Voeren van ronde balen

Wie heeft ervaring met deze manier van voeren (altijd handig die YT als het buiten koud, nat en vies weer is). Mijn huidige voerbak loopt op zijn eind en ik vindt uiteindelijk de huidige kuilbakken niet geschikt zijn voor kuilbalen.

of deze


indicatieprijs: ca. 6000 - 7000 euro

principe lijkt me duidelijk

Deel dit topic

Reacties

+5
boegie
Heb je geen plastic om de ronde balen dan? Met nat vies en koud weer vindt ik ouwehoeren met plastic van de balen irritanter als kuilbult blootspitten enz
+1
Nick83
@boegie Ja ik ook. En zonder koud nat en vies weer ook overigens ...
+1
Jan Veenhouwer
Deze machines zijn in NL totaal niet gangbaar, dus niet tweedehands te krijgen,bij inruilen oud-ijzerprijs, relatief zware trekker nodig vanwege de hefkracht, waarom voer je niet gewoon met een blokkenkar? Kan je ook nog eens wat anders voeren met dezelfde machine, mocht dat zo uitkomen.
Frans1
@Jan Veenhouwer ik voer met een amigo, ruif voor de wals en hij draaitde baal zo uit elkaar. Voer ook maïs met die kar, afgelopen winter volle blokken van 170 cm , dat ging niet, liep vast tegen de ruif, toen de klep op 1/3 tegen het volle blok en dan scheppend achteruit zodat nog het halve blok er in viel, toen ging het prima.
+1
oldhuus
@Frans1
Ik heb een Amigo 30s met messen, maar vind ronde balen een drama in dat ding. Met de Strautmann die veel kleiner was ging dat veel mooier, zonder messen.
+1
Grensboertje
@oldhuus Klopt ja. Had een 20s maar ging voor geen ene meter, draaide de wagen compleet aan puin... Heb nu een Holaras Rabbit blokkenwagen, die draait elke ronde en vierkante baal zonder problemen erdoor 👍
Frans1
@Grensboertje Die 20s heb ik ook,draai hem er zo voor
Grensboertje
@Frans1 Ik heb het vaak zat geprobeerd maar wou nooit, de balen zijn dan ook wel idioot strak geperst....
+1
milka
@Grensboertje met de 20S moet je de ruif tegen de wals doen en zorgen dat de baal langs de ruif omhoog geduwd wordt en dan weer naar achteren valt.
Frans1
@oldhuus Had je die ruif wel tegen de wals aan? Zonder wou het hier ook niet.
oldhuus
@Frans1
Ja anders loopt de afvoerband ook direct vast, maar 20s heeft ook een hele andere ruif, als je die van ons hoger als een meter laad dan loopt de boel gewoon vast in de ruif, de bodemketting stopt ook en weer achteruit wat vaak niet wil, dan kun je em leeg vorken. Trioliet multifeed leen ik ook wel eens en die dubbele wals is ideaal daarvoor.
+2
cjw73
Lijkt mijn een gedonder met het plastic en het net wat er toch moet. Want als bij mij het net eraf is valt de kuil baal al uit elkaar.
Ik voer ze gewoon met de trioliet multifeed bak. Fluitje van een cent !! Je dan kun je ook nog maïs of blokken ervoor draaien.
Nick83
Quote Reactie van @cjw73:
Want als bij mij het net eraf is valt de kuil baal al uit elkaar.

Ik denk dat het idd ook alleen goed werkt bij hooi, niet te kort gesneden.
zandhapper
@cjw73 ja deze kan door dubbele rollen voor in beter met balen ommgaan dan andere blokken wagens, dit uit eigen ervaring,had eerst schuitemaker en dan liep de zaak regelmatig vast
Frans1
@zandhapper ruif naar beneden, dan gaat het prima, in het begin ook uitgeprobeerd hoe het het beste ging,ronde kant naar de wals, of platte kant, eerst ruif omhoog, als je een keer een halve baal tussen de wals en de ruif as weggeplukt hebt probeer je het wel anders 😄
+1
Frans1
@cjw73 net een heel verhaal hier neer getikt,staat hier bij jou het zelfde 😄
oldhuus
@cjw73
Balen met kun je ook met de kuilsnijder pakken, hier aan de shovel dus doorsnijden laten vallen plastic en net pik je er zo vanaf en baal is door de helft, hoef niet eens uit te stappen.
cjw73
@oldhuus ik draai hem er toch in 1 keer voor dus hij hoeft niet midden door. Ik haal ze op met de kuilvoer snijder.
Deutz fahr 5206
Quote Reactie van @cjw73:
trioliet multifeed bak

Is dat zo krab bak ?

Kun je een filmpje makken van het balen voeren
+4
spotmelker
Nog makkelijker/goedkoper,
weurding
Zet ze zo tussen het weelinkhek in, blijven ook na verwijderen van het net prima in elkaar zitten
+1
newholland6640
@weurding
Heb jij ook n weelink hek?
weurding
@newholland6640 al vanaf 1998, beste investering ooit, al zullen er ook mensen anders over denken 😉
newholland6640
@weurding

Wij hebben sinds 4 jaar ook zoiets. Alleen dan van schulens. Principe is hetzelfde.
Zijn er ook zeer content mee
jan w
Gemengde balen voeren voor de droogstaande koeien!

