10 cent extra vergoeding voor lagere productie leden FrieslandCampina

FrieslandCampina beloont haar leden met 10 cent per kilo melk die zij minder gaan leveren. Het betreft een periode van 6 maanden. De regeling gat per 1 oktober in eindigt op 31 maart 2017. De zuivelcoöperatie streeft naar een vermindering van in totaal 150 miljoen kilo melk. In totaal wordt er maximaal 15 miljoen euro voor uitgetrokken.

Deel dit topic

Reacties

+3
Greidboer
Wie beslist zoiets? Mijn mening is hierover nooit gevraagd.
Freriks
@Greidboer vertaling naar het Fries duurde ff te lang. Konden we niet op wachten 😂
cjw73
@Freriks Das niet nodig hè zodra het over geld gaat verstand iedereen alles !!
Druk
@Greidboer
Hoe is het proces verlopen? Wiens idee was dit?
Joosten en Boer voorop en de Ledenraad als volgende lemmingen?
KlaasB
Het word nu wel interessanter, nog maar eens rekenen
arie.j
Het is blijkbaar de tijd van de verrassende maatregelen
Na de keuze voor weidemelk bij leerdammer nu dit.
de hoef
@arie.j zat er alle twee dik in
weide premie word nog hoger
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
@arie.j zat er alle twee dik inweide premie word nog hoger

Nou ik had de voorspelling van je anders nog niet vernomen.
Keuze om op termijn alle kaas bij leerdammer van weide melk te maken betekend dat bedrijven van honderden koeien daar geen toekomst hebben.
Nou is weidegang wel iets wat bij sommigen een wat rekbaar begrip is, met alleen overdag de deur open , zodat koeien naar keuze buiten kunnen, proberen sommigen het soms ook .
Deutzrijder
@arie.j
Weidegang is puur imago
120 van de 365 dagen in een jaar weiden is het hele jaar weidemelk.
In de winter de koeien op stal is ook weidemelk.
arie.j
Quote Reactie van @Deutzrijder:
@arie.jWeidegang is puur imago120 van de 365 dagen in een jaar weiden is het hele jaar weidemelk.In de winter de koeien op stal is ook weidemelk.

Weidegang wil de consument en brengt geld op , daar gaat het over.
Wie in deze markt met lage prijzen staande wil blijven, en een melkprijs wil die iets meer dan gemiddeld is, die zal zich positief moeten onderscheiden. Ook de weerstand tegen mega-bedrijven kan nog iets schelen.
En weidemelk met alle sentiment kan dat verschil misschien juist maken, een prijsverschil in toekomst die helemaal uit de markt komt richting 3 á 5 cent zou me niet verwonderen.
Old-Amsterdammer, dat is in feite een veel gekker iets, niet veel anders dan gewoon oude kaas, maar dan met reclame waar voor veel wordt betaald.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
En weidemelk met alle sentiment kan dat verschil misschien juist maken

Jep, want die goedkopere melk bestaat dan opeens niet meer
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
niet veel anders dan gewoon oude kaas, maar dan met reclame waar voor veel wordt betaald.

dat geldt denk ik ook voor de reclame 😄
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
En weidemelk met alle sentiment kan dat verschil misschien juist maken, een prijsverschil in toekomst die helemaal uit de markt komt richting 3 á 5 cent zou me niet verwonderen.

Het extra geld voor weidemelk moet ook uit de markt komen. Zoals het nu is dat het bij de opstallers wordt weggehaald vind ik maar niks.
Maar wie verdient nu waar aan? Er wordt bij RFC de Kantenaar kaas en de wartenaar kaas gemaakt. De ene wordt verkocht bij de Appie en de andere bij de aldi. Bij de Appie kost die € 15.00 per kg en bij de Aldi € 7.50. Waar blijft het prijsverschil??
+8
Jan Veenhouwer
Dus eerst gooi je je stal overvol om fosfaatrechten te bemachtigen, vervolgens dondert de melkprijs in elkaar en kan je je boventallige koeien weg doen en gewoon je melkgeld blijven incasseren.
arie.j
Quote Reactie van @Jan Veenhouwer:
Dus eerst gooi je je stal overvol om fosfaatrechten te bemachtigen, vervolgens dondert de melkprijs in elkaar en kan je je boventallige koeien weg doen en gewoon je melkgeld blijven incasseren.

Rustig , lees de voorwaarden, meer dan 2000 euro in een kwartaal valt er niet voor te vangen van FC.
+13
Druk
@Jan Veenhouwer
Het lijkt weer een gunstige regeling voor de intensieve melkveehouders, wanneer komt er nu eens een mooie regeling voor de zuivere grondgebonden melkveehouders ?
groeier
@Druk
Niet te geloven, en extensieve bedrijven krijgen de strop om de nek.
+1
hookwood
@groeier hoe kom je daar nu bij? Regeling is voor iedereen open en is het meest interessant voor diegene die niet of een beetje gegroeid zijn. De extreme groeiers moeten eerst terug naar de productie van vorig jaar, als je beide regelingen wilt stapelen in ieder geval, en dan ook nog minder gaan leveren dan dat.
+3
pieta
@hookwood Kunnen we deze regeling meteen zien als excuus van alle bestuurders dat ze het toch wel erg verkeerd ingeschat hebben (de afschaffing van het melkquotum)?
+1
mlkvhoudr
@pieta van excuses kun je geen rekeningen betalen
Cornelis
@Druk Leg me dat eens uit. Een ieder kan meedoen.
+1
Druk
@Cornelis
De intensieve melkers besparen ten opzichte van de grondgebonden collega's direct > 15 cent (tot wel 20 cent) per kg melk directe kosten (o.a. ruwvoer en mestverwerking) dus is deze regeling voor hen super interessant.
Wij hebben die kostenbesparing niet, wij hebben de kosten al gemaakt voor het vol krijgen van de voerplaten.
Cornelis
@Druk De regeling geldt voor maximaal 20000 kg melk per kwartaal, dus om nu van groot voordeel te spreken. Je kunt ook besluiten om niks te doen en dan weer piepen als de EU de derogatie niet verlengd. Echter ook deze regeling is geen garantie op behoud van derogatie, FC heeft er wel voor gekozen om in elk geval zelf een stap te zetten.
janv
Quote Reactie van @Druk:
De intensieve melkers besparen ten opzichte van de grondgebonden collega's direct > 15 cent (tot wel 20 cent) per kg melk directe kosten (o.a. ruwvoer en mestverwerking) dus is deze regeling voor hen super interessant.Wij hebben die kostenbesparing niet, wij hebben de kosten al gemaakt voor het vol krijgen van de voerplaten.

Jij kan ook voerplaat verkopen:😀
sorry
Freriks
@Druk gut jonge toch. Om maar eens een gelijkenis met uitspraken van @George : niemand heeft je verplicht om extensief te boeren
+4
fendt711variotms
Welkom in nl , alles lekker kapotgesmeerd en dan komen met allerlij shitoplossingen
diekman
Wordt de mais toch nog goedkoop
+1
groeier
@diekman
Hoorde gister dat de graanprijzen weer gaan stijgen, George kan weer gaan dorsen 😄
+2
janv
Mooie regeling,maar ik doe niet mee..
jg
@janv Lever je niet aan Rfc ?
sorry
@jg melkt geiten
cjw73
Dat wordt straks met zijn allen de slachtkoeien weggeven dus. En de boeren die aan andere fabrieken leveren zijn de lul.
hookwood
Quote Reactie van @cjw73:
Reageer @cjw73

jij doet niet mee aan de derogatie?
groeier
De regeling klopt niet, ze laten de een en de ander in de val lopen, met zulke dingen moet een melkfabriek niet bezig zijn. @hookwood Is een grote misvatting dat extensief daar iets mee opschiet, moet een boer dan zijn gras zelf op eten?
diezel
Quote Reactie van @groeier:
De regeling klopt niet, ze laten de een en de ander in de val lopen,

Neem toch aan dat ze in deze periode géén A- en B fabrieksquotum in durven te voeren? 😞
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @diezel:
géén A- en B fabrieksquotum in durven te voeren

kan zomaar iemand zn stoeltje kosten..
cjw73
@hookwood wat heeft dat er mee te maken. Dat derogatie straks weg valt is al bijna niet meer te redden. Maar het is wel oneerlijke concurrentie ten opzichte van de andere boeren.
hookwood
@cjw73 dat heeft er juist alles mee te maken. Regeling heeft met name als doel om als signaal naar Europa te laten zien dat we serieus zijn om wat aan het fosfaatprobleem te doen.

