Rendement van investeren in behoud derogatie gigantisch!!

Volgens Wageningen UR kost verlies van derogatie de melkveesector jaarlijks minimaal 150 mln euro. Dus een 4 jarige derogatie bespaart de sector minimaal 600 miljoen euro. Daarnaast een gigantische Co2 reductie door behoud van grasland.

Nu eenmalig 100 miljoen investeren in reductie P productie door opkoop van 100000 koeien levert een gemiddeld jaarrendement van 125 %.
Alle maatregelen zijn geoorloofd , wie ze ook neemt, ook al zijn ze in hele enkele gevallen nadelig. Geen rechter die het algemeen belang niet zal erkennen.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Kan een idee zijn, maar dan wel dat van elke veehouder een zelfde percentage op peildatum of gemiddelde 2013 of 2014 wordt opgekocht...wordt alleen van stoppende boeren gekocht krijg je de komende jaren geen handel of nauwelijks tegen hoge toren prijzen.
cs-agrar
@Twentsch Land koeien van stoppende boeren gaven toch ook melk? En wat van markt weg is kan de markt niet meer vullen
Twentsch Land
@cs-agrar
Klopt maar met een snelle opkoopregeling verdwijnt snel veel melk van alleen stoppers....door die regeling komt er weinig op de markt de komende jarenvoor melkveehouders.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Twentsch Land:
door die regeling komt er weinig op de markt de komende jarenvoor melkveehouders.

Dat hoeft dan toch ook niet, als de stoppers verkopen hebben de doorzetters de dieren nog. Dat maakt allemaal niet uit. Het gaat er om dat er dieren verdwijnen. Bij stoppers of niet, dat maakt niet uit, als ze maar van de markt weg zijn. Degene die de schoen past trekke hem aan.
+1
weideboer
Rust en vooral duidelijkheid voor de langere termijn, voor de huidige boer alsmede voor zijn opvolgers, banken en leveranciers daar zijn we mee gebaat. Zoals al eerder door menig één aangeven staan we voor een gigantische sanering waar kortweg geen plek is voor ons allen, de varkenshouderij was/is een voorbeeld hoe het ging en hoe het mis ging. Als je dat nog steeds niet inziet is elke oplossing zinloos om het hier te ventileren.
Nu de vraag, wie neemt het mes in handen en wie durft de verantwoordelijkheid aan. Mijn voorstel zou zijn, wie onze product vermarkt, zij bepalen nu ook al onze inkomen en zij hebben het meeste inzicht in de markt, invloed op de politiek en hebben het meeste draagvlak bij de consument. De zuivelindustrie dus, niet dat het mijn favoriet is maar alle andere partijen(ook de profeten op deze site) hebben ook niks bewezen als mede maar achteraf hun mening gegeven hoe het niet moest. Geen andere keuze dus!

Ik weet het, ook het mes kan mij raken, beschadigen of zelfs mij van de kaart vegen, maar onduidelijkheid, vechten tegen de ondergrens van mijn bestaan en mijn kinderen ook in het ongewisse te laten, wie is daar bij gebaat.

Met vriendelijke groet.
pieta
@weideboer Kheb het al eerder gemeld. De NZO met RFC voorop moeten gewoon een fabrieksquotum voor een jaar instellen. Peildatum voor aantal stuks vee 2 juli en dan evt nog wat korting doorvoeren. Geen geouwehoer van jongvee inwisselen voor melkkoeien. Gewoon de aantallen per diercategorie aanhouden en de korting laten gelden voor het aantal melkkoeien zodat we ook meteen wat minder melk op de markt hebben. Dan betaalt de regeling zichzelf ook nog wellicht. Er zullen een paar ernstige knelgevallen zijn. Ik zou zeggen: richt een commissie op die iedereen die meer als bijv 25% van zijn maandgemiddelde over 2016 moet inleveren qua melk individueel beoordelen obv nader in te vullen criteria.
+1
weideboer
@pieta dat zeg ik, laat de zuivelindustrie met de oplossing komen, zonder dat wij onze eigen voorkeur eerst hebben kenbaar gemaakt
adriaan33
@weideboer laat Pieter P het Franse systeem maar toelichten. Franse verwerkers begonnen al meteen met regelen toen het definitieve einde van de quotering bekend was. Als lid van Walhorn dat toen samenwerkte met Besnier moesten wij naar ik meen in 2009 al opgeven wat onze produktie plannen waren voor de volgende jaren
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
laat de zuivelindustrie met de oplossing komen

