Studie PBL Fosfaatrechtensysteem overbodig

Fosfaatrechtensysteem overbodig zo blijkt uit studie PBL zie Boerderij 30.9.16

Na 2018 geen fosfaatoverschrijding meer
Uit de studie blijkt dat de fosfaatproductie van de veehouderij na 2015 afneemt tot 171 miljoen kilo in 2020 en tot 162 miljoen kilo in 2030. In de periode van 2015 tot 2018 is er sprake van overschrijding van het fosfaatplafond, maar daarna niet meer.

Ik denk dat bovenstaande studie Van Dam meer dan voldoende materiaal in de hand aanreikt om Brussel te overtuigen de derogatie toe te kennen en dit zonder het waanzinnige fosfaatrechtensysteem. UIteraard moet hij dan wel de gevonden politieke stok om.... afgeven en de dubbele agenda sluiten.

Deel dit topic

Reacties

+1
pieta
Als het waar is dan maakt het niet uit. Fosfaatrechten zijn dan waardeloos vanwege overaanbod.
nederlandse boer
Jammer hé?@pieta
pieta
@nederlandse boer Nee hoor. Verder niet jammer. Blijkbaar lees jij in dat rapport van het PBL dat we onder het fosfaatplafond gaan blijven in de toekomst. En dan hebben we inderdaad geen fosfaatrechten nodig en zullen ze ook van weinig tot geen waarde hebben. Dus dan zijn we allebei tevreden.
jg
Oud rapport met achterhaalde aannames en uitgangspunten.
Wilbert
Dit rapport?
pbl.nl/sites/default/…

Ik trek andere conclusies...
nederlandse boer
't Is maar wat je lezen wil hé. De conclusies zijn m.i. onderbouwd en helder.
jg
@nederlandse boer Lees het artikel op boerderij.nl nogmaals en vooral de reactie van Hans van Grinsven. Daarnaast is er in de nederlandse melkveehouderij nog ca 15 % onbenutte stalcapaciteit beschikbaar. In verkiezingstijd is het schijnbaar veroorloofd om dit soort achterhaalde publicaties op te gaan voeren. Een achterhaald rapportje dat als onderbouwing van een RAMING opgesteld is moet nu in Brussel de derogatie redden ??
Todi
@jg Shit ik wou net 50 koeien laten komen.
jg
@Todi niemand houdt je tegen
+3
Frans1
Dus nu kunnen de specialisten ineens 14 jaar vooruitkijken,en de stijging van de veestapel de afgelopen 3 jaar heeft niemand zien aankomen? 😄
Te hopen dat het rapport niet op glad papier gedrukt is,kan het tenminste nog dienst doen als toiletpapier
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
niet op glad papier

jij gebruikt hier altijd schuurpapier voor ?
+1
Frans1
@brabo
Nee hoor,maar de ervaring heeft wel geleerd dat het met glad papier zoals de voorkant van de Boerderij ( 😄 ) niet goed lukt 😄
brabo
@Frans1
gelukkig heb ik daar geen ervaring mee. 😄
Wiebren
Dit is een rapport wat helemaal niets te maken heeft met de fosfaatrechten. En ook niets met Van Dam, PBL publiceert in opdracht van IenM.
Een raming voor klimaat, gebaseerd op oude uitgangspunten bovendien.
jg
@Wiebren Wie brengt het toevallig net nu naar buiten ?
+2
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Nou, nou, niets met fosfaatrechten te maken. Dat is wel erg kort door de bocht natuurlijk. Voor iedereen die te maken had met het besluitvormingsproces de afgelopen twee jaar is het een mooie vrijwaring van verantwoordelijkheid voor alle verkeerd gelopen beleidsvorming. Er staat nu zwart op wit dat met de kennis van 2013/2014 fosfaat absoluut geen probleem is voor de toekomst van de melkveehouderij. Ik zou het rapport koesteren in plaats van bagatelliseren.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam ik heb helemaal de behoefte niet om gevrijwaard te worden van het besluitvormingsproces. Mensen die zo graag schuldigen willen aanwijzen moeten dat maar lekker doen.
Rondhus
@Wiebren "gebaseerd op oude uitganspunten"
Volgens mij is dat het hele mestbeleid ook en de onderzoeken zijn ook nog eens kwijt. Snap niet dat lto daar eens zich mee bezig houd
Wiebren
@Rondhus als er zinnige punten zijn om vraagtekens bij te zetten doen we dat ook zeker. Dat is wat anders dan beleid of onderzoek ter discussie stellen omdat mensen niets willen horen over de negatieve effecten van hun bedrijfsvoering.
klompen
@Wiebren ik krijg altijd het gevoel dat jij van dit hele circus enorm geniet
+1
Wiebren
@klompen Dat heb je dan mis, integendeel zelfs. Ik wordt er met regelmaat strontziek van (😏, voordat het al te depri overkomt).
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
wordt er met regelmaat strontziek van

Dat kan ik me goed voor stellen. Aan de teugels mogen trekken is leuk wanneer je het hele span de goede richting op kan dirigeren. Nu komt het er op neer dat de teugels keer op keer uit je handen worden getrokken. Lijkt me frustrerend.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lijkt me frustrerend.

dat zal best wel, maar op het eind van de maand wordt toch weer mooi zijn traktement bij geschreven op zijn rekening.
Het zijn juist anderen die echt last hebben van zijn paarden die alle kanten op springen
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
eind van de maand wordt toch weer mooi zijn traktement bij geschreven

Zou jij voor een maandelijkse fooi de nationale kop van Jut willen zijn in melkveehouderijland? Er zal stiekem nog wat idealisme meespelen.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Met alle respect voor Wiebren.
Maar Wiebren zit aan de andere kant van de teugels. Hij is één van de werkpaarden van lto. Een keer in het bit bijten verder komt hij ook niet. Het is de koetsier die niet al te handig manoeuvreert.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam de vraag van @klompen was of ik er van genoot. Heb ik beantwoord, niet meer en niet minder. Ik heb zelf gekozen voor dit werk, als ik er mee wil stoppen is dat ook een keuze. Ik klaag niet. Het is allemaal mensenwerk.
Fosfaat is alleen een probleem bij de RIOOOOOOOOL overstorten, verder is fosfaat nooit een probleem geweest , en zal het ook nooit worden. De normen verhogen is de enig juiste oplossing !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , derogatie , boerderij , studie , brussel en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
8