Robotmelkers en andere rassen opvallend in melkcontrole jaarcijfers

De productie per koe steeg met 290 kilo per koe en de levensproductie van de afgevoerde koeien nam toe tot 30.967 kilo. De gemiddelde omvang van een Nederlands melkveebedrijf ligt voor het eerst boven de 100 koeien. De cijfers van melkrobotbedrijven en andere rassen vertonen de grootste verandering met voorgaande jaren, in de melkcontrole jaarstatistieken van CRV.

Deel dit topic

Reacties

voortman
Wat een flauwekul, wederom achter de schermen beïnvloed door de fokkerijorganisaties.
"Het economische jaarresultaat is een cijfer waarin de dierenartskosten, gemeten voerefficiëntie en omzet en aanwas niet worden meegenomen."
De bank (en wakkere ondernemer) kijkt naar het EINDSALDO. Het is gewoon bewezen dat MRIJ(of andere dubbeldoel)bedrijven jaar in jaar uit het hoogste saldo draaien.
Als je er wilt fokken (dat betekent dus óók jaarlijks fokmateriaal verkopen!!)moet je mee in de hausse, als je geld wilt verdienen kijk je naar het bedrag onder aan de streep en moet je niet bij de moderne HF zijn.
weurding
@voortman dus in jouw ogen is het merendeel fout bezig 😂
pieta
@voortman Is dat dan het saldo per koe of per liter? Het saldo per liter neemt weer aan belang toe met de invoering van de fosfaatrechten.
weurding
@pieta t is nie waar.....😁
+1
Erco
@voortman laat me raden, jij melkt mrij? 😄
+1
pieta
@Erco Volgens mij is voortman veehandelaar.
+1
oldhuus
@Erco
In de top50 staan anders nog een heleboel Kian's en daar zat nog wel een kwart MRIJ in 😁
D'r staat zelfs een halve montbeliarde op 27e, maar aangezien 90% van de NL koeien meer als 50% HF is kun je als CRV wel zeggen dat Holsteins het meeste geven.
+1
Petro Pelgrum
@voortman Hoe kun je dan zien of je saldo hoog genoeg is of te laag is, je moet toch vergelijkingsmateriaal hebben.
Naar mijn weten kun je niet klakkeloos bedrijven met elkaar vergelijken omdat elk bedrijf andere uitgangspunten heeft.

Ik ben ervan overtuigd dat HF veehouders ook een hoog saldo kunnen hebben. Is allemaal maar afhankelijk van het management.
Frans1
@voortman
Mijn eerste inkruising met mrij moet over een paar maand kalven,beest is een keer zo breed als de holsteiners 😄 Zal mij benieuwen hoe die het gaat doen,ze zorgt op dit moment wel wat goed voor zichzelf .
+1
voortman
@pieta saldo per liter, het is eigenlijk nauwelijks voorstelbaar dat ten tijde van wat men crisis durft te noemen bijna geen een melkveehouder weet hoe hoog de reproductiekosten en saldo/omzet en aanwas per liter zijn....... in de pluimvee- en varkenshouderij wordt hier op gefokt en weet men dit op 10-en achter de komma......
@weurding...............
+2
BernieX2
@voortman winstmarge per kg melk x hoeveelheid melk en arbeidsplezier dat is voor mij belangrijk
+2
brabo
@voortman een hoger saldo per liter wil nog niet zeggen dat je een hoger saldo per koe/bedrijf hebt.
+2
m uut m
@brabo
Mrij-bedrijven hebben doorgaans een beduidend beter saldo dan hf bedrijven.
Dat weet jij ook wel.
+4
Petro Pelgrum
@m uut m per l melk wel ja omdat ze niet veel melk geven.
+1
m uut m
@Petro Pelgrum
Het bedrijfsresultaat daar gaat het om en dan zijn de mrij bedrijven aanmerkelijk beter dan hf bedrijven. Moet jou toch aanspreken met al die spekkonten.
Petro Pelgrum
@m uut m Hoe weet je dat die bedrijfsresultaten beter zijn? Hoe kun je dat vergelijken?
Als we de melkproduktie die we nu hebben niet gerealiseerd hadden met die zoogkoeien die we nu hebben was het saldo nog niet hoog genoeg.
Petro Pelgrum
@m uut m Vergelijk je dat per koe, per liter afgeleverde kg meetmelk, per ha. of per gve of per...........? zeg het maar
m uut m
@Petro Pelgrum
Helemaal onder de streep.
Bedrijfsresultaat
Petro Pelgrum
@m uut m ja dat weet ik ook maar hoe weet je of je een beter bedrijfsresultaat hebt als de buurman die een veel kleiner of groter is of intensiever of extensiever is?
Leg dat ff uit.
buorman
@Petro Pelgrum

