34

Wanneer fosfaatrechten kopen of huren?

Als je fosfaatrechten verleast kun je deze beter voor meerdere jaren aan hetzelfde bedrijf verleasen. Anders blijven er weinig rechten over als je dit jaarlijks met een ander bedrijf doet. Maar de flexibiliteit is wel weg zo:

Fosfaatrechten kopen of huren? Het was wachten op het conceptwetsvoorstel fosfaatrechten, maar nu die er is kunnen ondernemers aan de slag. Maar welke punten vragen aandacht bij de verkoop of aankoop van rechten en wat is van belang bij de huur van rechten. Boerenbusiness TV interviewt Lubbert van Dellen, agrarische directeur Accon avm


Meer: boerenbusiness.nl/video/10871654/…

Deel dit topic

Reacties

Wat vind hij het mooi. Gewoon goed inkleden is het advies. En wie helpt daar graag bij... Bah!
+1
Sjorsen met fosfaatrechten. Huurprijs tussen € 15 en € 25 per kg volgens ons Lubbert. Koopje, komt op een 8 tot 12 cent per kg melk, leasemelk was fors duurder.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Huurprijs tussen € 15 en € 25 per kg

Voor de boekhouders onder ons: huurprijs staat voor een jaar gebruik, heeft dus een einddatum. Betekent dit dat de huur fiscaal aftrekbaar is, ook al is dit voor de aankoop van fosfaatrechten nog niet duidelijk?
@Jack Rijlaarsdam voor koop hoorde ik een Rabo medewerker een bedrag noemen van 2500 euro per koe. Dan is verhuur voor dat soort bedragen heel interessant.
@hookwood Welke Rabo medewerker ?? De prijs van de rechten wordt door de markt bepaald. Niet door Rabo.
@jg daar zou zaken voor gedaan zijn maar ik ken de voorwaarden niet
Quote Reactie van @hookwood:
daar zou zaken voor gedaan zijn

Wellicht in een transactie met heel bedrijf, opties op rechten zijn op dit moment fors duurder dan de Rabo-man jou doet geloven.
Quote Reactie van @jg:
Welke Rabo medewerker

als rabo bij jou moet betalen bepaald die ook de prijs
@de hoef hoorde vandaag van iemand dat rabo geen P rechten wilden financieren mede omdat men er niet op kan afschrijven, maar of het waar is?
+1
@weurding Ze hebben 2 weken geleden gebeld, mocht ik fosfaatrechten willen kopen, ze wel mee wilden financieren. Dus dat kan ik ontkrachten.
@vofjagtenberg zal wel persoonsgebonden zijn dan 😉
@vofjagtenberg ik moet vragen om
Geld en jou bieden ze het aan, verschil moet er zijn zullen we maar denken 😄
@Frans1 Bij mij zitten ze er misschien al te diep in. Proberen er door een extra financierinkje nog wat uit te wringen. 😜
@hookwood onwaarschijnlijk, daar kon je voorheen met t melkquotum voor huren bijna. Ze zullen wel beginnen met 5000 en doorstijgen naar 8-10.000 verwacht ik op den duur
+1
@Erco We zullen het zien maar in veel plannen zijn de kosten voor rechten niet meegenomen. Ook de huidige melkprijs niet trouwens.....

Eén op één vergelijken met melkquotum is mijns inziens lastig. In veel gevallen was de ruimte in de gebouwen. Daarnaast is er tegenwoordig een eis aan grond via AmvB. En verder zijn veel andere kosten hoger die een dikke prijs voor fosfaatrechten niet rechtvaardigen. Maar ik hoop dat je gelijk krijgt dan wordt er goed verdiend in de melkveehouderij.
@hookwood We worden volgens mij nog gekort per 1-2018. Voor de korting hoef niet uit te breiden met grond. En de beperkte groeiers met wat bex-voordeel hebben qua AmvB ook wel ruimte.
@pieta Wat moet je nu. Voor 1 jan. kopen of er na. Na de korting is het een uitbreiding.
@Todi Wat bedoel je?
@pieta Je had het over korting 1 jan. 2018. Als je er voor koopt wordt je gekort op 1 jan. 2018. Doe je het na 2018 is het een uitbreiding?
@Todi Dat ligt toch aan hoeveel je koopt. Je wordt altijd gekort op je huidige rechten en die korting kun je terugkopen zonder extra grond nodig te hebben.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Sjorsen met fosfaatrechten

kon het er niet goed uithalen bleef wat vaag ,maar doelde lubbert niet op huurkoop constructie of iets in die richting?
net zoals in het verleden wel is gebeurt met melkquota maatschappen
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
melkquota maatschappen

Hij gaf aan dat het verstandig is een samenwerking voor meerdere jaren aan te gaan om niet elk jaar 10% korting aan de broek te krijgen. Ook had hij het over een eventuele korting wanneer de rechten weer terug gaan naar de eigenaar, dus hij had het over huur zonder koop. Feit blijft dan dat lease als fine-tuning aan het eind van het jaar niet aantrekkelijk is.
Zo gauw de bank je weer groen licht geeft zou ik zeggen 😉
+1
Quote Reactie van @weurding:
de bank je weer groen licht

Op mijn sofa zit geen verkeerslicht, dus zou niet weten wat me tegen zou houden om te gaan sofamelken.
@Jack Rijlaarsdam jij als kostprijsboer zeker bij s&s geshopt 😄
Quote Reactie van @weurding:
bij s&s geshopt

Is dat de plaatselijke woonboulevard in Drenthe? Hier komt het meeste van Marktplaats. Vind het onzin gruwelijk veel geld uit te geven en dan jaren met een kleed op de bank te zitten, omdat 'ie zo duur was. Met jongens van zes en zeven jaar zijn we ook geen knap spul waard. Dus ja, ook voor wordt op de kostprijs gelet.
@Jack Rijlaarsdam seat & sofa's is neem ik aan landelijk 😄
Quote Reactie van @weurding:
landelijk

Ja, zit zelfs in Alkmaar. Had er nog nooit van gehoord. Prijzen liggen zoals gezegd boven ons budget.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Prijzen liggen zoals gezegd boven ons budget.

Je hebt toch geld klaar staan voor een nieuwe stal. Misschien toch beter investeren in een fatsoenlijk bankstel. 😄
Quote Reactie van @George:
investeren in een fatsoenlijk bankstel.

Da's het mooie van een tweedehands bankstel, er zit al zo'n lekker kuiltje in, rol je er niet zomaar af.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
tweedehands

er schoot me iets te binnen maar ik zal zwijgen
+1
@de hoef Je leert het wel. 😀
Kopen of huren? Ben meer benieuwd welke criteria er gelden om in aanmerking te komen voor de gratis rechten uit de Nationale reserve
Wanneer fosfaatrechten kopen of huren?

Kijk naar het filmpje .
Lullert van Dellen kan het je vertellen. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
8
ONDERWERPEN