Wet fosfaatrechten noodzakelijk




Wet fosfaatrechten Ingrijpend, maar wel noodzakelijk

“Vasthouden aan maximum 8% korting”

Staatssecretaris Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft vandaag (8 september, jl.) in een brief aan de Tweede Kamer de invulling van het fosfaatrechtenstelsel bekend gemaakt. Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouder is zich zeer bewust dat de maatregelen ingrijpend zullen zijn en reageert als volgt: "Niemand wil fosfaatrechten, maar na een lange periode van onzekerheid hebben melkveehouders nu eindelijk meer duidelijkheid gekregen en weten ze waar ze naar toe moeten werken. De Kamerbrief is op hoofdlijnen gelijk aan de brief van maart 2016. Dat wekt vertrouwen. Nu wordt het tijd om meters te maken, zodat de wet zo snel mogelijk kan worden ingevoerd.”

Het landelijke fosfaatoverschot wordt via de nieuwe wet fosfaatrechten gezamenlijk aangepakt. “Iedere melkveehouder voelt straks op het erf dat we nu collectief de verantwoordelijkheid nemen om als sector de fosfaatproductie onder het plafond te brengen. Het is nu echt nodig om via fosfaatrechten andere doelen zoals het behoud van derogatie, het maatschappelijke draagvlak en de milieu- en waterdoelen veilig te stellen”, zegt Kees Romijn in zijn eerste reactie op het wetsvoorstel fosfaatrechten.

Beperkte knelgevallenregeling
De mogelijkheden die Van Dam heeft opgenomen in het wetsvoorstel fosfaatrechten om knelgevallen tegemoet te komen zijn beperkt. Romijn voorziet daardoor problemen bij bedrijven die niet als knelgeval worden aangemerkt en die niet in staat zijn om voldoende fosfaatrechten te werven. “Melkveehouders moeten de kans krijgen om hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe wetgeving en mogen niet omvallen. Het advies van de Raad van State sluit ook aan bij deze zorgen. Ik doe daarom een oproep aan het ministerie van EZ om te kijken of bijvoorbeeld de fosfaatbank tijdelijk benut kan worden om moeilijke tijden voor deze bedrijven te overbruggen”, aldus Kees Romijn.

Kringloopwijzer
Kees Romijn ziet voldoende zekerheden in het wetsvoorstel dat de Kringloopwijzer tegelijk met de fosfaatrechten ingevoerd kan worden, “Het is een goed instrument dat een plek verdient in deze wetgeving en het kan ondernemers helpen om efficiënter en met minder fosfaat te produceren.” De kringloopwijzer wordt nu getoetst in opdracht van de overheid en Romijn ziet deze toetsing met vertrouwen tegemoet. Bovendien is de kringloopwijzer niet alleen een hulpmiddel voor de reductie van fosfaat, het kan ook in de toekomst gebruikt worden voor andere milieudoelen zoals de reductie van ammoniak en broeikasgassen.

Korting van maximaal 8%
Staatssecretaris Van Dam sluit niet uit dat korting op fosfaatrechten in 2018 hoger uitpakt dan 8%. Dat is voor LTO Nederland onacceptabel en zoals Kees Romijn benadrukte, “Afspraak is afspraak. Maximaal 8% is maximaal 8%!”

Bron: lto.nl/actueel/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+3
m uut m
Ik deel het vertrouwen van de heer Romijn in een goede afloop niet. Het oprekken van een knelgevallenregeling brengt grote risico's met zich mee. Lto was tegen een knelgevallenregeling. Voorstel van Kees klinkt leuk maar als 8 % korting maximaal is en de fosfaatbank zou het eerste jaar gebruikt worden om de korting te beperken. Waar moet dan de extra kg fosfaat voor een opgerekte knelgevallenregeling wegkomen?
Er blijft dan maar 1 groep over de grondgebonden melkveehouders.
Dit zou dus betekenen dat de lto weer voor de intensieve bedrijven gaat.
Lto alvast bedankt.
+1
Wiebren
@m uut m hoe kom je aan de wijsheid dat we niet voor een knelgevallenregeling zijn?
Dat is te simpel, we willen die liefst zo klein mogelijk houden, vanwege het effect op de rest van de sector en hoogte van de korting.
Een knelgevallenregeling is onlosmakelijk verbonden met het invoeren van productierechten.

