedereen.

Tja Wiebren dan ben je dus klaar , wat je ook doet het is foute boel. Of je nu door de kat of de hond wordt gebeten maakt niks meer uit. Tijd voor een nieuwe baan want je bent klaar bij LTO.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Het duurt blijkbaar jaren voordat slechte keuzes echt samenkomen op het punt dat er nog maar 1 keuze ligt.

Dat besef is er nog lang niet. Zet maar een poll op over invoering van fosfaatrechten wanneer er geen nieuwe derogatie komt. Zal eens zien of ik dat voor elkaar krijg.

NB: kan met geen mogelijkheid een poll starten hier.
Wiebren
@zwier een korting invoeren die zorgt dat we bij invoering ónder het plafond zijn kan theoretisch gezien de oplossing zijn. Dus: hoe hebben we binnen 8 weken 200000 koeien minder én een aangenomen wet?
zwier
@Wiebren Oke kan theoretisch een oplossing zijn, nu kunnen we gaan kijken dit in de praktijk te brengen, in nederland worden ongeveer 10000 koeien per week geslacht worden volgens mij, kan je met het verhaal naar brussel dat we volgend jaar per 1 mei (opgave meitelling) op het gewenste niveau zitten?
+1
m uut m
@Wiebren
Waar een wil is een weg.
Koeien hoeven ook niet op 1 januari weg te zijn.
De wet kan ook met terug werkende kracht naar 1 januari 2017 worden aangenomen.
Denk in mogelijkheden.
+1
janv
Quote Reactie van @Wiebren:
een korting invoeren die zorgt dat we bij invoering ónder het plafond zijn kan theoretisch gezien de oplossing zijn. Dus: hoe hebben we binnen 8 weken 200000 koeien minder én een aangenomen wet?

We zijn al 500 dagen onderweg,en10.000 ideeën verder,Lto,stas en Nzo,hoeven het alleen maar juridisch dicht te timmeren,als ik zo mijn bedrijf zou runnen kreeg ik morgen mijn ontslag.
Dus ik verwacht vrijdag een waterdicht plan !
sorry
Quote Reactie van @janv:
Dus ik verwacht vrijdag een waterdicht plan !

en anders...........de roe?
sorry
Quote Reactie van @janv:
mijn bedrijf zou runnen kreeg ik morgen mijn ontslag

van wie zou je dan ontslag moeten krijgen?
janv
Quote Reactie van @sorry:
van wie zou je dan ontslag moeten krijgen?

van de baas
sorry
Quote Reactie van @janv:
en Nvo

...?
janv
@sorry nzo
cs-agrar
Quote Reactie van @janv:
,als ik zo mijn bedrijf zou runnen kreeg ik morgen mijn ontslag
Je was dan allang failliet.
cs-agrar
Quote Reactie van @janv:
We zijn al meer dan 500 dagen onderweg

en zo moeilijk was het niet, want een soortgelijk stelsel was er al voor de varkens, aldus v Dam. Ook werd ergens gequote van dezelfde persoon dat ze vaak met Brussel in overleg waren, en als hij daar zelf niet zat, z'n beste ambtenaren...
Die 23milj ligt al hele tijd op de plank, was voor de boeren bedoeld maar nog steeds niets mee gedaan, want v Dam wil helemaal niet dat het bij de boeren terecht komt. Er gebeurtd daar gewoon niets, en ook niet wat hij zegt dat er gebeurd. Dit uitstel kan je dus geheel op zijn bord schuiven.
Lees hier ook steeds de antwoorden, mag niet van Brussel dit, mag niet van Brussel dat. DDB/NMV gingen in Brussel in gesprek maar daar wisten ze zelf van niets. Dus lijkt me zomaar sterk dat men in Den Haag zelf wel weet wat wel en niet mag.
pieta
@Wiebren Als er op 1 april dat aantal koeien minder zijn dan heb je toch ook een duidelijk gegeven richting Brussel. Ik vind het gewoon zwak van Van Dam dat ie het meteen met een jaar uitstelt. Hij had het ook wat minder ver in de tijd kunnen zetten. Zoek uit hoeveel je korten moet om onder het plafond te komen en doe dat. Zit je dan met de aantallen op een bepaalde datum onder het fosfaatplafond dan kun je dit in Brussel toch laten zien.
Todi
@Wiebren Door de legaal naar eligaal te plaatsen.
+2
Noorderling
@Wiebren
kan het probleem uberhaubt wel opgelost worden?
Drachtige koeien mogen immers niet naar de slacht. Koeien die tot vorige week geïnsemineerd zijn kunnen voor juli niet weg. Verse koeien gaan helemaal al niet de klep op.
Er zou immers de mogelijkheid bestaan om rechten te kopen per 1-1-2017, het begint wel heel erg op paniekvoetbal te lijken, ook vanuit de zuivel. Zelfs op vergadering van de melkfabriek gaat het de halve tijd al over stront, 2cent regeling, 10 cent regeling, nu de 30cent regeling?

