Illustratie van: unipower

Juridische rammelt wetsvoorstel fosfaatrechten,Raad van State uiterst kritisch

De Raad van State is uiterst kritisch over het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten. Daar is echter weinig aandacht voor volgens Jacoline Kroon, advocaat bij A&S Advocaten. Ze noemt het absurd dat een wetsvoorstel wordt doorgedrukt terwijl belangrijke onderdelen zoals de zeer beperkte knelgevallenregeling juridisch niet houdbaar zijn.
zie verder boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
Dit muisje kon dus na verloop van tijd nog wel eens heel wat staartjes krijgen.

Deel dit topic

Reacties

jg
1 EP toetsje erop en door. Alternatief voor bezwaarmakers is einde derogatie.
+5
Wiebren
Ik lees vooral een advertentie: "laat mij je rechtzaak om knelgeval te worden voeren"
+1
arie.j
@Wiebren
Natuurlijk eigenbelang en broodwinning zijn advocaten niet vreemd.
Maar de Raad van State is dacht ik wel onafhankelijk.
Zelf vind ik dat de hele wet en regelgeving rond die fosfaatrechten onmogelijk lang duurt.
En wat er eigenlijk van de Amvb voor grondgebondenheid terecht komt weet ik niet.
Maar daar had ook al tijden veel meer vaart in de handhaving moeten zitten.
Wiebren
@arie.j zeker, maar ik lees die boute beweringen niet in het advies van de Raad van State.

De AMvB is dit jaar voor het eerst van kracht, handhaven kan dus pas vanaf begin 2017
+1
arie.j
@Wiebren
Om die kritiek zou ik het laten, maar bij de melkquotering moesten bv. Slomboeren nog vele jaren later gecompenseerd worden.Er komt altijd het nodige getouwtrek achteraan.
Wat betreft die AMvB, een brief richting melkveebedrijven met daarin een waarschuwing over de regelgeving en invoerdatum is niet eens uitgegaan lees ik hier, klopt dat?
Wettelijk niet verplicht waarschijnlijk . Maar zoiets kost toch weinig en heeft altijd wel wat effect.
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
een brief richting melkveebedrijven met daarin een waarschuwing over de regelgeving en invoerdatum is niet eens uitgegaan lees ik hier, klopt dat?

Nee, vanuit de RVO hebben we helemaal nooit iets ontvangen aan informatie omtrent de AmvB wet. Dat hebben we helemaal uit de media moeten vernemen. Wel geneuzel over de melkveefosfaatreferentie, maar waar die voor diende en hoe de berekening was naar hoeveel dieren je precies op je bedrijf zou moeten houden: niets.

Maar het gaat nu met de fosfaatrechten precies net zo: daar krijg je ook geen informatie vanuit RVO over. Je krijgt plots een brief met referentie gegevens die je moet controleren en dat is het dan. Wil je nadere informatie, daar moet je dan zelf achteraan.
christo
@Wiebren En terecht. Had niet nodig moeten zijn. Maar als niemand de reddingsboei wil gooien moet je zelf maar aan de bak. Dat is individuele belangenbehartiging.
groeier
Wat Arie over heeft is wel zo, half 2015 is alweer bijna erg lang geleden.
+4
jordi 1455
@Wiebren Normaal hebben de LTO er voor maar die huichelt vrolijk mee met die bende in Den Haag.Ik snap niet waarom boeren nog lid willen zijn van die club, de LTO stemt met zowat alles in wat voor de meeste boeren ongunstig uitvallen.
+8
hans1980
De niet groeier is het grootste knelgeval dankzij 8% korting !
+1
jorisdriepinter
Ik vindt dat iedereen die gegroeid is t.o.v. Het gemiddelde van 2014 daarvan de kosten moet dragen. Of het nu 2 koeien waren of 200
Of er een nieuwe stal voor gebouwd is, of dat ze als overbezetting zijn gehouden, maakt niks uit.
Nu is het een casino gebeuren, een paar winnen en het gros moet inleveren!
Daarom ben ik nog altijd voorstander van opkoop varkensrechten en die tegen de prijs van fosfaatrechten weg zetten bij de veroorzakers!
diezel
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Daarom ben ik nog altijd voorstander van opkoop varkensrechten

We weten het zelf effe niet meer. Laten we de rotzooi maar gewoon bij de buren in de tuin gooien. 😞
christo
@diezel nee, het klusteam komt de buren helpen. Alleen moeten ze nog even aan het idee wennen. Als je van de linkerkant de tuin binnenloopt kon het wel eens sneller gaan.
fendt711variotms
Vraag me af of het wel haalbaar is in brussel , grondgebonden boeren te korten , het draait uiteindelijk om de plaatsingsruimte onder je bedrijf , kan nog wel eens teruggedraaid worden
+2
jg
@fendt711variotms Waar is het plafond van 172 mln kilo op gebaseerd? Op de toenmalige plaatsingsruimte of op de toenmalige productie ?? Brussel beoordeelt de Nederlandse mestproductie tov de Nederlandse plaatsingsruimte, dus individuele grondgebonden bedrijven hebben kansen in procedures. Het weggeven van rechten door de Nederlandse overheid aan grote overschrijders van hun plaatsingsruimte gaat tegen het rechtsgevoel in.
+4
Frans1
Quote Reactie van @jg:
Het weggeven van rechten door de Nederlandse overheid aan grote overschrijders van hun plaatsingsruimte gaat tegen het rechtsgevoel in

