Monomestvergisting Jumpstart met Groen Gas rekent zich toch rond

Nu er wat meer cijfers voor de monomestvergsiters naar buiten komen kan een wat betrouwbaarder beeld gevormd worden over opbrengsten.
Daar waar ik in het voorafgaande de verwarming van de vergister had ingevuld met het opstoken van aardgas wat dan van de Groen gas opbrengst afgehaald zou worden moet dat bijgesteld worden.
Men gaat een warmtepomp inzetten met een COP van 4 (d.w.z. 1 kWh elektrische erin om uit de bronzijde 4kWh thermisch naar de vergister te pompen).
Dat scheelt een slok op de borrel, daar waar ik berekende dat zo’n 27000Euro aan stookkosten (niet inbare subsidie in feiten) is dat nu nog maar ¼ met ongeveer 7.000Euro.
Daarnaast kent het opwaarderingsysteem van biogas naar Groen gas volgens publicatie een eigen verbruik van 3%. Dus die kosten zijn alleszins te overzien.
Als er nu een goedkope manier aangebracht wordt om een open vloer te veranderen in een dichte dan zie ik op die basis best wel een mogelijkheid dat monomestvergisting naar Groen Gas een lonende zaak .

Deel dit topic

Reacties

+2
WRV70
Volgens mij zit je in die handel Las Vegas
meelezer10
D.w.z. 1 kWh elektrische erin om uit de bronzijde 4kWh thermisch naar de vergister te pompen).

dat moet je mij toch is uitleggen. hoe ik van 1 kwh 4 kwh kan maken.
Las Veegas
@meelezer10 ik zal het proberen. Die ene kWh is in de vorm van stroom, de 4 kWh is in de vorm van warmte. Die ene kWh aan stroom is dus nodig om 4 kWh warmte van A naar B te brengen. Zeg maar een pomp die een hoop warmte bijeen duwt en het daarmee verplaatst. Vandaar de naam warmtepomp, stroom erin om warmte te verplaatsen.
Thermodynamisch klopt er geen hout wat ik hier zeg (dat weet ik heus ook wel) maar het geeft plastisch wel goed weer wat het effect is.
oubi
@Las Veegas 1 m3 aardgas geeft met een HR ketel 10 kwh warmte. 1 m3 aardgas in een gascentrale van een Energiemaatschappij levert 3 kwh stroom uit het stopcontact bij u thuis (70 % verlies in centrale en tijdens transport). Sluit je er een warmtepomp op aan bij u thuis dan krijg je er weer ca. 10 kwh warmte weer voor terug. Waarom dan maar niet direct bij u thuis verbranden in een HR-ketel?
Las Veegas
@oubi Helemaal geldig punt en het klopt helemaal. De crux is dat voor een centrale 1m3 aardgas net even een ander prijsje heeft dan voor ons consumenten. Dus daardoor zijn de 3kWh uit het stopcontact interessanter dan 10kWh aardgaswarmte uit 1 m3 consumentenaardgas.
meelezer10
@Las Veegas Ik zal wel niet goed opgelet hebben bij natuurkunde. maar is bij gebleven dat 1 kwh 1 kwh blijft in welke vorm dan ook. Waar jij de andere 3 dan van daan tovert is me een raadsel.
+1
Las Veegas
@meelezer10 Denk maar eens aan je tankplaats op je bedrijf en je pomp die werkt op stroom en niet op diesel. Je verbruikt stroom om brandstof mee te verpompen en daarmee laat je de voorraadtank leger achter en is je auto, ik bedoel je tractor, weer vol.
Bij een warmte pomp verbruik je stroom om een hoeveelheid warmte aan een medium (lucht, water of andere vloeistof) te onttrekken, die laat je dus kouder achter dat je 'm gevonden hebt en de warmte wordt samengebracht in een ander medium, verwarmde lucht, verwarmt water of verwarmde vloeistof.
Pluto
Als er sprake is van mestVERwerking dient het overgebleven product of degistaat buiten de landbouw te worden afgezet ,daar lees ik niks over?. Ook de afnemer van onze melk wil graag zoveel mogelijk installaties bij de veehouders plaatsen, echter op de vraag waar het restproduct kan worden afgezet is nog geen duidelijkheid. Of geld dit alleen voor de mest die niet op het eigen bedrijf kan worden aangewend??.Of juist alleen voor bedrijven met voldoende grond??.
Las Veegas
@Pluto Het feit dat mest vergist is maakt het nog niet verwerkt. Voor de wet is digestaat op basis van meer dan 50% dierlijke mest gewoon in z'n geheel mest en dient de regels cf. Meststoffenwet te volgen. Op dat vlak heeft zich niets gewijzigd.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Las Veegas:
Het feit dat mest vergist is maakt het nog niet verwerkt. Voor de wet is digestaat op basis van meer dan 50% dierlijke mest gewoon in z'n geheel mest en dient de regels cf. Meststoffenwet te volgen. Op dat vlak heeft zich niets gewijzigd.

