Missen jullie Jan is hobbyboer ook.

Jan we missen je reacties

Deel dit topic

Reacties

KuikenenKoe
Je speelt nu met vuur
jih heeft al een mooi dotje frustraties opgekropt afgelopen periode verwacht ik
als dat er straks in 1 keer uitkomt ,maak dan je borst maar nat
+1
arjankok
Hij toont gewoon karakter door van zijn prikbord verslaving af te kicken
+1
Erco
Als kiespijn!
Frans1
+3
avondrood
Mis het toch een beetje met karakter uitspraken.
George
Jan kan het mooi verwoorden. Prima slimme gast met een heldere nuchtere blik op de wereld én de boeren.
+2
arie.j
Quote Reactie van @George:
Jan kan het mooi verwoorden. Prima slimme gast met een heldere nuchtere blik op de wereld én de boeren.

Of Jan zelf nou al zijn bijdragen op die manier zag heb ik wat twijfels bij.
Hij had natuurlijk zijn eigen mening, maar vond het ook erg leuk om wat door te draven en op wat tenen te gaan staan en daardoor reacties uit te lokken.
+1
spotmelker
Denk dat Jan nog even van de nazomer geniet,
+1
matt
Kom op Jan nog even gas erop het is bijna opgelost..
de hoef
@matt hij is meer een tijdje rustig geweest ,verder prima gast
+1
meelezer10
@de hoef

6 min geleden online. dus jan is een meelezer geworden. 😄
matt
Hier de laatste reactie van Jan waar hij uitlegt geeft,het prikken te minderen.

]Ik had hier een reaktie geschreven maar ik heb maar wat zelf-censuur toegepast . Ik wordt tegenwoordig veel te vaak in de bewoonde wereld aangesproken over de dingen die ik hier schrijf dat ik daar wel beetje tabak van begin te krijgen. Zo'n forumpje is ook om beetje te provoceren, maar blijkbaar nemen veel van de meelezers het allemaal tikje te serieus. Mocht ik minder reageren de komende tijd dan is dit de reden, heb niet veel zin om buiten mijn reakties hiero veel met fosfaatrechten, klw en andere shit bezig te zijn. Er zijn veel leukere dingen in het leven
+1
groeier
Denk dat Jan toch gelijk had!! Fosfaatrechten, is een doodlopende weg, enkel quotumhandelaren en banken gaan daar grof geld aan verdienen. Een meer grondgebonden melkveehouderij is de beste keuze, met een max van 4 GVE's per ha. Te simpel systeem volgens Wiebren, maar waarom dan? Blijven tellen met fosfaat is geen punt.
+3
weurding
@groeier simpel is niet "in" 😉
+1
groeier
@weurding Gaan ze vanzelf inzien!
De politiek wil een oplossing, op deze manier kan dat snel gaan 😬
+4
arie.j
Quote Reactie van @groeier:
Denk dat Jan toch gelijk had!! Fosfaatrechten, is een doodlopende weg, enkel quotumhandelaren en banken gaan daar grof geld aan verdienen. Een meer grondgebonden melkveehouderij is de beste keuze, met een max van 4 GVE's per ha. Te simpel systeem volgens Wiebren, maar waarom dan? Blijven tellen met fosfaat is geen punt.

Ook bv.Jack heeft hier meermalen voor een grondgebonden melkveehouder gepleit, uitbreiden alleen als mest en ruwvoer van de grond zelf in gebruik rond kon komen . Dat is minder dan 4 koeien de ha.
Jan was helemaal niet zo extreem wat dat betreft, ook anderen (en ik) hebben in die richting hun voorkeur laten merken.
Je zou dan wel een een heel systeem ter compensatie en waarschijnlijk afbouw van de nu veel intensievere boeren moeten opzetten. Zomaar zeggen dat hun stal leeg moet gaat niet.
Maar op enige afstand bezien, zonder zelf belang te hebben , ben ik van mening dat op een grondgebonden systeem voor de toekomst verreweg het beste voor de Nederlandse melkveehouderij is
Maar er zijn vele machten en krachten die uit eigenbelang zich tot het uiterste er tegen zullen verzetten.
Het te simpel van Wiebren lijkt me daarbij meer een uitvlucht.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Jack heeft hier meermalen voor een grondgebonden melkveehouder gepleit,

Dat heeft Wiebren ook tijdje gedaan, werd daarna alleen ff door z'n superieuren genaaid..
klompen
@cs-agrar ik heb het wiebren hier nooit horen melden
cs-agrar
Quote Reactie van @klompen:
ik heb het wiebren hier nooit horen melden