(klik om te vergroten)

weideboer
Geen ervaring dus XD. Toch bedankt voor het meedenken.
Vevo
Ik heb ze wel zien werken in de geitenhouderij. Boer was goed enthousiast, voerde niets anders als ronde balen en vond zo een machine een hele uitkomst. Dat was een gowel. Als je contact met ze opneem krijg je zo wat referentie adressen.
jd user
Waarom geen kuilwagen?.....Als een baal kuil of hooi goed gesneden is ,dan kan een blokkenwagen dit prima verwerken.Natuurlijk gaat er weleens een bodemketting of lager eruit.Maar dat komt door slijtage ,niet smeren ,en balen net tussen de lagers ingekomen.Maar dat heeft bijna iedere gebruiker.

Als je een voorlader hebt ,dan zou je ook zo'n ronddraaiende balenspit kunnen aanschaffen.Is relatief goedkoop .Is voorzien van vier tanden die in het hart van de baal word gestoken.
Mn buurman heeft ook één,en bevalt prima.
Boer007
Ligt er natuurlijk aan voor hoeveel stuks vee je voer wilt voordraaien? Voeren zelf met een Trioliet ukw 3500 Maiskuil en graskuil. 3de en 4de snede gras persen we in vierkante pakken met folie. Wanneer ik het pak gras open snij blijft het netjes liggen in de vierkante vorm en past het pak gras precies in mijn voerbak in de breedte ik kan dus precies de plakjes gras eraf snijden. Ik trek niet het hele pak gras uit elkaar en maak er een zooitje van. Als je niet de behoefte hebt om gemengd te voeren en een beetje normaal met je materiaal omgaat bestaat er na mijn mening echt niks goedkopers dan voeren met zo'n voerbak als je daar ook het arbeidsgemak naast legt.
+6
brabo
Quote Reactie van @Boer007:
niks goedkopers

en dan wel pakken maken............
Boer007
@brabo Ik heb geen plaats om al mijn gras in te kuilen op beton dan ben ik wel genoodzaakt om de rest van mijn gras te persen lijkt me zo...? Ik ga geen voer in de wei leggen.
Nick83
@Boer007 Wij doen niet anders. Dikke lang puin eronder, gaat prima. Maar ... die balen, gooi je die wel zo in het land dan? Waarom zou je balen wel zo in het land op kunnen stapelen en een kuil niet?
+1
Boer007
@Nick83 Heb de pakken gras op korrelmix liggen. Hebben nog diverse andere activiteiten onder andere akkerbouwtak. Die pakkengras kan ik mooi in een hoek opstapelen waar je er geen last van hebt. Als je eens 4/5 hoog kan stapelen kom je een mooie bult gras kwijt, als ik er nog een kuil langs moet leggen kom ik weer niet met mijn karren gedraaid ect en komen truckers klagen dat ze niet rond kunnen draaien met het verladen van producten. Praten wel over 45 melkkoeien met bijbehorend jongvee dus zoveel gras voer ik niet per dag.
oldhuus
@Boer007
Ook nog maïs dan, of helemaal niet anders heb je daar ook geen voersnelheid?
+1
Boer007
@oldhuus Jaa voer ook mais maar maak de kuil niet te hoog en niet te breed kan ik mooi 1 meter per week opvoeren.
Doki1
De tegenwoordig gesneden balen(bijna verhakseld) kun je prima in een standaard blokkenwagen doen is mijn ervaring. Zowel hooi als kuil.

Voor een afdraaimachine heb je eigenlijk balen nodig die niet gesneden zijn. Een nadeel is dan dat je jaarlijks meer balen perst voor de zelfde hoeveelheid product, want in een gesneden baal gaat toch al wel snel 10-15% meer in.
+2
GROENEDEERE
Eigenlijk zeggen de twee films al genoeg.
Ze tonen alleen t wondere af en aan koppelen. Maar t echte werken niet.
Bij puur hooi waar de pakken rond blijven zal t wel werken maar met kuilgrasbalen die wat gezakt zijn zie ik meer nadelen.
Ik weet zeker dat zo'n balen knipper met een blokkenwagen veel mooier zal werken dan zo'n schoteltje
+1
Farmer_
+1
Piet1960
Als je balen op het onverharde legt krijg der meestal van de onderkant ongedierte in van de onderkant, is mijn ervaring nogal eens.
achterhoeker2
Ben niet van de ronde balen vind het een hoop gedoe, en je krijgt een troep
Mengwagen en gewoon kuilen.
+1
Frans1
@achterhoeker2 bij weiden is het ideaal om de oude weide schoon te maaien,anders blijf je kuilhopen aam het open en dicht maken
Deutz fahr 5206
Hoe voeren jullie rechthoekige balen?
cjw73
@Deutz fahr 5206 gewoon met de blokkenwagen.
terpstra
Strautmann UBVW is ontwikkelt voor ronde balen, gebruik zelf schuitemaker 20s met messen wil ook wel bij goed gesneden balen (met de ruif omhoog)
brauheist
Ik vraag me af. In het buitenland zie ik in heuvelachtige gebieden vaak de ronde baal, tijdens persen moeten ze dan de pers voor het lossen haaks om zetten om te voorkomen dat de baal naar beneden rolt. Waarom zijn ze dan nog zo gek op die ronde balen? Alleen maar onhandig in mijn ogen
Valtra man
@brauheist ronde baal kan buiten wat blijven liggen, je perst en wikkelt in 1 gang, het vraagt minder vermogen om te persen.