De regeling van Hogan was er al en met een dubbeltje meer is er meer effect te verwachten.
+2
cjw73
@hookwood kortom een zinkend schip proberen te redden hadden de heren hun beter ander half jaar eerder kunnen bedenken. En als dit de derogatie moet redden laat mij niet lachen. Als ze die 150 miljoen kilo halen dan hebben we het nog maar over 30000 koeien minder en das nog niet en de helft van het aantal die er de laatste 2 jaar bij gekomen zijn.
hookwood
@cjw73jij hebt je schijnbaar al neergelegd bij het verliezen van de derogatie. Verlies van de derogatie kost de sector jaarlijks heel veel geld aan extra mestafzet, als we het al kwijt kunnen, en extra kunstmestaankoop of een veel grotere krimp in dieraantallen dan op basis van de fosfaatregeling. Lijkt mij in ieder geval niet wenselijk voor de sector.
+1
Chocomel
@hookwood Ook als de derogatie wel blijft behouden, dan nog gaan we waarschijnlijk voor extra kosten komen. Bundesland NRW is op het matje geroepen voor hun overschrijding van de nitraatnorm. Er komt een massaal blok om import mest uit NL buiten de deur te houden. Die mest moet dus ergens anders naar toe. Dat gaat linksom of rechtsom ook melkveehouders geld kosten. Als je verder in het buitenland opiniestukken volgt dan merk je dat ze het vertikken om NL derogatie te geven. Ook al slaagt RFC in zijn opzet om onder het fosfaatplafond te blijven, het kwaad is al geschied.
Wat ik verder nog krom vind aan de regeling is de referentieperiode van het 1e kwartaal 2016. Als je toen meedeed met de 2 cent regeling, dan heb je minder melk geleverd. Daar wordt je nu dus opnieuw voor afgestraft. Iedere keer een regeling waar de veelmelkers geholpen worden ten opzichte van de niet groeiers. Begin eens met het afschaffen of versoberen van de kwantumregeling. Ook de 2 cent plus voor weidegang moet er bij RFC komen.
Cornelis
Quote Reactie van @Chocomel:
Wat ik verder nog krom vind aan de regeling is de referentieperiode van het 1e kwartaal 201

De FC regeling kent de periode 20 augustus tot vandaag, je kunt zelf een andere periode kiezen.
Jack Rijlaarsdam
@Cornelis

Best een sympathiek plan, maar zelfde euvel als plan Hogan: groot deel van de beloning wordt geïncasseerd door melkers die toch al minder melken. Daarbij, de meeste voor de toekomst overbodige koeien lopen bij groeiers na 2 juli 2015 en juist voor een groeier is deze regeling niet interessant. Komt behoorlijk over als paniekvoetbal. Waarschijnlijk terecht, want zonder derogatie heeft niet alleen de gemiddelde melkveehouder een probleempje, maar ook RFC heeft dan 20- 25% van de verwerkingscapaciteit leeg staan.
+1
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Zonder derogatie meer mest afvoeren.
Kun je toch gewoon je melk leveren.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Zonder derogatie meer mest afvoeren.

Waarheen? Extensief heeft minder/geen ruimte meer, akkerbouw zit al redelijk vol en verwerkers doen voornamelijk varkensmest.
+1
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Daar wil rfc toch vergisters voor bouwen.
Met derogatie hebben ze geen mest in 2018. Zonder derogatie komt het ook niet goed. Volgens mij moeten ze het gewoon bij melk verwaarden houden. De rest komt ook wel zonder rfc een oplossing voor.
Schoenmaker houdt u bij uw leest?
lkool
@Jack Rijlaarsdam het toverwoord, tatadada: mineralenconcentraat. weg overschot...
cornelissen
@m uut m Misschien wil je er ook nog wat met melken verdienen en daar past mestafvoerkosten niet zo goed bij.Zoals hier al eens eerder vermeld,had je als individu varkensrechten kunnen kopen(kosten toen weinig ) en niet verhuren. Zit ook nog een avontuurtje in( mogelijke omzetting naar rundveefosfaat)Kennelijk hebben maar weinig uitbreidende melkveehouders dit gedaan met nou de discussie over de derogatie i.v.m. overschrijding landelijk fosfaatplafond.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar ook RFC heeft dan 20- 25% van de verwerkingscapaciteit leeg staan.

Dat gaat dan hard, want lees hier net dat ze daar juist tekort van hebben
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
Dat gaat dan hard

Dat had je zelf ook vast uitgerekend: ruim 30% minder plaatsingsruimte zonder derogatie. De druk met bijbehorende prijsvorming die dit op de mestmarkt geeft zal uiteindelijk tot minder vee leiden.
Todi
@Jack Rijlaarsdam Jep Jack de RFC denkt met u mee.
verbi
@Jack Rijlaarsdam Denk niet dat RFC dan een probleem heeft men koop dan gewoon de melk elders in(spotmarkt). Is overgens ook veel goedkoper dan bij de leden halen.( en geen gezeur van leden)
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
, maar ook RFC heeft dan 20- 25% van de verwerkingscapaciteit leeg staan.

Flauwekul Jack, er wordt nu ook al veel melk geleverd waar de mest van afgezet moet worden
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
er wordt nu ook al veel melk geleverd waar de mest van afgezet moet worden

Juist, in bepaalde regio's nu al € 18 per ton. Wanneer 30% van de totale hoeveelheid graasdiermest er nog bovenop komt in de mestmarkt, verwacht ik naast een explosieve stijging van de afzetkosten ook een afnamestop door gebrek aan plaatsingsruimte.

Hier de onderbouwing: wur.nl/nl/nieuws/…

Bedenk dat er na 2013 nogal wat dieren bij zijn gekomen, dus de aangenomen 20% krimp is achterhaald. 30% is al een voorzichtige aanname.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam afzet prijzen zullen dan aanzienlijk stijgen is mij duidelijk maar
verdringing van varkens mest verwacht je niet dan bij dat scenario van derogatie verlies ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
verdringing van varkens mest

Ja, dat verwacht ik ook, maar uiteindelijk draait het er om welke aanbieder het meeste geld toe geeft. Lijkt me arrogant om te denken dat de melkveehouder dat zomaar gaat winnen, gezien het gekreun in de sector en de gestaag oplopende varkensprijzen. Komt bij dat de huidige verwerkers vooral ingesteld zijn op makkelijker te verwerken varkensmest, ik betwijfel of die hierdoor en door langjarige afspraken snel overstappen op rundveemest. We zullen het zien. Of niet als we nieuwe derogatie krijgen.
+1
cjw73
@hookwood als de derogatie zo belangrijk is dan hadden de hoge heren dat 2 april 2015 ook wel kunnen melden.
Dit wat er nu aan de hand is kon ieder dom varken wel zien aankomen. Dus ook lto en RFC en de banken niet te vergeten. Maar nee eerst 2 jaar de oogkleppen op en net doen of bloed hun neus.
hookwood
@cjw73Achteraf is het makkelijk praten. Ik schat dat het toen ook al wel duidelijk was en zat iedereen te wachten op wat er komen zou. Dat bleek de brief van Dijksma te zijn op 2 juli die maatregelen aankondigde. Alleen is de uitwerking daarvan dat er pas eind 2017 effect zal zijn op de dieraantallen en daarmee sta je niet sterk in de onderhandelingen voor de nieuwe derogatie.
+1
marcel r
Quote Reactie van @hookwood:
Ik schat dat het toen ook al wel duidelijk was en zat iedereen te wachten op wat er komen zou.

Misschien een beetje `complot theorie denken`, maar zou de politiek(PVDA) er niet bewust op aansturen om geen derogatie meer binnen te halen. Door alles maar op z´n beloop te laten.....
+1
hookwood
@marcel rJe zou het haast denken. Feit is echter dat de korting op de fosfaatrechten door toedoen van de VVD zijn uitgesteld tot 2018 en er dus politiek gezien geen mogelijkheden zijn voor de staatssecretaris om voor die tijd de fosfaatproductie te remmen.....
m uut m
@hookwood
Schijnt iets wettelijks te zijn dat je de tijd krijgt om aan te passen
+1
lkool
Quote Reactie van @hookwood:
daarmee sta je niet sterk in de onderhandelingen voor de nieuwe derogatie

Gaan we echt alleen van het negatieve uit, of doen we ook nog ons best om zaken te pareren.
Volgens mij moet je goed uit kunnen leggen dat je een vloot van individuele ondernemers nu eenmaal niet in een vingerknip van koers kunt veranderen. We hebben laten zien dat we fosfaatrechten gaan introduceren. Er zijn voorbeelden genoeg in europa waar landen langer ondeugend zijn geweest. Daarnaast heeft de EU ook baat bij een sterke NL zuivelsector.
sorry
@cjw73 Als de derogatie vervalt hebben de fosfaatrechten geen waarde meer,denk je dat de rabo dat leuk vindt?Zal deze maatregel in amersfoort zijn bedacht?
jorisdriepinter
@sorry mestafzet gaat behoorlijk meer kosten bij verlies derogatie. Er zal veel meer mest verwerkt moeten worden en afgezet buiten nederland.
Er blijft dus minder geld over voor P rechten.
cjw73
@sorry denk niet dat het voor rabo wat uit maakt. Jij en ik zijn verantwoordelijk voor de lasten de rabo heeft alleen de lusten.
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
kost de sector jaarlijks heel veel geld aan extra mestafzet

Is wel goed voor de aanvoer van jouw nieuwe cooperatie
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
Regeling heeft met name als doel om als signaal naar Europa te laten zien

Dat de melkprijs eigenlijk best hoger kon want dit geld komt ook uit de onderneming?
+1
weurding
@cs-agrar we weten nu waarom de interim behoorlijk lager was dit jaar.... 😉
Cornelis
@cjw73 Dan vraag je aan Jan of hij ook mee doet met de regeling, hij kan hem zo kopieren.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cjw73:
Dat wordt straks met zijn allen de slachtkoeien weggeven dus.

