Sectorpartijen in gesprek over mogelijk verdere verlaging fosfor in veevoer

Sectorpartijen, waaronder de LTO, zitten deze middag in overleg bij overkoepelende organisatie van voerleveranciers Nevedi om te kijken naar mogelijk verdere verlaging van het fosfor via het voerspoor. Wat beleidsadviseur Wiebren van Stralen van LTO betreft is ook met vermindering van bijproducten als tarwegistconcentraat en graandestillers nog veel fosfaatwinst te behalen maar kan de sector dergelijke producten moeilijk verbieden.

Deel dit topic

Reacties

+11
koeboer
De veestapel is gewoon te groot Europa neemt hier echt geen genoegen mee. Verspilde tijd.
+6
kuilhapper
@koeboer Ze hangen weer in de keutel-modus, ellenlang gezwets en niks geen concrete stappen die effect hebben. Natuurlijk wil de veevoer industrie de huidige omzet op peil houden, en nog liever verhogen met duurder fosfor armer voer, hoe doorzichtig...
jg
200000 koeien minder a 2 ton krachtvoer is 1, 6 mln kilo minder fosfaat. Dan nog 2 mln door minder fosfaat per kilo. 3.6 mln kilo via voerspoor. Moet er nog 6,4 mln kilo reductie op papier bijkomen.
pieta
Quote Reactie van @jg:
200000 koeien minder a 2 ton krachtvoer is 1, 6 mln kilo minder fosfaat.

200.000 koeien minder is vlgs mij ongeveer 8 mln kg fosfaat.
jg
@pieta Klopt , nu alleen het krachtvoer deel in de forfaitaire fosfaatproductie per koe benoemd .
brabo
@jg als we met behulp van de bex / klw aan mochten tonen dat we minder fosfaat produceren, dan was er ook al een heel groot gedeelte van het zogenaamde overschot getackeld.
henkes
Kan niet minder fosfor krijg nu al problemen door fosfor tekort bij de koeien.
+1
Rondhus
@henkes zo te horen nog geen creatieve voerman?
dorpsrandhoeve
@henkes Dat wil gewoon zeggen dat jij er al alles aan doet. Dat is gewoon netjes.
jan w
Als ze nu naar het voerspoor kijken( bex), halen we het fosfaatplafond misschien wel niet eens.
+1
Pluto
Fosfor verlaging in het voer leid tot gezondheid problemen bij dieren maar nog meer bij de consument!!. Hoe lang kun je dit onder de pet houden??.
+1
jan w
@Pluto Gezondheid is voor de mensen onbelangrijk, daar betalen ze graag zorgkosten voor . Het streven is er op gericht om "PLOF" producten te consumeren. De kostprijs moet zo laag mogelijk , de producten mogen bijna niks kosten. Langzamerhand moet je je afvragen van: "Niet of de mensen kanker krijgen, maar wanneer ze het krijgen.
spotmelker
@jan w Je ziet wat er gebeurt in landen die hun eigen voedselproduktie verwaarlozen, daar breekt vanzelf de pleuris uit. Nu is hier gelukkig genoeg maar zijn steeds meer mensen te lui om een dagelijkse slow-food maaltijd te bereiden. En die is ook nog goedkoper ook.
+1
diezel
Quote Reactie van @spotmelker:
Je ziet wat er gebeurt in landen die hun eigen voedselproduktie verwaarlozen,

Daar is in Europa toch geen enkele sprake van?
Is toch enkel schaalvergroting ( of lees: teveel boeren) door o.a. nieuwe technologie.
Schaalvergroting = kostprijsverlaging = ....
spotmelker
Quote Reactie van @diezel:
Daar is in Europa toch geen enkele sprake van?
Ik ken niet alle (Oost) Europese landen maar gaf al aan dat hier gelukkig genoeg is. Schaalvergroting = Kostprijsverlaging = Kwaliteitsachteruitgang?
Wat hebben ze in Rusland met de kol en sovchozen uiteindelijk bereikt?
jan w
@diezel
Voor een paar weken terug stond er een artikel op nu.nl over zalm. Voor 5 jaar terug kreeg men met de consumptie van 1 portie zalm in de week voldoende omega-3 vetzuren binnen. Nu 5 jaar later moet men 2 x in de week een stuk zalm eten om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. En zo is het met de meeste andere voedingsmiddelen ook.
diezel
Quote Reactie van @jan w:
Voor 5 jaar terug kreeg men met de consumptie van 1 portie zalm in de week voldoende omega-3 vetzuren binnen. Nu 5 jaar later moet men 2 x in de week een stuk zalm eten om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen

Nu noem je met die kweekzalm ook de wel de meest extreme vorm van intensieve dierhouderij op. Dat heeft natuurlijk niet veel meer met bv. een in het wild gevangen makreeltje te maken.
Doel zelf meer op schaalvergroting in aantallen/oppervlakte/productiviteit door nieuwe technologie. ( ict, robot, mechanisatie)
oldhuus
@spotmelker
Dat ziet men ook in Afrika, zodra mensen van hun inheemse levenswijze op het westerse supermarktvoedsel overschakelen kun je d'r gelijk een apotheek gaan beginnen, zorg is niet aan te slepen, mensen beseffen niet dat 90% van het supermarktvoedsel geen enkele noodzakelijke voedingswaarde heeft. Producten van bloem, suiker en maiszetmeel zijn goedkoop te produceren maar per definitie ongezond.
+1
klant
Koeien wippen massaal om door fosforgebrek stelletje pennelikkers alleen maar vergaderen en koffiedrinken en straks met de zoveelste domme maatregel komen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @klant:
stelletje pennelikkers
Daar moet je dus ook helemaal niet naar luisteren. Pure dierenkwelling om hier gehoor aan te geven. Elke boer met gevoel voor z'n dieren zorgt dat deze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.
jordi 1455
We kunnen de hoeveelheid fosfaat wel verminderen in het voer maar je komt een keer op een punt dat het ten koste gaat van de gezondheid van de koeien.
+2
familie pelle
@jordi 1455
Koeien die met de huidige rantsoenen omvallen van fosfaattekort kun je beter uitselecteren. Scheelt dat ook meteen weer in je fosfaatproductie.😉
oldhuus
@jordi 1455
De koe moet het natuurlijk ook wel kunnen opnemen, als er een overmaat aan eiwit in de koe darm ligt te rotten helpt mineralen bijvoeren ook niet meer.
+5
Wiebren
Onder de 3,5 gr P/kg ds mag je aankomen met 'risico's gezondheid'. Wie boven de 4 zit in z'n rantsoen moet wat minder koffie drinken met de veearts of eens kijken of wat 'ie voert wel verteerbaar fosfor bevat. Nog niet zo gek lang geleden was de boodschap van de brandjeblussers dat je wat aan het droogstandsmanagement moest doen, tegenwoordig gooien we de handen in de lucht en roepen fosfortekort. Tuurlijk. En de GD maar bloedmonsters ontvangen zonder die lage P-waarden
+3
jan w
@Wiebren
Van mij mag je nog 3.25 aanhouden. Wat vaak wordt vergeten is het rantsoen van het jongvee. Daar valt veelal nog wel wat te halen. Maar een andere vraag in deze is hoe werkt dit door in de melk en het vlees.
Noorderling
Quote Reactie van @jan w:
Van mij mag je nog 3.25 aanhouden. Wat vaak wordt vergeten is het rantsoen van het jongvee. Daar valt veelal nog wel wat te halen.

Het probleem is dat 3/4 van de boeren niet intensief genoeg is om hier op te sturen. Wil je je ruwvoer optimaal benutten, dan zal je toch naar een 20-25 duizend liter melk per hectare moeten.
Het is bij vele al een strijd om door het ruwvoer heen te komen, meesten gaan ook nog scherp in het jongvee zitten dus die kauwen ook niet zoveel meer weg. Als je dan ook nog stro bij gaat mengen en soya voeren om het eiwitgehalte van het rantsoen te verhogen voor de KLW is het einde natuurlijk helemaal zoek.

Bij de meeste boeren is momenteel de stikstofruimte beperkend. Het is dan niet lonend om scherp te gaan sturen op fosfaat. Het is bij vele juist de enige manier om nog wat fosfaat op het bedrijf te krijgen. Fosfaatrijke producten zijn vaak ook nog goedkoper.
spotmelker
Quote Reactie van @jan w:
Van mij mag je nog 3.25 aanhouden.

Zou toch maar 'voorzichtig' zijn met het simpelweg verlagen van het fosfaatgehalte in alle krachtvoer. Er zijn momenten/processen in de stofwisseling van een koe die m.i. niet geremd/verstoord moeten worden door P-gebrek. Melkgeven en wat vlees aanzetten zullen ze wel doen maar ik heb graag dat koeien vlot drachtig worden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Wiebren:
En de GD maar bloedmonsters ontvangen zonder die lage P-waarden
Er is een verschil tussen theorie en praktijk Wiebren. Door de rekenkundige misser in de mestwet krijgen de dieren op papier voldoende fosfor binnen. In de praktijk is dit niet het geval. We hebben dan ook te maken met de Wageningse rekenregels: het volslagen op goed geluk optellen van verschillende mineralen, zonder ook maar op het idee te komen om eens in de praktijk te controleren of dit wel kan/mag. De praktijk leert ons al jaren dat dit inderdaad niet kan. Maar als de "deskundigen" hun kop in het zand blijven steken, zullen de "problemen" ook blijven bestaan. Dat willen we blijkbaar graag...............
Farmer_
@Wiebren Krachtvoer spoelt toch niet af.
+1
arie.j
@Wiebren
En in Brussel zijn het werkelijk zulke wereldvreemde wetenschappers dat ze echt niet weten dat minder fosfaat in het voer geen enkele effect op het nitraatgehalte van het grondwater heeft?
dorpsrandhoeve
@arie.j daar is het gewoon ongeïnteresseerdheid wat er speelt. Wetenschap bestaat daar niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Wetenschap bestaat daar niet.
Hier wel dan?
schoppenboer
@arie.j
Minder P in het voer: minder P produktie veestapel, eerder kans op behoud van derogatie.
verwijderd
+2
spotmelker
Quote Reactie van @diezel:
Is de kwaliteit van de melk nu slechter dan 30 jaar geleden?
Ben bang van wel. Vroeger werd melk die lang bleef staan zuur, nu verrot het. In de vrije sectoren zie je vergelijkbare verschijnselen, de meeste uientelers schrokken toch wel van de erbarmelijke kwaliteit dit voorjaar terwijl er zo'n mooi produkt ingeschuurd was. Ook het bewaren van aardappelen gaat lang zo makkelijk niet meer als vroeger, de opbrengsten zijn inmiddels wel haast verdubbeld.
diezel
@spotmelker
Ging mij vooral om het economische proces van schaalvergroting door nieuwe technologie.
Mindere kwaliteit door opbrengstverhoging per eenheid heb ik geen kijk op.
+1
spotmelker
@diezel Je kan niet alles weten 😄 Het ging mij er om dat je als sterk exporterend land m.i. beter op kwaliteitsstromen kunt inzetten dan alleen maar grootschalig meer van hetzelfde doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , fosfor , veevoer , nevedi , tarwegistconcentraat , voerspoor en bijproducten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
1.300