'Derogatie is nu ver weg'

Door het uitstel van het fosfaatrechtenstelsel staat de derogatie op het spel. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zegt dat de sector nu zelf aan zet is om in 2017 weer onder het fosfaatplafond te komen.

Lees meer »

NieuweOogst

Laatste  |  

Reacties

melktkoeien
Gewoon 10 miljoen kilo varkensrechten opkopen met ze allen , probleem opgelost , boeit brussel niet welk dier het produceert , en zeuren dat er teveel melk is , is ook al weer oud nieuws .
+1
pieta
@melktkoeien De NZO moet gewoon de melkverwerkers op laten nemen verplicht terug of weer toe naar de aantallen van 2 juli 2015 per categorie en voor 1 april 2017. Voor wie niet wil stoppen met afname melk.
+4
KuikenenKoe
Quote Reactie van @pieta:
Voor wie niet wil stoppen met afname melk.

laten we eerst maar eens een leverstop doen voor degenen met rose kalveren erbij als 2 e tak,praten we dan weer
Todi
@KuikenenKoe Effe met 2 beentjes op de grond blijven staan.
pieta
@KuikenenKoe Hé (uils)kuikenenkoe, ik predik ook maar wat me goed uitkomt. 😁 Wij zijn netjes blijven steken op de aantallen van 2 juli 2015. En nee, wij hebben geen koeien ingevoerd. Wij hadden er op 2 juli wel wat meer als het gemiddelde over 2014 en die moeten we met de generieke korting weer inleveren. Dus geen gekke dingen.
cornelissen
Quote Reactie van @melktkoeien:
Gewoon 10 miljoen kilo varkensrechten opkopen

Ik heb al een aanvang genomen,maar ik ben maar een kleine melkveehouder, dus naar evenredigheid en dan niet verhuren. Zit mogelijkerwijs ook nog een avontuurtje in (omzetten naar rundveefosfaat) en zo niet , dan t.z.t. weer maar eens verkopen. Zal dan mogelijkerwijs wat geld hebben gekost, maar weg derogatie kost ook geld en je hebt je verantwoordelijk genomen.
Alleen 10 miljoen kilo lukt natuurlijk niet ,zoveel is er bij lange na niet vrij, maar alles helpt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
dan t.z.t. weer maar eens verkopen

Ik heb vorige week winst genomen, dus aan mij heb je niets.
jg
@Jack Rijlaarsdam Gefeliciteerd, rendement ca 30 %.
hans1980
De sector is nu zelf aan zet !
Eerder gehoord!@$@#
+1
groeier
@hans1980
Intensief zal eerst een flinke stap terug moeten doen ivm draagvlak in de sector.
hans1980
@groeier
Weet het niet intensief extensief in elk geval zijn we met z'n Allen medio 2014 door p Plafond geknald dus terug naar fosfaat referentie 2013 .
Frans1
@hans1980
Slaap jij er nog wel van?
hans1980
@Frans1
Slaapt goed zodat ik ook heldere analyses kan geven over de puinhoop die de lto/nzo/rvo/nmv/najk hebben achter gelaten na bevrijdingsdag!

Denk oplossings gericht en probeer mee te denken nix mis mee toch?
JR11
Gewoon slachtpremie en stoppersregeling en max 3 GVE per ha invoeren. Bedrijven die nu meer GVE / ha hebben in een overgangsregeling zetten.

Evt. gelijk de varkenshouderij een mogelijk geven om te saneren.

Levert nu genoeg fosfaat ruimte op.
brabo
De fosfaatregeling is afgefloten door de EU omdat er een waarde aan het fosfaatrecht hangt. En dit zou oneerlijke staatssteun zijn.
Mijn simpele redenering zou dan dus zijn om de fosfaatrechten niet verkoopbaar te maken, zodat er ook geen waarde aan vast hangt. Korting en eventuele herverdeling van fosfaatrechten zou kosteloos door de regering of een daarvoor in het leven geroepen instantie kunnen gebeuren.
Noorderling
Quote Reactie van @brabo:
Korting en eventuele herverdeling van fosfaatrechten zou kosteloos door de regering of een daarvoor in het leven geroepen instantie kunnen gebeuren.

En met die herverdeling hebben ze je vervolgens in de tang. Dan weet je ook wel welke kant het op gaat. Een verkeerd kruisje achter je naam en je bent de pineut.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
De fosfaatregeling is afgefloten door de EU omdat er een waarde aan het fosfaatrecht hangt. En dit zou oneerlijke staatssteun zijn.

