Donderdag actie Den Haag grondgebonden melkveehouders: tweespalt in boerenland i.p.v. eendracht maak



Grondgebonden melkveehouders gaan actie voeren over fosfaatrechten

Boerderij 4.10.2016
Melkveehouders met een grondgebonden bedrijf gaan donderdag in Den Haag actie voeren bij de Tweede Kamer en creëren zodoende tweespalt in boerenland

Wie gaat er allemaal meedoen met deze waanzinnige actie? Ieder melkveebedrijf in Nederland is grondgebonden met een 100% verantwoordde en geregistreerde afzet van mest op zowel eigen grond alsook grond van de buren. Domme boerengelederen splijtende actie! Had beter geweest als de sector onder aanvoering van LTO middels een actie van gesloten gelederen geëist had dat exportmest van fosfaatplafond wordt afgetrokken zodat de korting voor iedereen 0% is.

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Krijg nu wel zin in uitje 😉
+1
nederlandse boer
Kop tekst afmakend vanwege te weinig ruimte: eendracht maakt macht!
gerrie-hul
@nederlandse boer Maar het is bekend dat lto geen actie wil voeren Die hebben z.g andere ingangen zoals we hebben kunnen lezen in vee en gewas
cjw73
@nederlandse boer onder aanvoering van de lto?? Die zeggen alleen ja en amen anders worden de grote intensieve boeren boos hè! !!
George
@nederlandse boer Je kunt die extensieve boeren toch niet tegen houden Jonkman.
KuikenenKoe
Om enige verbroedering te bewerkstelligen gaat kuikenenkoe ook wel heen
en ga ik wel limonade en snoepjes uitdelen aan de boze grond boeren ,misschien worden ze dan wat vriendelijker
+4
arie.j
Krijg de indruk dat die zich nederlandse boer noemende melkveehouder nogal behoorlijk intensief is. 😉
+1
George
@arie.j Jonkman is behoorlijk intensief ja. 😄
Koeienpraat
Heel jammer inderdaad.. Enige wat hier mee bereikt gaat worden is dat de politiek weer lachende derde is! Overigens ben ik best een voorstander van een bedrijf dat in balans is qua grond. Alleen waar ligt de grens qua grond gebonden? Beter hadden we nu met zijn allen ten strijde getrokken!! Ook genoeg gezamenlijke belangen te verdedigen dacht ik zo!!!
+8
Huppel
We zijn als individuele melkveehouders ontzettend bezig om elkaars vliegen af te vangen in de vrees de boot te zullen missen

- 1,5 cent weidepremie: "Herverdeling van melkgeld, komt niet uit de markt!"
- Innovatief uit de knel: "ja maar dat kan toch niet omdat.."
- Afschaffen kwantumtoeslag: "ja maar scheelt toch in de ophaal kosten!"
- Grondgebonden lobby: "mag niet, leidt tot tweespalt!"
- Derogatie moet behouden worden: "ja, maar voor mij liever niet!"
- Fosfaatrechten: "iedereen voor zich!; ja maar in mijn situatie is er wel sprake van een knelgeval..."
- De kringloopwijzer leidt tot verdere intensivering; "nee maar ik vind van niet want.. . . . "

en zo kunnen we denk ik nog wel even door gaan. We gunnen elkaar niets meer, de slagkracht van belangenbehartigers neemt af en ondertussen wordt er voor ons bepaald.
Greetje
Generieke korting volledig compenseren wanneer je extensief bent is wel te doen en te billijken juridisch gezien. Maar rechten uitdelen voor koeien die je nooit gehad hebt lijkt me een stug verhaal.

(ik probeer me ff in van Dam te verplaatsen, een slimme weldenkende man, zélf zijn we intensief en willen we helemaal geen korting natuurlijk)
familie pelle
Komen ze alle 16 protesteren??
friesboertje
Vanaf volgend jaar maar een grondgebondenheidstoeslag op de melkprijs 😀
weurding
En weer een passende reclametekst erboven 😃.... grond nodig?
+2
puntertje
Nederlandse boer wil eendracht, maar daarvoor moet iedereen wel precies vinden wat hij vindt. En dat is nou juist de reden van de ontstane situatie, mensen met dit soort drijfveren.
jordi 1455
Volgens mij maakt dit de tweespalt die er al lang is pijnlijk duidelijk.
+2
Huppel
Je kunt het de grondgebonden boeren niet kwalijk nemen dat ze voor hun belangen opkomen, hetzelfde geldt voor innovatief uit de knel.

