#DirkBruins: Boeren zelf schuldig aan crisis

Deze kop stond afgelopen weekend in de Veldpost. Hier en citaat uit het betreffende artikel:
Quote:
Opmerkelijk is dan ook de uitspraak van melkveehouder en boerenbestuurder Dirk Bruins dit weekend in Veldpost, een veelgelezen boerenblad. "We bespreken alle mogelijke oplossingen", zegt Bruins volgens het blad. Veldpost meldt echter dat Bruins iedere verantwoordelijkheid afwijst. Volgens LTO'er Bruins zijn de melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie, schrijft Veldpost, "maar omdat we hen vertegenwoordigen denken we mee over oplossingen."
Meer: foodlog.nl/artikel/…

Via Twitter ontkend Dirk dit citaat:


Maar wat vinden jullie??, je kunt iedereen de schuld geven maar de melkveehouders hebben (lijkt mij) allemaal zelf de beslissing en verantwoording genomen om te groeien. En de groeiers (de meerderheid) zijn dan dus ook zelf schuldig aan de huidige crisis?

Deel dit topic

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

KuikenenKoe
Familie van mij zit in alkmaar in de horeca klagen klagen steen en been
rendementen zijn slecht mede door nieuwe instroom
en die kun je ook niks kwalijk nemen toch ?
ben wel met je eens dat het een rot situatie is waar sector nu in zit
George
Maar wat vinden jullie??, je kunt iedereen de schuld geven maar de melkveehouders hebben (lijkt mij) allemaal zelf de beslissing en verantwoording genomen om te groeien. En de groeiers (de meerderheid) zijn dan dus ook zelf schuldig aan de huidige crisis?

Ja dat is zo.
Johan Dekker
Individuele boer met vergunningen op orde voelt zich geen probleemeigenaar. Net zo goed als automobilist geen probleemeigenaar is van files. Ook al staat die er regelmatig in en wordt er gedreigd met kilometerheffing als er teveel en te lange files gaan ontstaan.
+1
oldhuus
@Johan Dekker
Als mijn buurman te hard rijd en ik hou mij wel aan de max. snelheid moet ik dan meebetalen aan de boetes?
Welke boeren hebben een crisis, zij die grond genoeg onder hun bedrijf hebben? Of diegenen met veel meer koeien als ze op hun grond kwijt kunnen?
cjw73
@oldhuus je hoeft niet zoveel land dan kunnen de koeien er wel op. Maar het zal wel over de plaatsing van de mest gaan!!
+1
verbi
@oldhuus Beide.
+5
cs-agrar
Klopt, boer is zelf verantwoordelijk. Echter, mogelijkheden zijn geboden doordat melkquotum er af moest, zonder dat daar ook maar enige wetgeving tegenover stond aangaande het al reeds bekende fosfaatplafond. Daarin maar LTO zeker verantwoordelijkheid nemen daar zij het hardst wist te vermelden dat quotum weg moest, groei het devies was en de markt alles makkelijk aankon, ondanks waarschuwing door anderen.
+1
Geitenboer
@cs-agrar de markt kan t toch aan. Alles gaat gewoon door. Niets aan de hand!
+1
cjw73
@Geitenboer 3.5 miljard kilo in interventie!!! Ja de markt kan het aan.....
+1
Geitenboer
@cjw73 die interventie is funest voor een goede marktwerking, dat ben ik met je eens. Op deze manier komt er geen ruimte op de markt.
cs-agrar
Quote Reactie van @Geitenboer:
de markt kan t toch aan

als je er maar niet te veel voor vraagt
+2
Cornelis
Quote Reactie van @cs-agrar:
makkelijk aankon

Melkprijs holt omhoog, toch een teken dat er ruimte is op de markt.
+2
weurding
@Cornelis tot voor kort holde ie naar beneden, hardlopers zijn doodlopers
Frans1
@weurding niet te negatief Weurding, over een half jaar kun je die oude deutz inruilen voor een nieuwe 😄 heb in hardenberg wel een leuke zien staan
+1
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
oude deutz inruilen

is waarschijnlijk beter dan een nieuwe
+1
weurding
@Frans1 wou dat ik er nog 1 had, ben al gedegradeerd naar claas..... 😞
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
ben al gedegradeerd naar claas.....

Dat foutje is makkelijk te herstellen.
weurding
@George moet nog zo veel herstellen 😅
+2
koeboer
He denk je dat er keer zinnige opmerking van lto komt,willen ze weer rectificatie vragen.
+2
puntertje
Ja ja, die Bruins heeft alle 'eigenschappen' om door te dringen tot de top van de sectorvertegenwoordigers. Ze zijn er als de kippen bij om een klein succesje te claimen maar loopt het helemaal fout dan is er niet eens een ietsiepietsie eigen verantwoordelijkheid.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
die Bruins heeft alle 'eigenschappen' om door te dringen tot de top van de sectorvertegenwoordigers.