we gaan nog heel wat beleven als bepaalde partijen er lucht van krijgen dat er dieren en ongeboren kalveren zinloos naar de slacht gaan.
jg
@Noorderling Schei uit , ieder gemiddeld bedrijf heeft 10 tot 15 guste koeien lopen.
+1
Noorderling
@jg
die zijn al weg gegaan voor het 4e kwartaal 2016 ivm 10cent regeling.
Nog verder snijden in de veestapel terwijl deze dieren allemaal gezond zijn, drachtig of vers gaat dus mooi niet gebeuren.

Er is duidelijk aangegeven dat er verhandelbare rechten zouden komen. Niets stond je in de weg om deze dieren te houden tot 31-12-2016. En nu in een paniek reactie de boel met kg melk beperken? Enige visie en leiderschap is nergens te bekennen.

Dan maar geen derogatie, iedereen aan de vergister en mestkraker achter de stal. Valt die stikstof onder de kunstmest en hebben we van niemand last meer.
klant
@Noorderling reken er maar op dat niets juridisch houdbaar is.
+1
kaas
@jg 10 of 15 guste koeien lopen loop even heen ja 10 tot 15 open koeien en 2 of 3 guste koeien dat komt beter overeen
+5
hookwood
@Noorderling dat verbod geld alleen voor hoogdrachtige koeien...
+3
cjw73
@Noorderling een koe die vorige week geinsemineerd is kan morgen al wel weg hoor!
klant
@cjw73 ben je besodemieterd
cjw73
@klant waar hèb je het over?
Farmer_
Quote Reactie van @Noorderling:
Drachtige koeien mogen immers niet naar de slacht. Koeien die tot vorige week geïnsemineerd zijn kunnen voor juli niet weg. Verse koeien gaan helemaal al niet de klep op.

Dan zou Minister terug naar Brussel moeten gaan voor uitstel/verlenging.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Koeien die tot vorige week geïnsemineerd zijn kunnen voor juli niet weg.

Sjonge jonge jonge, jij kunt wel bij een fanatieke milieuclub gaan werken. Jij wilt zeggen dat je nog nooit een koe die geïnsemineerd is naar de slacht hebt gedaan?
+1
pinokkio
@Wiebren
-rechten invoeren meteen met korting zodat we onder plafond komen.
-niet verhandelbaar, als iemand stopt is het het weg, behalve bij bedrijfsovername dat de opvolger verder kan
-wil je uitbreiden, koop of huur grond en koppel daar een maximum van bv 2.5 tot 3 gve aan.

voordelen:
in brussel is het geen staatssteun
Van Dam zal het moeten doen.
Op termijn een grondgebonden veehouderij waar bepaalde organisaties ook blij van worden
De opvolgers kunnen ook voor de langere termijn verder.
+1
demelkboer
@Wiebren volgens mij weet jij ook wel dat de nzo de enige is die dit kan. En dan wel via a en b q uotum

Zeker met een aantal en ben quotum. Minder melk is minder koe is minder P. Juridisch haalbaar. Ja. Ze halen immers nog steeds al je melk nog steeds op en beyalen ook nog steeds alle liters. Alleen de b liters leveren leer je snel af voor 3 cent.