De manier waarop leidt wel tot polarisatie binnen de sector. Individuele belangen worden breed uitgemeten en afgezet tegen anderen. En dat in een tijd dat het aantal mensen met een landbouwhart in de politiek steeds verder afneemt.

Tot nu toe hebben de belangenbehartigers (LTO) denk ik te veel ingezet op de verdediging van de "algemene" boerenbelangen en het weghouden van belemmeringen. De afgelopen jaren zijn die belangen steeds verder uiteen gaan lopen waardoor de behartiging lang niet meer is als wat het is geweest. Je ziet langzaam maar zeker kleine clubjes ontstaan voor bepaalde groepen boeren omdat dit wel strookt met de verdediging van hen individuele belangen..

Ik denk dat de belangenbehartiging dan ook anders moet. Neem bijvoorbeeld thema's als weidegang en grondgebondenheid, onderwerpen waar we als sector niet meer omheen kunnen. Maar ook thema's die bij een aantal bedrijven moeilijk inpasbaar zijn. Nu kun je je gaan inzetten voor allerlei uitzonderingsposities en zoeken naar argumenten dat dit niet kan, de hakken in het zand. Iets wat men nu belangenbehartiging noemt. Dit lijkt me op langere termijn weinig effectief.

Maar je kunt ook zeggen, oke, de omstandigheden voor de melkveehouderij veranderen; dit is niet voor elk bedrijf goed in te passen. We gaan kijken wat we in Den Haag los kunnen krijgen om het wel inpasbaar te krijgen. Mogelijk omschakelsubsidie voor weiders, iets met groenfinanciering of vergroeningssubsidies voor bedrijven die extensiveren of misschien nog wel iets beters. Een visie waarbij sectorontwikkelingen meer centraal komen te staan. Laat je niet leiden door de waan van de dag, maar kijk eens wat verder dan je neus lang is.
fendt711variotms
Het is gewoon van het zotte , je hebt een negatief fosfaatoverschot en je wordt gekort.
snap het wel , heeft wel degelijk mening
nederlandse boer
Hoe komt het dat niemand inhoudelijk reageert op de stelling: als de export verwerkte mest van het fosfaatplafond wordt afgetrokken (wat logisch zou zijn gezien het feit dat het niet op Nederlandse bodem terechtkomt), er voor iedereen de mogelijkheid bestaat om op 0% korting uit te komen? Dit is toch een gezamenlijk belang, wat gezamenlijk verdedigd kan worden?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @nederlandse boer:
voor iedereen de mogelijkheid bestaat om op 0% korting uit te komen

Dat gaat teleurstellingen opleveren. Gezien het recente verleden verwacht ik dat de ruimte die hierdoor zou ontstaan door een bepaalde club melkveehouders geclaimd gaat worden. Niet onlogisch, wanneer je kosten maakt voor mestverwerking en export, wil je ook graag de ontwikkelingsruimte lekker voor jezelf houden.

Inhoudelijk gezien speel je overigens een zwakke partij aangezien het over een productieplafond gaat.
Frans1
@nederlandse boer Daar heb je ook zeker gelijk in,maar het stukje er voor zorgt voor minstens zoveel splijting vriend
+2
RFCer
@nederlandse boer Het had niet zover hoeven komen als er niet zo massaal intensief gegroeit was.
Dan had Nederland er een stuk frisser voor gestaan in de besprekingen over eventuele derogatie verlenging.