Misschien spreekt het nog enigszins in z'n voordeel dat hij zich niet beperkt tot anoniem op internetfora afgeven op alles wat beweegt, maar probeert de belangen van een zwaar verdeelde sector te verdedigen.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
een zwaar verdeelde sector

Tja, maar hij ontkent dat hij daar zelf aan bijgedragen heeft, dat was het item hier.
+4
jorisdriepinter
Dirk heeft zoveel bestuursfuncties dat hij de tel al kwijt is.
Persoonlijk vindt ik dat deze vakgroep melkveehouderij ongelofelijk slecht werk heeft geleverd.
+6
matt
Crisis? Er is helemaal geen crisis,melkprijs is alweer 35 cent.
Je hoeft alleen maar van je mest af zien te komen,en je kunt door.
Fosfaatrechten gaan ook niet komen,dus ik zie het probleem niet..
bella
@matt de melkprijs schommelt een beetje en als je daar niet over kunt moet je stoppen maar wij gaan vol gas door want de melkprijs wordt echt wel weer 40+.
Pluto
De melkveehouder is zelf verantwoordelijk voor deze situatie , echter hij is opgejaagd door allerlei deskundigen uit de financiƫle wereld en de industrie. Ook onze eigen standsorganisatie heeft flink boter op zijn hooft en mag zich de huidige situatie best aanrekenen.
achterhoeker2
Ik blijf het herhalen zelfstandigen zijn heel moeilijk te organiseren.
Dat riekt naar vakbond enz...
+2
ek
Je kunt de individuele veehouder niet verantwoordelijk houden voor dit probleem. Maar met elkaar hebben we het wel veroorzaakt, daarom zullen we het ook met elkaar weer op moeten lossen. De zuivelsector werkt aan een plan, maar hoe het er ook uit komt te zien, er zullen maar weinig veehouders blij van worden.
sorry
@ek Het zal toch ook opmerkelijk zijn als ze na al die jaren in ene wel maatregelen kunnen afdwingen......zie je m nog staan die goedlachse meneer met zijn handen omhoog op de ATH beurs.......

+1
achterhoeker2
Dirk bruins mag van mij alles zeggen freedom of speech!!
+8
jan is hobbyboer
Als je naar het twitter account van meneer Bruins kijkt zie je dat deze man nogal met van alles en nog wat tegelijk bezig is en overal een (soms impulsieve) mening over lijkt hebben, het lijkt me dus niet onlogisch dat er iets uitgeflapt is waar ie nu spijt van heeft. De pers maar weer meteen de schuld geven is wel makkelijk. Vind het wel een principieel puntje, Veldpost zou behoorlijk karaktermoord gepleegd hebben door hem dit in de mond te leggen, dus integriteit van Veldpost staat ook wel op het spel. Als ze rectificeren geven ze zichzelf daarmee journalistiek ook wel een flinke knauw. We zullen zien. Bruins speelt ook wel hoog spel. Hij had volgens mij beter 10x sorry kunnen zeggen, slip of the tongue, dan was dit akkefietje zo weer uit de publiciteit, nu gaat het etteren. Zo staat het ook in de crisis management boekjes volgens mij.
Coen
@jan is hobbyboer , dit soort lieden bij LTO zijn meer bestuurders dan belangenbehartigers, veel teveel managementcurssussen gevolgd en veel te weinig strategisch inzicht en GBV (gezond boerenverstand)
+1
spotmelker
@Coen Voor een bestuurder is het juist belangrijk dat hij de geschiedenis (buiten het eigen erf) goed kent. Zonder kun je nooit een strategie bepalen, daar wringt bij velen de schoen.
+2
George
Quote Reactie van @Coen:
GBV (gezond boerenverstand)

Ik vraag me werkelijk steeds vaker af of dat nog wel bestaat.
cs-agrar
@Coen moet je blij zijn met zulke bestuurders dan?
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ja was ook een keer coƶperatiefste boer van Nederland geloof ik, bestuur Agrifirm, bestuur CRV, bestuur, LTO, bestuur Rabobank, bestuur waterschap, bestuur Campina, bestuur AB oost, gemeenteraadslid CDA, je kunt beter vragen waar ie niet in gezeten heeft 😄
gerrie-hul
@oldhuus Goed voor zijn pensioen Heeft ie toch nog wat met bijwerken verdiend
cs-agrar
Quote Reactie van @oldhuus:
je kunt beter vragen waar ie niet in gezeten heeft

Heeft ie dan ook praktijkervaring?
+1
puntertje
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
en overal een (soms impulsieve) mening over lijkt hebben

Ik heb de man meerdere malen gehoord, en de man durft niets omdat hij bang is dan iemand anders tegen de haren in te strijken. Had meer weg van praatsessies waar leden hun hart konden luchten. Maar je komt dan natuurlijk nooit een stap verder dan 'kool en geit sparen' met dit soort zachte heelmeesters. En als ze er op aangesproken worden, dan 'hadden ze het niet kunnen voorkomen'. Punt is dat ze het niet durfden.
Doen ze dan een keer een uitspraakje waar achteraf kritiek op komt, gaan ze blĆØren om rectificatie.
Ik waardeer het als mensen zich inzetten, maar dat wil niet zeggen dat je dan geen kritiek mag leveren als ze het slecht doen.
Coen
@puntertje , bestuurders van het kaliber 'de kool en de geit sparen', maar vooral zichzelf sparen
Cornelis
@Coen Ze zitten niet op een rotonde?
+1
Coen
@Cornelis , nee, ze zitten nog steeds op de doodlopende weg van ZLTO, enkel grootschalig en intensief 😞
+1
puntertje
Quote Reactie van @Cornelis:
Ze zitten niet op een rotonde?

