Inkrimping melkveestapel; De oplossing.

Na het afketsen van de invoering van fosfaatrechten per 1-1-2017 is de sector aan zet om derogatie veilig te stellen. Melkveehouderij zonder fosfaatrechten en zonder derogatie is geen optie. Bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit nemen af, kosten voor mestafzet en grond zullen toe nemen. Er zal een andere stok gezet worden om de hond mee te slaan, onbeperkt melken is een illusie, het ammoniakplafond verdwijnt niet.


Het aantal koeien zal op korte termijn flink vermindert moeten worden, het versneld afvoeren en daarmee dus slachten van gezonde dieren zal maatschappelijke weerstand oproepen. Mijns inziens is dit het uitgelezen moment om de Nederlandse melkveehouderij IBR en BVD vrij te maken. dit zou als volgt moeten gebeuren;


-Voor 1-4-2017 moeten melkveehouders hun keuze kenbaar hebben gemaakt aan hun zuivelverwerker: óf starten met een programma ter bestrijding van BVD en IBR óf hier niet aan mee werken en er wordt vanaf 1-1-2018 geen melk meer gehaald op deze bedrijven.


-Vanaf 1-4-2017 mogen melkveebedrijven enkel nog BVD en IBR vrije dieren aanvoeren. dit geldt ook voor bedrijven met twee locatie's of die de jongveeopfok uitbesteed hebben.


Ten opzichte van generiek korten heeft deze maatregel de volgende voordelen;


-Veehouders die in het verleden tijd en geld hebben gestoken in het verkrijgen van een hogere IBR of BVD status worden daar eindelijk voor beloond.


-Er hoeven geen gezonde dieren worden geslacht, het is te verantwoorden.


-Er vindt geen import meer plaats van IBR-positief getest melkvee uit met name Nordrhein-Westfalen.


-Wat rest is een sterke sector met een gezonde veestapel.

Schieten maar!

Deel dit topic

Reacties

+1
Fryske Boer
Dat lijkt me beter/eerlijker, moeten er gewoon koeien weg, een heleboel, obv 2/7/15. Conform afspraken van de laatste anderhalf jaar ..
+5
arjankok
Er hoeven geen gezonde dieren worden geslacht, het is te verantwoorden.

zal ff schieten huub , sinds wanneer zijn dieren alleen gezond als ze gecertificeerd vrij zijn ?
is allemaal witte boorden bedrog dat de GD ons probeert wijs te maken ,
het is de wetgeving in Europa die niet vrij is van ziekten
huub
@arjankok

Het een en ander zal toch geborgd moeten worden, iemand op z'n blauwe ogen vertrouwen heeft geen zin.
m uut m
@arjankok
De dieren moeten altijd gezond zijn om te slachten.
spotmelker
@arjankok Ben het helemaal met je eens maar ook zonder de derogatieproblematiek zal dit worden doorgezet. Dan is het nog niet zo'n slecht idee om een extra stukje fosfaatreductie te bewerkstelligen.
+2
verbi
Beste plan wat ik tot nu toe heb gehoord ik ben van alles vrij dat moet eigenlijk ook voor focus planet en nu wordt het eens tijd dat we de vruchten ervan plukken. Het heeft in het verleden en nu nog veel geld gekost en dat geeft niks maar nu wordt het tijd dat de rotzooiers aangepakt worden.Zowel import als mensen die overal scheit aan hebben.
+1
vanloon
@verbi wij van wc-eend advieseren..........
weideboer
Lekker dat iedereen gewoon voor eigen parochie denkt en praat. Mijn pikbordweersvoorspelling voor deze winter; warm weer, veel depressies met stormachtige momenten. Dit vanaf volgende week ergens
+1
Wimblij
Top idee. Gelijk werk van maken. Campina en NZO kunnen zo van een nood een deugd maken. Belangrijk voor imago sector!
kaas
Lul voorstel kom je wel zeker goed uit als je dat wilt ga dan lekker boeren in rusland
cs-agrar
Quote Reactie van @kaas:
Lul voorstel

Dat valt wel wat mee, zo gek is het voorstel niet, en ben je ook stuk kalverimport kwijt.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @kaas:
ga dan lekker boeren in rusland

is rusland wel vrij van ibr en bvd dan ?
Pluto
Biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid nemen af ????. waarom moeten de plantaardige sectoren dit al jaren slikken!!!!.
weideboer
@Pluto of we moeten naar nieuwe gewassen toe, maïs ook vroeger ook nooit in het noorden, dus tja...misschien denken we te bekrompen
+3
Farmer_
Gewoon een fikse boete op elke teveel geproduceerde kg fosfaat, zo hoog dat het niet meer aantrekkelijk is om over het Plafond te gaan.
groeier
@Farmer_
Uitbreiden zou alleen nog maar dmv grond huren of aankopen moeten gaan.
+2
Gewoon de normen verhogen, simpel he !!!
gerrie-hul
@de tukker oet twente Dat zal er wel niet inzitten Ik blijf het voor jullie hopen
Pluto
In de vruchtbare kringloop kom je elke keer weer de cijfers tegen van de melkveehouders die consequent 70 tot 80 m3 rundveedrijfmest per ha aanwenden , deze halen dan ook hogere ha opbrengsten dan de collega's die niet aan derogatie mee doen en met 35 ton rundveedrijfmest al aan de max norm zitten.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
70 tot 80 m3 rundveedrijfmest per ha

Is niet alleen afhankelijk van wel of geen derogatie, wat (vogeltjes)land bijhuren voor plaatsingsruimte, flink Bex voordeel halen en zo 50+ ton maïs van een hectare halen. M.a.w. praktijk en (verplichte) papierwinkel zijn 2 verschillende dingen.
christo
@spotmelker Klopt mijn beredenering? Volgens mij weet jij dat wel.
+1
spotmelker
@christo Bij mijn weten 6 bedrijven, 3 uit koeien en kansen en 3 vanuit VVB-Flevoland. A.s. donderdagavond worden de resultaten gepresenteerd. Daarnaast zijn er een 150 bedrijven met een BEP-norm waardoor ze i.i.g. hun 250 kg N kunnen benutten. Het gat wat er dan nog overblijft is door het P-kunstmestverbod niet op te vullen. Vandaar mijn pleidooi om een derogatie van 300+ kg N te vragen om i.i.g. een fosfaatevenwichtsbemesting te kunnen toepassen bij hoge gewasopbrengsten.
christo
@Pluto Zover mijn info gaat zijn er maar een paar bedrijven in Nederland die een BES-norm hebben. De rest is 250 of 230 kg N maximaal. Corrigeer het maar als ik het niet juist heb.
Wiebren
@christo ja zes doen aan BEN, 3 aan BES
Pluto
Maar de overheid kan niet tussen praktijk en papier kiezen met als gevolg weer een verlaging van de norm. Door dit soort resultaten van de klw naar buiten te brengen geef je organisaties op milieu gebied een reden voor verlaging want zij zien het licht niet.
christo
@Pluto Jij wel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , starten , koeien , melk , melken , melkvee , derogatie , biodiversiteit , hond , grond , slachten , dieren , melkveebedrijven , melkveehouders , jongveeopfok , mestafzet , bvd , bodemvruchtbaarheid en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2.165