Draag vlak is er politiek wel voor. Als er maar minder p komt. Uitvoerbaarheid is zeer goed. Zie het melkquotum. Volgens mij werk de z net module quotum nog steeds. Ook zeer goed te monitoren. Elke maand namelijk.

probleem zit hem bij de nzo. A ware wil graag meer melk. Andere fabrieken weten dat het kiezen is tustenen 10% minder melk of 30%. Je weet wel welke keuze ze maken.
hans1980
@demelkboer
Slecht plan 3 cent voor extra melk????
Spotmarkt geeft 40+
Laat veroorzakers doorbreken p Plafond bloeden
+1
demelkboer
@hans1980 voor 3 cent wordt die melk niet gemolken. Als ie niet wordt gemolken gaat ie ook niet op de spotmarkt. Melk die er niet is kun je ook niets aan verdienen
demelkboer
@demelkboer wiebren Dank voor het plusje 😉
MTSTAMMINGA
@demelkboer
Daarom wordt het regelen met melk ook niets ,zolang niet alle melkverwerkers meedoen in nerderland En trouwens van bakel leverde toch vroeger ook een tijdje zijn melk aan een melkfabriek in Italie
klant
Fosfaatplafond is achterhaald nitraatrichtlijn is waar het om draait.
+1
Wiebren
@klant gelukkig dat er ook nog steeds mensen om de klepel zoeken
klant
@Wiebren zouden jullie een keer moeten doen
+3
Erco
@klant ze krijgen evengoed hun loon elke maand
+3
Wiebren
@klant wat doen? Niet nadenken maar gewoon achter het geluid van de klok aangalmen? Dat is wat jij doet met je opmerking, je hebt geen idee waar je het over hebt of wel?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
je hebt geen idee waar je het over hebt of wel?

weet jij al hoe fosfaat als nitraat in water terecht komt?
Wiebren
+3
klant
@Wiebren Ik niet nadenken? Lto was voor afschaffing melkquotum, de enorme vraag die onstond op de wereldmarkt moesten wij ook van meeprofiteren. fosfaatreductie zou wel even via voerspoor geregeld worden. Peildata lagen allang achter ons anticiperen had geen zin. Klw dat zou het worden enz enz enz . Ja hier is goed over nagedacht.
+7
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @klant:
Ik niet nadenken?

Als er een club pertinent geweigerd heeft na te denken dan is het wel Wiebren z'n club. Zoveel kennis, zoveel arrogantie, en zo weinig bereiken en er daardoor zo'n ongekende puinbak van maken waardoor (meer dan) helft van melkveehouderijen in een acute bestaanscrisis verkeerd, en toch vooral geen verantwoordelijkheid willen nemen en vrolijk allemaal op hun pluche blijven zitten. Je moet maar durven.
weurding
@jan is hobbyboer als derogatie er afgaat gaan ze ook wel van hun pluche 😉
klant
@jan is hobbyboer ze hebben allemaal een plaat voor de kop
+2
hans van toos
Fosfaatplafond gedeeld door aantal ha in 2017.Maatschappelijk ook verantwoord!
groeier
@hans van toos
Dat kan zomaar de oplossing zijn, samen met nog wat andere kleine aanpassingen van uit de melkfabrieken.
+2
spotmelker
Pak nu die botte bijl zelf maar gauw (wat %jes korten op 2-7-15) voordat een ander het doet (Brussel derogatie intrekt) Dan kun je vervolgens harder/geloofwaardiger inzetten op een derogatie van 300+ in de jaren erna i.p.v. steeds met hangende pootjes te moeten overleggen.
+3
George
Wat een bende en wat een chaos. En dat allemaal omdat het quotum weg moest , produceren voor een vrije markt , klaar voor de toekomst! Minder starre regeltjes , tijd voor te ondernemen en weet ik wat ik allemaal voorbij heb zien komen de laatste 10 jaar. Wat een wanbeleid en wat een afgang van de belangenbehartiging.
En nu zie ik de laatste maand de boertjes smeken om regelgeving , ze bedenken ze zelfs zelf.
Wat een rare sector , Hig , knmeg.
christo
@George Volkomen gelijk. Wat is jouw oplossing? Laten we dan het verleden even voor wat het is en dan nog een keer: wat is jouw oplossing. De mijne heb ik breed uitgedragen. Op die manier probeer ik mee te denken i.p.v. 100tonners uit de sloot te trekken.
+3
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Laten we dan het verleden even voor wat het is en dan nog een keer: wat is jouw oplossing

George heeft niet gepleit voor afschaffing,dus waarom zou hij nu een oplossing moeten weten voor een probleem waar hij geen hand in heeft.
+2
George
Quote Reactie van @christo:
Volkomen gelijk. Wat is jouw oplossing? Laten we dan het verleden even voor wat het is en dan nog een keer: wat is jouw oplossing. De mijne heb ik breed uitgedragen. Op die manier probeer ik mee te denken i.p.v. 100tonners uit de sloot te trekken.

