Melkveestapel groeit nog steeds.

Deel dit topic

Reacties

jg
Dijkgraaf denkt nog steeds dat overschrijding van het plafond door het ruwvoer komt. En dan nog op basis incident. De hoeveelheid P gewonnen in ruwvoer zou in 2016 nog wel eens hoger kunnen liggen dan in 2015 door de massale grasoogst. Benieuwd welk PLAN Dijkgraaf op basis van de I en R cijfers van 1 oktober heeft. Voor de derogatie hebben we zelf aangegeven het fosfaatPRODUCTIEplafond te zullen respecteren. Hoe betrouwbaar ben je als politicus om achteraf de gemaakte afspraken te gaan betwisten: geexporteerde mest is gewoon geproduceerd.
+2
puntertje
@jg Dijkgraaf bluft om goede sier te maken voor de verkiezingen. Maar het is allemaal wat te veel wijsheid achteraf als het al is fout gelopen. En als hij er in slaagt de 1e kamer het wetsvoorstel tegen te laten houden laat hij de sector nog meer in verwarring achter omdat er dan weer een nieuwe referentie komt voor het één of ander.
Conservatief populisme wat er bij zijn diepgelovige agrarische achterban in gaat als koek. Maar het leidt tot niets.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jg:
geexporteerde mest is gewoon geproduceerd.

Klopt, zal Dijkgraaf ook niet betwisten hoor.
Maar als je het over grondwater vervuiling en overbemesting hebt, dan is het hypocriet om te roepen dat geëxporteerde mest het grondwater in Nederland het grondwater vervuild.
En mijn vraag aan jou is: Hoe geloofwaardig ben je als politicus (ook EU politicus) wanneer je zulke baarlijke onzin beweerd, en daarom de derogatie intrekt?
jg
@arie.j Wat waren/ zijn de voorwaarden van derogatie? Dan is het duidelijk,
+1
arie.j
Quote Reactie van @jg:
Wat waren/ zijn de voorwaarden van derogatie? Dan is het duidelijk,

Dat was mijn vraag niet, het ging over de geloofwaardigheid van de politiek.
Wanneer de EU vind dat de melkveestapel in Nederland onder een bepaalde omvang moet blijven omdat ze uit concurrentie overwegingen niet willen dat die groter wordt, dan kun je daarover van mening verschillen, maar dan is het duidelijk waar het over gaat.
Maar wanneer de EU roept dat er een nitraatrichtlijn is, en dat overbemesting de reden en oorzaak van alle melkveebeperkingen is, dan is het erg ongeloofwaardig om geexporteerde mest ook voor grondwater vervuiling mee te tellen.
En mijn vraag aan jou is nogmaals: Hoe geloofwaardig ben je als politicus (ook EU politicus) wanneer je zulke onzin beweerd, en daarom de derogatie intrekt?
En kom nu niet met befehl ist befehl, maar met argumenten.
jg
@arie.j Waarom zou overbemesting in het buitenland en dus overschrijden van de nitraatrichtlijn met Nederlandse mest niet kunnen ?? Kijk naar de steeds strenger worden bemestingsregels in Duitsland.
jg
@arie.j Tevens heb je bij de productie van uiteindelijk mest al belasting /verliezen van naar grondwater. Daarna volgt pas aanwenden van geproduceerde mest.
arie.j
Quote Reactie van @jg:
Tevens heb je bij de productie van mest al belasting /verliezen van naar grondwater

Dat is nieuw voor me, op welke manier lekt er mest naar het grondwater uit een dichte betonnen kelder?
jg
@arie.j Het gaat niet alleen om mest, het gaat om P-productie, in welke vorm dan ook.
arie.j
Quote Reactie van @jg:
Het gaat niet alleen om mest, het gaat om P-productie, in welke vorm dan ook.

O?, dus niet over overbemesting, de nitraatrichtlijn en het grondwater?
+2
spotmelker
Quote Reactie van @jg:
bij de productie van uiteindelijk mest al belasting /verliezen van naar grondwater.
Zolang er 'ondernemers' in de sector zijn die zulke onzin blijven kakelen (en dat zijn er helaas nogal wat) is het logisch dat de ene na de andere beperking opgelegd wordt.
Wat zouden de huidige scholieren en studenten het toch makkelijk krijgen als het begrip 'verliezen' in de natuur en wiskunde geïntroduceerd werd.
jg
@spotmelker In processen heb je inderdaad verliezen die je liever niet hebt, ik heb genoemd waar deze verliezen naar toe gaan.
+1
spotmelker
@jg Die 'verliezen' zijn niets meer dan een verzamelnaam voor iets wat men niet weet danwel vertikt de moeite te nemen om te onderzoeken wat het is/waar het blijft. Zo zouden alle wis en natuurkundige berekeningen altijd kloppen, verschilt de uitkomst met de realiteit? Dan noemen we dat gewoon verlies. Volgende som 😄
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Zo zouden alle wis en natuurkundige berekeningen altijd kloppen,
Helaas is dat de realiteit Spotmelker! Het niveau in dit land is nu eenmaal diepdroevig laag. Men zegt idd letterlijk: "we weten niet waar het blijft, dus noemen we het maar verliezen". En deze: "De wetenschappelijke onderbouwing van de mestwet is zó sterk, dat het waarschijnlijker is dat we de praktijk niet goed kunnen meten, dan dat de theorie niet klopt".

Laten we eerlijk zijn: als de gevolgen voor mens en dier niet zo catastrofaal waren, zou het zó in een oudejaarsconference passen 😄
weurding
@jg in heel de landbouw heb je verliezen waar je ze liever niet hebt..... 😞
arjankok
@jg je bent duidelijk de weg helemaal kwiet en strooit met onzin argumenten
+2
jorisdriepinter
Uiteindelijk een deeldiscussie.
De nl veestapel MOET begrensd worden.
Die beslissing is te laat genomen.
Schade is voor de boer
+1
arie.j
@jorisdriepinter
Maar het is belangrijk de discussie zuiver te voeren.
Wanneer dat niet gebeurd voorspel ik rare uitkomsten.
En ja knikken als boeren in Nederland bij duidelijke onwaarheden is erg dom.
verbi
De hele derogatie gaat in 2018 toch wel weg Duitsland en Frankrijk willen het ons niet meer geven.En of we nu wel of niet aan de eisen voldoen maakt mijn inziens niks uit.En kost het niet meer dan dat het opbrengt dat is uiteindelijk nog maar eens de vraag?
+2
Frans1
Quote Reactie van @verbi:
De hele derogatie gaat in 2018 toch wel weg

Jij praat makkelijk,hoeveel ruimte kost jou dat op JOUW grond? De afzet naar akkerbouw heeft hier geen hinder van,die mogen toch al niet meer bemesten,dus voor bedrijven die afzetten verandert er niet veel.
De bedrijven die wel derogatie aanvragen zijn toch de bedrijven die het grootste deel mest zelf plaatsen kunnen,en die worden flink op kosten gejaagd door evt niet meer verlenen van derogatie
+1
pieta
@Frans1 Die het af moet zetten krijgt meer concurrentie. Ik zou dan ook als sector vlug akkoord gaan met begrenzing. We kunnen onze energie beter steken in betere verwaarding als in alleen maar meer en de derogatie proberen te behouden. Het land heeft de mest nodig, de milieudoelen worden volgens mij al gehaald op de derogatiebedrijven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN