Stedeling negatiever over grootschalige melkveehouderij dan plattelandsbewoner

De conclusie is niet echt verrassend:

INTERVIEW –
Is een grootschalige melkveehouderij een modern en efficiënt bedrijf? Of is het een koeienfabriek met nauwelijks oog voor het welzijn van de koeien? Hoe denkt de Nederlandse burger hierover?

Schaalvergroting in de melkveehouderij lijkt niet altijd bij te dragen aan een positief beeld van de agrarische sector. De uitbraak van infectieziekten draagt daaraan bij. Deze maand kwam de Q-koorts (die tussen 2007 en 2010 uitbrak) weer in het nieuws. Slachtoffers van Q koorts spanden een rechtszaak aan tegen de Staat, omdat die volgens hen te weinig had gedaan om de uitbraak te voorkomen. De politieke partijen zijn verdeeld over de uitbreiding van melkveehouderij tot megastallen. Hoe denkt de Nederlandse burger hierover? Melissa Wolters schreef haar scriptie over dit onderwerp. Kaleidos Research ondersteunde in de begeleiding.

Meer: oneworld.nl/research/…

Deel dit topic

Reacties

Las Veegas
"Mijn onderzoek is dus niet representatief voor dé Nederlander.”
Eigenlijk alleen maar op z'n best voor Noord Nederland representatief omdat daar de meeste respondenten vandaan kwamen.
Des te bijzonder is het dat te lezen valt "Het weiden van vee werd minder belangrijk gevonden," Toch echt een onderwerp wat in het wijdse/weidse Noord Nederlands op steun had moeten kunnen rekenen.Precies wat ik al altijd dacht, mensen zijn echt helemaal niet bezig met weidegang. Omdat ik graag een glas melk drink wil nog niet zeggen dat ik de koe wil ontmoeten.

Als er in dat onderzoek gesteld zou worden dat grootschalig melkveehouderij een mogelijkheid zou bieden voor een positieve impact op de reductie van broeikasgassen dan zijn die Noord Nederlandse Stedelingen ook ineens een heel stuk positiever. Want dat krijgen ze namelijk wel elke dag opnieuw tegen hun kop aan gegooid en daar iets aan doen is een ja op automatische piloot.
Freriks
Grootschalige melkveehouderij en de relatie met q-koorts??????????
Q-koorts was een probleem bij de geiten. En daar is minder drukte over grote stallen en jaarrond binnen dan in de melkveehouderij.
Omdat ik graag een glas melk drink wil nog niet zeggen dat ik de koe wil ontmoeten. de koe hoeft het bij mij ook niet aan tafel te brengen, want dan zijn ze dus ontsnapt. In de herfstvakantie veel vakantiegangers over de vloer gehad. Vraag 1 is of de koeien wel weidegang hebben. Ook niet representatief natuurlijk, maar het geeft wel iets aan.
+1
pieta
@Freriks De hamvraag is natuurlijk vragen ze dat nou omdat we het zelf zo voor het voetlicht hebben gebracht?
+2
Frans1
@pieta nee piet, mensen vinden dat mooi. Zie geregeld mensen foto's maken als we de koeien van het perceel langs een camping / chaletpark halen, en hoor het ook van buren dat wanneer zij visite uit de stad hebben dat die bij hun in de tuin gaan zitten bij de afrastering van ons.onze koeien zijn ook aardig mak, laten zich zo aaien, vinden ze prachtig 😄
+1
pieta
@Frans1 Gek he, mensen op vakantie die foto's van de omgeving maken. 😁 Maar serieus: willen ze wat koeien in de wei zien of willen ze weidemelk? Het is een beetje net als de Efteling, heel leuk maar moet het in heel Nederland op elke plek?
+1
milka
Quote Reactie van @pieta:
maar moet het in heel Nederland op elke plek?

ja het is onderdeel van het Nederlandse landschap, dat is de Efteling niet
bella
@milka dat moet niet overal en zeker geen koppels van 250 koeien, die kun je beter binnen houden en een paar pinken naar buiten jagen want de burger ziet liever een koppeltje van 25 koeien in de wei lopen en zien het verschil toch niet tussen een koe of een pink.
+1
groeier
@bella
Zou niet verstandig zijn om de consument in 2017 zo voor de gek te houden, voor gezonde weidemelk, moeten de koeien ruim voldoende buiten lopen.
+1
milka
@bella grote of kleine koppel maakt de consument weinig uit, als ze maar genoeg ruimte hebben. Dat is beter dan 250 koeien binnen houden. Kijk maar naar kaasboerderij Schep in Bergambacht, die hebben niet voor niks 500 koeien buiten lopen.
+1
pieta
@milka Ja, klopt. Het is onderdeel van het landschap. Maar of er dan bijvoorbeeld 20 a 30 stuks op een mooie manier buiten lopen bij een bedrijf of een heleboel met als gevolg dat het (zeg maar erg druk inde wei wordt) een zooitje wordt.
koetje 33
Of wat grasland erbij huren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , q-koorts en megastallen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.031