Oplossing die is er niet meer. Je kent mijn term inmiddels toch wel ? Knmeg.
Ik ben niet schuldig aan deze misère. Ik stond voor heel ander beleid en ben altijd fel tegenstander van het afschaffen van de Europese quotering geweest. Lang niet willen geloven dat ze het echt gingen afschaffen. Mijn hoop was gevestigd op Frankrijk en Duitsland die het graag wilden behouden , maar door de druk uiteindelijk ook overstag gingen. Toen mede door koopoptie van recreatiepark snel het quotum verkocht waar ik achteraf heel blij ben dat ik dat gedaan heb. Dus nee nu is er geen oplossing meer. Alle oplossingen gaan nu enorm pijn doen.
+1
matt
Quote Reactie van @George:
Oplossing die is er niet meer.

jawel eerst hebben ze de bedrijven geheel legaal de kans gegeven om te bouwen,ook zijn er milieu vergunningen afgegeven.
nu moet je ze ook de kans geven,om ze legaal vol te kunnen zetten.

vervolgens moet men er op toe zien,dat de mest ook volkomen legaal afgezet wordt,kun je dit niet ga je minder dieren houden,kun je het dan niet bolwerken,val je af.

wie kan er dan de schuld worden gegeven,je hebt toch zelf de keuze gemaakt om te investeren,je
wist toch dat de derogatie,telkens voor 4 jaar verlengd wordt.
en ter discussie stond?
George
Quote Reactie van @matt:
wie kan er dan de schuld worden gegeven,je hebt toch zelf de keuze gemaakt om te investeren,jewist toch dat de derogatie,telkens voor 4 jaar verlengd wordt.en ter discussie stond?

Alle oplossingen gaan pijn doen , zoveel pijn voor velen dat er eigenlijk geen oplossing is. Hig , knmeg.
+1
horstink
@christo Ik vrees dat de zuivel weinig anders kan dan sturen op aanbod, ook al hebben ze in het verleden beloofd alles te zullen verwerken. Maar ook hier was een miscalculatie, geteld werd op 10 % groei van de veestapel (want dan liepen we tegen milieunormen aan die zou leiden tot beperking van de groei, maar op die beperkingen wachten we nu al 1,5 jaar).
+12
horstink
@George tsja, wie daar 2 jaar geleden al voor pleitte werd geschoffeerd en afgeserveerd. De AmvB ging alles regelen,was een voldoende rem op de groei van de fosfaatproductie. Werd jaar geleden nog steeds door LTO beweerd. Nu moeten de niet-groeiers ook bloeden. Pijn eerlijk verdelen noemen ze dat want grote groeiers deden niets fout. Nee omdat er geen goede randvoorwaarden waren gesteld door sector/overheid. En daar is mn de overheid volgens mij voor.. randvoorwaarden stellen waarbinnen je kunt ondernemen. Aan de sector overlaten dat ze wel binnen plafond zouden blijven zonder AVV's is een hele dure fout voor 80% van de melkveehouders. En nu mag de zuivel puinruimen.... om een nog grotere catastrofe te voorkomen.
+1
Frans1
@horstink
Correcte analyse!
George
@horstink
Gewoon al meer dan 10 jaar wanbeleid ging er aan vooraf! Eersteklas wanbeleid , beleid van schaalvergroting , kostprijs verlagen door groei en meer gelul. Inmiddels is de kostprijs alleen maar verder gestegen met dubbel zo grote stallen die misschien nooit vol kunnen komen.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @horstink:
Nu moeten de niet-groeiers ook bloeden

D'r hoeft nu nog niemand te bloeden, er zijn slechts voorstellen. Voorlopig is het nog gewoon 'gas erop' want vanuit de historie is bekend dat dit meestal het gunstigste resultaat oplevert. Luisteren naar de bestuurders is wel het domste wat je kunt doen (vraag Sjakie maar als je het niet geloofd).
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Luisteren naar de bestuurders is wel het domste wat je kunt doen

Luisteren kan nooit kwaad, maar wel zelf je conclusies trekken. Vooralsnog is zelf minderen in sectorbelang pure zelfkastijding. Gewoon afwachten met welk plan de sectorpartijen aanstaande vrijdag komen. @Karsjen Tamminga gaf het al aan: komt er een begrenzing dan moet er een vracht koeien weg, komt er niets dan komt er een vracht koeien bij. Hou die ouwe rot maar in de gaten.
Wilbert
RFC gaat de melkgeld regelementen aanpassen voor bijzondere situaties, zoals deze.