Nee, laat de veehouders zelf met een oplossing komen. Niet de zuivelindustrie is oorzaak, maar de veehouders zelf. Door bijv een slachtpremie kan men kiezen. En als er al zoveel op de wip zaten in afwachting van die fosfaatrechten, ga je een heel eind komen. Daarna kan je nog zien wat de zuivelindustrie zou kunnen doen. Als je eerst van zuivelindustrie uit gaat, ga je hoe dan ook weer iemand pakken die eigenlijk niet gepakt hoort te worden.
pieta
@cs-agrar Daar ben ik het volledig mee oneens.
weideboer
@cs-agrar Ik snap je insteek maar ook hier proef ik geen onafhankelijkheid. Kern is gewoon dat er melkveehouders gedwongen moeten worden om hun bedrijf te laten stoppen om anderen kansen te geven. Dit meest ondankbare werk moet je niet aan de direct betrokkenden overlaten maar ook niet die er geen kaas van gegeten hebben. Is er financiële ruimte voor een warme sanering zonder hulp van buitenaf....nee. Dan is de koude scenario het hardst maar wel de korstte klap. We zijn met te veel die net niet genoeg adem krijgen om te leven....

en gezien de meningen hier, zijn wij het hier op deze site het ook al niet met elkaar eens. En als de zwijgende meerderheid ook nog gaat spreken komt er nooit een oplossing.
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
ook hier proef ik geen onafhankelijkheid.

in het eerste deel wel. Wat evt overblijft gaat soort sanering worden, maar deze is dan kleiner dan dat de gehele klap zo moet.
spotmelker
Quote Reactie van @weideboer:
We zijn met te veel
Met een gemiddelde van net boven de 100 koeien? Onzin. Het fundament van de mestwetgeving is een kaartenhuis, daar moet je beginnen met een restauratie. Zolang dat niet gebeurt zal het een heilloos gekrakeel blijven.
spotmelker
Quote Reactie van @weideboer:
We zijn met te veel
Met een gemiddelde van net boven de 100 koeien? Onzin. Het fundament van de mestwetgeving is een kaartenhuis, daar moet je beginnen met een restauratie. Zolang dat niet gebeurt zal het een heilloos gekrakeel blijven.
hans1980
@cs-agrar een koe slachten betekend pvdd met tegenwind
cs-agrar
Quote Reactie van @hans1980:
een koe slachten betekend pvdd met tegenwind

