Sleepvoetverbod per 1 januari 2018

Goed nieuws, van uitstel komt afstel...

In november 2014 is in een wijziging van het Besluit gebruik meststoffen opgenomen dat vanaf 1 januari 2017 het in beginsel niet langer zal zijn toegestaan om drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib op de bodem van grasland gelegen op klei- en veengrond te brengen; voor de toepassing op zand- en lössgrond is dat reeds vanaf 2010 verboden. Deze aanscherping strekt mede ter uitvoering van mijn brief aan uw Kamer van 11 oktober 2012 over het mestbeleid (Kamerstukken II 2012/13, 33 037, nr. 32) (Staatsblad 2014, nr. 462). Dat betekent dat de sleepvoetbemester per 1 januari 2017 niet meer gebruikt zou mogen worden op klei- en veengrond. De combinatie van een sleepvoetbemester met een sleepslang die met water verdunde mest aanvoert, is daarbij uitgezonderd. Door dit verbod wordt bijgedragen aan de vermindering van de ammoniakemissie die wordt nagestreefd in het kader van de PAS om de ammoniakdepositie op natuur te verminderen. In de Overeenkomst Generieke Maatregelen werd in het kader van dit verbod met het bedrijfsleven afgesproken dat er alternatieven voor de sleepvoet zouden worden ontwikkeld waarbij de reductie van de ammoniakemissie vergelijkbaar zou zijn met die van de zodenbemester. Er zijn alternatieven in ontwikkeling waarbij positieve verwachtingen zijn, maar waarvan het onderzoek nog niet is afgerond. De toepassing van alternatieven zal inclusief noodzakelijke aanpassingen in de regelgeving op z'n vroegst vanaf 1 januari 2018 mogelijk zijn. Ik heb daarom besloten het verbod op de sleepvoet in te laten gaan op 1 januari 2018.

Bron: t.co/redirect/…

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
Hoe staat er nu eigenlijk voor met bovenstaand verbod? Is het nu wel definitief afgelopen met de sleepvoet of heb ik iets gemist/is er nog hoop?
van Ittersum
.
van Ittersum
Vraag me altijd af, diegenen die het moeten controleren snappen die het zelf wel.? Ik heb altijd de indruk, lijkt het wat dan is het goed. Zien ze iemand echt "smeren" de wetboek erbij gehaald wordt

Komt het in de praktijk erop neer dat de Tobrocco's en de Mezo bemesters de klos zijn?
arjankok
@van Ittersum ja die kunnen bij het oud ijzer
Nick83
Het is inmiddels 2018. Iemand enig idee hoe het staat?

(klik om te vergroten)

Nick83
@Nick83 fijn zo'n kwibus van RVO die wat roept, maar ik zou dr wel wat meer van willen weten...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
wat meer van willen weten

Waarschijnlijk horen we dat in juni in hetzelfde persbericht als dat waarin de derogatie van 300 kg N op blijvend grasland wordt aangekondigd.
Nick83
@Nick83 dit staat op boerenbussines

(klik om te vergroten)

pieko
@Nick83 Verboden. alleen met 1 derde water met meetsysteem toegestaan. Bij tweede snede wel toegestaan mits 2160 uren weidegang(3x 720)
Noorderling
@pieko
Waar vind je die informatie?
Vind het maar angstvallig stil rondom de alternatieven van de sleepvoet.
pieko
@Noorderling LTO avond vorige week. RVO gaat zijn eigen weg. Wordt voor 15 febr bekrachtigd door EU.
+2
dwers
Ja stop die rottende mest maar in de grond, ik meende dat we wat meer naar een gezonde bodem biodiversiteit toe moesten.
Maar zolang de staat aan kunstmest (gas) en btw verdiend, zal het wel nooit meer simpel bemesten worden.
m uut m
@dwers
Er is gelukkig nog een uitzondering.
Vrijstelling bovengronds uitrijden.
MJvW
@m uut m Is misschien ook het laatste jaar.. Was proef van 3 jaar dacht ik en dan evalueren?
m uut m
@MJvW
De resultaten zijn goed genoeg voor een verlenging
MJvW
@m uut m Bron? Ik kreeg een mooie tank aangeboden voor erbij maar durf het nog niet aan zit ik straks met 2 tanks waar ik niks mee kan
dwers
Quote Reactie van @m uut m:
Er is gelukkig nog een uitzondering.Vrijstelling bovengronds uitrijden.

daarvoor is mijn ureum te hoog, nu kuil, brok (weinig eiwit) geplette tarwe en hooi en nog ureum 30.
Kuil zat allemaal tussen 180 en 200 ruw eiwit, mocht ook nog wel mest aanvoeren, dit jaar maar wat minder kunstmest strooien.
Elvis
@dwers zat ik ook altijd mee. Nu gemalen pulpbrok erbij en gaat zo 5 pnt omlaag eiwit 0.12 omhoog
Pluto
Er wordt gesuggereerd dat de sleepoet bemester te weinig ammoniakreductie geeft . Helaas is er geen betrouwbaar onderzoek inzake ammoniak omdat alle onderzoeks resultaten in het verleden zijn vernietigd !.En zolang er geen basis cijfer voorhanden is blijven alle emissiebeperkende maatregelen een gok .
Alternatieven ontwikkelen heeft geen zin zolang er geen basis cijfers zijn om een vergelijking te kunnen maken . Het gezegde dat nieuwe ontwikkelingen gepaard gaan met aanpassingen geeft al aan dat ze geen idee heeft wat hiervan de gevolgen zijn en of ze gewenste reductie wel haalt !!!!.
+2
dwers
Ze zijn gek geworden, emissie arme vloeren ammoniak komt er toch een keer uit nu sluit je het op onder de stal, en via een gesloten systeem in de grond en dan is het vreemd dat biodiversiteit achteruit gaat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , grasland , bodem , natuur , ammoniakemissie , mestbeleid , regelgeving , bedrijfsleven , drijfmest , sleepvoetbemester , veengrond , 2012 en meststoffen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
639