Plan fosfaatreductie?

Plan : melk die je de laatste 3 maanden 2015 +9 maanden 2016 geleverd hebt ="quotum 2017" , te korten met 7%. Elke liter meer word gekort met 90%. Banken gaan fosfaat van stoppers opkopen om die de mogelijkheid te geven om te stoppen.

Dus verkapte a b quotum.... voor de geleverde liters boven de "melkreferentie"krijg je 10% betaald

Deel dit topic

Reacties

+3
christo
Dom plan. Krachtvoerkraan dicht, voerboer failliet en p-productie kan zelfs nog stijgen.
+1
m uut m
Doe het dan gelijk goed en neem de productie van qoutem jaar 2014/2015
+1
christo
@m uut m Werkt ook niet.
cs-agrar
@m uut m komt op zelfde neer, koe blijft staan, dweilen met kraan open
Frans1
@cs-agrar als je ze niet melken mag blijven die koeien echt niet zo lang denk ik
+2
cs-agrar
@Frans1 net hoe lang zoiets stand moet houden. Nogmaals, snap niet wat een NZO hier mee van doen heeft, te versplintert en heeft andere taak. Ik zeg, NMV en LTO zie je werk. En werk dan eens een x samen, is in Noordholland ook al eens gelukt. En LTO, neem dan ook eens wat van NMV aan.
+1
overstekend wild
Als sector kunnen we wel eens veel beter af zijn als van Dam de derogatie weet te ruilen voor de aanmerking van digistaat als kunstmest vervanger!
Monovergisters die hoofdzakelijk het methaangas (25x schadelijker dan CO2) weten weg te vangen. Veehouderij hoeft geen kunstmest meer aan te kopen. Ook in de akkerbouw komt dan meer plaatsingsruimte beschikbaar. Miss in de toekomst nog wel mogelijk om het gas rendabel te kunnen comprimeren (vloeibaar maken) om er op te kunnen rijden. En boven alles zeer goed voor het imago van de sector!
+1
Frans1
@overstekend wild dus de derogatie wegruilen om overschotsmest te kunnen plaatsen 😞
Carola
@Frans1 laten we elkaar eens op kosten jagen. Hij moet veel mest afvoeren?
Fryske Boer
Zuivel kan alleen sturen op melkproductie, hetgeen ze dus niet willen, terecht, want daarvoor hebben ze (wij zelf dus) teveel in extra capaciteit geïnvesteerd. Wat dacht je bovendien van het "gat in de markt" welke ontstaat als NL minder melk gaat leveren, dat gat wordt door een ander gedicht en dus moet je weer gaan knokken voor de afzet die hè nu geregeld hebt maar "tijdelijk" weggeeft ....
.....
Bovendien gaat het ook niet werken ... dat heb ik een tijdje terug ook al aan gegeven, maar hierbij nogmaals de onderbouwing in de link...Politiek zou op dieren kunnen sturen middels fosfaatrechtenstelsel, maar dat gaan ze dus niet doen zoals het nu lijkt, dus dat wordt ook niks.

Hou er maar rekening mee dat derogatie einde oefening is mogelijk vanaf 2017.....

prikkebord.nl/topic/97997/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Fryske Boer:
Zuivel kan alleen sturen op melkproductie, hetgeen ze dus niet willen, terecht, want daarvoor hebben ze (wij zelf dus) teveel in extra capaciteit geïnvesteerd

Zuivel mag van Mededingingsautoriteit geen afspraken maken over productiebeperking. Zij zouden graag willen bijsturen. Ook de zuivel heeft belang bij verlenging derogatie, daarnaast zorgen de 200.000 extra koeien komend voorjaar voor een tekort aan verwerkingscapaciteit, dus er zal toch iets moeten gebeuren.
Fryske Boer
@Jack Rijlaarsdam akkoord, maar we weten toch allemaal dat minder melk niet automatisch minder fosfaat betekent? Dus zal het niet helpen om de derogatie te behouden... Er moet, net als bij invoering vd fosfaatrechten gewoon vee weg, veel vee, moeilijker is het niet
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Fryske Boer:
we weten toch allemaal dat minder melk niet automatisch minder fosfaat betekent?