Wat wil je dan, eeuwig droog zetten en lopen laten? Weinig boeren die dat gaan doen en uiteindelijk beland koe ook met een koude rug
achterhoeker2
@pieta vind ik nog niet zon verkeerd idee.
Meenemen naar de ledenbijeenkomsten
pieta
@achterhoeker2 Stel het voor zou ik zeggen. Ik ga er vanuit dat de ledenraad en het bestuur het hier wel leest. Ik ben niet spreker op de vergadering.
+3
demelkboer
Lekker veel maïs poten zonder derogatie. En weer fosfaat in de rij. Wordt de maïs toch nog goed koop volgend jaar 😊
+3
dewittemotor
Die derogatie is toch ook maar een speeltje voor het Noorden en de Weidegebieden. Daar vinden de grote uitbreidingen in melkvee plaats. Hier in het zuiden krimpt het aantal melkkoeien al jaren en er komen nog gigantisch veel stoppers bij. Dit uit zich ook in de afzetprijzen voor rundveemest die in het zuiden veel lager zijn dan in het noorden. We kunnen veel beter de derogatie weg doen en onze gronden weer vrij kunnen benutten en niet opgezadeld worden met die last van fosfaatrechten. Elk bedrijf moet gewoon zijn afvalstoffen, bijprodukten, nevenstromen etc. duurzaam en verantwoord afzetten (mest, ammoniak, stof, plastic etc.) en daarmee basta. Zo is het ook met elke andere bedrijfstak in Nederland geregeld. Zodra jij als bedrijf dat kunt, zou het gewoon mogelijk zijn om te moeten groeien. Nederland is maar een klein landje, maar de verschillen tussen de diverse gebieden m.b.t. de mogelijkheden voor melkveehouderij zijn enorm.
Elke melkveehouder moet in staat zijn om zijn bedrijfsvoering op de beste manier aan deze omstandigheden aan te passen. Dat betekent dat je het niet moet afdekken met veel te veel strakke landelijk geldende regels, die sterk kostopdrijvend werken, maar dat je veel meer moet kijken naar het uiteindelijke resultaat, ook op het gebied van milieu en duurzaamheid natuurlijk.
weideboer
@dewittemotor uiteindelijk wordt dat toch de norm (had je van mij er wel bij mogen schrijven)
j h p
@dewittemotor De melkveehouderij wordt niet eens de kans gegund om te bewijzen dat het verantwoord gebeurt. (afzet, verwerking en export)
Er zijn partijen met andere agenda's die daar ook niet op zitten te wachten.
Heb het al eerder gezegd; de grootste verandering in 35 jaar in de melkveehouderij en zoiets heeft ook tijd nodig. (had of veel eerder vooraf geregeld moeten worden of het laten gaan binnen de gestelde doelen en het fosfaatplafond is geen doel maar een middel, het gaat om nitraat en laat dat juist goed gaan oa door verweking en export.)
+1
jg
@dewittemotor Hoe dom kun je zijn als je afstand doet van 47 % extra N plaatsingsruimte door derogatie , met bemestingswaarde N P EN K en OS aanvoer.
dewittemotor
@jg Hoe dom kun je zijn, als je denkt dat de rendabelste invulling van jou landbouwgrond grasland is. Dat is nl. de meest onrendabele teelt van heel Nederland. en daar moet je 80% van hebben als je aan derogatie wilt voldoen.
Als je gronden bezit die alleen geschikt zijn voor gras dan snap ik het, anders kun je als veehouder veel voordeel halen uit samenwerking met een akkerbouwer en visa versa.

Daarbij ipv van derogatie zou men ook de dierlijke bemestingsnorm voor alleen grasland kunnen verhogen ongeacht het deel ervan in je bouwplan en dan de andere gewassen die je teelt gewoon op 170 N zetten.

Daarbij mag je op zandgronden maar 230 kg N brengen bij derogatie, dit maakt het ook al minder interessant
jg
@dewittemotor De methoden die jij voorstaat worden in Nederland keihard onderuit gehaald.
dewittemotor
@jg In Belgie kan het ook. Daar is voor een compleet andere insteek gekozen voor de derogatie en is er een norm per gewas ongeacht de hoeveelheid ha daarvan.
dorpsrandhoeve
@jg Ik kan dewittemotor wel volgen hoor. Hier op het zand is het geen 250 maar 230 met derogatie, dus is het verschil al kleiner. Ook kunnen we met meer mais efficiënter voeren wat betreft bex, halen we doorgaans meer dan 20 ton d.s. met mais. (ook dit jaar halen we hier de 20 net) Dus ja, ik heb er wel eens over na gedacht.
+1
jorisdriepinter
@dewittemotor Ha, het geluid van de klassieke intensieve melkveehouder.
+1
dewittemotor
@jorisdriepinter Helemaal niet. Ik erger me er enorm aan dat iedereen alleen maar aan z'n eigen denkt bij de voor de deur staande veranderingen. Daardoor worden we als melkveehouders compleet uitelkaar gespeeld, terwijl we als groep in de samenleving steeds kleiner worden. Dus probeer elkaar het licht eens in de ogen te gunnen en probeer in te zetten op beleid waar veel mensen mee uit de voeten kunnen. Zie mijn eerste reactie nog maar eens. Dus als je veel grond hebt, vind ik het terecht dat je voor die plaatsingsruimte meer vee mag houden als je daar behoefte aan hebt. zonder aankoop van rechten of iets dergelijks. Anderzijds zijn er ook vele melkveehouders die in een andere positie zitten en die voor hun "óverschotten" andere wegen vinden. Bijv. akkerbouwers of tuinders of evt. verwerking. wat is daar nu mis mee. Melkveehouders met een overschot zorgen voor een duurzame akkerbouw: immers zij hoeven minder kunstmest aan te voeren en krijgen ook nog eens extra organisch stof op het land.
Wat maakt het nu voor ons melkveehouders uit welke weg een individu kiest, als het maar verantwoord gebeurd.