Ze zijn heel lang op de rotonde rondjes blijven draaien omdat ze geen afslag durfden te nemen. Vervolgens kwamen ze er rijkelijk laat achter dat veel ondernemers al wel een afslag genomen hebben. Tja, dan wordt het moeilijk om alsnog te vertellen welke afslag de beste zou zijn geweest.
+6
weurding
@puntertje als je maar flink gas geeft op de rotonde vlieg je er vanzelf een keer ergens af 😉
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
als je maar flink gas geeft op de rotonde vlieg je er vanzelf een keer ergens af

truc is om het ook bij de juiste afslag te doen
Cornelis
@puntertje Wees blij dat ze niet allemaal dezelfde afslag nemen. En welke nu de beste is kan je over vijf jaar haarfijn uitleggen.
+9
puntertje
Quote Reactie van @Cornelis:
Wees blij dat ze niet allemaal dezelfde afslag nemen. En welke nu de beste is kan je over vijf jaar haarfijn uitleggen.

Hmm, nee, een heel goed begaanbare weg, op de routeplanner door LTO en NZO ingetoetst in 2013, is definitief onbegaanbaar geworden nu wij in de file staan. Zij die de sluiproute hebben genomen blokkeren verderop de doorgang en eisen bovendien voorrang. Dus je kunt dan achteraf niet vaststellen wat de beste afslag was. Het is een gemiste kans die niet meer terug komt. Iedereen klaagt nu dat men lang onderweg is en niet op de plaats van bestemming komt terwijl bij een goede doch dwingende route beschrijving heel veel mensen op tijd op de plaats van bestemming waren gekomen.
Dat is wat anders dan na vijf jaar concluderen dat diegene die de meeste mensen hebben afgesneden en als eerste op hun bestemming zijn de juiste keuze hebben gemaakt. Je kunt dan hooguit wensen dat je zelf meer had afgesneden. Maar kaalslag in de sector is dan al een feit, en het imago is uit het raam geflikkerd.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Je kunt dan hooguit wensen dat je zelf meer had afgesneden

Ja, hoe diep kun je zinken.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Had meer weg van praatsessies waar leden hun hart konden luchten.

Misschien is dat dan wel het doel van de LTO tegenwoordig. Veel bereiken doen ze ook niet 😄. Ik denk trouwens dat de man theoretisch helemaal niet zo goed onderlegd is. Als ik z'n twitter zo zie is ie erg impulsief met de waan van de dag bezig, veel strategische visie kan ik er niet in ontdekken. Hij is bijvoorbeeld 24/7 bezig met het fosfaatdossier las ik ergens, als je dan al die andere dingen er ook nog bij moet doen dan is het niet zo raar dat je soms iets doms zegt, gewoon gigantisch slaapgebrek. Ipv al die populistische onzin op twitter te gooien kan ie beter wat koeien op een grupstalleke gaan melken, prachtig moment om de dingen wat te overdenken 😄.
+2
pieta
@jan is hobbyboer Lees ik hier nu dat jij jezelf aanbiedt als bestuurder van de toekomst voor LTO? 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Lees ik hier nu dat jij jezelf aanbiedt als bestuurder van de toekomst voor LTO?

Er zijn een aantal grote problemen met dit idee: ik ben geen lid van LTO en voor kleine melkveehouders is dit ook erg duur (per liter melk geleverd), ik heb geen enkel draagvlak bij de leden van mijn regio voor mijn ideeƫn, en tenslotte zijn kritische geluiden niet bepaald populair binnen de agrarische belangenbehartiging. Dus ik vrees dat dit nix wordt. Net als laatst bij de RABO commissie die een visie op de landbouw wilde ontwikkelen.
+1
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
ik heb geen enkel draagvlak bij de leden van mijn regio voor mijn ideeƫn,

getuige de kritiek heeft romijn dat ook niet en toch zit ie er 😂
+2
Dirk Bruins
@jan is hobbyboer ik kon nog net een gaatje vinden om te reageren. 24/7 klopt overigens gewoon hoor, tijdens het melken Kun je gewoon bellen en s nachts droom ik (of heb nachtmerries) van dit dossier šŸ˜‰
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
ik kon nog net een gaatje vinden om te reageren

U zegt helemaal niets in uw reactie, behalve dat u kunt multi-tasken.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
u kunt multi-tasken

Dat kunnen gaat alleen op als het ook het beoogde resultaat geeft, dat wordt niet vermeld
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cs-agrar:
Dat kunnen gaat alleen op als het ook het beoogde resultaat geeft, dat wordt niet vermeld

