Explosieve groei van aantal zuivelbedrijven met weidemelk

Het aantal zuivelondernemingen met een of meer geldige Certificaten Weidegang voor het maken van weidezuivel is in acht maanden tijd bijna verviervoudigd
=======
De trend is niet te keren en lijkt wat betreft verwerking en prijs in een stroomversnelling te komen.
Opstallers kunnen natuurlijk vreselijk septisch blijven doen en roepen dat het niet uit de markt komt, maar het tegendeel is waar.
Wie voor de toekomst zijn koeien jaarrond op stal wil blijven houden zal zijn afzet goed in de gaten moeten blijven houden.
De markt dicteert de prijs, en de verwerkers nemen niet automatisch af voor een goede prijs wat een boer het beste uitkomt.
Zie td35.tripolis.com/public/r/…

Deel dit topic

Reacties

jan w
Volgens mij moet je die ander topic ook een ff lezen.
prikkebord.nl/topic/96234/

Bij rfc 0.35 inleg , deel uit de markt ( staat niet bij hoeveel ) deel uit de onderneming )
Dus koekje van eigen deeg.
+2
weurding
Geld is de enigste stimulans, egaal waar het vandaan komt, premie mag wel tot een cent of 5 oplopen wil je alle deuren los krijgen in nederland, kijk maar naar de eierprijzen, zit wel 25% verschil in
newholland6640
@weurding

Dat is totaal niet te vergelijken. Er zijn niet zo heel veel pluimveehouders met voldoende grond en die de stal zo hebben staan dat uitloop makkelijk te realiseren is. Deze zullen wss wel graag willen maar kunnen niet.

Bij scharreleieren wordt er nu mss wel bijna een cent achteraan gegooid. Terwijl je met freiland nu wel heel goed kunt boeren.
weurding
@newholland6640 is wel te vergelijken, hebben het zelfde probleem, diegene die niet kunnen krijgen minder, we zitten de komende jaren met een sterk veranderende consumptiemaatschappij, wilde maar aangeven dat het verschil in de opbrengst zit of je wel aan weidegang kunt doen of niet, bij de kippen is het verschil al enorm
newholland6640
@weurding

Nee, 80 procent van de veehouders zal 80 procent van het voer van z`n eigen land halen. Bij pluimveehouders is dat 0. Zonder grond immers geen uitloop.

Degene die nu nog niet zijn overgeschakeld naar freiland kunnen gewoon niet. Anders hadden ze dat met deze prijsverschillen allang gedaan.
weurding
@newholland6640 feit blijft dus wel dat voor die eieren een minder betaalde markt is, gaat met melk die zelfde kant op, dat wil ik er mee zeggen of begrijp je dat niet? er zijn ook wel veeboeren die gewoon niet kunnen weiden
newholland6640
@weurding

Ja ik begrijp wat je bedoelt en ben het met je eens. Er zij nu echter nog heel veel melkveehouders die wel kunnen weiden maar nog niet willen. Dat is bij pluimveehouders niet zo. Iedereen die kan heeft al uitloop.
weurding
@newholland6640 juist, maar als het verschil procentueel net zo groot wordt als bij de eieren zijn er wel die bij wijze van de koeien nog wel met de boot naar het land brengen 😉
newholland6640
@weurding

Ja inderdaad. Wij zullen op termijn ook nog wel gaan weiden. 2 cent van leerdammer is alleen nog te weinig.
weurding
@newholland6640 weet niet wat je aflevert maar op 600000 kg toch gauw 1000 per maand 😄
+1
newholland6640
@weurding

Laatste jaar iets meer.
Als we daardoor anderhalve liter missen staan we weer quit.
En weiden is gewoon 1 dag werk in de week.
weurding
@newholland6640 kwa imago ga je natuurlijk met sprongen vooruit 😉
weiden 1 dag per week zeg maar 20 weken weiden, 20 dagen, dan 12000 euro pakken zou je een best uurloon hebben
newholland6640
@weurding

