Valt me op

Na alle klaagzangen deze dagen, weken maanden kijk ik liever vooruit. Wat we me opvalt in onze omgeving, ik kijk er wel vanaf de buitenkant er tegenaan(dat wel) is dat de bedrijven die louter moeten leven van hun melkopbrengsten klagen en (lijken)stil te staan. maar de bedrijven waar meerdere inkomstenbronnen zijn hetzij door extern werk door hun vrouw of zelf, zonnepanelen, windenergie, camping, thuisverkoop of wat dan maar ook gewoon doorgaan met investeren. Dan bedoel ik echt in bv. een kavelpad, kuilsilo, asbestsanering en etc.. Allemaal dingen die ik maar onder de nummer secundaire investeringen noem, investeringen in de diepte.
opvallend..., hoe is het bij jullie in de omgeving?

overal heb je uitzonderingen maar het gaat me om de kern

Deel dit topic

Reacties

+3
cjw73
Als die nu ook niks over houden doen ze echt iets verkeerd. En van de andere kant als ik er een baan naast moet nemen om de koeien door de tijd te helpen doe ik ze wel weg.
+2
weideboer
@cjw73 wat ik eigenlijk wil zeggen is dat verbreding voor sommigen al jaren een feit is en toen de melkprijs hoog was uitgelachen werden met uitspraken die jij nu doet maar nu gewoon doordenderen
+5
weurding
Quote Reactie van @cjw73:
Als die nu ook niks over houden doen ze echt iets verkeerd

op een beetje bedrijf wat 10 cent per liter tekort komt kan op dit moment de uitwerkende vrouw de tekorten ook niet opheffen, niet met een normale job in elk geval
+1
Farmer_
Quote Reactie van @weurding:
op een beetje bedrijf wat 10 cent per liter tekort komt kan op dit moment de uitwerkende vrouw de tekorten ook niet opheffen, niet met een normale job in elk geval

200 koeien x 28liter x 0,10ct= een beste Baan, wordt raam werk 😄
+1
spotmelker
Quote Reactie van @Farmer_:
wordt raam werk
En jij vaste klant?(!) 😀
+3
cjw73
@weideboer zonnepanelen en windenergie zie ik wel zitten. Maar veel andere vormen niet.
Heb zelf jaren bij AB gewerkt en ben bij veel boeren geweest met 2 en 3 takken waarvan ik dacht die laten bij de eerste tak fors steken vallen.
moduulbouw
@cjw73 Ik zie het ook veel. Tijd en aandacht gaan naar de tweede tak ten koste van het melkvee. Er zijn uitzondering moet gezegd worden.
+5
groeier
Niks dan een hoop valse profeten die zeggen dat je vanalles erbij moet doen, gewoon de zaak eenvoudig houden brengt veruit meest op.
weideboer
@cjw73 de vrouw extern laten werken, volledige baan levert met een beetje opleidingsniveau al snel boven de 3000 bruto/maand op.

Verder is altijd je eerste tak goed doen voordat je aan een tweede tak begint das duidelijk maar ging mij er ook om dat er gewoon duidelijke verschillen boven komen drijven, buiten het feit natuurlijk dat elk bedrijf uniek is. En dat valt me op
cjw73
@weideboer er zijn baantjes dat ze nog wel meer geld in het laatje kan brengen per maand.
demelkboer
@cjw73 Ik heb de luxe dat ik een vrouw heb met een goede baan. Zij sleept twee keer modaal mee naar huis terwijl ik er als een prutser geld bij moet gooien elke maand. Je moet er alleen wel tegen kunnen dat je structureel minder verdient dan je vrouw. In deze tijd is het echter wel prettig. Bij ons is het bedrijfsmatig net zo moeilijk om alles een beetje rond te draaien als bij een ieder ander alleen privé doen we er niet veel minder om.
+3
cjw73
@demelkboer dan.werd ik gauw huisman .
+1
demelkboer
@cjw73 ben ik ook deels 😉. Als mij vrouw thuis komt heb ik gestofzuigd, wasmachine in of uitgepakt of de was gedaan. Ps. ik mag niet kuilen afdekken en de was doen op de zelfde dag. U begrijpt wel waarom denk ik. Als ze geluk heeft heb ik ook nog gekookt!