Meneer Bruins heeft het over bellen tijdens het melken, als ie niet in dat beruchte drentse dorp zonder ontvangst leeft, zal dat toch nog wel lukken. Hij vertelt er niet bij waar ie naartoe belt en of ze elkaar verstaan. Mooi takke herrie op de achergrond meestal in zo'n melkput. En die dromen/nachtmerries getuigen van een slechte nachtrust, wat weer niet bevorderlijk is voor z'n concentratie overdag. Ik denk dat meneer Bruins het beste een notenboom aan kan schaffen, beproefde remedie tegen stress. Zouden meer LTO-bestuurders moeten doen 😄 .
Frans1
+6
Dirk Bruins
@jan is hobbyboer @puntertje nee ik heb inderdaad geen inhoudelijk, maar een flauw antwoord gegeven. En dat is behoorlijk tegen mijn natuur in. Volgens mij ga ik het gesprek met collega's niet uit de weg en ik doe niets anoniem. Ik sta voor zalen, mijn nummer en e-mailadres zijn makkelijk te vinden wat maakt dat ik veel mensen telefonisch of gewoon aan de keukentafel te woord sta. In die gesprekken zijn we het niet altijd eens en ik maak ook fouten heb soms ongelijk en durf dat ook toe te geven. Maar uiteraard wisten jullie dat al want jullie geven aan mij uitermate goed te kennen. Als jullie me de volgende keer tegenkomen, bellen of mailen zeg dan even dat je puntertje of Jan is hobbyboer bent. Wellicht dat we dan gewoon een goed gesprek kunnen hebben en elkaars motivaties en standpunten kunnen bediscussiƫren. Dat vind ik zinvol en wil tijd aan besteden. Veel tijd besteden aan "Achteraf-kijk-ik-koe-in-de-kont-theorieƫn" verdachtmakingen, onwaarheden, borrelpraat en complottheorien bediscussiƫren op internet met anonieme mensen vind ik zonde van de tijd omdat het vanuit mijn visie tegenstellingen vergroot en oplossingen verder wegbrengt. Dat is mijn mening ik ben daar helder en duidelijk in. Uiteraard mag iedereen het hier hartgrondig mee oneens zijn, ook dat is een mening.
+5
familie pelle
@Dirk Bruins
Ten eerste vind ik top dat je hier net als wiebren af en toe reageert. Je reactie is helaas wederom een beetje flauw. Dat mensen hier anoniem zijn wil niet zeggen dat ze geen goede argumenten hebben.
Daarnaast heb ik wel met enige verbazing je interview gelezen in vee en gewas. Waarom is het zo moeilijk voor lto maar ook voor zuivelindustrie om toe te geven dat hun visie niet de juiste is geweest. Beslissingen uit het verleden hebben desastreus uitgepakt. Ik weet, achteraf is makkelijk lullen maar ik denk dat jullie een hoop frustratie weg kunnen nemen door dat toe te geven. Pas dan kunnen we in mijn ogen denken over oplossingen. Overigens heeft Jos Verstraeten in vee en gewas wel schoorvoetend toe gegeven dat zlto het allemaal "niet handig " heeft gedaan.
josl
@familie pelle Ik heb 1. niet schoorvoetend en 2. niet ZLTO genoemd.
+1
sorry
@josl ook rectificatie aanvragen
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @josl:
niet schoorvoetend

Nou dan wordt dat eens tijd he
buorman
@cs-agrar
Waarom moet Jos gaan schoorvoeten?
+2
familie pelle
@josl
Namens wie spreek je hier dan?

(klik om te vergroten)

Namens wie spreek je hier dan?
+1
pieta
@familie pelle Lees het zelf en je ziet het: LTO en dus niet ZLTO. En ook niet schoorvoetend maar gewoon open en duidelijk.
En naar mijn mening wordt wel heel gemakkelijk steeds de schuld naar ZLTO geschoven terwijl de collega's uit het noorden een voorstel deden waar in het zuiden niet mee te werken valt. Oftewel die hadden geen belang om er in mee te gaan. Dat hadden ze ook wel wat verstandiger op kunnen pakken.
+2
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Dat hadden ze ook wel wat verstandiger

de wijze kwamen ook niet uit het noorden pieta
pieta
@de hoef Nee, die kwamen uit het oosten. Maar het waren er wel maar drie he. 😁
George
Quote Reactie van @pieta:
Nee, die kwamen uit het oosten. Maar het waren er wel maar drie he.

Vast uit het zuid oosten.
pieta
@George Nee, niet uit Limburg. Daar zat wel zo'n familiebedrijf met melkbaronnen.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Daar zat wel zo'n familiebedrijf met melkbaronnen.

