Jongvee

Wij willen ons jongveebedrijf uitbreiden van 80 naar 160 stuks door de aankoop van een ander bedrijf, ruimere nieuwere gebouwen.
Is op basis van een dagvergoeding. jongvee komt volledig bij ons op naam voor de mest ed.

Is hier nog animo voor? regio zuidwest drenthe

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Vast wel, maar ik zou dat niet zo gauw uitbesteden i.v.m. dierziekten enz.
m uut m
Heb je voldoende fosfaatrechten
meelezer10
En grond voor amvb. je naam doet vermoeden van niet
grondlozeboer
[@meelezer10 ja grond zit erbij. Pacht en koop plus 60 fosfaatrechten en mn eigen nog dus heb er dan rond de 100.
jan w
Buurman hier wil er nog 30 kwijt, maar over het algemeen is de gezondheidsstatus het probleem.
grondlozeboer
Ik heb nu alleen de status lepto vrij maar bvd kan er zo aan toegevoegd worden omdat dat andere bedrijf dat wel is maar ze standaard tapt als kalf ben ik die status nu niet nodig. IBR word tegen geeent en n parastatus ben je verder niet nodig met jongvee. Alles is in overleg mogelijk en streven is afkalven op 22 tot 23 maand.
cjw73
@grondlozeboer
En dan komt het belangrijkste nog hè..
Wat kost dat wel niet.
+3
grondlozeboer
Ik wil n goede pink opfokken jaren voor mezelf gedaan maar werd de exporthandel meer als zat. Nu 1 vast adres graag nog 1 adres erbij. En ja n pink opfokken kost geld maar dat kost t bij jezelf ook.
+1
arjankok
@cjw73 3 euro voor de melkperiode en 2euro voor de overige dagen is heel normaal , maar dan wel uitgaan van het realiseren van een snelle groei !
Nils db
@grondlozeboer heb je een bericht gestuurd.
+1
tukker12
Naar het opfokbedrijf op een leeftijd van vier weken en een maand voor afkalven terug naar de melkveehouder voor een vast bedrag van 700 dagen keer twee euro is veertienhonderd euro voor de opfokker. Doet hij er langer over dan is dat voor zijn eigen rekening (dat houdt de opfokker scherp)
Todi
@tukker12 2 euro per dag is 2 euro per dag. Rest is midden vinger.
+1
grondlozeboer
Ik krijg nu 2.30 per dag vanaf drie maand. Maar het is naar wens in te vullen. Maar als je een vaars fantsoenlijk op te fokken ben je dat ook wel nodig en om de aanstaande fosfaatrechten rendabel te maken. Is ook n onderdeel van de investering.
+2
Jongveeopfokker
@grondlozeboer Lijkt mij nette prijs, ik heb voorheen hier ook 2euro/dier/dag genoemd, maar dat vinden veel melkveehouders te veel, net of de dieren bij hun zelf voor 1,50 opgefokt kunnen worden maar 80 procent weet niet wat het echt kost.
oldhuus
Ik vraag me altijd af, wat doet iemand die alle jongvee laat opfokken met het minder goede kuilvoer/broeikantjes?
+2
Nick83
@oldhuus Die zorgt datie die nie heeft 😉
oldhuus
@Nick83
Vraag je voeradviseur maar eens wat ze tegenkomen.

@grondlozeboer
Ja heb ik ook, maar hangt natuurlijk ook van de voersnelheid af.
Hier kan het haast wel 2 dagen voor het voerhek liggen zonder warm te worden, maar buitenste halve meter gaat niet in de voerwagen maar naar de pinken.
Nick83
Quote Reactie van @oldhuus:
buitenste halve meter gaat niet in de voerwagen maar naar de pinken.

En hoe doe je dat in de zomer als alle jongvee buiten loopt?
+1
oldhuus
@Nick83
Dat weet ik niet, want ze lopen al 15 jaar binnen.
+1
grondlozeboer
@Nick83 ik weet van de veehouder waar ik ze voor opfok zn najaarsgras vers opvoert. Scheelt enorm in de najaarskuil en de eiwitaankoop
oldhuus
@grondlozeboer
Doe ik nu ook, de helft vers gras, maar met jongvee 100% vers gras ook mogelijk?
grondlozeboer
@oldhuus je kunt als je alleen jongvee hebt ook de pinken het zelf op laten halen, goedkope benutting, met melkvee zul je er wel mais bij moeten voeren
weurding
Quote Reactie van @Nick83:
Die zorgt datie die nie heef

ach, en heb je het wel, je hebt toch ook een mestvaaltje?
grondlozeboer
@oldhuus goed zand op de bult helpt goed tegen broei
+1
jan w
@oldhuus
Broeikantjes is voederwaarde verlies! Maak je een lasagne kuil. alle snede's over elkaar heen, zo kun je de laatste snede ook goed benutten.
+1
Nick83
Quote Reactie van @jan w:
alle snede's over elkaar heen

Hier doen we het zo dus. 1 aparte voorjaarskuil, rest in 2 rijhopen. Dit jaar stelt het herfst gras zoieso niet veel voor. Gister de laatste 7 ha gekuild, loonwerker had 2 vrachten en nog een klein beetje. Uitgereden over een rijhoop van ruim 40 meter. Die hele rijhoop gaat gewoon voor de melkkoeien. Elke week open maken, 2 rijen snijden met kuilsnijder, en kuil weer helemaal netjes dicht maken. Die kuil blijft van kant tot kant steenkoud.
+1
oldhuus
@jan w
Ja hier ook lasagne, maar de 1e snee paste maar in 1 silo, en 2e 3e was al weer zoveel gras dat het samen ook maar in 1 past, een kuil van 4 meter hoog word ook wat te gek. Als je niet intensief bent heb je gewoon veel te veel gras dit jaar.
arjankok
@oldhuus dat moet je op het veld versnipperen
tok achterhoek
Heb eventueel nog wel een paar vaarskalveren over. Zijn op het moment niet duur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , jongvee , jongveeopfok en opfok geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
480