Beperkter als de nu voorgestelde regeling kan niet. De Raad van State is er nu ook al kritisch op.
Voor degenen die me hier altijd aanvielen over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) doen er goed aan de Memorie van Toelichting te lezen.

Dat geeft een goed overzicht van de kale feiten, los van de begrijpelijke emoties die bij de eigen situatie horen
m uut m
@Wiebren
Is alle keren de insteek van nlto geweest bij overleg in Zwolle.
Behalve ziekte onder het vee of dat het vee is omgekomen. Noem mij 1 voorbeeld dat geen ondernemers keuze is.
+4
Wiebren
@m uut m ik reageer op je tekst dat we tegen een knelgevallenregeling zouden zijn. Uit je reactie blijkt dat je denkt dat die overmachtsgevallen geen knelgevallen zijn, dat klopt niet. We zijn inderdaad geen voorstander van het oprekken van de knelgevallen. Wel willen we voor wie zich knelgeval voelen niet direct de deur dichtgooien. Dat schept misschien verwarring maar is niet heel raar voor een ledenorganisatie (met opzegdreiging aan de orde van de dag)
Kort gezegd:
-er zijn boeren boos die vinden dat op de ruimte die over is op hun grond ook rechten toegekend moeten worden. Grondig heeft zich opgeworpen om dat te gaan regelen. Wij hebben gepleit voor een kleinere tegemoetkoming zodat de effecten van de korting meevallen. Dat laatste is het geworden.
-er zijn boeren boos omdat hun investering in een nieuwe stal/meer koeien hen nu hun hele bedrijf kan kosten. Zij hebben reëele problemen en die wegwuiven als alleen ondernemerskeuze is ook nogal grof. Deze bedrijven allemaal knelgeval maken kan ook niet, dat leidt tot toestanden die we kennen uit de tijd van melkquotering. Wel pleiten we voor hulp om de zware tijden te overbruggen.

Iedereen wil het beste/meeste voor zijn eigen bedrijf, we weten alleen dat die ruimte er niet is. Misschien voelt roepen dat je het gaat oplossen wel heel lekker, realistisch gezien zit dat er allemaal niet in en dus hebben we het gehouden bij wat wel mogelijk is. Dat lijkt aardig te kloppen tot nu toe.
+1
m uut m
@Wiebren
De overmacht gevallen is in mijn ogen de enige reden voor een knelgevallenregeling.
Omdat leden met opzegging dreigen wil nog niet zeggen dat ze wel knelgeval zijn.
Het zal wel kort door de bocht zijn maar als je juni 2015 een nieuwe stal bouwt voor verdubbeling van hun veestapel kun je toch moeilijk een knelgeval noemen
Wiebren
@m uut m lees dan mijn tekst nog maar eens, bedrijven met buitengewone omstandigheden op 2 juli zijn knelgeval, de anderen niet. Ik of LTO beweer ook niet dat ze dat moeten zijn. Dan is de regeling namelijk niet af te bakenen en wordt veel te groot.
De bedrijven die dat betreft denken daar anders over en hebben ook de verwachting dat LTO wat voor hen doet. Ik zeg dat ik dat snap en dat we ook kijken wát. Hen knelgeval maken is dat niet. Hen helpen bij de problemen waar mogelijk is wel een optie
christo
@Wiebren Leuke bijdrage. Je schets precies mijn situatie. Alleen vergeet je 1 ding. Het besef is er schijnbaar nog niet dat sommige leden niet meer geholpen hoeven te worden na dit fosfaatdebacle. Puur omdat hun bedrijf financieel om zeep geholpen is. Hier is geinvesteerd in de tijd dat iedereen zijn mond vol had over mestverwerking. Later zijn grondgebondenheid en fosfaatrechten uit de hoge hoed getoverd. Dat laatste is nu net de bekende druppel. Ik heb niet de ruimte om elk jaar mijn bedrijfsvoering aan te passen.
+1
mlkvhoudr
@Wiebren maar nu moeten we door.......ik hoef niet persee koeien te melken. Wil ook best wat anders verbouwen. Maar probeer dan ook de 80 20 regeling op zijn minst ruimer te krijgen. En de draak van hey blijvend grasland er af te krijgen. Want zo als t nu is komen we met grasdijken te zitten die niet te slijten zijn
m uut m
@Wiebren
Zeg dan gewoon waar het op staat. Jullie doen nu net als je wat voor die bedrijven wilt doen zodat ze lid blijven.
Maar we weten alletwee wel dat daar geen ruimte voor is.
+4
hans1980
Bedrijven die niet of nauwelijks gegroeid zijn worden beloont met max. 8% korting !
Deze groep is eigenlijk een knelgeval opzicht !