Hij schreef het ook, dat hoor je niet
Nick83
Quote Reactie van @arie.j:
Maar op enige afstand bezien, zonder zelf belang te hebben , ben ik van mening dat op een grondgebonden systeem voor de toekomst verreweg het beste voor de Nederlandse melkveehouderij is

Met derogatie en dus 2 koeien per ha of zonder derogatie = minder als 1.5 koe per ha?
+3
arie.j
@Nick83
In ieder geval met een maximum aan GVE per ha, en niet zo als nu onbeperkt
Frans1
@arie.j Dat schijnt te makkelijk te zijn Arie,dan is er NL niks meer om te sturen.de koppeling met grond moet er gewoon komen,iedereen zijn eigen afzet regelen.geen afzet,geen mest produceren
Wiebren
Wat ik bedoelde met te simpel heeft alles te maken met eigendomsrecht. Werd ik om uitgelachen hier, maar nu worden er bijna elke dag stukjes gepost over het advies van de Raad van State. Als je een maximum aan koeien per hectare wilt invoeren moet je drie dingen regelen:
-hoe je omgaat met bedrijven met heel veel hectares en weinig koeien, die kunnen potentieel heel fors uitbreiden. Niet handig als je dan over plafonds schiet
-hoe je bedrijven met teveel koeien verplicht om óf meer grond óf minder koeien te laten houden.
-hoe je omgaat met bedrijven die grond verliezen (bewust of onbewust een overtreding dan).

Dat laatste is nu al reden voor veel frustratie. De AMvB is te slap wordt gezegd, de fosfaatrechten te oneerlijk. En dan verwachten dat een simpele gve-norm per hectare minder ellende in de uitvoering zo opleveren is wat naïef. Dat moet dan een soort herstructurering melkveehouderij worden, waarbij je heel veel tijd moet nemen om te intensieve bedrijven extensiever te maken, anders is er sprake van ontneming van eigendom.
Kijk naar herstructurering varkenshouderij, bedoeld om minder varkens in de overbevolkte gebieden te krijgen en de intensivering af te remmen. Na alle knelgevallenprocedures werden de bedrijven gecompenseerd die te intensief waren en juist in de varkensdichte gebieden zaten. In de verschillende kortingsrondes waren de bedrijven die aan het streefbeeld voldeden niet meer levensvatbaar.
+3
puntertje
@Wiebren Het is niet het eigendomsrecht, maar vooral de angst voor de vele processen die hierover gevoerd zouden kunnen worden. Maar kijk, als het goed onderbouwd is zou het geen probleem moeten zijn. Vlindermessen zijn ook in 2012 verboden en dan krijg je toch ook niet dat het 'eigendomsrecht' er voor zorgt dat mensen die voor die datum een vlindermes hadden er vrolijk mee rond kunnen blijven lopen? In de uitvoering kun je zorgen voor een geleidelijke overgang, maar dan moet je op tijd starten en niet net zo lang wachten dat een groep mensen extra vlindermessen heeft gekocht.
Wiebren
Geen angst voor procedures, het is andersom. Als procedure massaal gewonnen worden heb je een slechte wet.
Ook al is het sommetje thuis nog zo simpel
arie.j
@Wiebren
Dat het flink wat haken en ogen heeft zijn we eens.
Maar wanneer je een koers uitzet kun je ergens heen, ook al duurt dat een behoorlijke tijd en blijven er misschien erg lang uitzonderingen.
De maatschappij/politiek heeft de sterke neiging die grondgebondenheid af te dwingen zo mogelijk. Je maakt je veel minder kwetsbaar in het maatschappelijk debat als je zelf in die richting meewerkt .
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Dat moet dan een soort herstructurering melkveehouderij worden, waarbij je heel veel tijd moet nemen om te intensieve bedrijven extensiever te maken

Dat is nu het hele probleem,er wordt gekozen voor kortetermijnpolitiek,terwijl voor de sector en individuele bedrijven juist langetermijnvisie en beleid nodig is en belangrijk is
+1
Erco
@Wiebren dan had er toch naar t oude mq gekeken moeten worden wellicht?
+1
Wiebren
@Erco inderdaad, de in mijn ogen netste manieren om aan deze fosfaatellende te ontkomen waren:
-quotum omkatten naar kg fosfaat/bedrijf (evt met een verhouding naar stikstof/ammoniak
-maximum P en/of Ruw eiwitaanvoer per hectare

