Stop getouwtrek korting intensief/extensief

Inmiddels rollebollen intensieve en extensieve boeren over elkaar heen m.b.t. kortingspecentages op fosfaatrechten. Het lijkt wel of de hele club gek geworden is.
Graaf alsjeblieft een steek dieper en zie in dat de politiek het hele fosfaatcircus heeft opgetuigd om een stok te hebben om de hond (lees melkveehouderij) te slaan.

Terug naar de basis. Het fosfaatrechtensysteem is onnodig daar de extra mestproductie via mestverwerking/export verantwoord wordt geplaatst. Dit kan en moet in Brussel verdedigd worden. Van het fosfaatplafond moet dus het aandeel mestverwerking/export afgetrokken worden en dan resteren 2 conclusies: 1. fosfaatrechtensysteem is overbodig en grondgebondenheid wordt inmiddels geregeld via AMVB. 2. Indien men toch het systeem wil optuigen van fosfaatrechten is een korting voor niemand nodig daar mestverwerking/export voldoende ruimte geven om onder het plafond te blijven.

Laat eerst Van Dam dit uitonderhandelen in Brussel in het kader van de derogatie. Het zijn sterke argumenten. In het eventuele geval dat dit afgeschoten wordt (dan pas en niet eerder!!) mag Van Dam met zijn staart tussen de benen terugkomen uit Brussel en over een kortingssysteem gaan nadenken. Let wel, in deze volgorde en niet andersom. Iets wat nu gebeurt. Elbert Dijkgraaf lijkt de enige die dit begrijpt.

Het wordt de hoogste tijd dat collega veehouders stoppen met het eindeloze getouwtrek over kortingspercentages voor extensief en intensief. Het hoeft voor niemand aan de orde te zijn als Van Dam de juiste stappenvolgorde bewandelt (zie boven). Laat dit dan het front zijn van alle melkveehouders (incl. LTO) om de politiek en Van Dam te dwingen zijn huiswerk eerst goed te doen voordat hij het gebouw 'melkveehouderij' gaat afbreken.

Deel dit topic

Reacties

+1
jorisdriepinter
Enorme denkfout: Het fosfaatplafond is door brussel afgesproken met nederland om de omvang van de veestapel te begrenzen. Reden was, en is, de milieuschade te beteugelen. (Nitraat en nog een hele trits andere zaken)
De tunnelvisie op fosfaat ontneemt nog hele volkstammen het zicht op de werkelijkheid!
Frans1
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
den was, en is, de milieuschade te beteugelen

Dat is dus een grote misvatting,we hebben toch gebruiksnormen per ha? Probleem is dat de productie los staat van plaatsingsruimte,hier zat geen enkele rem op,dus steeds verdere intensivering.De wal had het schip wel gekeerd,ook de verwerkte mest zal immers afgezet moeten worden,maar er is gekozen om de sector met meerdere maatregelen in te perken.
Men predikt vrije markt maar alles moet toch links of rechts gereguleerd worden
nederlandse boer
@Frans1 Frans, je stelt dat de productie los staat van de plaatsingsruimte en dat hier dus de rem op gezet moet worden. Echter hier staat reeds de rem/beteugeling op: De AMVB regelt de mate van grondgebondenheid voor uitbreiding. Op deze wijze werd toegezegd dat we als sector beteugeld konden groeien. Op deze grondslag is dan ook her en der geinvesteerd. Verdere intensievering dan de AMVB toelaat is dan ook onmogelijk.
Frans1
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Echter hier staat reeds de rem/beteugeling op: De AMVB regelt de mate van grondgebondenheid voor uitbreiding

Nu wel ja,maar hier zit nog veel potentie in omdat je tot 20 kg p overschot mag groeien op verwerkingsplicht,maar de tweede afbakening krijgen we volgend jaar,en die zorgt wel dat de productie binnen de perken blijft,alleen de (her) verdeling van die productieruimte wekt wat wrevel hier en daar 😄
Huppel
@nederlandse boer

Accepteer dat de komende jaren er een fosfaatplafond is tbv de fosfaatproductie. En dat de huidige wet en regelgeving nooit af zal zijn. Voor de korte termijn: (1) fosfaatrechten moeten nog door de tweede kamer... en (2) is dit voldoende voor behoud van de derogatie.

Je moet er uiteindelijk zelf voor zorgen dat je boer blijft.
diezel
De meerderheid van de sector heeft het al over de goudomrande pensioenvoorziening.
Met dat "gebouw melkveehouderij" heeft de individuele boer vermoedelijk toch even wat minder op.........
lkool
Goed punt van @nederlandse boer
Dat getouwtrek heeft ook weinig zin, evenals de wensenlijstjes van diverse partijen.
Kijk voor de gein eens naar het advies van de Raad van State, met name het stukje inmenging in eigendom: raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/…=
Uiteindelijk gaat het net als met invoeren van eerdere quota.