Te groot gebouwde stallen met dito hypotheek mogen zich knelgeval noemen pffff

Bedankt LTO , je krijgt geen cent meer
+1
klant
De kamerbrief is op hoofdlijnen gelijk tsjonge jong bex wordt er even uitgekegeld en we hebben het volste vertrouwen in de kringloopwijzer JA HOOR.
m uut m
@klant
Bex heeft er nooit ingestaan en terecht.
Laten ze de fosfaatrechten maar gewoon forfaitair houden.
+3
fendt711variotms
Het ergste is als je niet bent gegroeid en ook nog extensief bent , dan voel jeje echt genaaid
+2
m uut m
@fendt711variotms
Niet gegroeid en net een overschot die worden zowiezo niet gecompenseert.
+1
verbi
@fendt711variotms We wisten allemaal dat er rechten kwamen dus de extensive hadden hun grond toendertijd vol kunnen hebben met rechten waarom heeft men dat toen niet gedaan. Nu moeten ze plotseling knelgeval worden of wil men ze even duur verpatsen? Want ze gaan ze echt niet benutten nu dat deden ze eerst ook niet.En waarom de BEX niet meetellen overal mag je er mee rekenen behalve bij deze regeling.
+7
cs-agrar
Quote Reactie van @verbi:
We wisten allemaal dat er rechten kwamen

Ja?
Volgens mij waren alle pijlen gericht op grondgebonden, meest logisch ook.
+3
jorisdriepinter
@cs-agrar zo logisch dat het zelfs op papier stond als visie van LTO en NZO. Voor de politici die het aan de sector over wilden laten had dit richting gevend moeten zijn om voor dat het quotum afliep dit te regelen.
In de vorm van een goedgekeurde wet!
+9
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @verbi:
de extensive hadden hun grond toendertijd vol kunnen hebben met rechten

Achteraf is het naïef te noemen, maar velen hebben het einde van de quotering afgewacht om daarna met eigen aanfok op een evenwichtige manier het bedrijf te ontwikkelen. Men noemt zichzelf geen knelgeval, maar voelt zich belazerd doordat intensieve rukkers als jij hun latente ruimte op grond toegeëigend hebben en daar bovenop voelt de generieke korting als zwaar onrecht omdat grondloze groei hen zo twee maal voor de voeten loopt.