Beide zijn op tafel geweest in de sector, eerste helft van 2014, dus vlak na aankondiging melkveewet.
Het werd 'm niet, want uiteindelijk zou de fabriek of zuivelNL daarop moeten sturen.
Tijdje daarna is het max. overschot van 100 kg/ha voorgesteld aan Dijksma. Achteraf bekeken een historische vergissing. Niet om het getal trouwens, wel het proces erna.
duitser
Heb hier de beste oplossing geplaatst, maar werd van alle kanten aangevallen. Nu gaat er weer veel geld uit de landbouw vloeien
+38
jan is hobbyboer
Ik zal toch maar even reageren, zoveel eer, een eigen topic voor JiH.. Matt heeft al gekopieerd waarom ik hier alleen nog als anonieme 'meelezer' aanwezig ben. Naast dat ik hier in de buurt, met bijna alleen maar hele intensieve boeren, aangesproken, werd ik zelfs paar keer door compleet onbekende mensen gebeld met vraag of ik 'Jan is Hobbyboer' was, daar heb ik dus helemaal geen zin in.

Ik vind het nog steeds wel humor dat ik dit voorjaar gezegd heb dat de melkveewereld er rond kerst wel eens heel anders uit kon zien. Dat de zaak zo hard in elkaar zou donderen had ik ook niet verwacht/kunnen dromen. De gevestigde orde (RFC, LTO en Rabo) hebben geprobeerd hun gedoemde toekomstscenario, groei, groei groei zonder markt met de rug naar de samenleving, zo lang mogelijk in de lucht te houden (fosfaatrechten, klw, generieke korting etc. etc.) maar dat lijkt nu ingehaald te worden door de werkelijkheid (ongekend geldgebrek bij de boeren, Amvb en vooral verlies van derogatie). Van Dam, zijn achterban, en de rest van de bevolking vind het blijkbaar wel best, die willen toch een meer grondgebonden 'ot-en-sien' vorm van melkveehouderij, geen regel in de miljoenennota over de landbouw zegt veel. Dus van die kant hoeft er niet veel energie verwacht te worden om de derogatie overeind te houden. De landbouwvoormannen hebben blijk gegeven doodsbang voor hun eigen achterban te zijn (Pietje Boer als beste voorbeeld, maar ook Cornelis en Hookwood zijn oorverdovend stil). De implosie is in volle gang. Met kerst ziet gaat het er inderdaad heel anders uitzien.

Gelukkig is gelijk krijgen en gelijk hebben nog steeds niet hetzelfde 😄. Ik wens iedereen veel wijsheid toe in de deze turbulente maar bijzonder boeiende tijden (nee Sjaak, het gaat de komende 5 jaar niet rustig worden, dit is vrije markt, wen er maar vast aan, communisme is voorbij).. Ik denk dat ik de Rabo maar eens ga bellen dat ik wel een toekomstplan voor de melkveehouderij wil schrijven, heb tijd over nu 😄. Als er een speciaal topic over je gemaakt wordt ga je natuurlijk stevig naast de schoenen lopen en denk je dat je aan alle voorwaarden voor het Rabo clubje voldoet 😄.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
. Als er een speciaal topic over je gemaakt wordt ga je natuurlijk stevig naast de schoenen lopen en denk je dat je aan alle voorwaarden voor het Rabo clubje voldoet .

Ha, die Jan daar was je weer
Niet te veel gaan verbeelden hoor, sommige figuren vallen wat meer op, zeker als ze erg veel posten, of dat positief of negatief is mag je zelf uitmaken, de meningen waren hier ook niet altijd eensluidend. En jij bent echt niet de eerste met een topic
Maar dat jij op je bijdragen wordt aangesproken en zelfs door onbekende mensen opgebeld ,dat verwonder me.
Met het melkquotumprikbord erbij kom ik hier al zo'n jaar of 13 jaar,
Talloze reacties heb ik neergezet , in vroeger jaren nog veel meer dan nu, misschien in totaal wel meer dan ieder ander hier (de teller bij het profiel klopt duidelijk niet).
De discussie was daarbij soms heftig .
Maar dat ik er op aangesproken ben weet ik niet van, ondanks dat ik me nooit anoniem heb gehouden .
Maar jij woont misschien in een bijzondere, niet te tolerante, omgeving ? 😉
George
Quote Reactie van @arie.j:
Maar dat ik er op aangesproken ben weet ik niet van, ondanks dat ik me nooit anoniem heb gehouden .Maar jij woont misschien in een bijzondere, niet te tolerante, omgeving ?