Maar tis inderdaad zo dat je op hellend terein, en dat hoeft heus niet zo heel fel te zijn, je steeds moet nadenken over de richting waarop je de bol afzet.
labella
@Valtra man met een balenkantelaar aan de pers is dat probleem toch op te lossen?
+1
cjw73
@labella gedeeltelijk. Ik heb dijkpercelen en krone kantel ze ook. Maar soms rolt er toch 1 door.🙈🙈
HansN
@labella ik heb al gehoord van iemand die veel in heuvelgebied ronde balen perst, dat balen die op hun platte kant naar beneden tuimelen veel verder komen en gevaarlijker zijn..
bio boer
@Valtra man volgend mij worden in berg gebied juist ook nog veel met enkele pers gepers met losse wikelaar denk dat het is om je daar niet met grote machines uit de voeten kan hooi wordt in de alpen ook nog vaak met de opraapwagen opgehaal en wordt los opgeslagen
huub
@brauheist ik denk dat een rondebalenpers lichter is en je daardoor op hellingen met een lichtere trekker af kan. In heuvelachtige gebieden heb je vaak kleinere percelen, daar ligt de capaciteit veel lager, dan zijn een grote trekker, vierkante balenpers én een tweede trekker met wikkelaar te duur.
Valtra man
@huub absoluut
cjw73
@huub zoveel gaat een vierkante pakkenpers niet sneller hoor.
trean
@cjw73 nou, een beetje vierkante balen pers kan onder goede omstandigheden 80-100 pak per uur doen, rond haalt maar 40-50 balen per uur,
cjw73
@trean ja das inclusief het wikkelen. Als je een losse pers hebt gaat het sneller en een vierkante pakkenpers komt echt niet aan honderd toe hoor.
brauheist
Bedankt voor de toelichting, klinkt logisch
jvt
@brauheist hier ook juist de percelen die te schuin zijn voor opraapwagen met ronde balen. Voordeel is gewoon het verwerken, stapelen, en minder gauw bederf. Loonwerker perst per baal en met combi kan ie er twee meepakken die hij dan op vlakkere hoeken neerlegt. Bijna niemand hier die weg is van vierkante, ik eerste jaar met hollandse gedachtegang ook, om naar ronde en wil niet anders meer.
Deutz fahr 5206
Ronde balen lukt dat ook met een krabbakje ?
paul1
Deutz fahr 5206
Waar kun je dat dan wel mee doen ?
GerbertXL
@Deutz fahr 5206 Ligt eraan wat je wilt en hoe je balen zijn. Als het heel kort spul is in de baal kan het wel met een krabbak maar als er een beetje lang spul in zit dan kun je vrij snel je ronsel gaan losplukken. Als je het kort en netjes voor de koeien wilt hebben zal het toch door een snijdende machine moeten zoals een voermengwagen of een apparaat met hakselrad zoals een mchale c460.
Wil je het zo goedkoop mogelijk voor het voerhek leggen dan zou ik naar een afroller kijken zoals dit
bio boer
@GerbertXL prikker met 2 prikers is voldoende beetje met de voorlader schuden en je schut de heelbaal uitelkaar over de lengte van de voergan dan druk je het er voor
GerbertXL
@bio boer heb ik weleens geprobeerd, vond het niks waard. Voor die paar balen die ik voer snij ik er gewoon plakken af. Meestal zijn mijn balen restjes van overal en nergens, die meng ik graag op met het gewone voer, dan doe ik er een dag of twee mee dus past mij ook niet om in 1 keer een baal op te maken.
bio boer
@GerbertXL voer zo 8 balen perdag gaat prima alleen een invaller moet er wel even aan wennen om ze de handigheid missen 😁
Deutz fahr 5206
Kun je zo’n bak aanpassen ?
GerbertXL
@Deutz fahr 5206 vergeet dat maar.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Deutz fahr 5206:
Kun je zo’n bak aanpassen

Yup.
Koop een krabbak met een snijmes.
En snij platen voor de balen heen.
Haal die dan in de bak en je hebt mindet kans met wikkelen.
Of met een u snijder de baal 1 of 2 keer doorsnijden dan zou je er met een krabbak mee kunnen lossen
Deutz fahr 5206
Hoezo
GerbertXL
Waarom zijn de bananen krom...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , grasbaal , ervaring , ruwvoer , foliebalen en foliebaal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
8.058