Bij een gelijke jongveebezetting betekent minder melk ook zeker minder fosfaatproductie. Ik ga er dan maar vanuit dat niemand z'n koeien een jaar droog zet. Minder vee geeft minder fosfaatproductie, minder melk door zelfde hoeveelheid vee met lagere productie zorgt voor lagere fosfaatproductie per koe, dus netto ook een daling.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
moeten kan ook gaan worden in negatief zin
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
in negatief zin

Mwoah, we kunnen altijd nog stiekem een tank bij DOC vol pompen, zijn we er ook vanaf.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Is ook aan dhr van dam gevraagd. Of de mededingingsregels niet wat soepeler konden
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
aan dhr van dam gevraagd

Gaat 'ie daar ook al over? Overal verstand van, die beste man. Vast een grootse carrière in het verschiet.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

geen idee eigenlijk zal wel niet inderdaad
mlkvhoudr
@mlkvhoudr rouveen heeft ook a b quotum.

Dus ff copy paste and klaarrrrrrrr......
groeier
@Jack Rijlaarsdam
Het zuivel fabriek mag wel via de melkgeld sturen, bv: opstal mindere melkprijs, weidemelk meer betalen. Met de euro's kan je zowel de melkaanvoer, plus fosfaatplafond eenvoudig regelen.
Freriks
@groeier dat hebben we wel gezien afgelopen paar jaar. Melkprijs daalt van 40 naar 25 cent en volgens mij is er vervolgens niet echt minder gemolken. ER zijn vast mensen die me nu willen corrigeren door te stellen dat meer melk de oorzaak is van een lagere melkprijs, maar daarmee wordt jouw stelling nog steeds niet bevestigd. Melkaanvoer regelen met euro's, ik geloof er niks van.
groeier
@Freriks
Werkt Juist prima, in de VS doen de melkfabrieken dat al jaren. Maar dan op basis van melk-kwaliteit, dat principe is ongeveer hetzelfde, dat werk daar ook als een trein. Ga maar is in dat land kijken..
Freriks
@groeier zowel in 2014 als 2015 bleken nogal wat boeren bereid soms zeer fors superheffing te betalen om maar veel koeien te mogen melken.
De animo voor minder melk regeling van EU en RFC is ook maar zeer beperkt op ingeschreven. Kun je geld verdienen door niet te melken, willen de meesten dat nog niet. Dus waarom jij denkt dat je met melkgeld zo makkelijk kunt sturen is mij een raadsel. Nog afgezien van juridische mogelijkheden/moeilijkheden.
In VS is verhouding vaste kosten variabelen kosten toch wel anders dan hier. Aandeel vaste kosten is hier veel hoger, wat bijdraagt aan het blijven doormelken met minimale marge.
christo
@Freriks Laat van Dam maar eens de beschikking sturen. Kon het geneuzel over een nieuwe referentiedatum wel eens verstommen. Of zijn ze nog druk met de toeslagrechten 2015?
demelkboer
@Jack Rijlaarsdam

Je mag geen afspraken maken voor productiebeperking om daarmee de marktwerking te beïnvloeden. Productiebeperking om milieu doelen te halen mag wel, ook collectief
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @demelkboer:
Je mag geen afspraken maken voor productiebeperking om daarmee de marktwerking te beïnvloeden. Productiebeperking om milieu doelen te halen mag wel, ook collectief

Willem Bruil denkt daar anders over: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
brabo
Als dan iedereen zijn slechtste dieren gaat afvoeren, dan moet er alsnog 15 % van je koeien uit om 7% in de melkafvoer te zakken. Dus zoveel anders is dit plan nu ook weer niet.
groeier
@brabo
He het niet over dit plan.
groeier
+2
weideboer
Hoe ver kom je met de maatregel van die eerste fosfaatplannen minus de afroming. Maar de fosfaatrechten zijn niet verhandelbaar? Dus als je (moet/wil) stoppen komen die te vervallen. Kunnen ze later bekijken hoe we verder gaan, als iedereen die derogatie zo heilig vindt zal er poppetjes moeten omvallen. Daar ontkom je niet meer aan.

Dit is nog maar de crisistijd, de "oorlog" moet nog beginnen
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
als iedereen die derogatie zo heilig vindt zal er poppetjes moeten omvallen.

Dat is een harde maar juiste conclusie. Ook zonder derogatie overigens. Er zijn te veel koeien, de meesten kunnen en/of willen niet minder koeien melken, dus dan zullen er bedrijven tussenuit moeten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , quotum en fosfaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2.387
TREFWOORDEN