Die koeien gaan we aan Jonkman verleasen 🔢
Kan best wezen dat extensief het geld pakt en intensief de stal vol koopt als de koeien wat goedkoper worden
+1
brabo
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
En de boeren die aan andere fabrieken leveren zijn de lul.

waarom dat?
die profiteren juist omdat de melkprijs hierdoor mogelijk nog iets gaat stijgen.
ik denk dat ik binnenkort maar eens een rondje ga doen bij al die FC boeren hier aan de weg. Ik kan waarschijnlijk voor heel weinig een vrachtje koeien opdoen . 😄
weurding
@brabo als je lopende rekening het toelaat, doen 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
kan waarschijnlijk voor heel weinig een vrachtje koeien opdoen .

Ik zou het tankje weer van zolder halen. Toch net zo makkelijk om een ander te laten melken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik zou het tankje weer van zolder halen. Toch net zo makkelijk om een ander te laten melken.

is vast een die zn eu/rfc bonus misloopt doordat ie toch net teveel melkt
cs-agrar
"Elk lid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina kan meedoen, met uitzondering van biologische en biodynamische melkveehouders"

ok, dus die melk hebben ze nog een tekort aan
Cornelis
@cs-agrar Gaat CONO ook nog wat doen in deze richting Cees?
cs-agrar
@Cornelis Zal toch niet? Cono heeft altijd gezegd dat ze niet echt op meer melk zitten te wachten, dus nu ook niets goed te maken
Cornelis
@cs-agrar Maar ze krijgen wel fors meer melk. Zijn CONO leden niet gebaat bij behoud (of de kans vergroten op behoud) van derogatie?
cs-agrar
@Cornelis Waarschijnlijk de meeste leden wel, maar dat is een probleem van de leden. Vindt dit ook een beetje aparte regeling van RFC, die als eerste wist te verkondigen van melk maar , we nemen het af en groei is alles.
Cornelis
@cs-agrar Je kunt er ook voor kiezen niks te doen, wij hebben anders besloten.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Cornelis:
Je kunt er ook voor kiezen niks te doen

Dat is een LTO-tekst. Zij had/moet als brancheorganisatie samen met de andere clubs en politiek op moeten treden omdat de kennis over de huidige problematiek er al was. Dit lijkt me niet iets voor rfc om te regelen.
Cornelis
@cs-agrar Mij betichten van LTO teksten....
+2
m uut m
@Cornelis
Is mij gisteravond verteld .
Het gaat niet om de derogatie het probleem is toch echt wel de verwerkingscapaciteit .
Cornelis
@m uut m Dan kun je ook wel vertellen wie je dit verteld heeft. Net zo'n bron als toen over de NMV?
m uut m
@Cornelis
De info was anders wel correct.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
De info was anders wel correct.

Niet alles vertellen, dan hoor je nooit meer de werkelijke reden ergens achter
+1
Cornelis
@m uut m En dat kun jij beoordelen?
+1
hans1980
@m uut m
RMO chauffeur zij mij dat het meer een verwerkings probleem is van RFC dan dat het een opdracht is van De beleidsmakers om in te grijpen

Anders zouden alle fabrieken toch dezelfde regels moeten hanteren???
Erg vreemd!
+4
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Anders zouden alle fabrieken toch dezelfde regels moeten hanteren???Erg vreemd!

Kunnen nog weleens meer verrassingen komen ,komende tijd
+5
cjw73
@m uut m lijkt toch ook niet meer dan logisch dat het een verwerkingsprobleem is. Kaas laten produceren door doc is geen weelde.
m uut m
@cs-agrar
Ze willen niet meer maar ook niet minder dus.
lkool
@cs-agrar zelfzuivelaars mogen ook niet meedoen...
cs-agrar
Quote Reactie van @lkool:
zelfzuivelaars mogen ook niet meedoen..

Dat snap ik wel, die verwerken toch zelf de melk?
Hoewel de redenatie "voor de derogatie" dan weer niet op zou gaan......
+2
brabantboer
Ik zeg niks, behalve dat het een stelletje malloten zijn. Ik vraag me af of dhr Joosten wel de juiste man op de juiste plek is.
Friesland Campina moet zich bezig houden met het tot waarde brengen van boerderijmelk voor haar leden. Dit is de kern van de cooperatie.

Te gek voor woorden. 24 cent om geen melk te produceren, produceer je wel dan ontvang je 26 cent...................
Dit kan toch niet meer.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @brabantboer:
24 cent om geen melk te produceren

let op, daar gaat nog eens een quotum van komen, melk niet produceren..
+1
weurding
@cs-agrar oude quotum terug keer 24 cent, vindt het prima 😅
+1
kaas
Een hele discussie hier boven maar wie zal er mee doen het is in eerste instantie een tijdelijke regeling wat ik begrijp dan kan je nu wel koeien opruimen om voor die 24 cent in aanmerking te komen dus hou je ruwvoer over brengt niks op en als de regeling er met een half jaar niet meer is en je wilt weer meer melken moet je duur vee kopen volgens mij is er gewoon maar 1 optie gewoon door melken levert vaak het meenste op .
dat is net ale diegene 4 5 jaar het melkkwotum verkocht hebben en later weer zijn begonnen met melken heeft volgens mij ook niks opgeleverd gemiddeld weg.dus volgens mij is het interessant voor diegene die toch al wat rustiger aan wou doen .
cjw73
@kaas volgend jaar duur vee kopen. Ben bang dat ze dan weinig meer kosten met die tsunami van stopende boeren die de rabo voorspelt.
+1
weurding
Quote Reactie van @cjw73:
stopende boeren die de rabo voorspelt.

