Als de derogatie verdwijnt wordt de kwaliteit van het voedsel slechter

Als de derogatie wordt afgeschaft mogen we meer "kunstmest" gebruiken.
Door de mindere mest en meer kunstmest wordt het bodemleven nog verder aangetast dan dat het nu al wordt gedaan.
Hierdoor wordt ook de kwaliteit van het voedsel slechter.
Naar mijn mening moet het hele mestbeleid op de schop en moeten we naar een meerder jarige evenwichtsbemesting toe om de kwaliteit van het voedselpakket te kunen blijven garanderen.
Als kippelandje moeten we gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
Aan de bodem is de laatste jaren veel te weinig aandacht besteed en is hierdoor een ondergeschoven kindje geworden op de bedrijven. Dit zou moeten veranderen.
Op naar een gezonde bodem voor een gezond voedselpakket.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Stop je toch met kunstmest strooien
j h p
Als de derogatie verdwijnt is 1,5 GVE/ha dan al intensief? Hoeft v Dam ook niet zoveel te compenseren. 👎
Pluto
Vandaar dat het kunstmestgebruik in de akkerbouw zo is gestegen na invoering van derogatie !.
jop456
@Pluto Een politiek spel van de kunstmest industrie
m uut m
@Pluto
Wat heeft de akkerbouwer aan derogatie?
Pluto
De akkerbouw heeft alleen de schade!!.
De akkerbouw kampt met het probleem dat de aanvoer via org mest 40% is van de afvoer via het gewas. Dat verklaard dat de hoeveelheid kunstmest in 10 jaar met 400% is gestegen, en dan heb ik het niet alleen over stikstof of fosfaat.
+1
Nick83
Quote Reactie van @Pluto:
De akkerbouw kampt met het probleem dat de aanvoer via org mest 40% is van de afvoer via het gewas.

Ja... en als straks de derogatie weg valt is dat probleem plots opgelost?
duitser
Dus ons kwaliteit voedsel is slechter?
+1
jan w
@duitser
De kwaliteit, lees mineralen vitamines e.d in onze voedingsmiddelen zijn hard achteruit gehold. Dit door een verminderde vruchtbaarheid van onze bodem's. Men heeft er wel geld voor over om de medische kosten te betalen maar voor goed voedsel wil men niks kwijt. Of men eet het veel te weinig. Vorige week stond er in een artikel dat slechts 2 % van de nederlandse bevolking voldoende groente en fruit binnen krijgt.
+1
m uut m
Quote Reactie van @jan w:
De kwaliteit, lees mineralen vitamines e.d in onze voedingsmiddelen zijn hard achteruit gehold. Dit door een verminderde vruchtbaarheid van onze bodem's.

Hoe kom je aan deze "wijsheid".
Nick83
@m uut m Lees de krant (Volkskrant / NRC) en dan vooral ook de achtergrond pagina's ....
m uut m
@Nick83
Dan trek je conclusies die er niet in staan.
Wilbert
iamafoodie.nl/minder-voedingsstoffen-groente-en-fr…
Het valt allemaal wel mee. We eten sowieso te weinig gezond
jan w
@Wilbert
De consument wil het niet aan een goed voedselpakket uitgeven, maar wel aan de medische kosten. Hoe raar is de wereld. En dan hebben we het over welvaartsziekte's , zoals suikerziekte en kanker e.d.
Twentsch Land
@jan w

Zo is het ..... ik zeg zelf ook al jaren, zolang een liter bier meer kost dan een liter melk is het bier te duur of de melk te goedkoop.
Pluto
Het verlagen van het fosfaat gehalte in het krachtvoer alleen is misschien niet verkeerd maar samen met de terugloop van de bodemvoorraden geeft wel een heel andere omgang met medicijnen. Ook wij hebben na deze ontdekking het veevoerfosfaat moeten verhogen om het antibiotica gebruik weer te laten dalen .De hardheid van het drinkwater heeft weer een andere invloed ; na het terugbrengen van de hardheid van 17 naar 6 halveerde het antibiotica gebruik en middelen waarvan men dacht dat ze niet meer werkten deden het plotseling super.
Zo zie je maar weer derogatie is voor de melkveehouder een goede zaak alleen jammer dat de andere sectoren hier voor moeten opdraaien!.
jan w
@Pluto
Hier zijn er ook al periode's geweest dat ze extra fosfaat aan het rantsoen hebben toegevoegd.
Dat van dat drinkwater hebben we hier meegemaakt met de vleeskuikens. We kregen bericht van de GD dat we het leidingwater wat er werd gebruikt moesten ontkalken. Door het ontkalken werd de voederconversie een stuk lager.
Maar je komt ook melkveebedrijven tegen die met veel te lage Ph waardes zitten. Vorig jaar een bedrijf die slecht 15 % van de percelen een Ph hadden van 5. De rest van de percelen tussen de 4,1,en de 5. Dan laat je ook zo zo'n 25 % opbrengst liggen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , bodem , derogatie , gezond , mestbeleid , kunstmest , bodemleven , voedsel en evenwichtsbemesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
8