Met de nadruk op zat...
Ik bedoel iets zuidelijker en iets minder oostelijk dan jij bedoeld. Zuid oostelijk Brabant tegen Limburg en Belgisch Limburg aan.
+1
meelezer10
@George o je bedoelt die fietsenmaker uit budel. 😄
George
+1
cs-agrar
@Dirk Bruins
Als je die twitter-ongein nu eens achterwege liet, toch totaal onnodig populistisch gedoe.
prikkebord.nl/topic/97997/… Deze prikker lijkt wel een stuk verder met denken dan jullie. En heb van hem geen getwitter gezien. Dus geen twitter werkt.
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
Veel tijd besteden aan "Achteraf-kijk-ik-koe-in-de-kont-theorieƫn" verdachtmakingen, onwaarheden, borrelpraat en complottheorien bediscussiƫren op internet met anonieme mensen vind ik zonde van de tijd

U gaat er lekker hard in, dat waardeer ik wel. Toch wil ik graag even paar dingen toelichten. Uw roem is niet zo groot het mij al bereikt had, mogelijk helaas voor u, maar ik kende u niet, U beweegt zich in een compleet andere wereld dan ik. Ik heb even gegoogled wie u was en toen kwam ik uw Twitter account tegen. Volgens mij in 2016 een hele normale manier om even in te schatten wat voor gedachtengoed er achter iemand schuilt. Meestal geeft dat een aardig beeld, soms ook niet. Geheel anoniem ben ik trouwens ook niet. Werd privƩ regelmatig aangesproken op mijn nogal kritische houding t.a.v. de industriƫle melkveehouderij. Daarnaast vond een gefrustreerde prikker het een tijdje geleden nodig om mijn privƩ gegevens hier neer te zetten. Dit is een discussieplatform, niet de persoon, maar de uitwisseling van gedachten zou het belangrijkst moeten zijn.

Dat u het nuttig vindt dat wij met elkaar in gesprek komen kan ik niet met u delen. Het lijkt mij een vrij zinloos tijdverdrijf. Ik ken het standpunt van uw club, en u hebt al anderhalf jaar hier kunnen lezen wat mijn standpunt is. Dat staat zo ongeveer haaks op elkaar, ik zie absoluut niet in hoe we daar ooit een soort van compromis over kunnen bereiken.

Tenslotte vind ik het wel opmerkelijk dat u afwijkende meningen nog steeds in de categorieƫn: "Achteraf-kijk-ik-koe-in-de-kont-theorieƫn verdachtmakingen, onwaarheden, borrelpraat en complottheorie" plaatst. Dit doet mij vermoeden dat bij LTO nog steeds een soort van elite-cultuur heerst van 'wij weten hoe het hoort, en de rest van de wereld snapt er echt niets van'. Op zich zou het natuurlijk makkelijk kunnen dat het kennisniveau bij LTO erg ver boven dat van de grauwe massa (wij domme boertjes) uitsteekt, maar dan zou je toch op z'n minst kunnen verwachten dat al die kennis nog enig resultaat op zou leveren. Dat is niet het geval, uw keiharde eenzijdige stellingname in de fosfaatdiscussie is een van de grote bronnen van verdeeldheid binnen de melkveehouderij. Een van de de uitgangspunten van een democratie is het nu juist dat de meerderheid ook rekening houdt met de belangen van de minderheden. Helaas is daar niet voor gekozen.
+4
Vario512
@Dirk Bruins Beste Dirk, ik had een mooi voorstel: derogatie 2017 alleen voor grondgebonden bedrijven. Percentages mestverwerkingsplicht omhoog en afschaffen VVO's.
Komen we onder het fosfaatplafond en volgend jaar kunnen we de fosfaatrechten gedag zeggen.
Wat vind je er van? #GrondgebondenDerogatie
MTSTAMMINGA
@Vario512
Derogatie is niet meer te redden ,stal vol zetten gebeurd momenteel volop
Vario512
@MTSTAMMINGA Ik weet het, de veehandelaar vertelt me niets anders. Weer een paar vrachtwagens met koeien uit Belgie.
MTSTAMMINGA
@Vario512
De melkprijs stijging naaide de boel ook mooi op
Ja in Oosterzee ook een vrachtauto geleegt
Huppel
@MTSTAMMINGA

Ook gehoord, dikke auto vol, gefinancierd door de Rabo?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Huppel:
gefinancierd door de Rabo?

Lease kan ook Zijn een boel mogelijkheden om aan geld te komen 😄
buorman
@MTSTAMMINGA
Of fabriek heeft melkgeld vooruit betaald
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Lease kan ook Zijn een boel mogelijkheden om aan geld te komen

Dus tegenwoordig leasen boeren naast hun trekkers ook hun koeien?
Wat een doldwaze armoedige sector die van gekkigheid niet meer weten hoe ze aan geld moeten komen om nog dwazere plannen uit te voeren!
+3
puntertje
@Vario512 stop alsjeblieft, Dirk geeft nu al aan dat hij constant nachtmerries heeft.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Dirk geeft nu al aan dat hij constant nachtmerries heeft

