Illustratie van: fendtlars

Mestschuif of robot?

Voor de nieuwe jongvee/droge koeienstal vroeg ik mij af wat het gemakkelijkst is om de stront kwijt te raken. Iemand ervaring? #dikkestront#openfrontstal#emissiearmevloer#gedoe#drogekoeieninzand#jongveeoprubber

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

We hebben 3 jaar geleden de varkensstal verbouwd naar koeien stal voor de droge koeien en in de winter is een helft ervan voor het jongvee, hier ligt ook een emissie arme vloer in. Hier is toen gekozen voor een mestschuif ivm plaatsgebrek. Maar wat is dat een kl*te ding, die komt er niet nog een keer in. Waarom??
Ten eerste de afstorten als ze naar buiten kunnen en een paar pinken die dan een beetje wild zijn, die dan naar buiten willen stappen glijden soms met de achter poten weg zo naar de afstort in en dan hangen ze vast, is iets voor de poten te breken.
Ten tweede als bijv. een koe te vroeg kalft en het kalf ligt op de roosters en als de schuif dan komt wordt het kalf meegenomen met alle gevolgen van dien. Ondertussen al 3 keer gehad eentje hebben we helaas een spuitje moeten geven zijn poot was te erg verwond. En eentje hing met de kop in de put alleen de achterpoten staken uit en werd door de schuif vast geklemd.
En als derde een groot deel van de dieren zijn erg bang voor de schuif omdat ze er niet omheen kunnen. Ik heb ze al heel wat capriolen zien uithalen. Met ook de gevolgen van dien zoals vallen enz.
En daarbij door dat de droge koeien vaak droge mest hebben krijg je van die ophopingen bij de afstorten en dan moet je de mixer erg lang laten draaien en een paar keer van richting veranderen voor dat de mest goed gemixt is.

Een voordeel is dan wel weer dat het erg onderhouds vriendelijk is.
In de koeienstal hebben we een mestrobot dit bevalt ons veel beter. Als we het opnieuw konden hadden we wel iets gemaakt voor de mestrobot zijn laadstation.
Boovngrunn
@TerraJohnDeerefan duidelijk verhaal! ben wel benieuwd als deze robotjes het mest met zand opzij kunnen duwen in zoon luchtige stal.
Nick83
Quote Reactie van @TerraJohnDeerefan:
Ten tweede als bijv. een koe te vroeg kalft en het kalf ligt op de roosters en als de schuif dan komt wordt het kalf meegenomen met alle gevolgen van dien.

Een schuif bij droge koeien / drachtige pinken moet je op handbediening zetten. Paar keer per dag, als je dr toch langs komt, kijk je ff overdwars of er niks legt te kalven onverwacht, en dan ff een ram op de knop. Gaat die 1x heen en weer en stoptie weer.
brabo
@Nick83
droge koeien moet je niet willen houden op roosters en ligboxen. Daar moet je gewoon een vrijloopgedeelte voor bouwen. Kost niks meer maar veel beter voor de koe en weinig werk mee.
newholland6640
@brabo

Duurder in het onderhoud
brabo
@newholland6640
echt niet, waar baseer je dat nu weer op?
newholland6640
@brabo

Stroverbruik, arbeid
brabo
@newholland6640
wie heeft het over stro?
newholland6640
@brabo

Wat wil je dan met een vrijloopgedeelte?
brabo
@newholland6640
er zijn maar zat andere alternatieve.
Hier gebruik ik nog steeds compost, maar dit is voor de FC boeren onder ons geen optie. En ik heb zelf ook goede ervaring met plantafval van een naburige frambozenplantkweker. En zo zijn er nog wel meer alternatieve produkten te verzinnen die je vaak voor niks op de dam gestort krijgt.
Nick83
@brabo Da jij dat doet moet je zelf weten, bij de rest van de wereld zitten ze gewoon op roosters. En ze moeten daar ook gewoon tegen kunnen. Als da niet goed gaat, dan mankeert er wat aan je vee.
+2
brabo
@Nick83
natuurlijk kun je ze gewoon op de roosters houden, maar hier lopen ze nu al een aantal jaren in een vrijloopgedeelte. En dat bevalt me super. De droge koeien is toch de meest kwetsbare groep en om deze dan te huisvesten in een omgeving waarin ze veel makkelijker kunnen bewegen, alle ruimte hebben, veel zachter kunnen liggen en zich zelf niet meer kunnen beschadigen omdat ze klem liggen in de box , dat is toch ideaal.
Maar goed, jij houd ze lekker op je roosters, prima toch. Ik wil alleen maar aangeven dat er betere alternatieve zijn die niks meer hoeven te kosten.
rommert14
@Nick83 hier zitten ze ooj in een strohok de helft van de droogstand, andere helft helaas op een dichte vloer
m uut m
@brabo
Rest van de koeien ook.
Waarom moet een koe eerst wat mankeren voor ze in het strohok komt.
+1
brabo
@m uut m
klopt het mooiste was alles in een vrijloopstal.
Als ik nu niks had staan en moest voor alles nieuw bouwen dan zou dit mijn absolute 1e keus zijn.
Een paar jaar geleden om dit in ieder geval wel te realiseren voor de droge en verse koeien en de eventuele tijdelijke zwakkere koeien.
m uut m
@brabo
Zijn we het toch ergens over eens.
Doki1
Mestschuiven zijn wat mij betreft uit de tijd. Zag er een staan van Gea in Hardenberg, durf wel te zeggen dat je je halve koppel met een week kreupel hebt, man wat een gevaarte.

