RFC legt 10 cent bij de Hogan regeling op

Dan krijg je dus 24 cent voor niet geleverde melk

Deel dit topic

Reacties

+3
Frans1
"Als ze dat gedacht hebben, dan zijn ze daar het afgelopen jaar misschien wat in teleurgesteld geraakt. Maar als je kijkt naar de gemiddelde melkprijs, dan zitten we toch nog altijd boven de andere coöperaties en voldoen we aan die gedachte. Alleen op een structureel te laag niveau. Als wij de enige zekerheid zijn in een omgeving waarin verder alles onzeker is en de boer, door het verhogen van het volume, toch probeert een zo goed mogelijk inkomen te behalen, is dat wat er gebeurt. Aan die volumestijging moeten wij richting geven. Ik zegt niet: paal en perk stellen, maar wel dat we er meer richting aan moeten geven. Als zuivel zijn we ook bezig noodzakelijke maatregelen te nemen, waar ik nu om begrijpelijke redenen nog niet veel kan zeggen."

Dit is een andere manier om het mestoverschot aan te pakken.
Eerst groots een mestver(werkings)waardingscooperatie opzetten en nu de aanvoerkant af willen knijpen,dit bijt elkaar wel een beetje @hookwood
10 ct betalen per niet geleverde kg melk komt de prestatietoeslag ook niet ten goede 😞
Wat ik niet begrijp is dat men in een oplopende markt zo graag de productie wil dempen,de productie is er al en de prijzen lopen op,dus wat is het probleem,of klopt er iets niet
hookwood
@Frans1 Insteek van de regeling is om op korte termijn de fosfaatproductie te laten dalen. Dit heeft te maken met het feit dat we nog steeds boven het fosfaatplafond zitten en daarmee de voorwaarden van de huidige derogatie schenden. In de onderhandelingen voor de nieuwe derogatie sta je daarmee zeer zwak. Hiermee wordt een signaal afgegeven dat men zich inspant voor het behoud van de derogatie. Wachten op het effect van de fosfaatregeling duurt te lang doordat de korting, met dank aan de VVD, pas in 2018 in gaat.

Door deze regeling nu te stapelen op die van Hogan wordt het voor melkveehouders interessanter om de melkproductie en daarmee de fosfaatproductie te temperen. Een lagere melkaanvoer zal daarnaast ook effect hebben in de markt net zoals de regeling is bedoeld vanuit de EU.
+2
jorisdriepinter
@hookwood Juist, Jan Roelof, met dank aan de VVD. Wat heeft die club ons een geld gekost als melkveehouders!
+3
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Insteek van de regeling is om op korte termijn de fosfaatproductie te laten dalen. Dit heeft te maken met het feit dat we nog steeds boven het fosfaatplafond zitten en daarmee de voorwaarden van de huidige derogatie schenden

Veel tegenstrijdigheden Jan Roelof,
Ten eerste is FC er om onze melk te verwaarden ,niet meer en niet minder,maar onder aanvoering van dhr Joosten meent FC het hele mestdossier op te kunnen lossen,maar daar is onze coop helemaal niet voor.
Ten tweede,de regeling om de melkaanvoer te verminderen tegen de toezegging in om alle ledenmelk te verwaarden kost toch prestatietoeslag,ook voor leden die groeien in ruimte die men op eigen bedrijf heeft,en dit alles in een markt die al lang weer aan het opkrabbelen is,dus straks veren uitdelen die men niet zelf verdient heeft?

Dit hele verhaal geeft wel mooi weer waarom ik tegen het hele mestkring gebeuren ben,men kan de hoeveelheid melk slecht verwaarden,en nu moet het met de mest wel gebeuren?
Schoenmaker blijf bij je leest zou ik zeggen!
hookwood
@Frans1 De tijden zijn veranderd Frans. Productschappen zijn opgeheven en de politiek is besluiteloos. Doel van FrieslandCampina is een goed inkomen voor haar leden nu en in de toekomst. In dat kader moet je deze ontwikkeling bekijken.
+4
jg
@hookwood Jullie zijn zelf ook te bang om de grote groeiers ( percentage ) aan te pakken. Maak is beleid op basis van percentage groei!
hookwood
@jg De regeling is (gedeeltelijk) gekoppeld aan de regeling van Hogan. Daarbij wordt gekeken naar een lagere producitie in het Q4 van dit jaar ten opzichte van 2015. Mijns inziens gaan de grote groeiers niet meedoen aan die regeling en dus ook niet aan de regeling van RFC, omdat die dan zoveel terug moeten in productie om uberhaupt in aanmerking te komen, en dus zal er geen effect op de fosfaatproductie zijn op korte termijn wat wel het doel is.
Druk
@hookwood
Als reductie op korte termijn van het fosfaatproductie niet wordt gerealiseerd, wat is dan wel het resterende doel wat gunstig voor ons is ?