Er verandert dus niets? Het gaat er bij mij dus absoluut niet in dat als je energie ergens aan onttrekt dit geen consequenties voor het restprodukt heeft
Las Veegas
@Frans1 Fysiek (in tastbare zin dus) zit er een verschil tussen mest en digestaat. Immers er wordt een deel van de organische stof omgezet van vaste stof naar een gas. Ruw weg reken ik altijd met 1,2kg gewicht uit 1 m3 Biogas (voor die m3 geldt tevens 0 graden Celcius, 1, 01325Bar en technisch droog). Dus haal je uit 1 m3 mest 30m3 biogas dan neemt het gewicht van zo'n m3 mest met 36kg af, specifiek gaat die afname zitten in de hoeveelheid vaste stof in de mest.
Juridisch maakt helemaal niets uit, digestaat blijft mest.
Frans1
@Las Veegas Wordt het mestoverschot ook kleiner door vergisting?
Las Veegas
@Frans1 Helaas het mest overschot wordt hierdoor op geen enkele manier kleiner. Het mestoverschot hebben we bepaald op de hoeveelheid fosfaat. In vergistingsprocessen wordt er geen gas gevormd waarin fosfaat of fosfor-componenten zitten. De toestanden daarvan bevinden zich altijd in vaste of opgeloste vorm, dus in m3 mest. Het totale netto volume van mest wordt door vergisting ongeveer 3% verkleint, waardoor dus 3% minder transport beweging plaats zouden hebben wanneer drijfmest met onbewerkt digestaat wordt vergeleken. Dus ook in die zin nauwelijks iets om over naar huis te schrijven.
Frans1
Quote Reactie van @Las Veegas:
Het mestoverschot hebben we bepaald op de hoeveelheid fosfaat