Ik zie ook niet in waarom een boer dat soort dingen niet zou kunnen doen. Iedereen is druk en heeft 24 uur in een dag. De meeste uren ben ik nog gewoon met koeien stront en trekkers bezig. Het scheelt wel dat wij werken met personeel waardoor het soms iets makkelijker is om rond melk/eet tijd vrij te zijn.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @demelkboer:
ik mag niet kuilen afdekken en de was doen op de zelfde dag

Het kuilen is belangerijker hier dan het huishouden 😃
+1
demelkboer
@MTSTAMMINGA Mijn vrouw heeft er alle begrip voor dat ik met inkuilen niet de was ga doen of kook, net zo als ik er begrip voor heeft dat ze op andere dagen wel wat van mij verwacht in het huishouden.
+2
mlkvhoudr
@demelkboer ik begrijp dat jij de aftrekpost bent 😉
demelkboer
@mlkvhoudr ach je krijgt er veel voor terug 😉
mlkvhoudr
@demelkboer voel mezelf af en toe ook een halve vrouw met al die "zorgtaken" die ik er naast doe. Moet ook wel erg lachen om die opmerkingen als "de vrouw uit werken sturen" hoor t mezelf al zeggen. Hee vrouw jij gaat nu uit werken ja 😀
+2
spotmelker
Als je grond geschikt is voor hoogsalderende akkerbouw of bloembolgewassen zoals hier moet je dat nooit omruilen voor melkvee. Om de grond geschikt te houden voor die gewassen moet je gras of graan in het bouwplan houden. Met graan kun je de concurrentie nog wel aan door te melken.
+1
paul1
Het zou gewoon niet nodig moeten zijn.
+3
lkool
Doe je de tweede tak vanuit kracht of kramp. Als je een tweede tak wilt beginnen omdat het (financieel) moet, wordt het een gemartel. Zou er dan niet aan beginnen, wordt de ellende alleen maar groter. Als je een tweede tak doet omdat je er in gelooft werkt het heel anders. Het handigst is om er in goede tijden aan te beginnen, dan kun je eventuele opstartproblemen opvangen.

Hier maken we al sinds jaar en dag kaas. Vaak wordt je voor gek verklaard. Nu best lekker als je net overgenomen hebt en nog wat geïnvesteerd hebt.
Maar goed, het kan morgen zo maar weer anders zijn!
+1
pieta
@lkool Dat vind ik geen echte tweede tak maar een bedrijfsfilosofie. Ik zie dat meer als een verlenging van je bedrijf. Verder prima dat je het doet. Het geeft je bedrijf zeker een ander risicoprofiel.
delavalboer
Het is toch te belachelijk voor woorden dat je een 2e tak nodig hebt om de boel draaiende te houden.
Ook al had ik voorheen een goed inkomen dat kon je wegstrepen tegen het verlies dat we elke dag hebben door slechte melkprijs.
Nu dat ik meewerk op het bedrijf kan mijn man meer zelf doen ...zoals inkuilen, insimineren, klauwbekappen etc.
Er is ook meer rust omdat ik de kinderen opvang (zwemles , voetbal etc) en mijn man kan meer op het bedrijf doen....Niet dat dit beter is want hij ziet de kinderen minder. Maar aan het eind houd je meer over als ik met mijn 2e tak..
demelkboer
@delavalboer Twee de tak of buiten de deur werken net wat je doet verbreed voor beide de horizon. Als mijn vrouw vakantie heeft vinden we het heel prettig om met het hele gezin thuis te zijn, maar na een week of twee zijn we het wel weer klaar mee om het alleen over stront trekkers en koeien te hebben 😉.
weurding
Quote Reactie van @demelkboer:
maar na een week of twee zijn we het wel weer klaar mee om het alleen over stront trekkers en koeien te hebben .

als je het meeneemt naar bed in is er maar 1 optie: makelaar bellen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
9
TREFWOORDEN