Ik ben ook 2 keer gebeld of ik George van het prikbord ben. Maar waren wel positieve gesprekken. Eerste keer is al maar dan 10 jaar geleden. Maar ik wordt ook ooit verrast door een bliksembezoek door een prikker of meerdere prikkers . 😄
Maar ik heb geen geheimen én geen licht in de schuur. 😄
+2
Jannus
@George Nu ben je ook al een BN'er aan het worden Sjors,

Ik wordt de laatste tijd ook regelmatig gebeld...maar zijn verkeerd verbonden 😅

+3
George
Quote Reactie van @Jannus:
Nu ben je ook al een BN'er aan het worden Sjors,

Schei uit , sinds mijn naam een werkwoord is geworden is het hek van de dam. Tegenwoordig is het niet meer stoppen met melken maar gaat men Sjorsen.
j h p
@George Geen licht in de schuur, laat Guus het niet horen. @jan is hobbyboer Zo benaderd worden lijkt me ook niet leuk, daarvoor hebben Tinus en ome Co toch de PB mogelijkheid toegevoegd!!!!!!
Dus mensen die zoiets van plan zijn, vraag het eerst gewoon even per PB!!!!!
Het zou zonde zijn als het Prikkebord afgeschermd zou moeten worden, zoals sommige Facebook-groepen die worden lastiggevallen.
Verder Jan heb je met dit mooie weer meer tijd voor je noteboom. 👍 😉
George
Quote Reactie van @j h p:
Guus

Die van Guus kom naar huus? 😉
Of bedoel je die bebrilde van Groots met een zachte G?
+2
meelezer10
Quote Reactie van @George:
Of bedoel je die bebrilde van Groots met een zachte G?

Boven de groote rivieren hebben ze guus ook ontdenkt.

guusmeeuwis.nl/agenda/
+1
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Nee Jan, het communisme is nog niet voorbij.....een generieke korting voor ieder en dus ook voor degenen die niet uitgebreid hebben mogen inleveren.
oldhuus
@Twentsch Land
Ja precies altijd dezelfde logge overheid die de boel verkloot. Maar als je op de wereldkaart kijkt is NL natuurlijk ook maar een storm in een glas water.
meelezer10
@jan is hobbyboer dank voor de reactie jan. En hoe is het op de boerderie. ben je nog steeds verviervoudigd of ben je weer terug gegaan naar je aantal van het melkquotum.
cs-agrar
Quote Reactie van @meelezer10:
verviervoudigd

heeft nu natuurlijk meerderheidsbelang in de fa Jonkman..
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
heeft nu natuurlijk meerderheidsbelang in de fa Jonkman..

CS je schat Jan in deze toch wel iets te laag in.
+1
George
@jan is hobbyboer
Het moet toch helemaal geweldig voelen Jan dat je 22 duimpjes hebt gekregen. Ze zijn het allemaal plotseling met je eens of ze zijn dolgelukkig dat je weer terug bent! 😉
+1
Erco
@George geen van beide
+4
matt
Quote Reactie van @George:
Het moet toch helemaal geweldig voelen Jan dat je 30 duimpjes hebt gekregen. Ze zijn het allemaal plotseling met je eens

je kunt nu wel mooi zien,van wie die duimpjes zijn mis toch nog de cowboys.
die weten natuurlijk ook wel dat Jan gelijk heeft,maar hebben niet de luxe om dat toe te
kunnen geven 😄 )!
de hoef
@matt wie zijn hier volgens jou de cowboys
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
cowboys

Heb jij duimpje gezet bij jih?
de hoef
@cs-agrar nee want had al gezegd dat ik het een beste kerel vond
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
nee

cowboy
de hoef
@cs-agrar voel me nie aan gesproken
Jannus
@matt Ja?? wie zijn volgens jou de cowboys ??
+1
matt
@Jannus cowboys smoelt lekker,je kunt het ook vervangen door ondernemer.
ze denken alleen maar aan groei groei groei,en kunnen niet over hun eigen situatie objectief naar het geheel kijken..
cs-agrar
Quote Reactie van @matt:
ondernemer.ze denken alleen maar aan groei groei groei,en kunnen niet over hun eigen situatie objectief naar het geheel kijken..

?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @matt:
kunnen niet over hun eigen situatie objectief naar het geheel kijken..