rabo moet eens stoppen met voorspellen
Cornelis
@kaas Heb toch de indruk dat er te veel dieren lopen om binnen de geldende milieugrenzen te blijven, we zullen hoe dan ook terug moeten. De politiek heeft bedacht dat dit qua wetgeving pas in 2018 echt effect heeft. Deze regeling is een stimulans om dieren eerder af te voeren dan eind 2017.
jorisdriepinter
@Cornelis Klopt, de politiek heeft er een puinhoop van gemaakt door veel te laat haar verantwoordelijkheid te nemen. In 2005 een P plafond afspreken en dat na 10 jaar nog niet wettelijk verankerd hebben, dat is een wanprestatie.
Maar deze regeling gaat dat ook niet meer veranderen!
To little, to late.
+2
Fosfaat is geen probleem , nu niet en ook nooit geweest, en word het ook nooit !!! Het is een gecreeerd probleem, en dat moet hoe dan ook in stand worden gehouden, hetzelfde geld voor amoniak, methaan , lachgas , co 2, broeikasgas, en wat voor onzin is er niet meer bedacht. Gewoon de mestnorm met 50%/ha verhogen dat is de enig juiste oplossing . Fosfaat is alleen een probleem daar waar riool overstorten zijn. Maar ja dat is niet politiek CORRECT als je dat zegt.
Freriks
@de tukker oet twente van mij mag je gelijk hebben, maar ik heb zo'n vermoeden dat je het niet krijgt.
+1
@Freriks Ja dat ik gelijk heb daar is geen twijfel over dacht ik. Ik vond vandaag het methaan gehalte in de lucht ook veel te hoog , en het CO2 gehalte te laag , hebben die LTO /en RFC bestuurders dezelfde ervaring ???
Nou hebben DE TO(B)P bestuurders dezelfde ervaring of niet , en geen gejamaar . GEWOON JA OF NEE, moeilijk he.
+4
amor
Was het niet beter geweest dat het bestuur en directie van rfc en lto 10 jaar geleden wat beter naar de NMV en DDB hadden geluisterd?
+2
jorisdriepinter
Wat minder naar de zlto, was ook goed geweest!
jan w
En straks doen er boeren mee aan de regeling en dan moet je ook weer oppassen dat je niet nog een keer weer wordt genaaid door een een af ander telling of wat dan ook!
KuikenenKoe
Tja is wel een plusje voor potentiele stoppers te samen met hoganbonus
vraag me wel af of het beoogde doel met deze regeling bereikt gaat worden
+1
Ik vind dat er vandaag veel te weinig amoniak in de lucht zit, ik ga straks MIXEN, verduld ik zie het nu pas hier staan nog twee bomen waar blad aan zit ik geef nog wat extra gas bij het MIXEN zodat die ook dood gaan!!!!. Vorige week zondag waren we in salland , daar ook precies hetzefde als hier in twente, er staat geen boom meer, we konden zo van de holterberg naar zwolle kijken. we zijn toen naar Zwolle gereden, en konden toen , leeuwarden zien liggen, ook daar staat geen boom meer, allemaal dood gegaan door ZURE regen , en natuurlijk AMONIAK,
Maar ehh LTO en FC TO(B)P bestuurders er staat nog een vraag open van gisteren, wel ff beantwoorden, en er niet om heen draaien . Of gaan we met elkaar afstand nemen van dit milieu geneuzel.
Ik vind dat er vandaag veel te weinig amoniak in de lucht zit, ik ga straks MIXEN, verduld ik zie het nu pas hier staan nog twee bomen waar blad aan zit ik geef nog wat extra gas bij het MIXEN zodat die ook dood gaan!!!!. Vorige week zondag waren we in salland , daar ook precies hetzefde als hier in twente, er staat geen boom meer, we konden zo van de holterberg naar zwolle kijken. we zijn toen naar Zwolle gereden, en konden toen , leeuwarden zien liggen, ook daar staat geen boom meer, allemaal dood gegaan door ZURE regen , en natuurlijk AMONIAK,
Maar ehh LTO en FC TO(B)P bestuurders er staat nog een vraag open van gisteren, wel ff beantwoorden, en er niet om heen draaien . Of gaan we met elkaar afstand nemen van dit milieu geneuzel.
Ik vind dat er vandaag veel te weinig amoniak in de lucht zit, ik ga straks MIXEN, verduld ik zie het nu pas hier staan nog twee bomen waar blad aan zit ik geef nog wat extra gas bij het MIXEN zodat die ook dood gaan!!!!. Vorige week zondag waren we in salland , daar ook precies hetzefde als hier in twente, er staat geen boom meer, we konden zo van de holterberg naar zwolle kijken. we zijn toen naar Zwolle gereden, en konden toen , leeuwarden zien liggen, ook daar staat geen boom meer, allemaal dood gegaan door ZURE regen , en natuurlijk AMONIAK,
Maar ehh LTO en FC TO(B)P bestuurders er staat nog een vraag open van gisteren, wel ff beantwoorden, en er niet om heen draaien . Of gaan we met elkaar afstand nemen van dit milieu geneuzel.
+1
Ik vind dat er vandaag veel te weinig amoniak in de lucht zit, ik ga straks MIXEN, verduld ik zie het nu pas hier staan nog twee bomen waar blad aan zit ik geef nog wat extra gas bij het MIXEN zodat die ook dood gaan!!!!. Vorige week zondag waren we in salland , daar ook precies hetzefde als hier in twente, er staat geen boom meer, we konden zo van de holterberg naar zwolle kijken. we zijn toen naar Zwolle gereden, en konden toen , leeuwarden zien liggen, ook daar staat geen boom meer, allemaal dood gegaan door ZURE regen , en natuurlijk AMONIAK,
Maar ehh LTO en FC TO(B)P bestuurders er staat nog een vraag open van gisteren, wel ff beantwoorden, en er niet om heen draaien . Of gaan we met elkaar afstand nemen van dit milieu geneuzel.
Jack Rijlaarsdam
@de tukker oet twente

Tot zover de preek van vanochtend...
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Jack, gaan we dan nu zingen uit het groene boekje?
Oh nee, stom natuurlijk TUT heeft niks met GROENE boekjes
+1
cs-agrar
@de tukker oet twente ik denk dat het laatste blaadje onder je verzenden-knop zit
+1
weurding
@de tukker oet twente mixen op zondag..... kunnen we geen koe tegen weiden... 😞
+1
brabantboer
Het liefste morgen de derogatie eraf gooien dan overmorgen. Op korte termijn een enorme kostenpost, maar wel de oplossing voor de melkveehouderijsector.
En de vraag is of Europa nog akkoord gaat met de derogatie?? Volgens mij wordt het onderhand wel duidelijk dat dit niet zo gaat zijn. Je ziet dat rfc ook inspeelt op deze zaken, op het moment dat de derogatie niet wordt verlengd kunnen zij in elk geval zeggen dat zij voldaan hebben aan hun inspanningsverplichting en wassen zij hun handen in onschuld.
Daarnaast is het fosfaatplafond ruimschoots overschreden. Verwachten jullie nu echt dat de eu gaat zeggen, dat die nederlanders toch maar derogatie moeten krijgen.

Wordt wakker collega's en vergeet de derogatie, het is leuk geweest voor een paar jaartjes, maar vanaf 2018 is het gewoon 170 kg stikstof.
George
Quote Reactie van @brabantboer:
170 kg stikstof

Daar zit ik al jaren mee. Ik loop al jaren niet vast op fosfaat maar op stikstof.
meelezer10
@George niets nieuws hoor george hier met derogatie 233 kilo stikstof per ha. En heb nog 120 kilo fosfaat ruimte over.
Frans1
Quote Reactie van @brabantboer:
En de vraag is of Europa nog akkoord gaat met de derogatie??

En waarom niet? Als de waterkwaliteit aan de norm voldoet,waarom zouden we dan geen derogatie kunnen krijgen? Het slaat nergens op als wij dezelfde bemestingsnormen zouden krijgen als de gebieden waar de halve zomer alles dor is en niks groeien wil
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
heb nog 120 kilo fosfaat ruimte over

Gemiste kans, je had zo mineralenconcentraat aan kunnen voeren. Enige manier als derogatiebedrijf om legaal extra fosfaat aan te voeren.
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Enige manier als derogatiebedrijf om legaal extra fosfaat aan te voeren.

fout ik ga legaal 240 kg fosfaat aanvoeren.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
fout ik ga legaal 240 kg fosfaat aanvoeren

Ook op fosfaatarme en -fixerende gronden mag je als derogatiebedrijf toch geen kunstmestfosfaat aanvoeren? Voer je het in de vorm van dierlijke mest aan, dan telt de N weer mee als N uit dierlijke mest. Dat is nu het mooie van de concentraat, de N telt alleen mee voor Ntotaal.
+1
Noorderling
@Jack Rijlaarsdam je mag wel betacal of schuimaarde aanvoeren. Zit weinig stikstof in en is goed voor de grondstructuur.
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat is nu het mooie van de concentraat, de N telt alleen mee voor Ntotaal.

wat ik aan ga voeren telt maar voor 10% mee in Ntotaal
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
voor 10% mee in Ntotaal

Aha, en 50% van de fosfaat zo uit m'n hoofd. Denk je er om dat er niet al te veel plastic doorheen zit.
meelezer10
@Jack Rijlaarsdam denk dat het bij de juiste afnemer wel meevalt. Zijn hier sectoren die dit al jaar en dag doen. En zei zijn tien keer zuiniger op de grond dan de gemiddelde melkveehouder.
Computer heeft de HIK .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
Computer heeft de HIK

Lijkt me minder erg als wat je zelf onder de leden hebt.
+3
matt
Quote Reactie van @tukker oet twente:
Computer heeft de HIK .