Het getouwtrek over verdeelsleutel fosfaatrechten is dus verspilde energie, levert alleen maar verliezers op. Kost een belangenorganisatie ook alleen maar leden. Zoek naar een plan waarbij we elkaar niet in de haren hoeven te vliegen, maar waar de sector gezamenlijk achter kan staan. (bv export fosfaat)

Dus: Laat de wetgever de invoering regelen, met Raad van State als bewaker van de basiswetten. Een belangenorganisatie kan het alleen maar goed doen voor haar leden als ze op een volgend plan inzetten. En ja, de politieke realiteit in Europa is nu niet gemakkelijk, maar we zijn een aantal jaar geleden een weg ingeslagen, dan moet je ook vasthouden en daarop doorgaan. Toon rechte rug als bestuurder en laat je niet het veld uit slaan!!!
cs-agrar
Quote Reactie van @lkool:
Zoek naar een plan waarbij we elkaar niet in de haren hoeven te vliegen, maar waar de sector gezamenlijk achter kan staan.

Dat was er toch al, iets met mestplaatsingsruimte ofzo
wally
Ik vergelijk het met de nerstenhouderij

die wilde ze verbieden. Doordat de hele sector geinvesteerd had in welzijnshuisvesting en de dieren en stallen vergund zijn heft men recht op een schadevergoeding. zolang die schadevergoeding er niet komt blokeert de eerste kamer het verbod op nertsenhouderij.

Dus alle stallen en dierplaatsen die vergund zijn kun je niet zomaar afnemen.
Zeker in het vergelijk met de rest van Europa die deze wetgeving niet kent.

gaat nog hoop juridisch werk opleveren

zou de advokaat van de nerttsenhouders ook voor ons willen werken ?
+2
groeier
Nederland wil de melkveehouderij niet weg hebben zoals de nertsen. Brussel legde indirect de fosfaatrecht op, met enkel als grootste doel, de melkaanvoer in ons land de komende jaren terug te dringen. Nederland moet zelf zorgen dat intensieve bedrijven veel harder gekort worden.
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
Nederland wil de melkveehouderij niet weg hebben zoals de nertsen. Brussel legde indirect de fosfaatrecht op, met enkel als grootste doel, de melkaanvoer in ons land de komende jaren terug te dringen. Nederland moet zelf zorgen dat intensieve bedrijven veel harder gekort worden.

Beetje tegenstelling in je verhaal he
groeier
Ja?
m uut m
@groeier
Met een fosfaat qoutem van 84,9 miljoen kg kunnen we in nederland 17 miljard kg melk produceren. Hoezo de groei beperken.
groeier
@m uut m
Ja dat is puur theoretisch, maar in de praktijk hebben melkveehouders na 2-7-2015 nogal flink meer vee gaan houden en moeten dus veel koeien gaan verkopen.
m uut m
@groeier
Geen kalfjes meer aanhouden kom je er ook.
+1
meelezer10
@m uut m Kijk dat is nou een goede tip. Dat moet iedereen doen dan krijgen we ook geen dip meer in de melkprijs.
m uut m
@meelezer10
Daar was jezelf nog niet opgekomen.
RFC gaat er ook vanuit dat het meeste jongvee uit Nederland vertrekt.
groeier
@m uut m
Denk jij dat RFC dat weet?
m uut m
@groeier
Ze weten het niet maar ze gaan er wel vanuit.
pieta
@m uut m Kunnen ze gewoon zien bij CRV.
weurding
@m uut m nog meer gesleep, wd staat al in de startblokken...
m uut m
@weurding
Dat heb ik ook in de werkgroep naar voren gebracht. Doe de fosfaatrechten alleen op de melkkoeien laat jongvee er buiten. Was niet bespreekbaar reden volgens Wiebren jongvee zit ook in de melkvee fosfaat referentie.
Persoonlijk blijf ik het een gemiste kans vinden. De fosfaat rechten worden toch duur of we 1,5 miljoen koeien in Nederland hebben of 2 miljoen dat maakt geen ruk uit.
m uut m
@weurding
Jij ziet ik zie het. De grote vraag is waarom de rest niet
weurding
@m uut m zien of willen zien, iets in die richting, 😉
Todi
@m uut m Als ik de norm bekijk valt het nogal tegen.
Todi
@Todi Ik bedoel de normen van fosfaat.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Met een fosfaat qoutem van 84,9 miljoen kg kunnen we in nederland 17 miljard kg melk produceren

Theoretisch. Gaan we uit van goedkeuring KLW, afstoot alle jongvee, verhoging productie, versneld afvoeren uitstootkoeien en volledig benutten fosfaatrechten. Dat laatste wordt zonder leasemogelijkheid nog de grootste verliespost.
+1
Woodside
Het grootste probleem is dat iemand met een beetje visie dit al lang aan had kunnen zien komen. Een fosfaatrecht of koerecht had ook al voor het afschaffen van het quotum bekend kunnen worden. Dat had pas een hoop getouwtrek gescheeld. Waarschijnlijk hadden we dan niet eens een AMvB gehad..
Druk
@Woodside
Die visie was er wel, gezamenlijk gelanceerd in december 2013 door NZO en LTO met strenge grondgebondenheid als outlook op de toekomst van de melkveehouderij.
Dat hele gedonder met Melkveewet, AMvB en nu fosfaatrechten was dan niet nodig geweest. Bovendien veel minder controverse binnen onze mooie sector.
+1
jorisdriepinter
@Druk precies, en waarom is dat dan niet gebeurd?
Zouden zlto en Helma Lodders er iets mee te maken hebben?
hooivork
@Druk Helemaal mee eens.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hond , veehouders , politiek , melkveehouders , grondgebondenheid , mestproductie , brussel , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
306