Grondgebondenheid de beste keuze volgens Natuurmonumenten

"Natuurmonumenten roert zich volop in de discussies rondom landbouw en melkveehouderij. We spreken ons uit over grondgebondenheid in de melkveehouderij en over de invoering van fosfaatrechten. Is het opmerkelijk dat een terreinbeherende club zich hiertegenaan bemoeit? Nee, is ons stellige antwoord. Sterker nog: het is voor ons een vanzelfsprekende plicht." Teo Wams is Directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten. Hij stelt in zijn blog dat een grondgebonden melkveehouderij, het enige echte duurzame toekomstperspectief is.

Deel dit topic

Reacties

groeier
Hebben ze toch iets goeds in zich 😄
+1
tonny60
Hebben al veel grond van boeren ingepikt..........
Jannus
@tonny60 Als ze 30 jaar geleden daar me kwamen waren ze geloofwaardig maar het kwam ze goed uit die rollebollende melkveeboeren.
Pluto
Ze zijn slim bezig daar bij natuur monumenten. De mega melkveebedrijven drijven haast allemaal op grond met natuur organisaties Je mag er dan wel geen mest op brengen maar je hoeft het ook niet af te voeren of te verwerken . Zoals het nu lijkt met het toekennen van fosfaat rechten op inscharen in natuurgebieden zal het mij niet verbazen dat de natuurorganisaties de grootste netto ontvangers zijn van fosfaat rechten
+1
Frans1
@Pluto
Natuurgrond heb je toch in gebruik,je schaart toch geen dieren uit naar het ubn van NM 😄
Pluto
In het jongvee verhaal is het de stal eigenaar die de rechten krijgt en niet de eigenaar van het dier. Ik heb ook meegemaakt dat bij controle door AID de mest in de kelder voor rekening was van de kelder eigenaar en niet van de eigenaar van het dier! Of je het er mee eens bent is niet de vraag maar je gaat wel nadenken?.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
In het jongvee verhaal is het de stal eigenaar die de rechten krijgt en niet de eigenaar van het dier.

Dat zit iets genuanceerder. Het is zoals @frans1 aangeeft, de eigenaar van het ubn waar de dieren op staan krijgt de rechten. Schaar je vee in bij iemand die het vee op zijn ubn zet, krijgt de inschaarder de rechten. Huur je een stal en/of land en vraag je daar zelf een ubn voor aan, dan krijg je ook zelf de rechten op naam.

Terug naar de casus. Zolang het vee niet op het ubn van een natuurorganisatie staat, maar de natuurgrond wordt gehuurd, zullen deze organisaties geen rechten krijgen. Ik durf de stelling aan dat natuurorganisaties geen netto ontvangers van rechten zijn.
jordi 1455
Natuurmonumenten kan makkelijk praten de meeste grond die ze hebben, hebben ze van de staat gekregen en krijgen nog subsidie overheen.
kanniewaarzijn
@jordi 1455 En dan zijn er nog boeren zo gek om hun vee in die gebieden in te scharen en daar nog voor te betalen ook! Laat ze hun rotzooi zelf maar onderhouden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , natuurmonumenten , grondgebondenheid , natuurbeheer , grondgebonden en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2