Reken je niet rijk met BEX voordeel

Deze wortel die nu al weer ruim een jaar voor de #melkveehouders hangt kan nu weleens echt in de hutspot:


Column Pierre Berntsen

BEX-voordeel leidt niet tot extra fosfaatruimte

Een belangrijke wijziging is de mate waarin fosfaatefficiëntie wordt beloond. De meeste melkveehouders gaan ervan uit dat BEX-voordelen van nu worden omgeslagen in extra fosfaatruimte. Deze ruimte is echter voorlopig niet aanwezig, zo geeft het ministerie aan. Daarvoor moet eerst de Kringloopwijzer worden geaccepteerd als verantwoordings- en borgingsinstrument. En dat kan nog jaren duren.

Meer: boerenbusiness.nl/pierre-berntsen/column/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Greetje
LTO en zuivel zwijgen in alle talen over hoe het ervoor staat met de kringloopwijzer
Wilbert
Ik vermoed dat de zuivel en de klw ontwikkelaars bezig zijn met het repareren van de punten als genoemd in dit rapport.
louisbolk.org/downloads/3106.pdf/

Als je meer weidegang wilt en bijv meer voer van eigen land, dan moet dat in de klw ook gewogen worden. De kans in groot dat het instellen van de klw leidt tot meer opstallen...
Gelukkig worden de fosfaatrechten forfaitair uitgedeeld en gekort, dus hebben we allemaal pijn, met of zonder bex.
Jannus
@Wilbert Klw en de weidegang gaan elkaar bijten want bij volledig opstallen ga je efficienter met mineralen om,het lijkt soms wel of we met zijn allen de weg een beetje kwijt,tis een zakie zo onderhand 😞
Nick83
Quote Reactie van @Jannus:
Klw en de weidegang gaan elkaar bijten want bij volledig opstallen ga je efficienter met mineralen om

En dat is de reden denk ik dat de fabrieken nu haasje repje de weidetoeslag omhoog werpen naar 2 euro. En als da nog niet genoeg zal zijn, dan gaat die het jaar daarop gewoon nog verder omhoog naar 3 of 4 euro.

De weidetoeslag word gebruikt om het BEX / KLW voordeel bij opstallen financieel teniet te doen.
WRV70
Dus eigenlijk kan heel die peperdure uitvinding bij het oud vuil.
Grasbaal
@WRV70 de wortel kan in de hutspot....
buorman
@Grasbaal
Ik denk niet dat het door de uien komt, maar het is weer om te janken
+1
Koeienpraat
Diep triest. Het ding verplicht stellen voor degene die er geen voordeel bij hebben is onzin. Maar om het nu meteen als onbruikbaar te betitelen... De fosfaatrechten zijn door ZLTO door onze strot geduwd want dan konden we doormiddel van efficiëntie in elk geval nog iets. Nu zwijgen ze in alle talen en ook van mneer Lubbert van Dellen die zo mooi in filmpjes op boerenbusiness aan het vertellen was 'hoe die rechten wel meevielen want bex' horen we niet meer.

Let op mijn woorden; we hebben dadelijk fosfaatrechten zonder bex voordeel, derogatie pleite en als kers op de taart een heerlijke afroming van 10%! en wat doen de melkveehouders...SLIKKEN MAAR!
Grasbaal
@Koeienpraat en als het tegenzit evengoed de kringloopwijzer ook nog als werkverschaffer.......
christo
@Koeienpraat Als dat het scenario wordt had ik dat zelf ook wel met Martijn kunnen onderhandelen. Moet er wel bij zeggen dat ik compleet niet kan onderhandelen!
+1
friesboertje
BEX en kringloopwijzer hoor je over 2 jaar niks meer over 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bex , kringloopwijzer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
8