Ik denk dat zij dat juist heel goed kunnen en daar doodgewoon hun voordeel mee doen.
+1
matt
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik denk dat zij dat juist heel goed kunnen

Ze hebben het voor zichzelf goed gedaan, maar zet je 11 individulisten in een voetbalelftal
ga je geen wedstrijden winnen.
dat moet van bovenaf aangestuurd en gecoordineerd worden,door een goede coach die de poppetjes op zijn plaats zet,en in het goede systeem laat spelen.

en dat gebeurt niet,en dat ziet Jan goed johan cruyff zei het al winnen doe je met zijn allen

voor diegene die nou nog niet begrijpt wat ik bedoel,je gaat het pas zien als je het doorhebt!
de hoef
@matt namen matt anders begrijp ik het niet
+1
matt
Quote Reactie van @de hoef:
anders begrijp ik het niet

je begrijpt me inderdaad niet.
Frans1
@matt flauwekul matt, als individu heb je geen enkele grip op de sector,je neemt beslissingen voor je eigen bedrijf en niet voor de hele sector. Het sturen van de hele sector is voor de beleidsmakers, maar die laten het alleen wat afweten
matt
Quote Reactie van @Frans1:
flauwekul matt

volgend jaar 300 bedrijven failliet,een nog groter aantal bij bijzonderbeheer ik noem dat geen flauwe kul Frans..
en dat allemaal omdat de "coach"ons in dat failliete systeem laat spelen..
weurding
@matt er zal eerst wat afvallen moeten eer het beter wordt, is hard maar waar, rijwillig minderen is geen optie, al schrijven 4000 zich daar wel voor in
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik denk dat ik de Rabo maar eens ga bellen dat ik wel een toekomstplan voor de melkveehouderij wil schrijven

De naam van het plan wordt gas er op in het weidegras 😄
paul1
@jan is hobbyboer waarom niet incognito meeprikken bijvoorbeeld onder de naam piet is hobbyboer. 😄
Rondhus
Ben ik de enigste die hem niet mis? Zijn wel een paar meer die het rustiger aan mogen doen.
+4
friesboertje
@Rondhus
Iedereen mag roepen wat ie wil, vrij land hier. Dat geeft een forum juist kleur als er verschillende meningen zijn. En leidt soms tot andere inzichten. Ik baal er enorm van dat Jan niet meer meeprikt.
+1
arie.j
@friesboertje
Je kunt misschien tegen betaling privé berichten van hen krijgen 😉
Wat mij betreft, soms was het wel eens aardig wat hij schreef, maar ook heel wat keren zwaar aangezet.
Ook zonder hem zullen we ons hier wel vermaken.
+1
Rondhus
@friesboertje kleur geven aan een discussie heb ik geen probleem mee maar op dit forum zit een groepje dat aardig is vast geroest in hun denkwijze. Allemaal de schuld van de groeiers, opstallers, lto en overheid. En dit willen ze ook maar al te graag duidelijk maken. Men zegt wel dat de samenleving terug wil naar de ot en sien landbouw maar zoals hun, hun standpunten innemen willen zij het ook maar al te graag terug. Ik als beginnend prikker valt dat behoorlijk op en weerhoud mij om ergens wat vaker op te reageren omdat dat groepje in elke discussie hun stempel te veel wil drukken
+1
weurding
@Rondhus t is net politiek dus als je je niet laat horen gaat je stem verloren... zou zeggen zeg wat je denkt
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
zou zeggen zeg wat je denkt

Moet er niet aan denken dat ieder eruit blaatte wat hem voorin de mond kwam .
Eerst nadenken, en je fatsoen bewaren lijkt me een beter advies
weurding
@arie.j doen ze in de politiek ook al lang niet meer arie
de hoef
@Rondhus laat je niet bang maken jonge .
maar het kan geen kwaad om eerst iets over je zelf te vertellen
+1
KuikenenKoe
@de hoef dat helpt niets

ben zelf nog altijd bang voor andere prikkers
George
Quote Reactie van @Rondhus:
Ik als beginnend prikker valt dat behoorlijk op en weerhoud mij om ergens wat vaker op te reageren omdat dat groepje in elke discussie hun stempel te veel wil drukken

Beginnend prikker? Dan ken je Jan toch helemaal niet. Die is al een paar maanden erg stil geweest hier. Jij vind dat een groepje vast zit geroest in hun denkwijze. Laat ik nu hetzelfde denken over waarschijnlijk een ander groepje mensen. Maar die ga ik toch ook niet verbieden om te reageren.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @George:
een ander groepje mensen.

als je a zegt dan hoort een beetje kerel ook b te zeggen
nu wel wil weten wie dat dan zoal zijn ?
weurding
@KuikenenKoe waarom george wel en rondhus niet? het is de benaming/bewoording van de laatste
KuikenenKoe
@weurding nou ok dan weurding

rondhus
als je a zegt dan hoort een beetje kerel ook b te zeggen
nu wel wilweten wie dat zoal zijn ?
Erco
@Rondhus neehoor, nog een hier.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
18