Nu worden we er op aangekeken dat we het wettelijke vastgestelde plafond hebben overschreden. En ook nog is kwaad worden aangekeken dat we de zuivelmarkt flink verstoord hebben.
En dan als simpele oplossing we knikkeren fosfaat de grens over. Nee die derogatie verlenging kun je wel vergeten zo.
pieta
Quote Reactie van @RFCer:
niet zo massaal intensief gegroeit was

Waarvoor moet hier intensief bij. De groei is het probleem.
weurding
@pieta als de groei zodanig is dat er daardoor te weinig plaatsingsruimte is in nederland spreek je automatisch van intensief 😉
+1
mlkvhoudr
@nederlandse boer

Omdat het verdere industrialisering van de melkveehouderij inhoud. En daar ben ik tegenstander van zo simpel is het voor mij.
pieta
@mlkvhoudr Ik ben ook geen fan van verdere industrialisering. Probleem is alleen dat we nu al gemiddeld 103 melkkoeien schijnen te hebben. En elk jaar zijn er stoppers.
+1
mlkvhoudr
@pieta

De stoppers vervangen door akkerbouw is goede optie volgens mij.

Daarom vind ik die 80-20 regeling ook zo dom voor derogatie.

Gras kun je alleen aan de koeien voeren. Wil best minder koeien houden als er maar alternatieve inkomstenbronnen tegen over staan

Zelfde geld voor blijvend grasland......
+1
weurding
@mlkvhoudr stoppers vervangen door akkerbouw, moet je wel een aantal ha hebben wil je fatsoenlijk rendement draaien, graanprijs vastgesteld op 178 euro per ton komende jaren en daar zul je gezien de vruchtwisseling niet omheen kunnen, bieten draait ook steeds minder saldo, zou bij god niet weten hoe je van een ha grond met een waarde van pak hem beet 60000 nog een procent of 2,5 / 3 rendement kunt halen
Rondhus
@mlkvhoudr is dat nou juist net niet het probleem dat men het nog niet onder ogen wil zien dat industialisering waarscheinijk de enigste richting is waar we met zijn allen naar toe gaan. Het grootste deel van de boeren op die manier en een paar "ot en sien" bedrijven ertussen omdat de maatschappij dat graag wil zien maar de burger er nog niet voor wil betalen
+6
mlkvhoudr
@Rondhus

Tja dan is t niet mijn sector meer......mis die overdosis testosteron om altijd maar groter te willen. Wil gewoon lekker mn ding doen zonder dat ik bij alles aan regeltjes moet denken.......
Rondhus
@mlkvhoudr die overdosis moet je volgens mij ook niet hebben. Groeien om te groeien en daardoor kroegpraat te hebben is niet goed. Groeien moet juist een middel zijn om iets anders te laten renderen. Ik melk nu 140 in een 2x8 visgraad van 20 jaar oud. Ben drie uurtjes bezig incl opsluiten, boxen schoon maken en melkstal. Kan nieuw melkgebouw bouwen maar als ik er niet meer liters of koeien door heen jaag dan zorg ik alleen voor een hogere schuldenlast
Campagne
@Rondhus , wat rendeert er nu beter dan, na je groei?
+1
weurding
Quote Reactie van @Rondhus:
Groeien om te groeien en daardoor kroegpraat te hebben is niet goed.

er zijn er die al geen tijd meer hebben voor kroegbezoek na hun gegroei en al blij zijn als ze rustig een kop koffie kunnen drinken, maar wel rendabele uren natuurlijk, dat wel......... 😅
mlkvhoudr
@Rondhus

Wij krimpen al wat de laatste jaren. Wil geen mest afvoeren. Of dat houdbaar is valt ook maar zeer te betwijfelen. Maar we zien het vanzelf wat de toekomst brengt. Wil er niet meer mee bezig zijn
cjw73
@Rondhus voor de grote bedrijven geldt hetzelfde als de kleine hoor. Er moet al rendement van het land komen anders kun je het ook niet kopen. Hier in de buurt wordt bijna niks meer verkocht want de grote zeggen ook dat 70 a 75 te duur is om er nog wat op te verdienen.
milka
@Rondhus het is precies andersom
Rondhus
@milka als je 40 a 50 jaar geleden ze had vertelt dat we nu gemiddeld meer dan 100 koeien melken had men ook gezegt dat het dan meer op een industrie had geleken. Maar de praktijk is dat het nu wel zo is of je wil of niet
Koeienpraat
Ok grapjassen, maar wat is nu de definitie van extensief of intensief?