Klopt. doen daarom ook heel bewust droge koeien en wat jongvee wel naar buiten.
Melken ook nog met robot. Dan is de stap om te gaan weiden natuurlijk nog wat groter.
jan w
@weurding
Bij de eieren hebben ze ook een probleem met de import van batterij eieren. 60 % van de in nederland verwerkte eieren komt uit de legbatterij. Veel van die eieren komen uit de oekraine.
Daar kunnen ze veel goedkoper produceren, hebben geen controle's op antibiotica gebruik . dus geen productveiligheid. Er gaan 8 kippen in de batterij, waar er hier vroeger maar 4 in mochten . dus geen regels over dierwelzijn .
3 speen
@weurding op de Wallen zetten ze de deuren echt ni voor 5 cent los
weurding
@3 speen toch wat vriendelijker kijken misschien? of de broek optrekken als je voor de deur staat 😂
spotmelker
@3 speen Heb je dat al gevraagd? 😄
Nick83
AH zegt tegen de boeren die kaas maken gewoon "je doet je koeien buiten, of anders hoeven we je kaas niet meer". Zo simpel werkt het tegenwoordig.
nederlandse boer
Volgende stap:
Prachtige analyse. Krijg wel eens de indruk dat we met z'n allen de weg banen voor verwerkte melkproducten vanuit Nieuw Zealand en Ierland. Hier in Nederland waar de koeien met eis 120 dgn en 6 uur weiden (op jaarbasis dus slechts 5-10% vers gras in het totale jaarrantsoen!) wordt dus naast een stukje emotie aan de consumenteindproducten niets toegevoegd. De volgende stap van Albert Hein zal worden om Nederland voor de inspanning te bedanken en producten in de schappen te gaan zetten die wel geproduceerd van echt (!) weidende koeien met meer dan 70% vers gras in het jaarrantsoen van reeds genoemde herkomsten. Zullen we samen terugkeren naar de werkelijkheid?
weurding
@nederlandse boer om vervolgens door de lande te rijden en nergens een koe te zien? dat plaatje is juist waar het mede om draait, voor de smaak van melk of producten maakt het kein flaus aus
arie.j
@nederlandse boer Zullen we samen terugkeren naar de werkelijkheid?[/quote]
De werkelijkheid is dat ze in Nieuw-Zeeland geen klompen en molens hebben, dat ze daar staarten van de koeien afhakken en de koeien aborteren om te gaan melken als ze nodig vinden.
Wanneer zulke verschillen maar genoeg in de reclame doorwerkt doet het wonderen. en hoeven ze hier zulke weidemelk producten niet.
Maakt je a.u.b. niets wijs, wanneer Nieuw-Zeeland op dat gebied een gevaar was dan hadden ze allang geprobeerd er tussen te komen.
Eergisteren met de vrouw een dagje Amsterdam gedaan, kaaswinkels loop je als boer natuurlijk niet allemaal voorbij.
Midden in Amsterdam zie je diverse kaaswinkels, letterlijk alles wordt door de kaas gedaan en het verkoopt blijkbaar ook nog, wie dat allemaal maakt weet ik niet,maar de verkoopprijs is 9,95 de kilo. En je mag eerst proeven natuurlijk, (ik blijf maar bij de gewone)
Ook nog gewone Goudse kilokaasjes, prijs 11,95.
En in een winkel met alleen Old-Amsterdammer geweest, vergeten de prijs op te nemen, wel geproefd natuurlijk, nou flink pittig hoor.
Ik bedoel maar, je moet proberen je positief te onderscheiden en dan kan er met de prijs heel veel.
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Ik bedoel maar, je moet proberen je positief te onderscheiden en dan kan er met de prijs heel veel.

Mooie producten in die niche-markt. (nl.wikipedia.org/wiki/Nichemarkt/)
Het wordt natuurlijk al een heel ander verhaal als je zowat heel Nederland kortingsbonnen ( twee voor de prijs van één) van Millner thuis stuurt.
weurding
@arie.j alsjeblieft arie doe wat aan dat quoten 😢
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j alsjeblieft arie doe wat aan dat quoten

Wat is er mis?O ik zie het al, het was niet jou reactie.
Maar dat ligt niet aan mij maar aan de kuren van het prikkebord
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Ik bedoel maar, je moet proberen je positief te onderscheiden en dan kan er met de prijs heel veel.

Maar dan moet dat geld ook bij de boer terecht komen en niet zoals nu aan de strijkstok blijven hangen.
Wilbert
Op zich een ontwikkeling die te verwachten was.
Wat ik wel pijnlijk vind, is dat buitenlandse partijen ook het weidemelk logo kunnen voeren. Vrijwel alle consumenten associeren weidemelk met melk uit Nederland.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , boer , weidemelk en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
7