Wat is er vandaag besproken met betrekking tot de gesubsidieerde strontfabrieken?
+1
jg
@hookwood Dus laten jullie de grote veroorzakers weer met rust. Deze gaan nog meer melken met minder jongvee. En profiteren van een betere garantieprijs. Lachen zich kapot hoe de rest voor behoud derogatie moet zorgdragen.
+13
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
De tijden zijn veranderd Frans

Onzin opmerking,er is geen beleid,dat is het grote probleem.

Paar jaar geleden moest er gebouwd worden om maar klaar te zijn voor 2015,
Dan komt men er achter dat er ook nog een plafond is afgesproken voor de maximale hoeveelheid fosfaat die de sector mag produceren,
Hebben we eerst belangenbehartigers uit de sector die het zelf even willen gaan regelen terwijl men helemaal geen middelen heeft om ook maar iets af te dwingen,
Dan neemt de politiek het heft in handen en pakt het probleem sectorbreed aan,dus iedereen krijgt een quotum toebedeeld en collectief moet iedereen gekort worden om maar weer onder het plafond te komen,dus degenen die niet gegroied zijn wordt nu dus flink genaaid,
Dan hebben we wederom onze belangenbehartiger die het een succes noemt dat de generieke korting weggezet wordt in de tijd,zodat iedereen er rustig naartoe kan werken,
maar nee,iedereen zet het op een melken om die lage melkprijs maar enigzins te compenseren en de fosfaatproductie stijgt nog veel meer,
en nu wordt ineens door onze eigen cooperatie een regeling uit de hoge hoed getovert dat men bedrijven die minderen even 10 ct per kg melk minder gaat sponsoren.
Ik kan er met mijn hoofd niet bij,er wordt in allerlei bochten gewrongen om het mestprobleem maar niet aan te hoeven pakken zoals het zou moeten,en ik vind dat al helemaal geen taak van onze zuivelcooperatie!
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
er is geen beleid,dat is het grote probleem

Uitstekende analyse!

Wat is jouw voorstel om de problemen nu nog te beteugelen? Of wil je het dossier laten ploffen en op de puinhopen doorstarten?
+2
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Pappen en nat werkt ook niet.
Laat maar ploffen er blijven genoeg melkveehouders over.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Laat maar ploffen

Eerlijk gezegd denk ik ook dat dat de meest blijvende oplossing is. De vraag is: zou jij die keuze maken als belangenbehartiger?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De vraag is: zou jij die keuze maken als belangenbehartiger?

Die keuze wordt voor hun gemaakt door ons

De stallijst is groter geheim momenteel als iemands pincode

Geld hebben we niet en een stallijst die groeit als een lopende rekening met een melkprijs van dik 40 cent
buorman
@m uut m
En anders staan er wel nieuwe op om het gat op te vullen
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Wat is jouw voorstel om de problemen nu nog te beteugelen?

Wat moet er nog beteugeld worden? We mogen nu nog even rechtenvrij doordouwen en vanaf volgend jaar zullen we terug moeten,dus ik snap zowiezo dit paniekvoetbal niet zo.
En het dossier laten ploffen? Er ploft niks,we gaan alleen onze extra plaatsingsruimte kwijt voor dierlijke mest,dus dat kan allemaal mooi in dhr Joosten zijn mestverwerking.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
we gaan alleen onze extra plaatsingsruimte kwijt voor dierlijke mest,dus dat kan allemaal mooi in dhr Joosten zijn mestverwerking

Snap ik niet. Allereerst staan die vergisters er nog (lang) niet. Daarbij komt dat zolang de eindproducten nog steeds het stempel dierlijke mest dragen deze vorm van mestverwerking eigenlijk gewoon mestbewerking is. Kortom, er zullen mineralen de grens over moeten. Gelukkig staan de mensen die mopperen over de expansiedrift van de Nederlandse melkveehouders wel te springen van enthousiasme om de mest/mineralen te ontvangen.
Frans1
De site van mestkring is kennelijk iets aangepast,er staat nu niets meer over verwerking op
@Jack Rijlaarsdam
+1
matt
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Wat is jouw voorstel om de problemen nu nog te beteugelen? Of wil je het dossier laten ploffen en op de puinhopen doorstarten?