De spijker op zijn kop jg, en dat gevoel wordt versterkt doordat beleidsmakers en belangenbehartigers toch hun mond vol hadden over meer grondgebondenheid
+3
spotmelker
@Frans1 Moeten we maar gaan voorstellen dat de fosfaatrechten voor de knelgevallen volledig bij de anticipeerders vandaan gehaald moeten worden zodat de rest niet onnodig/onrechtmatig hoeft in te leveren?
MTSTAMMINGA
@spotmelker

Fosfaat exportteren en dat weer van het overschot afhalen en dan datum 2 juli niet korten
Was misschien wel haalbaar in brussel als Van Dam het goed onderbouwde en zich er goed voor inzette zeiden ze woensdag avond En dan alsnog afromen bij handel En zo zakten we langzaam wel weer
spotmelker
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Fosfaat exportteren
Dat gaat al niet zo makkelijk meer en de politiek wil niet meer vee in NL. Bij een strategische regeling voor fosfaat komen ze snel met het volgende (ammoniak?) plafond aan.
MTSTAMMINGA
@jg
Als derogatie er af gaat zijn er niet veel bedrijfen ,die nog ruimte over hebben denk ik
+1
George
@MTSTAMMINGA Dan zal er grond onder de bedrijven moeten komen.
+3
Fosfaat en stikstof vormen geen ENKEL probleem, het is een gecreeerd probleem, wat in stand moet worden gehouden, de overheid gaat nooit toegeven dat ze fout zitten. De riool overstorten daar zit het probleem. O ja en de TO(B)P bestuurders van LTO/RABO RFC, die lullen gewoon mee, met de meute. Ook vandaag weer donders veel methaan in de lucht, en weinig co 2, en morgen zit er weer verrekte veel lachgas en amoniak in de lucht. Geef maar eens antwoord TO(B)P bestuurders, nemen jullie jezelf ook nog serieus , als je deze onzin blijf verkondigen ??? En nu niet zeggen van BRUSSEL dit of dat. brussel moet DE daadwerkelijke problemen oplossen met die gelukzoekers, 70 miljoen wil men er invoeren. Dus TO(B)P bestuurders gewoon antwoord geven, geloven jullie zelf de onzin over amoniak/methaan/lachgas/huilgas/propaan/buthaan. O ja en niet te vergeten de ERFAFSPOELING, dit is al meetbaar bij de franse kust, hoeft niet waar te zijn, we zeggen gewoon dat het zo is. ALLEEN DE TO(B)P BESTUURDERS REAGEREN GRAAG !!!
@de tukker oet twente Komt er nog wat van TO(B)P bestuurders??? De vraag staat al sinds vorige week zondag open , en jullie hebben hem allemaal gelezen, geen gedraai erom heen .
+3
@de tukker oet twente Hallo bollebozen waar zitten jullie, TO(B)P bestuurders, geloven jullie al die onzin die jullie verkondigen, hoe ervaren jullie vandaag het lachgas gehalte in de lucht, en zit er genoeg amoniak in de lucht vandaag ??? De laatste twee bomen zijn dood in twente, na het mixen vorige week zondag morgen, maar daar zullen jullie wel niet verbaast over zijn.Kom op met de antwoorden/verklaringen/bewijzen. Is het bij u ook bekend dat boeren de groene vlappen weghalen op de emissie arme rooster vloeren, omdat de mest niet wegwil. Raar he !!
+1
Jan-T
Wat een drukte allemaal om het fosfaat.!!!! is volgens mij niet nodig allemaal.
Denk dat het beter is de discussie te gaan voeren hoe we in de toekomst ons weiland / maisland en de akkerbouw willen omgaan met de benodigde mineralen die de planten nodig hebben

De derogatie mag verdwijnen, echter de bemestingsnormen dienen te worden aan gepast naar de behoefte die de plant nodig heeft, en waarbij we rekening gaan houden met het toepassen van de natuurlijk meststoffen, en waarbij de inzet van kunstmeststoffen verminderd worden en vrij toepasbaar is met een maximum gebruik van 20 kg stikstof per ha, de rest dient natuurlijke mest stoffen te zijn.
Dit betekend dan dat we max.: 220 kg stikstof en ...... kg fosfaat op de teeltbare grond mogen aan brengen.

Hier dient de discussie nu over te gaan. richting de media en de wijsneuzen die alles beter denken te weten.:-)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdelen en wetsvoorstel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
74
TREFWOORDEN