En stikstof,hoe zit het daarmee?
Las Veegas
@Frans1 Vergisting kent twee effecten waarmee stikstof wordt beïnvloed, één afbraak van organische stof waardoor NH3 vrij komt en twee een temperatuur waarbij NH3 niet meer in water oplossing kan blijven. Er wordt per m3 biogas ongeveer 1.900 molecule NH3 vrijgemaakt per miljoen moleculen die in het gas in totaal aanwezig is. Dus eigen niet echt veel.
+2
Freriks
Rekenen is 1 ding, realiseren een andere. En met de huidige staatssecretaris reken ik nergens meer op. Ben bang dat het dan nog gaat tegenvallen 👎
Las Veegas
@Freriks Ja maar dit komt van het baasje van de staatssecretaris, Kamp. En die is zo solide-as-a-rock. Als die eenmaal iets zegt, dan heeft die dat als oude controleur driedubbel en dwars gecontroleerd/getoetst/gewikt en gewogen. Dus als die 150mlj klaar zet dan kan dat vast en zeker de toets der kritiek over vermeende staatssteun wel doorstaan hoor.
+1
hans1980
Als je een beetje Natuurkunde hebt gestudeerd dan weet je dat die energie die je uit de mest haalt niet voor de bodem gebruikt kan worden en dan hebben we het over de C waaraan zich ook de N bindt vandaar dat ik zeer huiverig voor mestvergisting ben , ook enkele gevaarlijke toxines zoals botulisme kunnen zich een een warm klimaat gemakkelijk vermenigvuldigen , misschien is deze materie een beetje ver van mijn bed show maar zou bij twijfel geen mestvergister aanschaffen.
Las Veegas
@hans1980 Botulisme is een reëel gevaar maar lijkt me in een vergister met alleen maar mest een beperkt risico. De bacterie die het veroorzaakt is een zogenoemde strikt anaerobe bacterie.
Dus geregeld beluchten van digestaat zou voor die bacterie funest moeten zijn. De toxines zijn echter wel taai maar wanneer de bron ervan overleden is dan is verdere ophoping geen issue.
hans1980
@Las Veegas
Mooi gesproken maar gevaarlijke bacteriën zetten zichzelf zo in een spore toestand en wanneer het milieu weer goed is gaat zich de spore zich weer activeren in kwadraat
Las Veegas
@hans1980 gelukkig iemand die bij de microbiologie heeft opgelet. De spore toestand van een bacterie is een toestand voor bacterie om zich te beschermen ten een milieu waaraan die zou bezwijken, bv voedseltekort, temperatuur, zuurtegraad, aanwezigheid van andere toxinen en zoals in dit geval zuurstof. De spore toestand wordt bereikt door cel-activiteiten tot een minimum terug te brengen. Veel van de celvloeistof over de celwand naar buiten te brengen en vervolgens de celwand in zichzelf terug te vouwen totdat er vele laagjes zijn die een barrière vormen voor het milieu buiten om zodoende het RNA te beschermen.Wanneer de botulisme bacterie buiten de vergister is gebracht komt deze in een permanent vijandig milieu, namelijk een milieu met zuurstof erin. Dus het moment dat de spore toestand wordt verlaten is het moment dat ie komt te overlijden.immers hij is strikt anaeroob.
spotmelker
@Las Veegas Weet je dat zeker? Hier zijn door het gebruik van vaste kippemest op grasland wel eens koeien bezweken aan botulisme welke aanwezig was door kadavers in de mest.
Las Veegas
@spotmelker Ergens moet er dan een anaerobe omgeving hebben bestaat. Kadavers zijn `de broedplaats` voor botulisme. Schone mest zonder kadavers erin is dan ook een goede preventie voor een botulisme uitbraak.
+1
Chocomel
Kan iemand mij vertellen waarom het systeem van drijfmest beluchten in de mestkelder niet omarmd wordt door NZO (RFC)?
Mij hebben ze wijs gemaakt dat door het 's nachts beluchten van drijfmest je een aeroob klimaat krijgt met een forse NH3 emmissie reductie. Zo vang je drie vliegen in één klap: terugdringen van CO2 footprint, je houdt de koolstof in de kringloop en je hoeft niet meer apart te mixen in de drijfmestkelder. Bovendien is het minder risicovol voor bedrijfsongevallen en explosiegevaar, vraagt minder ruimte en is de investering goedkoper en minder risicovol dan een monovergister.
spotmelker
@Chocomel Omdat het ministerie eist dat er via een proefstalmethode met een Wageningen-sausje aangetoond moet worden wat ze in Engeland allang bewezen hebben. M.a.w. ze geloven alleen de eigen 'vleeskeuring'. Gelukkig groeit de groep eigenwijze boeren die zelf beslissen en wel investeren in zo'n systeem.
jorisdriepinter
Op dairy campus al lang aangetoond dat het werkt!
Waar blijft de erkenning?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gas , subsidie , groen , biogas , kwh , vergister en jumpstart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
19