komt door de te hoge ammoniak in de lucht kunnen ze niet tegen 😂 )!
Freriks
@de tukker oet twente komt van mixen op zondag 😜
+2
verbi
Gewoon doormelken ik vertrouw het niet dadelijk wordt er weer geteld of komt er een A/B quotum of weet ik veel wat ze verzinnen en degene die netjes aan de regeling mee gedaan hebben zijn weer de klos.Stel je gaat minder melken en volgend jaar wordt dit je referentie(vorig jaar ook al gezien) dan ben je de sigaar.Wat je hebt pakken ze niet zo gauw af maar wat je niet hebt krijg je er niet snel bij zo is het altijd geweest.
weurding
@verbi als je de aantallen houdt maar je draait de kv kraan wat dicht dan komt er toch relatief weinig minder fosfaat, hele probleem zit tussen de oren, maar als je het past neem er aan deel, gegeven paard niet in de bek kijken
meelezer10
@weurding Ik heb bij rvo maar 20000 kg opgegeven. Zie het nog niet gebeuren dat ik er aan mee ga doen om wat te beuren moet ik eerst al 10 koeien ruimen om op het nivo van vorig jaar te komen. maarja misschien gaat het in oktober wel 10 graden vriezen en keldert de melkproductie 😄
weurding
@meelezer10 heb 18000 opgegeven, maar of we het krijgen weet ik ook niet, ligt eraan denk ik hoeveel er mee doen
jvt
Bekijk het vanaf de zijlijn, ook hier 10ct bonus maar door waalse overheid en voor de eerste 10% minder. Hebben een hoop zitten rekenen, maar er gaan wel wat koeien weg, maar om nu vanaf 1 oktober alle koeien die 130 dagen of langer drachtig zijn al het kv eraf te gooien is mij wat te drastisch, dalijk melkt het wel lekker, kom je niet aan de 5-10% waarvan je denkt dat je 24 ct kunt krijgen, wordt het een nuloperatie terwijl je anders meer kg melk had kunnen leveren. Maar.... ook hier wordt er met beschuldigende vinger naar NLD ( en vlaanderen) gewezen voor de melkprijscrisis. Zelfde hier net over de grens bij de boeren rond Prum ( rheinland-pfalz). Derogatie voor nederland zal ook hier weinig steun en begrip opleveren bij boeren, boerenbonden alsook belastingbetalers die nu menen dat ze mee moeten betalen aan de 10ct extra. Frankrijk idem, zelfde gevoelens mbt derogatie NLD. Dus... denk idd ofwel paniekvoetbal FCDF, ofwel iets van "wij hebben nog geprobeerd de derogatie mee helpen te behouden" terwijl ze al goed weten dat het een gelopen race is. Jammer voor de sector in NLD, maar derogatie is volgend jaar definitief over en uit...
+1
hans1980
@jvt
Probleem was er niet wanneer ze geen 2/7/2015 maar referentie 2013 hadden genomen
Plafond is pas medio 2014 doorbroken
weurding
@jvt 2018 , 2017 hebben we nog 😄
brabo
Quote Reactie van @weurding:
beschuldigende vinger naar NLD ( en vlaanderen) gewezen

in het verleden werd hier altijd met dat vingertje naar Italie gewezen, en de hebben toch ook altijd meer gekregen van de Europa dan een ander.
weurding
@brabo ho even, quoten gaat weer nie goe hè
brabo
@weurding
klopt weurding. maar dat ligt niet aan mij, maar aan dit prikkebord. Misschien dat Tinus dat nog eens wil oplossen.
Jack Rijlaarsdam
@jvt

Mooi man, dat Brussels beleid in een Belgische dorpskroeg aan de toog wordt gemaakt.

Derogatie loopt in ieder geval tot 31 december 2017 en we zullen zien wat voor kansen er dan weer voorbij komen. Elke dag weer een nieuwe verrassing.
+3
jvt
@Jack Rijlaarsdam , nee wordt niet in de kroeg gemaakt. Maar stel dat je als minister van landbouw in frankrijk elke dag klaagzangen krijgt over het non-verdienmodel, dat er nieuw quotum moet komen en dat omdat het quotum eraf is de stomme hollanders veel meer zijn gaan melken en melkprijs laag is. Laatste is natuurlijk lariekoek, maar waarom zou je dit als minister gaan ontkrachten als de boeren zelf al zondebok hebben gevonden. Maar dan moet je volgend jaar tegen zelfde achterban jezelf gaan verdedigen dat je nederland derogatie erbij hebt gegeven? Boerenbondsmannen in Frankrijk en Wallonie hetzelfde, ruiken bloed van de hollanders. Er is werkelijk geen enkel land, geen enkel politiek orgaan, geen enkele boer buiten nederland die er een traan om zal laten als nederlandse melkveehouders klem komen zitten. Nee, integendeel, meeste zullen blij zijn dat ze eindelijk een stok hebben om te slaan, het succesmodel van Nederland steekt ze al paar decennia hun de ogen uit. Als jij meent dat Van Dam en consorten met veel succes een derogatieverlenging gaan regelen volgend jaar, wat ook nog eens een verkiezingsjaar is in nederland, dus pvda, gl, pvdd, d66, sp enz scoren ook nog eens lekker bij hun achterban als er minder koeien komen in nederland, is dat jouw volle recht. Ik hoop echt dat ik ongelijk heb, maar adviseer toch ff om binnenkort op de euromast te gaan staan, want vanaf die stompe toren kun je niet het europese machtspel overzien ben ik bang....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jvt:
Er is werkelijk geen enkel land

Ik zeg niet dat het een makkie wordt opnieuw derogatie binnen te slepen. Ging het puur om de feiten, Nitraatrichtlijn draait om waterkwaliteit, dan was het appeltje-eitje. In politiek speelt ook emotie mee, maar hier op het bord nog veel meer. We blazen de invloed van lokale bestuurders en politici behoorlijk op. LTO- en zuivelbestuurders hebben nauwelijks invloed op het beleid, Belgisch, Franse en Duitse bobo's hebben dat ook niet. Er spelen veel meer krachten. Politiek is ordinaire ruilhandel. Is er toevallig een dossier waarin een land steun nodig heeft van Nederland, is een deal snel gemaakt. Verder zijn er nogal wat meer landen met derogatie, die bedenken zich wel een keer om tegen te stemmen. Zo'n boemerang kan hard aan komen.

Jouw bedrijf ligt hoger dan de Euromast, is het niet?
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam wat jvt vertelt, hoor ik ook vanuit Duitsland. Ze snappen er daar werkelijk niks van, hoe het komt dat NL derogatie verlengd heeft gekregen, terwijl er milieutechnisch (op papier) aan veel punten niet voldaan wordt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
terwijl er milieutechnisch (op papier) aan veel punten niet voldaan wordt

Kun je dat iets meer duiden? Enige probleem is volgens mij overschrijding van het fosfaatplafond en dat is milieutechnisch nu weer absoluut geen probleem, aangezien alle fosfaat volgens de gebruiksnormen wordt aangewend of geëxporteerd. Nitraat in het grondwater daalt overal en is juist onder derogatiebedrijven in orde, daar draait het om in de Nitraatrichtlijn. Overzichtskaarten van nitraat in het oppervlaktewater maakt duidelijk dat dit gerelateerd is aan mineralisatie van veengrond en aan stedelijke vervuiling en niet aan mestaanwending. Prima dat men kritisch is, wij mekkeren ook al jaren dat die Franse koe maar 85 kg N uit scheidt in plaats van de 125 kg N bij ons. Ik ben dan wel nieuwsgierig naar de aangehaalde pijnpunten.
vofjagtenberg
@Jack Rijlaarsdam ze snappen daar niet, waarom het hier niet gewoon grondgebonden kan. Ik krijg een Duitser niet uitgelegd, dat er bedrijven zijn met meer dan 4-5 koeien per ha en die toch aan alle milieu-eisen voldoen qua mestplaatsing. Dat het in Nl zo ingewikkeld moet om een paar koeien meer te melken. Dat we nu door het vastgestelde plafond gaan, is alleen maar olie op het vuur.
Zoals ik al schreef: bij een Duitser moet alles op papier kloppen, de rest zal ze een rotzorg zijn. Pünktlichkeit!
+4
arie.j
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
@Jack Rijlaarsdam ze snappen daar niet, waarom het hier niet gewoon grondgebonden kan. Ik krijg een Duitser niet uitgelegd, dat er bedrijven zijn met meer dan 4-5 koeien per ha en die toch aan alle milieu-eisen voldoen qua mestplaatsing. Dat het in Nl zo ingewikkeld moet om een paar koeien meer te melken. Dat we nu door het vastgestelde plafond gaan, is alleen maar olie op het vuur.Zoals ik al schreef: bij een Duitser moet alles op papier kloppen, de rest zal ze een rotzorg zijn. Pünktlichkeit