Voorstel, geen melkgeld als je niet iedere maand zakt in fosfaatproductie, zodat iedereen in dec 2017 op het niveau van 2015 zit, of eronder.
Via machtigingen kan nzo de i&r data inzien.
Andere zuivelverwerkers kijken nu ook of zij dit kunnen in hun contracten.
Juridisch houdbaar, ja, als de regelementen correct zijn dichtgetimmerd.
+5
sorry
@Wilbert achterlijk idee wilbert
Farmer_
Quote Reactie van @Wilbert:
Voorstel, geen melkgeld als je niet iedere maand zakt in fosfaatproductie, zodat iedereen in dec 2017 op het niveau van 2015 zit, of eronder.

Lijkt me een grote en dure administratieve rompslomp, stel afkalf patroon veranderd dat je de ene maand Meer en andere maand minder dan voorgaand jaar heb.
+1
jan is hobbyboer
Gas erop, derogatie is toch niet meer te redden. Met huidige melkprijs kun je nog even mooi buffer opbouwen voor komende zware tijden. RFC zal flink moeten saneren waarschijnlijk, 40% overcapaciteit is ook niet echt bevorderlijk voor de winstgevendheid. Kan nog spannend worden voor de waarde van hun aandeeltjes. Ze moeten nl. een marktconforme melkprijs uitbetalen, dus dat wordt dan zeer waarschijnlijk een flink negatieve winst met bijbehorende daling van het EV, boze banken etc.

Ik las gisteren nog dat het in een democratie niet verboden is om er een ongelooflijke bende van te maken (ging over Brexit), dat is in de melkveehouderij ook aardig gelukt, al twijfel ik nog wel wat aan het democratisch gehalte van onze sector. Tunnenvisie en democratie gaan niet zo goed samen is wel gebleken.
+2
Fryske Boer
Zeg het nog maar een keer, sturen op melk WORDT NIKS!!!!
Gemiddeld over 2017 moeten we onder het fosfaatplafond zitten, moeilijker is het niet. Het enige wat helpt is handhaving obv dieraantallen 2/7/15. Moeten al die koeien dan weg? Ja! Moeten ze allemaal worden geslacht ? Wat mij betreft niet. Laat iedereen die ze, zonder dat de ruimte er was obv 2/7/15, geïmporteerd heeft maar zien dat ze geëxporteerd worden, dat zou mooi begin zijn. Laat de stoppers stoppen, het liefst zonder dat het een bak geld kost.