laat het maar gewoon klappen,komen de bedrijven die de mest kunnen plaatsen vanzelf boven drijven..
helemaal niet bang voor.
Noorderling
@matt dat is iets meer dan een koe per hectare inclusief jongvee. Dan blijven er niet zoveel over.
m uut m
@Noorderling
Mest scheiding dunne fractie wordt kunstmest vervanger probleem opgelost.
Oplossing kan simpel zijn
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Mest scheiding dunne fractie wordt kunstmest vervanger

Jij kunt zo solliciteren als bestuurder in de zuivel. Mooie plannen maken op basis van regels die (n)ooit aangepast gaan worden. Piet Boer struikelt over de KLW, m uut m over kunstmestvervangers.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Ik lig er niet wakker van wij hebben geen derogatie. Ik zeg ook kan simpel of het gebeurt dat ligt aan Brussel.
+1
Noorderling
@m uut m
Dat moet allemaal ook nog toegelaten worden. Wat voor mineralen voer je met de drijfmest af die niet weer op je erf komen? Wil de kali, fosfaat en sporenelementen toch wel zoveel mogelijk houden. Bult brandstof verstoken en je schiet er niks mee op.

Daarnaast hoef ik die snelwerkende kunstmestvervangers helemaal niet. Met alleen drijfmest halen we met grasklaver opbrengsten van 15-17 ton drogestof zonder een kilo kunstmest. Maïs op gescheurd grasland en je bent geen kilo kunstmest nodig. Dat is pas simpel.
m uut m
@Noorderling
Wordt aan gewerkt.
+1
Noorderling
@m uut m er wordt wel aan meer gewerkt, de kringloopwijzer kunnen we ook nog steeds niks mee.
Als ik ergens geen vertrouwen meer in heb is het de politiek wel.
m uut m
@Noorderling
Helemaal mee eens.
Maar in het zuiden ook niet al weten de meesten dat nog niet.
matt
Quote Reactie van @Frans1:
Ik kan er met mijn hoofd niet

mooi stukkie Frans !
+1
pieter p
Quote Reactie van @hookwood:
Insteek van de regeling is om op korte termijn de fosfaatproductie te laten dalen

Die tien cent extra is ook in Frankrijk, dus heeft niets met de fosfaatproductie te maken, wijzelf doen er niet aan mee.
hookwood
@pieter p In Frankrijk niet nee....
cs-agrar
Quote Reactie van @pieter p:
Die tien cent extra is ook in Frankrijk

die is juist voor armer landen, om leegloop van het platteland tegen te gaan, want als dat gebeurd zijn er helemaal geen centen meer in die plattelandsdorpjes.
+2
jg
@hookwood Was Lto geen voorstander van afroming in te tijd ??
+1
m uut m
@jg
Wij hebben ze goed gewaarschuwd snel oplossen en verder. Kees en consorten dachten daar anders over.
Ze hadden adequaat moeten handelen.
Geen knelgevallenregeling,een generieke korting zonder uitzonderingen en de handel in fosfaat rechten helemaal vrij laten. Ingangsdatum 1 januari en de derogatie was niet in gevaar gekomen.
Cornelis
Quote Reactie van @m uut m:
Ingangsdatum 1 januari

Ga jij ze overtuigen daar?
m uut m
@Cornelis
Ingangsdatum 1 januari 2016 bedoelde ik.
Cornelis
[quote="@m uut m" p="1343007"]@CornelisIngangsdatum 1 januari 2016 bedoelde ik.
Reageer @m uut m

Morgen dagje Den Haag voor je, houd ons op de hoogte!
weurding
Zie op mekweb nog geen aankondiging
+1
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
mekweb

qué?
diekman
Staat op de melkweb
+2
maaarte
Kan er nog steeds met mn pet niet bij dat ze die kwantumtoeslag niet eerst eens schrappen?
de hoef
@maaarte die moeten ze ook tien cent hoger maken ,minder transport
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
minder transport

Nee hoor,minder laadadressen voor dezelfde hoeveelheid bedoel je 😄
+5
Greidboer
Sinds wanneer hebben de leden RFC opdracht gegeven de fosfaatproductie te verminderen?
+6
George
Wat een bende , wat was het quotum toch mooi. 😄
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Wat een bende , wat was het quotum toch mooi.