Ik denk dat Dirk vannacht heerlijk geslapen heeft
+3
Dirk Bruins
@Vario512 Dag Vario (?) dank voor je creatieve meedenken in oplossingen. Terecht concludeer je dat er vooral in eerste instantie een oplossing gezocht moet worden om 2017 te overbruggen. Wat geldt voor alle mogelijke oplossingen. Je moet 3 vragen door:
- mag/kan het?
- heeft het effect?
- is er draagvlak voor een besluit (daarmee bedoel ik niet, iedereen moet het er mee eens zijn. Maar degene die het moet uitvoeren moet het wel willen. Een wet kun je bijvoorbeeld niet veranderen zonder meerderheid van 1e en 2e kamer. Statuten van een Cooperatie Kun je niet wijzigen zonder goedkeuring etc. )
De oplossingen die jij aandraagt sneuvelen op 3 bovenstaande vragen.
1 kan/mag het? Nee. Maar uiteraard waar een wil is = een weg. Dus het is niet onmogelijk maar dan moeten er wel een aantal zaken geregeld worden. Dingen die je benoemt zijn allemaal min of meer wettelijk verankerd. Hier aanpassingen willen maken vraagt veel tijd. Dus te laat voor werking in 2017
Daarmee is 2 met nee beantwoord.
Vraag 3 heeft daarmee dus al geen zin meer. Maar om die toch te beantwoorden. In het huidige kabinet zal hier geen draagvlak voor zijn.
+2
jg
@Dirk Bruins Dus de derogatie zijn we kwijt . Aflassen die bijeenkomst vanavond, schijnheiligheid voor de bĆ¼hne.
+4
jorisdriepinter
@jg Klopt vrees ik. Dirk geeft een ontluisterend inkijkje hoe het gaat.
Dit. kabinet Rutte is nog niet klaar met slopen, ze gaan gewoon keiharde liberale politiek bedrijven met de mvh.
Ik zij het al eerder, let op Huitema. Die gaat onder het mom van inovatieve landbouw de derogatie verkwanselen in ruil voor mineralen concentraat.
Dit is gewoon het vvd standpunt en de pvda heeft dat gewoon te slikken.
Zlto blij en de grondgebonden(derogatie)melkveehouderij is de sjaak.
Dit gaat gewoon gebeuren, let op.
Als de derogatie weg is wordt dat hele verhaal van mineralenconcentraat een stuk makkelijker. Klimaatafspraken worden er bij gesleept en klaar.
jg
@Dirk Bruins Vertel wat er WEL mag!!
+8
jan is hobbyboer
@Dirk Bruins
Goedemorgen meneer Bruins. U bent er maar druk mee. We hebben ruim 5 jaar de tijd gehad om dit gedoe goed te regelen, waarbij er rijkelijk laat, toen alles al in de soep aan het lopen was, ongeveer 1.5 jaar geleden, voor het eerst een concreet voorstel is gekomen (dat op machtspolitiek gebaseerde fosfaatrechten verhaal). De gevolgen zijn bekend. Iedereen heeft dus bijna 5 jaar zitten slapen en nu moet er ineens in een paar weken iets doorgedrukt worden om de boel te redden. Dit gaat natuurlijk nooit aan de door u gewenste 3 punten voldoen omdat dezelfde mensen die het fosfaatrechten verhaal bedacht hebben weer met elkaar aan tafel zitten. Deze mensen hebben aangetoond daar vooral voor hun intensieve achterban te zitten (vaak ook eigenbelang).
Als uw club LTO een beetje ruggengraat had gehad had u gewoon tegen uw achterban gezegd: jullie wilden vrije markt, nou dit is vrije markt. Laat de markt het maar oplossen. Volgens mij de enige manier om de sector over jaar of 5 weer een toekomstperspectief te bieden. Nu worden de financieel zwakke broeders met een ongebalanceerd business model in leven gehouden ten koste van de naar de toekomst toe gezonde bedrijven. Zo blijft het modderen. Maar blijkbaar kiest de melkveehouderij voor de korte termijn overleven ipv een serieuze toekomstvisie.
In plaats van veel twitteren en bellen is het misschien ook wel een idee om eens wat afstand te nemen en een weekendje alleen maar na te denken. Uit ervaring weet ik dat dit soms heel verfrissende ideeƫn oplevert.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Nu worden de financieel zwakke broeders met een ongebalanceerd business model in leven gehouden ten koste van de naar de toekomst toe gezonde bedrijven.

Het vervelende feit doet zich voor dat wie een zwakke broeder is en wie een gezond bedrijf heeft vooral bepaald wordt door de regelgeving die ingevoerd gaat worden.
+1
christo
@Jack Rijlaarsdam En daar is niet tegen te boeren!
+1
Huppel
@Dirk Bruins

Volgens mij ga je daar iets te snel;

Derogatie: lees de meststoffen wet er maar eens op na: er is ruimte om aanvullende eisen te stellen!!! artikel 13 lid 3 en 4.3
Bij de regeling, bedoeld in artikel 9, kan de toepasselijkheid van een hogere hoeveelheid stikstof in verband met een meer dan gemiddelde stikstofopname door gewassen binnen een bepaalde soort worden verbonden aan de voorwaarde van een vergunning verleend door Onze Minister of de registratie van een kennisgeving door Onze Minister.
4
Aan een vergunning kunnen voorschriften worden verbonden en zij kan onder beperkingen worden verleend. De voorschriften en beperkingen kunnen worden gewijzigd, aangevuld of ingetrokken.
5
Bij ministeriƫle regeling kunnen regels worden gesteld met betrekking tot het verlenen, weigeren of intrekken van een vergunning.


Vervolgens de verwerkingsplicht: percentages voor 2017 zijn nog niet vastgesteld, wel zijn er indicatieve percentages bekend gemaakt door het ministerie.