Wat mij betreft leg je alle mogelijke sancties op wanneer iemand over 2/7/15 heen gaat in 2017, bijvoorbeeld geen toeslagrechten en voor elke kg fosfaat die er over 2017 teveel wordt geproduceerd korting (even hoog als de gemiddelde melkprijs) op het melkgeld van 2017. Maar ja, iedereen moet eerst maar tot het besef komen dat we nogal een probleem hebben.....
Noorderling
@Fryske Boer
Met 2-7-15 zitten we nog niet onder het plafond. We weten nog niet eens hoeveel rechten we krijgen. Al zou je van goede wil zijn, weet je nog niet van wat en hoe.
+1
Fryske Boer
@Noorderling in de kern heb je gelijk. Tegelijk zit in die 4-8% ook nog enige marge voor knelgevallen als ik me niet vergis. Ik denk dat als we eerst maar eens zien op het niveau van 2/7/15 zitten, dan staan we er al een stuk beter voor en is er nog een kans dat we in Brussel serieus genomen worden. Bovendien heeft van Dam nog 23 milj. En RFC geeft nu bakken geld uit aan melkreductie, maar die zou als belanghebbende die 23 milj. ook wel kunnen verdubbelen en dan de Rabo nog wat en zo kun je, al ben ik daar principieel op tegen, fosfaat van stoppers uit de markt kunnen halen.. Denk in mogelijkheden, niet in mogelijke problemen want dan komen we er niet uit!
+1
Bioepz
Kern van het hele gesodemieter:de meerderheid van de samenleving en de wetenschap vind dat er teveel vee in Nederland is.Vroeg of laat halen deze hun gelijk en komt er minder vee.
Fryske Boer
@Bioepz dan snap je het probleem dus nog niet.....
+1
Bioepz
@Fryske Boer volgens mij is dit de realiteit! Vraagstelling is ,hoe ga je hier als ondernemer mee om.Wie er vanuitgaande om over 10 jaar nog intensief te kunnen boeren heeft volgens mij een plaat voor zijn kop.
Fryske Boer
@Bioepz het zal de samenleving een rotzorg zijn, we zijn zelf over ons eigen plafond heen gegaan, dat kennelijk (in 2002, wist ik toen ook niet) door de sector zelf was ingesteld. Je kunt er natuurlijk aan voorbijgaan, maar verschil met toen is dat we zoiets als een melkquotum hadden, dus ja, is het nu zo verwonderlijk dat we in de aanloop naar afschaffing quotum en daarna over een plafond gaan waar we sinds kort het bestaan van kennen of in elk geval onderkennen....
+5
Bioepz
LTO moet de waarheid onder ogen zie; intensief ziet men in Nederland liever niet.Durf dat tegen je leden te zeggen.Dat is visie en lef tonen!
Fryske Boer
@Bioepz dat klopt, maar feit is dat er zonder bepaalde provincies te benoemen, bepaalde regio's zijn waar gerust 30000-40000 kg melk per hectare wordt geproduceerd, geen derogatie wordt toegepast, bijna alles in de maïs, geen weidegang en niet grondgebonden wordt geboerd. Denk dat ZLTO daar minder moeite mee heeft dat de noordelijke afdeling. Het is maar een gedachte, maar het zou me niet verbazen dat er intern enige verdeeldheid omtrent dit punt is, vandaar dat we de discussie met Dijksma zijn gestart en van Dam komt er niet uit.....
oldhuus
@Fryske Boer
Vergeet je dat de mestafvoer dan razendduur word, of men moet een vergister kopen.
Fryske Boer
@oldhuus wanneer bedoel je?
oldhuus
@Fryske Boer
ZLTO heeft wel belang bij derogatie, tenminste als ze vooruitkijken, hun varkenshouders en melkveehouders kunnen straks de mest niet meer kwijt of tegen hele hoge kosten als de derogatie vervalt.
Fryske Boer
@oldhuus akkoord, hoe je het ook bekijkt, het is tijd voor de legendarische uitspraak "Houston, we have a problem"... Verlies derogatie verhoogt mestafzetkosten, behoud derogatie met fosfaatrechten verhoogt kostprijs voor bedrijven met latente ruimte. Tegelijk zijn de speerpunten: gezinsbedrijven, grondgebonden, duurzaam, weidegang, groen landschap etc. Etc.
+1
christo
@Fryske Boer Een betere zou zijn: we've got him.
Deutzrijder
Denk ook dat dit de beste oplossing is.
Fosfaatrechten in laten gaan op 1-1-2017
Iedereen terug naar de dieraantallen op peildatum.
De fosfaatrechten van de evetule stoppers in 2017 door de banken laten opkopen.
Er zijn veel bedrijven die wel graag willen stoppen.
Zodat wij weer op het fosfaatplafon komen.
jg
@Deutzrijder Er zijn alleen nog meer bedrijven die rechten nodig hebben.
+1
mlkvhoudr
Zou er iemand dit gewauwel door elkaar nou nog gaan lezen.

Lang leve het er doorheen scrollen.....

Sprak op lto vergadering nog ff echt knelgeval.

Als je zijn verhaal hoorde zijn mijn zorgen peanuts.

Dus beetje relativeren kan geen kwaad hier.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Zou er iemand dit gewauwel door elkaar nou nog gaan lezen.

Het is zondag en koud buiten, dus ik denk dat er nog veel meer meelezen dan jij voor mogelijk houdt. Schijnt dat er hele volksstammen deze 'Utopia voor boeren' dagelijks volgt 😄.

Verder zijn mijn zorgen compleet peanuts, zowel lichamelijk als financieel ben ik me van geen enkel probleem bewust, maar ik vind het nog steeds wel idioot hoe de afgelopen jaren de belangen van de melkveehouderij door een kortzichtige visie verkwanseld zijn. En het gaat maar door, zelfde mannen, zelfde oplossingen.
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Tja ik snap ook niet dat die stickers op de oude veenhuis tankjes niet meer voldoen.

Waarop gewoon stond hoeveel stront je op een bunder mocht brengen...........
+1
weurding
@mlkvhoudr vroeger was 7 kuub al heel wat.... kwa tank dan 😅
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Tja ik snap ook niet dat die stickers op de oude veenhuis tankjes niet meer voldoen.Waarop gewoon stond hoeveel stront je op een bunder mocht brengen...........


16 kubieke meter?
+2
spotmelker
@cs-agrar In sommige delen van het land hadden ze deze al 😁
tse1.mm.bing.net/th/…
+4
jorisdriepinter
@jan is hobbyboer Klopt. Ik vraag me onderhand ook af of er bij lto wel eens iemand denkt aan opstappen! Hoe veel inschattingsfouten moet je maken voordat je denkt, ben ik hier wel geschikt voor!
hans1980
@jorisdriepinter
De meeste bestuursfuncties worden gewoon( te ) goed betaald
+1
MTSTAMMINGA
@hans1980
De melk ook in En toen gingen we reken wat allemaal wel niet kon zonder quotem kosten

Wou niet graag bestuurder wezen momenteel !!
Petje af voor die collega die in deze chaos proberen te redden wat er te redden valt misschien nog
christo
@jorisdriepinter Of je vraagt je af: hoeveel fouten mogen ze van mij maken. Ik heb mijn grens aangegeven.
MTSTAMMINGA
@jorisdriepinter
Nou ze hadden het wel goed door dat er een zachte landing moest komen van het melkquotem tijdperk
Toen dat niet lukte door oa Frankerijk en duitsland wat ik weet ontspoorde de sectoor een beetje

Toen het melkquotem kwam 20% inleveren de eerste 2 jaar pppfffff Dat waren nog eens .........!!
+2
jorisdriepinter
@MTSTAMMINGA Vertel mij wat, ik ben de jongste ook niet meer, dus dat gevoel ken ik. Maar graag niet nog een keer a.u.b.
MTSTAMMINGA
@jorisdriepinter
Voor ons als startert toen was het aardige meer
Ons eerst quotem was 320,000 liter[jan \jan] terwijl er al 500.000 liter [mei\mei] na de fabriek was gegaan
We dachten toen dat we probleem gevalwaren ,maar mochten mooi zelf ons probleem oplossen
christo
Dat gaan we opnieuw beleven. Alleen wordt de sector nog een beetje tam gehouden dat het max 8% mag zijn. Moet je horen wie dat zegt, betrouwbaar figuur die zijn zaakjes goed geregeld heeft?
mlkvhoudr
Even een tabel wat toch wel mooi aangeeft dat we toch vooral naar ons zelf moeten kijken als we naar schuldigen zoeken.

clo.nl/indicatoren/…
+2
christo
@mlkvhoudr Mooi dat je dat gelooft. Ik vind dat niemand in de sector blaam treft. Zonder regels kun je ook niet vals spelen.
+1
mlkvhoudr
@christo

Regels waren er wel. De afspraak lag er gewoon met brussel.

Mij was dat ook niet duidelijk hoor.

Wij zijn in dieraantallen gedaald vanwege daling derogatie 250 naar 230.

Ik persoonlijk neem dat als ik het iemand kwalijk moet nemen toch vooral de pro landbouw partijen in de 2e kamer kwalijk.

Die strengere regels tegenhielden.

Dan was t veel meer meebuigen geworden.

Nu is t buigen of barsten.....
+1
spotmelker
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Dan was t veel meer meebuigen geworden.
Ik denk meer aan nu een dubbeltje (2-7-15 min zoveel%)inleveren om later een kwartje te halen (derogatie van 300+ kg 😄 )
+1
mlkvhoudr
@spotmelker

moed houden 😃
spotmelker
@mlkvhoudr Tuurlijk, we laten ons al veel te veel afjatten, moet een keer afgelopen zijn.
tse1.mm.bing.net/th/…
christo
@spotmelker Keep dreaming!
christo
@mlkvhoudr Je snapt best wel dat ik regels op bedrijfsniveau bedoel.
weurding
@christo zonder regels hebben de brutaalsten de halve wereld....
+5
vofjagtenberg
@weurding Met regels ook....
christo
@weurding Nee, ze maken gebruik van de mogelijkheden. Hier op het forum wordt het schijnbaar pas gezellig als je met een vinger naar een collega gaat wijzen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , fosfaat en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
183
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
3.858