Resultaat per benodigd uur/ 40 uur/ V.A.K. ??
+3
de hoef
Quote Reactie van @m uut m:
Mrij-bedrijven hebben doorgaans een beduidend beter saldo dan hf bedrijven.

daarom zijn er nog zo weinig van over zeker
Campagne
@de hoef , nee, maar er zijn wel heel veel bedrijven over die "klaar zijn voor de toekomst", dus groot, veel melk en veel robotgedoe, maar die waren al wel omgevallen zonder speciaal beheer van de bank en interventie door de EU. De bedrijven die het meest opleveren voor de periferie blijven (noodgedwongen) over.
+1
arjankok
@de hoef dat heeft meer met het imago te maken dan met het bewezen rendement , ik zie ook al 10 jr in de bedrijfsvergelijkings rapporten van de gibo/ flinht dat de mrij bedrijven het hoogste saldo halen , maar dat komt ook omdat het veehouders zijn die veel minder investeren in 'vernieuwing'
Petro Pelgrum
@arjankok maar hoe vergelijk je die saldo dan?
Geitenboer
@Petro Pelgrum resultaat/rendement uit vrije waarde bedrijf per vak/jaar
+1
arjankok
@Petro Pelgrum het gaat hier om vergelijkbare bedrijven uit de groep 70/ 100 mk en ongeveer zelfvoorzienend , het is lastig om alles terug te voeren op het ras, maar de trend bij mrij [en het geld denk ik voor meer dubbeldoel rassen maar daar zijn pas de laatste jaren meer cijfers van en ook zijn lang niet alle ras wijzigingen doorgedrongen tot de boekhouder] is gewoon dat er minder en goedkoper voer gekocht wordt en dat ook alle andere vee gebonden kosten lager zijn en de o&a per 100 kg melk flink hoger
Petro Pelgrum
@arjankok Duidelijk, als je nu is het resultaat van de MRIJ en de HF bedrijven door aantal koeien deelt hoe kom je dan uit?
Heb je die getallen waarmee je dit kunt uitrekenen?
buorman
@arjankok
Per honderd kg meer mk dus ook meer kalveren, jongvee en uitstoot koeien en bovendien ook betere kwaliteit.
Dan kom je per 100 kg melk nogal snel hoger uit, ik verwacht dat belgen nog beter scoren.
+1
oldhuus
@voortman
Voeradviseurs strooien ook altijd met "voerefficiëntie" cijfertjes, is wel leuk voor intensieve veehouderij, maar de melkveehouders met miljoenen grond onder hun bedrijf zie je dit jaar overal kuilbulten verzamelen, is wel mooi al dat gratis ruwvoer, maar je raakt het niet kwijt en de loonwerker moet wel worden betaald. De bedrijven met een hoge EJR voeren nogal bijproducten, terwijl het erf en land vol raakt en sommige "saldoboeren" vanwege de melkprijs de krachtvoerkraan maar dichtdraaien ook omdat de kuilplaat of het land nog een keer schoon moet.
+1
Frits1
Quote Reactie van @oldhuus:
De bedrijven met een hoge EJR voeren nogal bijproducten
waar blijkt dit nu weer uit... dus van bijproducten krijg je een hoge melkproductie??
voortman
Niet meer gloednieuw maar nog steeds interessant: regionalcattlebreeds.eu/publications/documents/…

Overigens hoeft het echt niet perse MRIJ te zijn; ik heb hele mooie resultaten gezien van het insemineren van HF met FL, FH of Witrug. (Grotere) bedrijven buiten Nederland doen al lang niet meer aan fokkerij maar aan veevervanging: ze zetten gewoon op alle koeien dezelfde bewezen allroundstier (aankopen van >1.000 rietjes van 1 stier zijn geen uitzondering) en het resultaat is verbluffend; lagere reproductiekosten en een veel uniformere veestapel. (eigenlijk hetzelfde als wanneer je met een natuurlijk dekkende stier werkt alleen heeft deze zich meestal nog niet bewezen).
Maar waar het mee begon: wat heb je aan een economisch jaarresultaat waarin een aantal belangrijke factoren niet worden meegenomen......
+1
oldhuus
@voortman
Ik heb ook wel MRIJ geprobeert, maar ze vielen mij tegen, ook het karakter. Waarom zie je in het buitenland nauwelijks MRIJ ? Mrij is een Nederlands(/Duits) product, CRV wil het graag verkopen, maar rassen als Brown Swiss, Montbeliarde, Fleckvieh, Jersey, Scandinavisch roodbont, kom je over de hele wereld tegen. In de V.S. worden HF-veestapels van duizenden met deze rassen ingekruist.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melkcontrole , melkveebedrijf , jaarcijfers en levensproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
19