Derogatie maakt sector kwetsbaar

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder uit Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Het kan toch niet waar zijn? Toch laten de contacten die ik heb met de Europese Commissie weinig twijfel over de ernst van de situatie: Nederland moet onder het fosfaatplafond komen, voordat het stelsel van fosfaatrechten ingevoerd kan worden. Dit moet uiterlijk op 1 januari 2018 plaatsvinden.

De bal ligt nu bij Nederland. De sector en de overheid moeten echt alles op alles zetten om op tijd met een oplossing te komen.
Het fosfaatplafond is vanaf 2006 een voorwaarde geweest voor Nederland om derogatie te krijgen. In de Nitraatrichtlijn uit 1991 is vastgesteld dat derogatie verleend kan worden door het Nitraatcomité. Dit comité bestaat uit ambtenaren van de 28 lidstaten en het wordt voorgezeten door de Europese Commissie.

Voor of tegen
Het Europees Parlement is hier niet bij betrokken. De Europese Commissie doet een voorstel en vervolgens moeten de lidstaten met gekwalificeerde meerderheid voor of tegen zijn. Als dat niet het geval is, mag de Europese Commissie haar voorstel doorvoeren of met een nieuw voorstel komen.

Ik ben fel gekant tegen de gebruiksnorm voor dierlijke mest die door de Europese Nitraatrichtlijn wordt voorgeschreven. Deze is niet doelgericht, bevordert het gebruik van kunstmest en blokkeert Nederlandse innovaties.

De gebruiksnorm voor dierlijke mest is niet doelgericht, bevordert het gebruik van kunstmest en blokkeert Nederlandse innovaties
Afschaffen
De VVD pleit al langer voor het afschaffen van deze gebruiksnorm, maar de Europese Commissie wil hiervoor geen wetsvoorstel doen. Mijn kritiek wordt door de Europese Commissie steevast weerlegd door te zeggen dat het al mogelijk is om een derogatie te krijgen. Dat klopt, maar die geeft onvoldoende zekerheid, omdat elke vier jaar de derogatie opnieuw onderhandeld moet worden.
Het is ook nu weer pijnlijk duidelijk geworden dat dit de sector veel te kwetsbaar maakt.

Lees meer »

NieuweOogst

Niet zo gezellig als de veemarkt..

..maar wel net zo effectief! Koemarkt.nl is de online marktplaats voor handel in rundvee.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

arjankok
Hop jan doejebestdan
jg
Dat de voorwaarden voor derogatie de sector kwetsbaar maakt is hier ,op dit forum , 4 jaar geleden al benoemd. Ook Huitema heeft daar dus niets aan verandert / kunnen veranderen. Onder leiding van de VVD is Nederland er niet in geslaagd om aan een simpele voorwaarde (plafond) voor derogatie te voldoen. De VVD stuurde de arme van Dam zelfs naar Brussel om het plafond te verhogen.
Huitema en de VVD moeten zich nu in gaan zetten om effectuering het rapport van hun eigen Ed Nijpels te voorkomen.

foodlog.nl/artikel/…

Commissie Nijpels levert wereldvreemd advies af
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , derogatie , kunstmest , vvd , nederland , overheid , melkveehouder , europees , europese commissie , brussel , fosfaatplafond , wetsvoorstel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!