- iemand met 45 ha, 75 koeien?
- iemand met 230 ha en 300 koeien?
- iemand met 20 ha, 35 koeien?

zegt u het maar! Dat iemand met 40 ha en 300 koeien intensief is en iemand met dezelfde hoeveelheid grond en 30 koeien extensief kan ik nog wel bedenken. Maar volgens mij hebben we een groot grijs gebied daartussen! En dan heb ik het nog niet eens over de verkapte akkerbouwers die ook koeien hebben!!
puntertje
@Koeienpraat Ok grapjassen, maar wat is nu de definitie van extensief of intensief?

Het wel of niet af moeten voeren van mest lijkt me een redelijk criteria.
+1
pieta
@puntertje En wat ben je dan als je zelfvoorzienend bent qua ruwvoer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Koeienpraat:
definitie van extensief of intensief

Voor de overheid is een bedrijf met plaatsingsruimte > fosfaatproductie extensief en ruimte < productie intensief. Hier op het bord is redelijk algemeen geaccepteerd dat een bedrijf met een overschot aan ruwvoer extensief mag worden genoemd.
+2
milka
@Koeienpraat extensief: genoeg plaatsingsruimte voor je mest.
En als je dan ruwvoer over hebt moet je minder krachtvoer, bijproducten enz. aankopen.
pieta
@milka De meeste extensieve bedrijven voeren ook gewoon krachtvoer aan hun vee. Zou er verschil zitten in de grondsoort en/of ondernemer qua ruwvoerteelt?
Jan Veenhouwer
@pieta Zou er verschil zitten in de grondsoort en/of ondernemer qua ruwvoerteelt?
Dat is nou precies de reden. De ene ondernemer is meer koeienboer, de andere meer grasboer. En dan heb je nog de verschillen tussen een droge zandgrond tot een natte veengrond wat je optimale voerproduktie bepaald. En alles wat daar tussen zit.
pieta
@Jan Veenhouwer Het ligt voor een groot deel aan de ondernemer en zijn keuzes. Ik ken er hier in de regio die voer tekort kwamen en mestplaatsingsruimte genoeg hebben. En zouden we dan ook nog moeten belonen met extra fosfaatrechten omdat ze te weinig van hun grond halen.
+1
Jan Veenhouwer
@pieta En zouden we dan ook nog moeten belonen met extra fosfaatrechten.
Nee, daar vragen ze(we) ook niet om, ze willen alleen niet gekort worden. Mijn bedrijf is in evenwicht, als ik gekort word moet ik zeker een ander z'n mest(probleem) gaan aanvoeren. Alleen omdat ik niet tussen 1 april en 2 juli mijn latente ruimte ingevuld heb maar daar iets meer tijd voor wilde nemen.
pieta
@Jan Veenhouwer Mijn bedrijf is ook in balans. Qua ruwvoer ben ik zelfvoorzienend. Ik mag alleen te weinig mest op mijn land plaatsen navenant wat ik oogst. En mijn mest gaat op export en naar de akkerbouw. Dus waarom zou ik dan wel gekort moeten worden? Ik wil dat ook niet want dan moet ik mijn overtollig voer gaan verkopen. 😬
+1
Jan Veenhouwer
@pieta En zo hebben we allebei gelijk vanuit ons eigen gezichtsveld. Ik ben blij dat ik niet bij die onderhandelingen zit!
m uut m
@pieta
Dan voer je teveel bijproducten en of krachtvoer
arie.j
@Koeienpraat
Jij hoort nu voor het eerst over intensieve en extensieve melkveehouderij praten en weet niet wat het is? Van een andere planeet gekomen?
Daar wordt nog steeds mee bedoelt de mate van grondgebondenheid, niet het aantal beesten. Was 10 jaar geleden ook al zo, maar toen blijkbaar niet opgelet?
En 100% grondgebonden is voor zover je het nog niet wist ruwvoer van grond in de omgeving in eigen gebruik, en afzet mest op dito grond.
Waarbij ik in een verordening van een gemeente las dat ze bij dat begrip grondgebonden ook nog hadden dat op de huiskavel moest kunnen worden geweid.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , grond , melkveehouders , melkveebedrijf , grondgebonden , fosfaatplafond en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
10