Fokken op [M]maat , wie is hier mee gediend ??



In een tijd waarin efficiënt en economisch produceren binnen milieunormen centraal staat, introduceert CRV een grensverleggend nieuwe dienstverlening: ‘Fokken op Maat’. Een pakket waarmee veehouders een (te) hoge veebezetting tegen kunnen gaan en bovendien van kalf tot koe meer grip krijgen op resultaat.

De kern van het nieuwe Fokken op Maat-pakket is de DNA-analyse (*) van haarmonsters of oorbiopten van het jongvee, met daarbij een unieke terugkoppeling in de vorm van adviezen en beslissingsondersteunende informatie. Vanaf 17 oktober kunnen de eerste veehouders gebruik maken van Fokken op Maat.

Minder jongvee goed voor portemonnee en productieruimte
Deelname aan Fokken op Maat leidt direct tot economisch voordeel. Per kalf krijgt de veehouder een aanhouden- of afvoeren-advies op basis van het ingestelde fokdoel. Het vroegtijdig afvoeren van de mindere dieren leidt tot een besparing in opfokkosten van circa € 1500 per dier.
Door de jongveeselectie kunnen veehouders bovendien de jongveebezetting omlaag brengen. Hierdoor ontstaat meer ondernemingsruimte binnen de geldende milieubeperkingen. Dit is momenteel in verband met de ontwikkelingen rond de fosfaatwetgeving zeer actueel.

Veestapel van hoger niveau
Binnen Fokken op Maat kunnen veehouders gebruikmaken van de paringsprogramma’s SAP of StierWijzer. De fokwaarden die op basis van DNA worden bepaald, draaien hierin mee, zodat voor pinken en koeien de meest optimale paring mogelijk wordt. De betrouwbaarheden van de berekende fokwaarden voor de kalveren staan daarbij gelijk aan die van een derdekalfskoe.
Via het digitale dashboard, HerdOptimizer genaamd, kunnen veehouders de vooruitgang monitoren en de werkelijke prestaties van hun koeien vergelijken met hun erfelijke aanleg. Ook zien zij hier welke specifieke erfelijke kenmerken een dier heeft, bijvoorbeeld met betrekking tot hoornloosheid, A2-melk of specifieke erfelijke gebreken.

Testen tegen kostprijs
Vanwege de moeilijke economische omstandigheden in de melkveesector biedt CRV binnen Fokken op Maat de testkosten voor de DNA-profilering tegen kostprijs aan. De prijs komt daarmee uit op € 26,60 per test. Naast de testkosten betalen deelnemende bedrijven voor logistiek en handeling abonnementskosten van € 3,35 per bedrijf per maand en € 0,20 per koe per maand.

Fokken op Maat is een zeer persoonlijke fokkerijaanpak, waarbij het fokdoel van de veehouder centraal staat. Veehouders krijgen persoonlijke begeleiding voor het bespreken van instellingen en resultaten. Door de extra selectie binnen het jongvee, de monitoring van de resultaten en de optimale paringen gaat de veestapel sneller vooruit in de richting die de veehouder wenst.

*Voorwaarde voor een betrouwbare uitslag is dat het dier minimaal 6/8 holsteinbloedvoering moet hebben.

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Kan me voorstellen dat de crv haters gelijk beginnen te steigeren , maar zelf heb ik ook zoiets van doei het kost al zat die hele veeverbetering
cs-agrar
@arjankok dan doe je er toch niet aan mee
oldhuus
Klinkt allemaal heel ingewikkeld.
+1
oldhuus
Quote Reactie van @CRV:
Vanwege de moeilijke economische omstandigheden in de melkveesector biedt CRV binnen Fokken op Maat de testkosten voor de DNA-profilering tegen kostprijs aan.

Dus op de rest worden dikke winsten gemaakt? Je zou toch van een Coöperatie mogen verwachten dat ze er belang bij hebben dat ieder lid economisch goed draait.

"*Voorwaarde voor een betrouwbare uitslag is dat het dier minimaal 6/8 holsteinbloedvoering moet hebben."
En dan houd het voor ons al op, blijkbaar vereist een holsteinveestapel een heel pakket aan onderzoek en papierwerk om een succesvolle veestapel te fokken.
Nick83
Quote Reactie van @oldhuus:
een heel pakket aan onderzoek en papierwerk

Vooral veel ingewikkeld gedoe op de laptop met allerlei theoretische cijfertjes over voorspelde genetische aanleg enzo. Ik heb ze 1 keer aan tafel gehad, het is aan mij mij niet besteed. Niet lang daarna zijn we rietjes af gaan nemen bij een andere leverancier en een krap jaartje geleden hebben we SAP ook stopgezet. Nu is het nog een kunst da SAP ook van de rekening te krijgen, want het staat er nog steeds op...
oldhuus
@Nick83
Ja CRV heeft nog best een paar goede stieren, of had want ze hebben Kodak al van de kaart gehaalt, was zeker te klein, te weinig liters (wel gehalten!), levensduur 633, totaal niet interessant 😠
Frits1
Jeetje ik val ook buiten de boot met mijn kruislingen.......
cjw73
Iets voor de liefhebbers die nog steeds in sprookjes geloven...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , kalveren , pinken , jongvee , kalf , crv , fokken , dieren , veehouders , fokdoel en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
19