De VVO's zou ik als ik jou was daarom ook nog maar even controleren.... Er zijn juridisch wel degelijk mogelijkheden!
Vario512
Quote Reactie van @Dirk Bruins:
Dag Vario (?) dank voor je creatieve meedenken in oplossingen. Terecht concludeer je dat er vooral in eerste instantie een oplossing gezocht moet worden om 2017 te overbruggen. Wat geldt voor alle mogelijke oplossingen. Je moet 3 vragen door:
- mag/kan het?
- heeft het effect?
- is er draagvlak voor een besluit (daarmee bedoel ik niet, iedereen moet het er mee eens zijn. Maar degene die het moet uitvoeren moet het wel willen. Een wet kun je bijvoorbeeld niet veranderen zonder meerderheid van 1e en 2e kamer. Statuten van een Cooperatie Kun je niet wijzigen zonder goedkeuring etc. )De oplossingen die jij aandraagt sneuvelen op 3 bovenstaande vragen.
1 kan/mag het? Nee. Maar uiteraard waar een wil is = een weg. Dus het is niet onmogelijk maar dan moeten er wel een aantal zaken geregeld worden. Dingen die je benoemt zijn allemaal min of meer wettelijk verankerd. Hier aanpassingen willen maken vraagt veel tijd. Dus te laat voor werking in 2017Daarmee is 2 met nee beantwoord.Vraag 3 heeft daarmee dus al geen zin meer. Maar om die toch te beantwoorden. In het huidige kabinet zal hier geen draagvlak voor zijn.

Beste Dirk, dank dat je de moeite neemt om hier te reageren.

Ik zal je drie vragen ook even bij langs lopen:

Vraag 1: kan/ mag het? Derogatieeisen toevoegen kan met een ministriele regeling. Hier is dus geen 1e en 2e kamer voor nodig. Wel een minister, maar die gaf al aan dat ie met een oplossing gaat komen.
Mestverwerkingspercentages zijn nog definitief vastgesteld, dus kan ook. De VVO's schrappen weet ik nog niet, maar zijn ook niet een vereiste om het gewenste effect te krijgen.
Met dank aan @Huppel is vraag 1 met ja beantwoord.

Vraag 2: heeft het effect? Laten we naar twee extreme situaties kijken:
situatie A: Elke melkveehouder in Nederland is grondgebonden -> fosfaatplafond komt niet vol, door gebrek aan mestproductie.
situatie B: Geen enkele melkveehouder in Nederland heeft derogatie -> fosfaatplafond komt niet vol door gebrek aan plaatsingruimte.
Dus wanneer alleen de grondgebonden bedrijven derogatie hebben, komt het fosfaatplafond niet vol.
Vraag twee is dus ook met ja beantwoord.

Vraag 3: is er draagvlak. Het hoeft niet door de 1e en 2e kamer, dus dat scheelt al een hoop. Maar goed, stel de VVD en PvdA gaan Van Dam influisteren wat ie moet doen.
Volgens Hoogleraar Strijker is het probleem in Den Haag dat de PvdA voor de kleine boeren is, en de VVD voor de grote boeren. Volgens zijn conclusie komen die twee er nooit uit. Van Dam gaat daarom niets klaarspelen en dus zou de oplossing niet in Den Haag liggen. Ik ben wat positiever, en bekijk het van de andere kant en denk dat mijn voorstel een mooi compromis is.
De PvdA wil graag 'kleine' boeren, alias familiebedrijven, deze worden met mijn voorstel zeker bediend ook worden de intensieve boeren gedwongen om hun mest te verwerken of te krimpen. Hier zou PvdA dus wel oren naar moeten hebben.
De VVD wil echter 'vooruit', en is er voor de grote intensieve collega's. Ook wil de VVD graag het mineralenconcentraat in Brussel er door krijgen, en dat zal sneller gaan wanneer alleen de grondgebonden bedrijven derogatie krijgen en de intensieven een groter percentage mest moeten verwerken.
Ook krijgt met dit voorstel de mestverwerking en de economie een enorme boost. Hier zou de VVD dus wel oren naar moeten hebben.

Voor beide partijen zitten er dus pluspunten in mijn voorstel, dus er zou draagvlak voor te vinden moeten zijn. Waar een wil is = een weg.

De reden dat ik hier anoniem reageer, is dat wanneer iemand toch mijn voorstel mocht overnemen. Ik niet de zondebok wens te zijn voor diegenen die het bedrijfsbeeindigende gevolgen heeft. Dit voorstel had eigenlijk al in 2007 ingevoerd moeten worden. De oorzaak van de problemen komt doordat mensen in het verleden geen beleid hebben gevoerd.
Daarnaast draait het hier op het prikkebord niet om de persoon, maar om wat iemand te zeggen heeft. Voor de duidelijkheid ik melk geen 500 koeien op 75 ha en ben ook niet lid van Netwerk GRONDig.

De reden dat ik geen email stuur, is dat ik denk dat het op deze manier wat meer transparantie komt in het denk- en besluitvormingsproces inzake het fosfaatdossier. En op deze manier kan ook iedereen lezen, mocht er geen oplossing komen, waarom het fout is gelopen in het redden van de derogatie. LTO kan zometeen niet naar buiten komen met de smoes dat er juridisch niets mogelijk was.