Alleen is het wel van belang dat de belangenbehartiging van ons dat eens in gaat zien en niet constant met de waan van de dag mee waait, maar met een eigen constructieve en goed onderbouwde visie komt, waarin voor vele een plaats is.

Nu lijken het wel allemansvriendjes en het slachtoffer is een compleet uitelkaar geslagen speelveld van melkveehouders
pieta
@dewittemotor Weet jij ook op welke gronden en in welk deel van NL de uitslagen van het nitraat in het grondwater niet goed zijn? Dus denken dat je op 170 kg N kunt blijven terwijl je de norm voor het grondwater niet haalt gaat ie ook niet worden.
+2
Vario512
@dewittemotor Wel eens gehoord van een scheurverbod voor grasland. Zodra de derogatie verdwijnt, is er binnen de kortste keren een scheurverbod voor blijvend grasland. Daar heb jij als intensieve veehouder misschien geen last van, maar de rest van de extensieve melkveehouders wel.
Daarom stel ik voor de extensieve veehouders derogatie en de intensieve veehouders geen fosfaatrechten, maar de Amvb grondgebondenheid als begrenzing. Iedereen kan kiezen, probleem opgelost.
christo
@Vario512
Dat meen je toch niet serieus? Wel eens van een fosfaatplafond gehoord?
Vario512
@christo Wanneer de mestafzet 50 euro / m3 wordt, hou jij wel op met melken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Vario512:
mestafzet 50 euro / m3 wordt, hou jij wel op met melken

Dat komt maar op een 17 cent per kg melk, leasemelk was de meeste jaren duurder. Nu spaar je zelfs nog de kosten voor het uitrijden van de mest uit.
Vario512
@Jack Rijlaarsdam 17 cent + 20 cent voerkosten is al 37 cent. Hoeveel winst wordt er op deze liter gemaakt bij een gemiddelde melkprijs van 34 cent.
+2
brabo
Quote Reactie van @Vario512:
17 cent + 20 cent voerkosten is al 37 cent

als je voerkosten op 20 cent zit, red je het sowieso toch niet
+1
Coen
@brabo , wil de intensieve melkveehouders toch niet de kost geven waar de voerkosten (incl. jongvee) op dit niveau zitten
brabo
@Coen dat is onzin Coen en dat weet je ook wel.
Voor 20 cent voer erin lukt echt niet. De meeste hebben maar net iets meer nodig dan de helft.
KuikenenKoe
@Vario512 zo is dat , dat zal ze leren
zo krijgen we die mest afvoerders wel klein en komt er vanzelf wel weer een evenwicht
Vario512
@KuikenenKoe Ja, en dan heeft iedereen de keus om te doen wat ie wil en we kunnen niemand ergens de schuld van geven.
De extensieven geven de schuld voor het op spel zetten van de derogatie aan de intensieven.
De intensieven geven de schuld voor de fosfaatrechten aan de extensieven.

Laten we elkaar niet langer gijzelen. Het is zo simpel!
christo
@Vario512 Was dat maar zo.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Vario512:
Het is zo simpel!