Dat is toch niet moeilijk uit te leggen, en op papier klopt toch alles?
Er is gewoon de maximale hoeveelheid die op het land mag, die veranderd niets, en de rest moet weg.
Deze hele toestanden hebben niets met overbemesting of watervervuiling te maken.
Daarom is het ook zo absurd.
Alles onder de noemer van te veel mest op het land en in het milieu.
Terwijl in werkelijkheid, óók op papier, er geen kg mest meer op het land komt.
Het gaat maar over één ding: Nederland mag niet meer vee houden van de EU, en daarbij wordt een stok gezocht om de hond te slaan.
kanniewaarzijn
@arie.j Eindelijk een goed stukje van je Arie. Eén dingetje klopt niet: er wordt in de mestwet uitgerekend wat je af moet voeren en wat er op het land gereden wordt is de sluitpost. En niet andersom!
Todi
@kanniewaarzijn Jongens effe on topic blijven.
duitser
Gewoon kappen met derogatie. Hebben we hier ook niet. Nu ga je kunst en vliegwerk maken om de boel te redden. Derogatie eraf, fosfaatrechten weg en je beloond extensieve bedrijven en bedrijven die in grond geïnvesteerd hebben. Plus minder melk
hookwood
@duitser meer kosten bedoel je....
duitser
@hookwood voor bedrijven die meer vee hebben als benodigde grond? Ja. Grond gebonden bedrijven niet
jorisdriepinter
@duitser In dat geval is de mest niet meer te plaatsen.
duitser
@jorisdriepinter zijn we toch op het punt waar we heen willen? Minder vee, minder melk
hookwood
@duitser nu ben je grondgebonden tot 230 of 250 kg N..... Dus deze bedrijven moeten dan ook mest af gaan zetten.
Cornelis
@duitser Hoeveel oogsten jullie van de grond per jaar? Hier op veel plekken georganiseerde roofbouw op de bodem. Derogatie wordt mede verleend omdat wij gunstige groeiomstandigheden hebben.
En je denkt toch niet dat de P rechten niet ingevoerd gaan worden?
duitser
@Cornelis dat is nu juist de opmerking van iemand die niet verder is wezen kijken. Hier oogsten we zeker zo veel als jullie. Misschien zelfs meer, als ik sommige maïs bij jullie zie. En ja, wij plegen ook roofbouw. Betekent toch niet dat jullie daar meer recht op hebben dan wij?
Cornelis
@duitser Hoeveel ton ds gras per hectare?
duitser
@Cornelis net zoveel als hier over de grens en bij maïs ruim 60 ton per ha. Je mag het komen bekijken krijg je nog een bak koffie toe. Aantal prikkers hebben het al bekeken
Cornelis
@duitser Prima plan, maar ik stelde je de vraag hoeveel ton gras per ha. Ik woon redelijk ver van de grens af.
duitser
@Cornelis nooit gemeten en ook geen behoefte aan. Zit vlak aan de grens en heb zeker goed vergelijk. Wordt hier niet minder of lichtere snede gemaaid. Wordt dan toch eens rijd om iets verder te gaan kijken dan zomaar wat te roepen. Heb al geschreven wat hier de vee bezetting is en dan nog ruim in het voer.
Cornelis
Quote Reactie van @duitser:
nooit gemeten en ook geen behoefte aan

Je schrijft even eerder dat je zeker net zoveel oogst als ons. Kom dit jaar een de 20 ton ds. Heb 44 ha waar ik voer van oogst en ben zelfvoorzienend met mijn ruwvoer. 130 koeien, 55 jongvee.
m uut m
@Cornelis
Je gelooft ook in je eigen sprookjes
Cornelis
@m uut m Wat nu weer?
m uut m
@Cornelis
20 ton ds gras per ha?
weurding
@m uut m als je meer N strooit dan op papier mag is dat makkelijk, zeg overigens niet dat cornelis dat doet
Cornelis
cjw73
@Cornelis je gelooft ook in sprookjes zeker. 20 ton ds. Vast niet gewogen zal wel een schatting zijn.
Cornelis
@cjw73 Dan geloof je het toch niet. Eerste snede was al ruim 6, daarna komen er nog vier,
duitser
@Cornelis En hoeveel ton mais?
Cornelis
+2
George
@duitser Er wordt nogal met tonnen gegooid terwijl er in werkelijkheid zelden daadwerkelijk wordt gewogen. Die verhalen van 20 ton ds per ha en 60 ton mais gemiddeld per ha en dat ieder jaar kunnen als je daadwerkelijk gaat wegen bijna voor 99% de prullenbak in , dat weet ik dan weer zeker!
+1
duitser
@George Een verdroogd of vernat jaar trekt idd het gemiddelde enorm naar beneden
Cornelis
Quote Reactie van @George:
kunnen als je daadwerkelijk gaat wegen bijna voor 99% de prullenbak in , dat weet ik dan weer zeker!

Bij jou is alles fout en verkeerd en ondertussen mooi van de sector meevreten, jongvee opfokken en de mais omhoog l..len.
Kom eens kijken man, gaat een wereld voor je open.
George
Quote Reactie van @Cornelis:
Bij jou is alles fout en verkeerd en ondertussen mooi van de sector meevreten, jongvee opfokken en de mais omhoog l..len.Kom eens kijken man, gaat een wereld voor je open.

Weet je niks zinnigers te melden topbestuurder? Het is hier niks mistig en leef in een open wereld.
Ik weet nog steeds zeker dat er niet ieder jaar en van ieder perceel gemiddeld 60 ton mais en 20 ton DS per ha van af komt. Allemaal gelul en schattingen.
hans1980
@Cornelis
En dan voer je 100 of 150 gram impact?
duitser
@Cornelis nooit gemeten en ook geen behoefte aan. Zit vlak aan de grens en heb zeker goed vergelijk. Wordt hier niet minder of lichtere snede gemaaid. Wordt dan toch eens rijd om iets verder te gaan kijken dan zomaar wat te roepen. Heb al geschreven wat hier de vee bezetting is en dan nog ruim in het voer.
Huppel
@duitser

bij verlies van de derogatie blijft er maar 68% plaatsingsruimte N dierlijke mest over (170/250). Hier is grondgebonden voldoende mestplaatsing.

956.000 hectare grasland (schatting aantal hectares voor derogatie) * 80 kg N (vermindering norm) / 4 kg fosfaat stikstof per m3 rundveedrijfmest = ruim 19 miljoen m3 mest. Doe dat keer 25 euro afzetkosten (moet over de grens dus wordt erg duur, als het al weg kan) kom je uit op 478 miljoen euro aan extra mestafzet kosten.

Grove schatting, kan iets minder zijn omdat fosfaat vaak het meest beperkt is. T'zal ons rond de 35.000 op jaarbasis gaan kosten. Kunnen nu nog alles op eigen grond kwijt.
+1
duitser
@Huppel klopt allemaal huppel. Hier melken we 60 koeien met beetje jongvee op 40 ha. Ik moet ieder jaar mest afvoeren. Met derogatie was dat niet nodig. Heb afgelopen jaar nog maïs kunnen verkopen. Kun je voorstellen, voer mest af en verkoop nog voer. Kromme regeling toch?

Ik begrijp jouw redenering maar jullie willen er mee zeggen dat als derogatie wegvalt jullie je vee niet meer kunnen plaatsen of niet rendabel is. Dan zijn we toch op het juiste punt? Nederland is op Ierland na de grootste groeier geweest. Ik betaal door de slechte melkprijs jullie groeispurt mee, terwijl ik al 10 jaar dezelfde aantal melk. Mijn mening is dat de grootste groeier ook maar moeten betalen voor die gekte. Dus gooi derogatie weg en Nederland moet remmen. Zo kijken we er tegen aan en is ook wat jvt bedoeld.
Cornelis
Quote Reactie van @duitser:
Mijn mening is dat de grootste groeier ook maar moeten betalen voor die gekte. Zo kijken we er tegen aan en is ook

Nou dat doet FC vanaf 1 oktober, sector die zelf handelt. En nu?
duitser
@Cornelis kraak de rfc regeling ook niet af. Tegenovergesteld, juich het toe. Maar we moeten verder kijken dan 3 maand.
Cornelis
@duitser Eerst eens kijken wat het effect is.
Huppel
@Cornelis

RFC kan ook een jaartje rechten uit de varkenshouderij gaan leasen. Hoeveel fosfaat zou je dan voor een jaartje uit de markt kunnen halen? Misschien nog wel veel effectiever!
Cornelis
@Huppel Is niet ter sprake geweest. Lijkt mij beter om de middelen naar de leden te laten vloeien.
m uut m
@Cornelis
Je neemt het nog al hoog op.
Cornelis
m uut m
@m uut m
Dat rfc verantwoording neemt
+1
Cornelis
@m uut m Neem niks hoog op. Ben van mening dat nu niks doen niet mijn voorkeur heeft.
m uut m
@Cornelis
Dat ze een premie geven voor minder melk prima maar maak er niet zo'n lulverhaal van.
Zeg gewoon waar het op staat.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Zeg gewoon waar het op staat

Ik verwacht weinig effect van dit hele gedoe, maar ik vind het positief dat er geen geld wordt vermorst. Er wordt geld herverdeeld, maar alles komt bij leden terecht. Ook een eventueel positief effect op de melkprijs komt ten goede aan de leden. Zo hoort het toch binnen een coöp.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
De veestapel wordt zowiezo ingekort in het laatste kwartaal om nog aan de amvb te voldoen en op het niveau van 2 juli 2015 uit te komen. Ik heb mijn zaakjes al op orde en heb mijn dieraantallen op het niveau van wat ik aan fosfaatrechten verwacht.
Dat rfc goede sier probeert te maken door een regeling op poten te zetten om zogenaamd de fosfaatproductie in te dammen vindt ik wel heel vergezocht.
Doel van de regeling is om de melkproductie in te dammen om a ze kunnen de productie niet aan en b het is zwaar verliesgevend om de productie bij oa DOC te laten verwerken.
Dat hierdoor ook de fosfaat productie afneemt is een neveneffect.
Om dit dan als belangrijkste reden naar buiten te brengen is vergezocht.
Cornelis
@m uut m Jij gelooft echt nog in sprookjes. Denk je nu werkelijk dat iedereen aan de AMvB gaat voldoen? Wordt nog bar druk dan bij de slachthuizen.
m uut m
@Cornelis
Mag toch verwachten dat een wet wordt gehandhaafd
m uut m
@Cornelis
Dan kan rfc beter toezicht houden op naleving van de amvb. Zij hebben alle gegevens al voorhanden. Bij niet naleving een hard punt melk levering wordt opgeschort tot dat weer aan alle verplichtingen is voldaan.
Levert volgens jou meer op en kost de rest van de leden geen geld.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
toezicht houden op naleving van de amvb. Zij hebben alle gegevens al voorhanden