Zo komen er plots wel héél véél sofa-melkers in dit landje. 😄
Freriks
@George ja voor jou wel. want jij hebt je melkquotum toen duur verkocht
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Freriks:
melkquotum toen duur verkocht

had jij ook kunnen doen
+1
diekman
Wordt de mais toch nog goedkoop
vaak
@diekman help, help ik heb al gekocht.
Kan ik de te dure maïs claimen bij RFC?
Frans1
Quote Reactie van @vaak:
te dure maïs

Had dan ook naar @George geluisterd 😄
groeier
@Frans1
De graanprijzen gaan weer omhoog, mais dorsen komt weer inzicht 😄
+2
klant
Het is toch wanbeleid ten top had dit 3 jaar geleden bedacht.
+2
klant
Rfc wou meer melk toch nu hebben ze het en nu willen ze weer minder melk zwalkbeleid ten top.
+1
Freriks
@klant nee hoor. Zowel Ces 't Hart als Roelof Joosten hebben al meerdere keren aangegeven dat we hen een plezier zouden doen door minder te melken. Zou goed zijn voor de melkprijs. Maar, als we toch zoveel melk leveren wordt die melk wel verwerkt. Dat zijn toch 2 verschillende dingen.
+1
weurding
Spotmelk vliegt omhoog en je beurt maximaal 24 cent om minder te leveren het laatste kwartaal, zou er afzet zijn voor de melk dan is dit toch een vreemd gebeuren, kan me daardoor ook niet voorstellen dat we aan het eind van het jaar veel meer beuren dan 30 cent
+1
hans1980
Snap er ook werkelijk nix van , gekozen voor vrije handel ,dan na 3 maand nieuw NL P Quotum dan na 1,5 Jaar productie beperking ..
Er was zeg maar 10-15% ruimte om te groeien te verdelen , had dat nu werkelijk niet anders gekund dan op deze manier????
hookwood
@hans1980 Ja had veel anders gekund. Maar dat is niet gebeurd....
Todi
@hans1980 Ach de vliegenmepper zwaait weer een om de oren. Je mag mee doen . Is niet verplicht.
prutsboertje
Fijn voor de niet RFC boeren....
komelker 2
Ze kunnen het wel mooi verzinnen. Maar waar moeten in een paar weken al die slachtkoeien heen?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @komelker 2:
waar moeten in een paar weken al die slachtkoeien heen?

Naar de buurman?
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Dat is in de winter iets lastiger dan wanneer je volledig kunt weiden
Jack Rijlaarsdam
@Frans1

Jij bouwt er toch net een paar spantjes aan? Komt mooi uit.
jop456
@Jack Rijlaarsdam Jouw stal zal toch klaar zijn als de melkprijs 40 cent wordt?
Dan mag je wel snel beginnen met bouwen
Frans1
@Jack Rijlaarsdam klopt,maar daar staat al jongvee voor klaar.
Lege boxen kosten ook maar geld he
lkool
Kreeg vanmiddag mail van RFC dat wij niet mee mogen doen...
m uut m
@lkool
Biologische melk?
lkool
@m uut m nee, wij maken kaas
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @lkool:
nee, wij maken kaas

reiniging dan eens na laten kijken
+4
Caz 2
Tjonge Tjonge , je moet toch wel erg coöperatief zijn ingesteld om dit allemaal voor vol aan te zien . Een maand geleden nog vol inzetten op vergisters op eigen erf en nu opeens de rem er op. Miljoenen winst maken , slechte melkprijs betalen en dan deze onzin bedenken.
+1
m uut m
Is mij gisteravond verteld .
Het gaat niet om de derogatie het probleem is toch echt wel de verwerkingscapaciteit .
Cornelis
@m uut m Zoals wel vaker sla je de plank volledig mis.
+1
m uut m
@Cornelis
Weet je dat wel heel zeker
Cornelis
m uut m
@Cornelis
Moet je mij even uitleggen waarom duitse en belgische leden wel mee kunnen doen en bio niet.
+1
hans1980
@m uut m
RMO chauffeur zij mij dat ook
vaak
@hans1980 Ik heb gisteren middag contact gehad met de Campina helpdesk en die gaven aan dat de verwerkingscapaciteit niet het grootste probleem was maar wel de verwaarding van de extra productie.
Leverde geen toegevoegde waarde op.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @vaak:
verwerkingscapaciteit niet het grootste probleem was maar wel de verwaarding van de extra productie.Leverde geen toegevoegde waarde op