Een spreekwoord zegt : Alles je er onnozel uitziet /gedraagt krijg je altijd de schuld 😀
KuikenenKoe
[@Vario512
nou opgelost toch
en daar praten ze al weken over,en wij beiden in 10 minuten alles in kannen en kruiken
Vario512
@KuikenenKoe ja, nu moet het bij de rest van het land nog in dalen. Dan hebben we duidelijkheid en een gezellige kerst met z'n allen.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Vario512:
nu moet het bij de rest van het land nog in dalen.

die zijn daar iets meer tijd nodig dan ons beiden, maar komt wel
en verwacht dan ook naast een gezellige kerst vele voorspoedige jaren
MTSTAMMINGA
@KuikenenKoe

Als er geen derogatie komt Wordt waarschijnelijk meer mest na buitenland afgezet En wordt daar de afzet in verhouding veel duurder Voor die veeboeren daar Vergeleeken met nu [2016]
Gevolg daar zaakt de melkproduktie en hier stijgt hij snel Tot een begrenzing die werkt
christo
@Vario512 Ik denk dat ik dan korreltjes ga maken en vrolijk doormelk.
Vario512
@christo Dat gun ik je van harte. Je komt eerst nog een keer de Amvb grondgebondenheid tegen, de NB-vergunning gaat een keer knellen. Wanneer iedereen korreltjes maakt, zullen deze op een gegeven ogenblik ook weer op een verzadigde markt komen. Blijkt intensief met mestverwerking rendabel te worden, dan stappen er extensieven over waarna jullie businessmodel minder rendabel wordt. En zo heb je een mooie marktwerking.
+1
christo
@Vario512 Ben gek op marktwerking. Veel beter dan het geneuzel wat ik hier tegen kom.
Vario512
@christo Dan zijn wij het 100% met elkaar eens, ondanks dat jij intensief boert en ik extensief.
christo
@Vario512 Das geinig. Dacht dat jij derogatie kost wat het kost wilt behouden. Denk ik toch anders over. Wil het in principe wel behouden, maar die zekerheid duurt nog zoooo lang.
Vario512
@christo Ja, ik wil de derogatie ook behouden. De extensieven de derogatie. De intensieven de vrijheid tot zo ver die rijkt.
christo
@Vario512 Jij krijgt geen derogatie wanneer ik het fosfaatplafond vol melk. Heb ik niet bedacht, maar schijnt zo te wezen.
Vario512
@christo Wanneer we volgend jaar alleen de extensieve boeren derogatie geven, dan komt het fosfaatplafond niet vol.
cs-agrar
Quote Reactie van @Vario512:
volgend jaar alleen de extensieve boeren derogatie geven
En die melken geen koe meer, eerder minder..Laten mooi mest komen voor veel euri's toe
+1
Vario512
@cs-agrar En dat noemen ze marktwerking.
Frans1
@cs-agrar hier is afgelopen zomer de laatste mest aangevoerd,durf geen ruimte meer vrij te laten, voor je het weet wordt je ruimte door een ander geclaimd en kun je hem terug kopen.
Welkom in Nederland met zijn rechten van de mens
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
laatste mest aangevoerd

Eerst maar eens afwachten of de derogatie in 2017 stand houdt. Zou mooi zijn, in maart mest aanvoeren en vervolgens in april horen dat de derogatie wordt ingetrokken.
+1
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Langzaam maar zeker valt het kwartje.
Laat Brussel die dero voor 2017 maar intrekken, gaat de markt z'n werk doen en gaan we met Brussel overleggen over dero vanaf 2018 op basis van milieu doelen [nitraat richtlijn] ipv verouderde plafonds
lkool
@Vario512 Vind het een goed voorstel. Maar komen we dan ook echt onder het P plafond?
@Wiebren ?
buorman
@lkool
Wat het effect zal zijn van het wegvallen van de derogatie [of deels] op de p productie hangt af van de kosten en baten die dan gaan gelden.
lkool
Quote Reactie van @buorman:
hangt af van de kosten en baten die dan gaan gelden

dat snap ik, al zullen er ook een hoop zijn die voor het gemak van derogatie kiezen.