Heb hier een Joz mestrobot bevalt goed, weinig onderhoud, koeien kunnen rustig uitwijken, rijd al 5 jaar op dezelfde accu (gemiddeld 10 uur per dag aan de rit)en laat geen hopen stront achter(wat bij een mestschuif vaak wel zo is bij muren en hoekrollen. Een nadeel is wel dat de robot van zijn pad af kan, maar als schrale troost het is dan vaak je eigen schuld.
Noorderling
@Doki1

Als je niet zoals ik verwacht adv de foto bij de topic starter, tijdens het bouwen je af gaat vragen wat je wilt. maar voor het bouwen je stal ontwerpt om de schuiven heen vallen bovengenoemde aandachtpunten best wel mee.

Katrollen en schuiven laat je buiten de stal liggen zodat hier geen koeien over struikelen etc. Afstort net buiten de stal zodat je al die dampen niet binnen hebt. Mestafstort net buiten de stal en bij de droge koeien alleen de schuif laten lopen overdag, of om tijden dat je toch langs deze dieren loopt zodat je geen kalf mist. Een robot stopt daar ook niet voor.
@Noorderling

Ja dat klopt wel. Maar die schuif ligt daar voor de roosters schoon te houden niet voor stil te staan. Met een mest robot worden de kalveren meestal aan de kant geschoven een schuif zal het kalf altijd meenemen.
jent
@TerraJohnDeerefan onze mestrobot van destijds heeft ook 2x een kalf een rondleiding door de hele stal gegeven 😞
@jent

Ai dat is ook niet goed. Wat hebben jullie voor een robot dan?
Wij hebben een lely discovery, door de ronde schijf wat erop zit draait die alles van zich weg dat is wel een groot voordeel. We hebben nu in die 7 jaar dat die rond loopt nog nooit een kalf ervoor gehad, altijd aan de kant geduwd.
jent
@TerraJohnDeerefan dat was een Gea.
@jent

Oh ja bij die kan dat inderdaad makkelijker gebeuren.
Boovngrunn
@Noorderling klopt wel maar met zand heb je best veel onderhoud aan alles, een robot zul je vaker alleen het rubber moeten vervangen? nieuwe schuif kost gauw 8000 ex montage dus ook nog wel geld
Nick83
Quote Reactie van @Noorderling:
Een robot stopt daar ook niet voor.

Idd, een mestrobot stopt er ook niet voor. die schuif ook het kalfje voor hem uit door de halve schuur heen.
newholland6640
@Nick83

Bij een lely niet
christo
@Doki1 Onvoorstelbare goede accu heb je. Wees er zuinig op!
rommert14
@Doki1 kan zo'n ding ook een dichte vloer schoonhouden of wordt dat niets?
Doki1
@rommert14 Ken wel boeren die met vertegenwoordigers om de tafel hebben gezeten voor een mestrobot bij een dichte vloer, maar helaas niemand durfde het aan. Zelf denk ik dat het ook niets is...
@Rondhus ziet er al wel vriendelijker uit zonder ketting/kabel
rommert14
@Doki1 nee mij lijkt het eigenlijk ook niets, maar omdat de stal ook een deel rooster vloer was het mooi meegenomen, 1 zo'n karretje voor de. Hele stal.
Rondhus
@Doki1 mestschuif van usa equipment ben ik wel gecharmeerd van. heeft van bakel ook weer in de nieuwe stal geplaatst
Mc_douwel
Als je gaat nieuw bouwen zorg dan dat je weet wat je wilt kun je er rekening mee houden met bouwen zoals eeen sleuf in de vloer voor ketting/kabel door heen loopt en hoekwielen en aandrijfstaion naar buitne toe
Boovngrunn
@Mc_douwel klinkt logisch, maar de bestelde emissiearmeroosters konden opeens niet op tijd geleverd worden dus moesten deze type er in waardoor er wel schuif in moet (eerst niet op gerekend) melkvee heeft al een hindernis in de stal schuiven dus ketting en ijzer hebben we (liever) niet in de nieuwe
Rondhus
@Boovngrunn niet de moeite waard totdat ze weer leverbaar zijn?
Boovngrunn
@Rondhus het vee op de achtergrond moet er zo snelmogelijk in...
newholland6640
Wat vinden we van de zuigrobot van lely?
oldhuus
@newholland6640
Op de beurs gezien, maar eerst maar eens zien, hier al paar jaar Discovery (gereviseerd) nog nooit een monteur bij gehad.
newholland6640
@oldhuus

Kijk,zo hoort het. Netjes!

Hebben hem hier 10 jaar. jaartje geleden accus vervangen. en de x link was laatst een keertje kapot. Maardat was meer onze eigen schuld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestschuif geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2.409
TREFWOORDEN