Niet helemaal correct. Hier een citaat uit de brief van Van Dam aan de Tweede Kamer tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/… :
Quote:
Staatssteun kan door de Europese Commissie verenigbaar worden verklaard met de interne markt. In dat geval is sprake van geoorloofde staatssteun. De Europese Commissie benadrukt dat geen sprake kan zijn van geoorloofde staatssteun en dat geen goedkeuring zal worden gegeven aan maatregelen die leiden tot het verstrekken van staatssteun als het doel van de maatregel is om een overtreding van een bestaande Europese norm, hier het fosfaatproductieplafond in de derogatiebeschikking, te herstellen of indien de maatregelen niet verder gaan dan wat op basis van Europese normen reeds verplicht is. De Europese Commissie heeft recent aangegeven dat het huidige wetsvoorstel daarom niet kan leiden tot het oordeel dat sprake is van geoorloofde staatssteun.

Staatssteun is dus ongeoorloofd wanneer je er een overtreding mee oplost, zoals korten op rechten om onder het fosfaatplafond te komen. Nu komt het mooie, wanneer je rechten uitdeelt tot het plafond, is het blijkbaar wel geoorloofd. De discussie gaat dus niet over de waarde van toe te kennen rechten die als staatssteun opgevat zou kunnen worden. Het gaat over de vraag of de staatssteun geoorloofd of ongeoorloofd is. Rechten uit de markt nemen om een overschrijding op te lossen is ongeoorloofd, alleen rechten uitdelen voor de toegestane productie is dus wel geoorloofde staatssteun.

Het probleem is niet de waarde van de rechten, de oplossing is daarom ook niet verhandelbaarheid tegen gaan.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam In pricipe kan v Dam daarom best per 1-1-2017 fosfaatrechten invoeren ter grootte van het plafond.
Het probleem is alleen dat het al ruim Okt 2015 is.
Dat gaat ie dus nooit meer redden.
Daarom dus een jaar uitstel.
Als meneer een beetje vlugger was geweest was het misschien allemaal nog net haalbaar geweest.
En daarmee de derogatie.
jorisdriepinter
De politiek zal er zeker grondgebondenheid aan koppelen.
En dan anders als in de amvb. Want die heeft geen effect.
Dat gaat dan dus zeker anders.
En weidegang maakt ook kans om onderdeel uit te maken van de regeling
meelezer10
@jorisdriepinter

produceer je meer fosfaat dan 2 juli 2015, geen derogatie, 170kg n ha
produceer je minder fosfaat dan 2 juli 2015. derogatie 250 kg n ha.
pieta
@meelezer10 Je bedoelt toch zeker 330 kg N dan. 😄
+2
meelezer10
Quote Reactie van @pieta:
zeker 330 kg N dan

oja das waar. Ik zat in de war met de uitzondering op de regel. heb je rose kalveren er bij dan mag je maar 250 kg n. 😄
Frans1
@meelezer10 de oplossingen worden steeds creatiever 😄
pieter p
Maar waarom moet Nederland een derogatie , terwijl veel andere landen het niet hebben. Koeien melken wil ook wel zonder dat.
weurding
@pieter p als je ze houden mag wel ja
jvt
Jongens, gewoon niet zeiken. Met zijn allen gewoon ff minstens18%minder koeien houden dan op 2 juli 2015 en jullie houden de derogatie. Simpel toch, ff neuzen allemaal dezelfde kant op en dan komt t goed...
diezel
@jvt
Zag net een berichtje en plaatje van het CBS voorbijkomen waarbij ze het hadden over het wegvallen van plaatsingsruimte voor 480.000 melkkoeien.

(klik om te vergroten)

pieta
@jvt 18% zal wel tov nu zijn niet tov 2 juli 2015
Frans1
+1
Frans1
@jvt hee nepbelg,ga jij je er ook nog even mee bemoeien 😄
jorisdriepinter
Waar we dan met de mest heen moeten is mij een raadsel. Zoveel verwerking en export is er in 1 jaar nooit bij te krijgen
duitser
@jorisdriepinter gewoon minder vee houden. Dat is de bedoeling van het geheel.
pieter p
Quote Reactie van @duitser:
gewoon minder vee houden. Dat is de bedoeling van het geheel

Maar meestal wordt er gedacht "laat de buurman maar ietsje meer minderen dan hoef ik dat niet"
+3
jorisdriepinter
Maar dan wel graag door diegene die ze er bij genomen heeft de l aatste 2 jaar!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden derogatie en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!