Was mijn idee ook al eens, praktisch zijn er wel bezwaren. Allereerst moet er bestuurlijke daadkracht zijn om maatregelen te nemen, gezien de ontwikkelingen is dat groeiende. Jij geeft aan dat alle gegevens voorhanden zijn, maar dat lijkt me niet. Gegevens van Gecombineerde Opgave en I&R liggen niet in Amersfoort. Tot slot, de AMvB kan pas gecontroleerd worden na afloop van het jaar en niet lopende het jaar.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Je zult ook de uitslag van bex moeten weten.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Melkvee fosfaat referentie is bekend en melkproductie is bekend bij rfc.
Staat er in de leveringsvoorwaarden of focus planet niet iets in over good farming practice. Ik dacht dat als je de amvb aan je laars lapt rfc jouw melk kan weigeren.
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Om dit dan als belangrijkste reden naar buiten te brengen is vergezocht

Ik heb er ook wel mijn bedenkingen bij,de daling in melkaanvoer is al wat ingezet als ik de gem leverantie's zo bekijk,en de markt is al een poosje aan het opkrabbelen
ROORDAJ
@Jack Rijlaarsdam Als het effect heeft in de markt
profiteren ook niet RFC boeren,.Dit zou in mijn ogen niet juist zijn.Dit plan zou dan ook door de gehele zuivel moeten worden gedragen.
+1
Huppel
@duitser

Verlies van derogatie gaat veel geld kosten en ik denk dat een derde van de bedrijven het dan niet meer gaat redden in Nederland. Dat zo even ter zijde.

Aan de andere kant, volgens mij speelt de hoogte van de melkprijs helemaal geen rol over de discussie (als dat nodig is) voor verlenging van de derogatie. Ook al wordt er onder de huidige marktomstandigheden snel naar gewezen. Het gaat immers om het behalen van milieudoelen. De hoeveelheid nitraat in het water voldoet grotendeels aan de nitraatrichtlijn. Alleen die verrekte afspraak over een fosfaatplafond...
jvt
@Huppel .

Je hebt volledig gelijk. Maar gelijk krijgen is niet altijd aan de orde in politieke dossiers. Zal de gemiddelde minister van landbouw in polen of bulgarije worst wezen of er 30% van de hollandse boeren omvallen. Feit is er dat er met beschuldigende vinger naar nederland gewezen wordt, en ze nu de stok hebben om te slaan, terecht of onterecht. Zullen ze die stok gebruiken? Ik verwacht het gezien het politieke klimaat in Nederland ( weinig tegenwind) wel, hopelijk voor jullie niet...
Huppel
@jvt als het op dit moment zou moeten worden verlengd dan heb ik er een hard hoofd in dat we verlenging krijgen. Maar, de situatie kan er best anders uit zien zo eind 2017 met melkprijzen van boven de 35 cent 😄
+2
hans1980
@duitser
De niet groeier in NL moet ook bloeden voor de groeier tot 8% krimpen is de beloning door niet te groeien! ook krijgen we een lagere melkprijs door deze actie met als klap op de vuurpijl 10 cent voor elke kg die we minder melken , deze 10 cent komt dan van de gezamenlijke melkprijs , dus zonder deze regeling een hogere melkprijs!
Maar omdat NL politiek en LTO als NZO niet wilde ingrijpen voor we door het P plafond schoten medio 2014 kon het gebeuren dat boeren tegen elkaar opgezet worden ..
+1
duitser
@hans1980 Daaarom moet fosfaatrechten gewoon niet doorgaan. je beboet nu ook idd de boeren die niet gegroeid zijn. Bij wegvallen derogatie pak je de bedrijven aan de ver uit balans zijn.
We hebben hier toch ook zo´n voorbeeld besproken die vond dat ie bijna 500 koeien kon melken op 30 ha? Ondanks dat ie geinvesteerd had in verwerking
jvt
@hans1980 tot 8% krimpen??? Vanaf 8 procent zul je bedoelen....
sorry
@jvt je bent er nogal druk mee ?
Jack Rijlaarsdam
@sorry

Valt mij ook op dat meerdere geëmigreerde Nederlanders een bepaalde afgunst laten zien.
diezel
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Valt mij ook op dat meerdere geëmigreerde Nederlanders een bepaalde afgunst laten zien.

Oh, als het geluid van buiten " het postzegeltje" komt is het plots afgunst?
Ben blij dat je (nu) al iets van de heersende stemming in omliggende landen te horen krijgt.
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Oh, als het geluid van buiten " het postzegeltje" komt is het plots afgunst?Ben blij dat je (nu) al iets van de heersende stemming in omliggende landen te horen krijgt.

Afgunst diezel heeft niets te maken met afstand, maar met iets niet gunnen uit jalouzie.
Wanneer boeren in het buitenland vinden dat de Nederlands boer hun derogatie moet worden afgepakt zonder rationele motivatie, maar enkel omdat (naar men schrijft) die zelf in mindere mate heeft, dat heet zoiets in normaal Nederlands jaloezie of afgunst
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Afgunst diezel heeft niets te maken met afstand, maar met iets niet gunnen uit jalouzie.

En toch zeggen ze m.i. niet veel meer dan wat er tijdens het Rondetafelgesprek van de Vaste Commissie van EZ van bijna één jaar geleden besproken is.

Moet NL dan nu zelf stappen zetten? Je kunt ook wachten tot in gebreke stelling volgt vanuit
Brussel? Maar krijg je dan meer of minder ruimte?
(citaat)
Als buitenstaander/buitenlander zou je toch vrij gemakkelijk de conclusie kunnen trekken dat er afgelopen jaar doelbewust maar wat gepokerd is in NL.

tweedekamer.nl/kamerstukken/detail/…
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
En toch zeggen ze m.i. niet veel meer dan wat er tijdens het Rondetafelgesprek van de Vaste Commissie van EZ van bijna één jaar geleden besproken is.

Wanneer jij er een pleidooi in kunt vinden om de derogatie voor Nederland te laten vervallen, omdat boeren elders in de EU het ook niet allemaal op die manier hebben, dan moet je dat maar eens aanwijzen.
Wat ik er wel in lees is dat afpakken van de derogatie een straf is voor teveel vee.
Dat nu juist zou helderder in de discussie moeten, ook in politiek.
Geen verval van de derogatie dreigt vanwege overbemesting of milieu, maar enkel omdat de EU derogatie heeft uitgekozen als stok om mee te slaan.
+1
jvt
@Jack Rijlaarsdam afgunst, geen enkel. Mest is voor ons geen enkel probleem, zijn grondgebonden met ons melkvee en onze varkensmest verkopen we. Mochten we besluiten om nog wat te groeien, kunnen we deze mest ook gewoon verkopen aan buurlui die er om verlegen zitten. Dat melkprijs lager is, heb ik al aangegeven, is wereldwijde problematiek en niet alleen aan de hollanders te wijten, van mij hoeven deze dus echt niet gestraft te worden met verlies van derogatie. Ik geef alleen maar aan dat deze gevoelens in heel europa leven, maar blijkbaar dringen die wel bij directie van fcdf door, maar bij veel prikkebord leden nog niet..
jvt
@sorry nee hoor, valt wel mee. Vandaag ff dagje rustiger aan gedaan en wat meer tijd om op de pc wat tips en geluiden vanuit het buitenland te delen.
puntertje
Quote Reactie van @Huppel:
Kunnen nu nog alles op eigen grond kwijt

Dan heb je het te danken aan je collega's die extreem veel meer mest produceerden dan dat zij op hun eigen grond kwijt konden.
arie.j
Quote Reactie van @duitser:
Gewoon kappen met derogatie. Hebben we hier ook niet. Nu ga je kunst en vliegwerk maken om de boel te redden. Derogatie eraf, fosfaatrechten weg en je beloond extensieve bedrijven en bedrijven die in grond geïnvesteerd hebben. Plus minder melk