@Vario512 Wat doe je nu met je voorstel? Voor 2017 lijkt het mij sowieso wel een mooie oplossing. Dit is een maatregel die vrij gemakkelijk ingevoerd kan worden lijkt me. Geen wet voor nodig? Geen last van mededinging waar de zuivelpartijen mee zitten, en er zit voor zowel intensief als extensief wat in.
Wat mist is nog een excel vingeroefening om te kijken of het voldoende zoden aan de dijk zet.

Ballonnetje nog wat verder oplaten?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @lkool:
Dit is een maatregel die vrij gemakkelijk ingevoerd kan worden lijkt me. Geen wet voor nodig?

Je hoeft geen rechtenstudie gevolgd te hebben om in te zien dat dit voorstel bij de eerste de beste rechter strandt. Daarnaast is een harde garantie dat we het fosfaatplafond in 2017 niet gaan overschrijden vereist om onderhandelingen over derogatie met enige kans op succes te kunnen beginnen. Die garantie is in geen velden of wegen te bekennen.
lkool
@Jack Rijlaarsdam Waarom? Gras/mais is in het verleden ook van 70/30 naar 80/20 gegaan, fosfaatkunstmest is er ook uitgefietst. Daar werden ook bepaalde groepen boeren mee "gepakt".
In die trant moet je de extra voorwaarde voor derogatie zien
Maar goed, we hebben geen tijd meer om te kissebissen.
Heb je een voorstel om het idee te verbeteren? Of een ander beter voorstel?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @lkool:
Waarom?

Helaas draait alles tegenwoordig om juridische houdbaarheid. De veranderingen die jij noemt zijn ingevoerd bij een nieuwe derogatie. Veranderen van de huidige derogatie is juridisch aanvechtbaar.

Leuk is het niet, maar ik zie echt weinig andere opties dan de strijd opgeven of de mestmarkt de zaak laten reguleren door intrekken van derogatie 2017. Dan ga ik er eigenlijk niet vanuit dat een stijgende m³-prijs de beperking wordt, maar dat alle mest boven plaatsingsruimte + verwerking gewoon niet opgehaald wordt door de mesthandel.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Veranderen van de huidige derogatie is juridisch aanvechtbaar.

dan is intrekken van de derogatie voor 2017 (wat jij zo graag wil) toch ook juridisch aanvechtbaar?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
dan is intrekken van de derogatie voor 2017 (wat jij zo graag wil) toch ook juridisch aanvechtbaar

Ik wil het niet graag, maar zie het als enige noodrem. Derogatie geheel intrekken wil zeggen dat je niemand specifiek bevoor- of nadeelt, dan sta je juridisch sterker. Daarbij denk ik dat derogatie aan een land wordt verleend en dat land moet dan voor uitvoering zorgen. Het is dan ook de keus van het land c.q. bewindslieden om de derogatie (een gunst) al dan niet te accepteren.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Derogatie geheel intrekken wil zeggen dat je niemand specifiek bevoor- of nadeelt,

daar zal het niet iedereen mee eens zijn denk.
En die gunst zoals jij het benoemd die is ons al gegeven door zowel Brussel als Den Haag dus om daar nog aan te gaan tornen lijkt me juridisch ook zeer aanvechtbaar. Zeker nu het zo kort dag is.
jg
@brabo Kort dag ??
dewittemotor
@Vario512 Mooie oplossing. Ik gun de extensieven hun derogatie en koeien wel. Ieder op zijn manier boeren
hans1980
Opkoop regeling van rechten door overheid , het enige dat v.dam kan
+3
jvt
@hans1980

er zijn geen rechten dus kun je die ook niet opkopen lijkt mij....
cs-agrar
Komt er op neer dat er aardig meer mais gaat komen, betekent dus grasland scheuren. Dit gaan ze toch ook niet toelaten. Was in Duitsland al aan banden gelegd
Pluto
Derogatie kost sowieso 150 miljoen alleen wordt dit nu door de andere sectoren opgebracht!!.
+1
Coen
@jg , voortschrijdende inzichten ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , derogatie , investeren , CO2 en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1.270