Veel succes volgende week in het Derogatie Topoverleg.

#GrondgebondenDerogatie
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Vario512:
De reden dat ik hier anoniem reageer, is dat wanneer iemand toch mijn voorstel mocht overnemen. Ik niet de zondebok wens te zijn voor diegenen die het bedrijfsbeeindigende gevolgen heeft.

Mooi dat je mee denkt, maar wat ben je een verschrikkelijke schijtlaars als dit de werkelijke reden is om hier anoniem te reageren.
+1
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
verschrikkelijke schijtlaars

die komen toch ook bij van dam terecht? 😉
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar wat ben je een verschrikkelijke schijtlaars

dat is hier 98% ,dus dat geeft hier ook niks
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
verschrikkelijke schijtlaars

Ja die draag je met zo'n naam hoog in het vaandel. 😄
+7
jg
Schandalig, andere viezies zijn de laatste jaren door o.a. medewerker's van Lto afgedaan als paniekzaaierij en negativisme. En nu verschuilen achter tijdsdruk en lange procedures.
mlkvhoudr
Hier verslag uit de ijsselhallen.

Dhr van dam geeft nogmaals aan dat de referentiedatum snoeihard is en juridisch verankerd. Nog meer koeien zet derogatie 2017 op spel. 2018 kansloos bij geen teruggang fosfaat
de hoef
@mlkvhoudr da is geen nieuws
wat is de oplossing
Frans1
@de hoef koeien weg doen 😄
de hoef
@Frans1 ja ja maar wie
+4
Frans1
@de hoef

De buurman
+1
de hoef
@Frans1 juist zo ken ik je weer
Frans1
@de hoef heb er al een aantal afgevoerd hoor ,ik geef het goede voorbeeld 😄
+1
de hoef
@Frans1 laden er hier ook net twee op
zo kan ie wel weer
+1
Frans1
@de hoef meer dan genoeg 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
laden er hier ook net twee op

Dank je wel. Als jullie er allemaal zoveel weg doen is er wel weer ruimte voor wat extra koeien. Hier kalven komende maand 5 vaarzen. Gas erop, melk er liever 25 met een melkprijs van 40 cent dan 300 met een melkprijs van 25 cent.
+1
buorman
@jan is hobbyboer
Zo nog een paar mnd door, en jij bent ook 1 van die vreselijke verdubbelaars 😀
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @buorman:
vreselijke verdubbelaars

ja vreselijk die grondgebonden verdubbelaars met minder dan 15.000 liter per ha. Moet onmiddellijk verboden worden.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
melk er liever 25 met een melkprijs van 40 cent

Tussen 25 en met hoort nog het woordje meer,dan klopt ie wel 😄
+1
milka
@jan is hobbyboer die horen in het voorjaar te kalven toch?
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @milka:
die horen in het voorjaar te kalven toch?

Meeste zijn exportpinken die afgelopen zomer geen drol waard waren. Heb ik maar laten lopen. Voor dat geld melk ik ze wel een jaartje en dan brengen ze met de slacht bijna net zoveel op als ze afgelopen zomer wilden bieden. Nu krijg ik er misschien nog wel een top melkprijs en een nieuwe fosfaatreferentiedatum bij. Wie weet.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @de hoef:
laden er hier ook net twee op

En hebben er vandaag drie vaarzen gekalft?
MTSTAMMINGA
@meelezer10
Heb vandaag maar weer 2 nieuwe koehalsbanden gemaakt
Ze waren alweer op 😀
+1
meelezer10
@MTSTAMMINGA ben je niet de enigste heb van de week ook weer een nieuwe voor de dag moeten toveren. 😄
de hoef
@meelezer10 net controle gehad van de gemeente ,had nog veel te weinig koei zij ze
+1
meelezer10
@de hoef nee een tegrote nb wet aangevraagd
+1
de hoef
Quote Reactie van @meelezer10:
nee een tegrote

da zij ze nie
+1
meelezer10
@de hoef Dan zou ik me maar zorgen maken je weet toch hoe vrouwen van een mug een olifant maken. 😄
George
Quote Reactie van @de hoef:
had nog veel te weinig koei zij ze

En wat zei jij tegen dat vrouwke van de gemeente? Kom jij ze ook melken dan?
de hoef
Quote Reactie van @George:
En wat zei jij tegen dat vrouwke van de gemeente? Kom jij ze ook melken dan?
heb aan 1 vrouw mijn handen al vol sjors,hoef er gin bij
de hoef
Quote Reactie van @meelezer10:
drie vaarzen gekalft?

nee is rustig hier
+1
mlkvhoudr
@de hoef

Iedereen die boven de referentie zit

En de rest ook waarschijnlijk
de hoef
@mlkvhoudr luister jij is effe na van dam ,we hebben jou niet voor niks gestuurd
+1
mlkvhoudr
@de hoef

Ik type niet met mn oren
+1
christo
@de hoef
degene die dat hel liefste wil.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Frans1:
koeien weg doen

mooi is dat op gelost
alle koeien gaan hier een keer weg
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden boeren , melkveehouders , melkveehouder , twitter en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!