Dat is toch niet anders dan wijken voor EU chantage?Wat niets met overbemesting te maken heeft?
Verder proef ik afgunst en wangust bij je, omdat jij het niet hebt moet het in Holland af.
Alsof alle grond hetzelfde is,.Er hoort maar één ding voor derogatie te gelden, en dat is of de grond en het milieu die derogatie aankan. En niet of er boeren in Duitsland afgunstig kijken.
jvt
@arie.j zo zou het in een ideale wereld moeten zijn ja. Hier hebben we 230 op grasland en 115 op bouwland, grasland kan dat zeker af, tonnen ds zijn wel wat minder hier bij gras maar niet zoveel minder, in een droog jaar hebben wij zeker meer dan de nederlandse collega die niet beregend. Qua bouwland zijn we het wel gauw eens, met 40 ton mais is het hier wel op dus hier mag theoretisch (!!!!) ook wel wat minder mest op..
+1
duitser
@arie.j Ik chanteer niemand Arie. Zeg hier gewoon mijn mening. Ben zelfs van mening dat de grond nog meer mest aankan. Ieder grond is niet hetzelfde maar dat geld ook zeker binnen Nederland zelf. Daar wordt met derogtie niet naar gekeken. Heb hier op de helft van het areaal zware esgrond. Super grond. Vruchtbaar en altijd berijdbaar. Menig prikker van de zandgrond weet wat dat is.
Afgunst, ja dat heb ik. Zou niet weten waarom een boer hier iets verderop over de grens met dezelfde grondsoort meer mest mag uitbrengen als ik. Net zoals hij niet zal begrijpen waarom ik niet verplicht ben te injecteren en tot november uit mag rijden.
Het gaat er mij om dat ik vindt dat er teveel melk geproduceerd wordt. We zien dat ook aan de prijzen. Als we nu gewoon de derogatie weg laten moet de veestapel in Nedeland inkrimpen. Nederland is ook 1 van de grootste groeiers geweest de afgelopen jaar.
arie.j
Quote Reactie van @duitser:
Het gaat er mij om dat ik vindt dat er teveel melk geproduceerd wordt. We zien dat ook aan de prijzen. Als we nu gewoon de derogatie weg laten moet de veestapel in Nedeland inkrimpen. Nederland is ook 1 van de grootste groeiers geweest de afgelopen jaar.

Dan ben je dus goed verkeerd bezig.
Wie verpicht minder melk wil hoort voor quotering te zijn, en niet voor intrekken derogatie om de boeren die daar het meeste last van hebben effe goed dwars te zitten.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Wie verpicht minder melk wil hoort voor quotering te zijn

Heb je nu nogal wat aan..
arie.j
Quote Reactie van @cs-agrar:
Heb je nu nogal wat aan..

Jij wilt de derogatie kwijt? Ook van bedrijven die geen koe meer melken?
Het is toch te dwaas voor woorden dat buitenlanders uit pure afgunst pleiten dat er in Nederland geen mest meer op het land mag ? Of is dat voor jou normaal? Dan zet ik bij jou een groot vraagteken.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Dan zet ik bij jou een groot vraagteken

Dat doe je bij iedereen die jouw verhaal geen + geeft, daarom is 👎🏻 hier zelfs al afgeschaft...
Die quotering was vroeger Arie, weet je misschien nog wel, was je nogal op tegen. Nadat je gecasht had moest het er immers maar af. Op dit moment kan je dan zemelen over als je minder melk wil moet je voor quotering zijn, die optie hebben een stel van die iwab's dus al laten verlopen. En dat terwijl met dat zelfde instrument een oplossing bedacht was, hetzij met kleine anpassing, om aan toenemende, zo niet krimpende vraag een aanpassing te kunnen doen. Dan was heel het gedoe wat nu al ruim een jaar het prikkebord beheerst, en ws menig andere boeren bijeenkomst, helemaal niet nodig geweest. Was veel mensen veel leed bespaard gebleven.
Ook was het niet ondenkbaar geweest dat er nog weer andere oplossingen kwamen, hoe en wat weet ik niet maar er zijn creatievere geesten dan ik, maar een iets meer chiq als wat nu gebeurd kan snel.
Nu heeft een zuivelfabriek een bal gespeeld, althans zij zit in om te gaan spelen. Op zich een nobel streven, dat het door de afnemer gebeurd die groots wist te melden alles af te nemen en af te kunnen zetten en bij de aangebrachte redenatie twijfel ik nog wat maar dat is weer iets anders. Maar dit is helemaal geen ding om door een zuivelfabriek te regelen, dit moet je landelijk, zoniet europees aanpakken. Als dit echt een derogatie verhaal moet zijn, is het een gebed zonder eind want waar deze leveranciers dan remmen is een ander die wel gas geeft. En daar zit nu net de kneep.. Kan je de grote groeiers op aanvallen, maar feit is dat zij niets onrechtmatigs deden of doen. Gebruiken maken van situaties al dan niet met voorkennis kan ook niet iedereen.
Todi
@arie.j Geen oude koeien uit de sloot halen.
+1
pieta
@duitser Het intrekken vd derogatie heeft iedere boer last van en vooral de grondgebonden.
+1
hookwood
Quote Reactie van @pieta:
@duitser Het intrekken vd derogatie heeft iedere boer last van en vooral de grondgebonden.
Reageer @pieta +1 cs-agrar 1u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @duitser:Gewoon kappen met derogatie.

En ook diegenen die niet gegroeid zijn....
+2
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
En ook diegenen die niet gegroeid zijn....

Bij die groep zal het genaaid worden al bijna gaan wennen.
Nu moeten ze het nog lekker gaan vinden 😞
+1
weurding
@Frans1 durf me al bijna niet meer te bukken 😂
KOC1981
@duitser
Duitser, ipv aan te sturen op verlies van derogatie in NL uit afgunst. Zou je niet beter lobby'en voor terug verlenen van derogatie aan Duitsland? Waarom is ie daar eigenlijk weg gegaan? Of op de Belgische manier, per perceel ipv per bedrijf. En een aantal extra meetpunten + reststikstof bepaling in het najaar.
duitser
@KOC1981Derogatie was hier ook perceelsgebonden. Grasland 210 kg akkerland 170. Ook zat het verplicht injecteren eraan vast. Waarom Duitsland het heeft laten lopen weet ik niet meer, maar was toen een reden voor. Hoeft van mij niet terug te keren, worden de boeren weer gek. Dit is ongemerkt toch een rem.

Derogatie is een ontheffing om nog meer te produceren
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @duitser:
Gewoon kappen met derogatie.

He eh duutser, dat waar jij zit is niet voor niets buitenland he, das altijd minder dan dicht bij huis, daarom mag er hier gewoon meer mest op, toch nog een beetje logica in de politieke wereld
+1
Freriks
Als je deze discussie en de andere discussies over fosfaat van een afstandje bekijkt kun je vooral constateren dat niemand geremd wil worden. We willen allemaal baas zijn op eigen erf en geen bemoeienis van buitenaf. Ongeacht of het geld oplevert of niet. En intussen kankeren dat niemand ingrijpt in deze crisis.
meelezer10
@Freriks let wel een beetje op je taalgebruik aub.

Ik denk dat het grootste probleem is dat de overheid getracht heeft in te grijpen. ze hadden alles gewoon zijn gangentje moeten laten gaan. Als er geen fosfaatrechten waren aangekondigd hadden al veel meer boeren gestopt geweest.
+1
pieta
@Freriks Ik vind het klote dat we in moeten gaan leveren. Maar ik vind het vooral erg dat ze niet gewoon hebben ingegrepen toen de ruimte op was of beter nog daarop anticiperend al wetgeving hadden gemaakt die de randvoorwaarden voor uitbreiding aangaf en dus ook begrenzend werkte op het fosfaatplafond.
+3
KuikenenKoe
Quote Reactie van @pieta:
anticiperend al wetgeving

anticiperendewetgeving op anticiperend gedrag ????
lijkt mij best wel moeilijk
Huppel
Ik zat net pas goed de mail van RFC over de 10 cent regeling goed te lezen, las ik het volgende:

Daarnaast is de sector in overleg met het Ministerie van Economische Zaken voor nog aanvullende maatregelen vanuit de overheid om de fosfaatproductie versneld te reduceren.

Ben benieuwd wat daar uit gaat komen en wat er "onder de sector" wordt verstaan.
weurding
@Huppel de "beleidsmakers" en "belangenbehartigers". 😉
hans1980
@Huppel
Het het al eerder geschreven , was waarom RFC alleen geen DOC LEERDAMMER A-ware etc. ??????????
@Huppel Wat , gaat men de RIOOLOVERSTORTEN aanpakken, daar zit het fosfaat probleem, niet in de landbouw, uitspoeling in de landbouw in minimaal.
kanniewaarzijn
@de tukker oet twente Stop er nou maar mee, je hebt wel gelijk maar de boerkes willen niets liever dan het milieu"probleem" in stand houden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkquotum en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
244
DEELNEMERS
54
WEERGAVES
46