Wakker Dier: “Van Dam, zet de koe in de wei!”

Wakker Dier stuurt staatssecretaris Van Dam vandaag een brandbrief over weidegang.

De organisatie vraagt de staatssecretaris om wetgeving die weidegang bij melkkoeien garandeert.

Deel dit topic

Reacties

groeier
Mag nooit een verplichting worden, mits de huisvesting in de stal ok'' is. Zuivelfabrieken moeten een veel hogere prijs gaan betalen voor weidemelk, kan de melkveehouder zelf kiezen voor weidegang.
puntertje
@groeier Het schijnt bijna algemene gedachtegang te zijn dat weiders een versleten, bedompte stal hebben en daarom de koeien naar buiten jagen. Dat is net zo onzinnig als het zeggen dat het welzijn van koeien bij opstallers zoveel beter zou zijn omdat ze binnen moeten blijven.
groeier
@puntertje
Ja maar wat de consument en politiek wil, is waar de melkfabrieken nu mee te maken hebben.
Rondhus
@groeier consument of maatschappij?
+1
Freriks
Ik zou zeggen: Van Dam, zet Wakker Dier bij het grof vuil.
+3
jan w
@Freriks beter is het dat ze samen gaan!
Freriks
Ik denk dat die koeien dan in de 100000 ha nieuw bos moeten lopen wat natuurorganisaties willen aanleggen.
+1
jan is hobbyboer
Volgens mij staan er niet zo heel veel onjuistheden in het stuk van Wakker Dier, alleen is het weer wat polariserend opgeschreven. Het aantal koeien dat in de weide loopt was in 2015 ook afgenomen, en, ik weet niet door wie, maar er is ook afgesproken dat er veeeeeel meer koeien de weide in moeten in 2020. Dus dan heb je maar een aantal opties: a) vrijwillig, zie derogatie, boeren vrijwillig iets laten doen wat ze niet zint lukt toch niet, b) premie voor weidemelk veel hoger dan nu, zeg duppie per liter, alleen onhaalbaar binnen zuivel aangezien daar intensieve groteboeren de ledenraden overbevolken, c) morrelen aan de gemaakte afspraken, kansloos omdat de lobby van de milieu endierenvrienden veel sterker is dan de tegenpartij-LTO of d) een verplichting. Dat laatste is dus het enige wat overblijft wil men dik 80% van de koeien in de weide hebben in 2020. Alleen als je het zo opschrijft leest niemand het, dus als goed aktiegroep maak je er een schreeuw-verhaal van.
Pluto
En hoe gaan we deze mest dan be of verwerken?.
jordi 1455
@Pluto en mogen ze na 1 september naar buiten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's weidegang , melkkoeien en van dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
970