Om dan geld toe te gaan geven op geen melk is helemaal de andere kant op
Cornelis
@cs-agrar Ja je kunt het beter aan de inkoper schenken....
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Cornelis:
Ja je kunt het beter aan de inkoper schenken....

dat was vast de gedachte toen men verkondigde alles wel af te zullen nemen
+1
Cornelis
@cs-agrar Zie statuten.
cs-agrar
@Cornelis die hebben niet zoveel met gedachtes te maken he..
Cornelis
@cs-agrar Bijzonder.
+2
dorpsrandhoeve
Jongens, niet zo zaniken, je mag minder leveren, je moet het niet.
Twentsch Land
Of het nou gaat om verwerkings capaciteit of verwaarding van de melk, beide hebben geen positief effect om de producten te verkopen en zal waarschijnlijk leiden naar een nog lager melkprijs. Als het wordt gebracht naar de consument toe dat het in het belang is van het milieu kan dit juist leiden naar een groter markt aandeel. Milieu is de laatste jaren een hot item en consumenten verdiepen en verbreden zich hier steeds meer in en zullen eerder geneigd zijn om producten af te nemen van een melkfabriek die zich hier voor inzet.
+1
adriaan33
@Twentsch Land aan de vet prijs kun je zien dat de consument niet bezig is met milieu maar met lekker eten. Dat geleuter over milieu door managers komt door een gebrek aan zinnige onderwerpen.
+6
Jannus
Weet niet hoe jullie er over denken maar ik ga 7% plussen komende maand en tot 2017 nog eens 3%,het melkt als een tierelier tot de laatste drup en ga niet minderen.Voer en stal- en mestruimte genoeg dus waarom na de bevrijding geen economische ontwikkeling??

Alle melk kon verwerkt worden dus voet op de plank 🔢
+1
klant
@Jannus zo is dat vrije markt melken noemen we dat.
hans1980
@Jannus
Boeren die leveren betalen in feite deze regeling , dus Al vast bedankt
Jannus
@hans1980 Graag gedaan.
duitser
Mis de belangrijkste vraag; waar komt die 10 ct vandaan? Winst of van de nabetaling?
weurding
@duitser uitbetaling 26,5 en spotmarkt 37, het zou makkelijk kunnen.......................
duitser
@weurding dan is het verkeerd om. Klopte wel als melkprijs37 en spotmarkt 27 was
+1
weurding
@duitser hoezo/ men betaald ons 26,5 en verkoopt het door voor 37, 10,5 cent winst toch voor de onderneming?
+1
duitser
@weurding als de melk minder wordtkun je het toch niet meer vverkopen? Je "steun" aan de ene kant het afremmen maar kunt het met dikke winst verkopen?
Dat snap ik niet, nog even en ik worst Belg 😉
+2
weurding
@duitser we gaan terug naar school, heel de logica in d landbouw ontgaat me op dit moment, maar belg worden........ 😅
+3
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
maar belg worden....

er is laatst ook al een fries op stage geweest in de ardennen
+3
weurding
@de hoef wat hebben de belgen van hem geleerd?
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
wat hebben de belgen van hem geleerd?

gaserop
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
fries op stage geweest in de ardennen

Als ze er maar geen brabander heen sturen, staan er zomeer dubbele aantal koeien in de stal en de shit komt je aan begin van die heuvel tegemoet
weurding
@cs-agrar de bruine golf? hier hebben we de grijze... 😁
+1
pieta
@cs-agrar Alsof Friezen dat niet kunnen. Laatst heeft de NVWA nog een heleboel koeien bij een Fries uit de stal gehaald meen ik me te herinneren.
+2
kaas
Wat komt het bestuur van rfc dit mooi uit die 14 cent van de Europa daar die 10 cent bij en zo proberen ze de melkstroom te sturen zo dat de fabrieken alle melk weer kunnen verwerken want dat is het grote probleem nu bij rfc melk bij doc verwerken laten tot kaas en veel melk aan a ware verkopen .en dan maar proberen een goede sier te maken door te zeggen dat het om de fosfaatrechten gaat maar dat is echt niet zo rfc heeft een verwerkings- probleem en als er niks gebeurt de komende maanden als er nog meer melk komt hebben een groot probleem om alle melk weg te zetten ja sportmarkt is hoog maar daar word maar weinig verhandeld dus zet kwa volume geen zoden aan de dijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
31
TREFWOORDEN