Eventueel toegewezen rechten kunnen worden gemerkt, zodat duur verpatsen niet aan de orde is en bij staking van het bedrijf de rechten terug gaan naar de fosfaatbank. Over het gebruik van BEX/KLW is van Dam altijd duidelijk geweest, eerst de borging voor elkaar. Schrijf dat dus maar op je buik. Kan je eigenlijk ook niet over mauwen, want je krijgt onterecht rechten op forfaitaire basis ondanks dat je zelf met BEX al jarenlang hebt aangetoond minder fosfaat te produceren dan dat forfait. Gezien de aard van jouw reacties zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ik mensen als jij een KLW-voordeel eigenlijk ook niet gun.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
intensieve rukkers

verbi vliegt met stellingname uit de bocht simpel zat
maar hier ben jij nu in reactie hierop ook niet geheel vrij van
,kan me niet voorstellen dat alle intensieve boeren
willens en wetens doelbewust voor die weg gekozen hebben om alleen de reden dat ze zo extensieve boeren van ( in te voeren) rechten te kunnen/willen "beroven"
+2
pieta
@KuikenenKoe Het probleem is en blijft dat bijna alle bedrijven wel wat gegroeid zijn. De ruimte bleek al erg beperkt te zijn voordat het quotum eraf was of zelfs al overschreden te zijn. Zowel in als extensief is gegroeid. En er zijn ook nog veel boeren die wel zelfvoorzienend zijn qua ruwvoer maar niet qua mestplaatsing. Die noemen ze voor het gemak ook maar intensief maar zijn het in mijn beleving niet.
+2
hans1980
De taart wordt niet eerlijk verdeeld , korten op diegene die niet gegroeid is geven aan boeren die uit eigen overweging een te grote stal hebben gebouwd (vaak ook nog met subsidie MIA/VAMIL EDS)
+6
Jack Rijlaarsdam
Mensen, er staat niets nieuws in het voorstel. Nee, het beleid is niet eerlijk, maar aan de basis gaat echt niets meer veranderen. Neem je verlies, lik je wonden en ga verder. Klagen en jammeren brengt je niets verder. Het lukt mij ook wel eens een dag wat minder goed, maar uiteindelijk moet je het leven zelf gezellig maken.
wally
Een beetje gelijk heb je wel maar het word op die manier wel steeds makkelijker voor de overheid om tijdens het spel de regels te veranderen. Als je mond vol is van duurzaamheid, toekomstgericht, voorbereid op quotumloze tijdperk enz. dan is het op zijn zachts gezegd not done om rigorous het beleid om te gooien. De overheid (gemeente en provincie) hebben voor x koeien vergunningen afgegeven en nu vinden ze het raar dat die er ook gaan komen. Wie heft er nu zitten slapen ? de veehouders niet. Ze hebben de mond vol over de ondernemende en technisch uitmuntende nederlandse boeren maar ze weigeren te faciliteren.
Een geode schadeclaim maakt behoorlijk kans (zie nertsenhouderij, die wilden ze verbieden maar omdat er geen geode vergoeding kwam voor de vele recente investeringen in dierwelzijn is het door de 1e kamer verworpen) Dus mijns inziens massaal schadeclaim indienen voor de niet benutbare vergunde en gebouwde stalplaatsen. !!!@Jack Rijlaarsdam
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @wally:
Dus mijns inziens massaal schadeclaim indienen voor de niet benutbare vergunde en gebouwde stalplaatsen. !!!

Ik wens je veel succes, maar ik zou het geld voor de advocaat in fosfaatrechten steken, dan is de kans het grootst dat er lege boxen opgevuld kunnen worden.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Neem je verlies, lik je wonden en ga verder. Klagen en jammeren brengt je niets verder

Ik zie het meer als het uiten van je ongenoegen dan als klagen,maar dat je gewoon door moet douwen heb je gelijk aan.
Hoe zit het met jouw bouwplannen,vlot het nog wat?
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
vlot

Ik zou niet met een vlot de zee op gaan. Ik had dan liever een iets betere boot om de zee op te gaan. 😁
+2
Frans1
@pieta vaak bi-j te bange 😄
meelezer10
@Frans1 Ik had het ook al op het woord gegooid maar ik mog niet meer vragen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
,vlot het

Papierwerk is rond, nog niet aan het storten.
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Papierwerk is rond, nog niet aan het storten

Ik had wel een optimistischere reactie van jou verwacht. eindelijk het papierwerk rond. Of begin je nu zelf aan je plan te twijfelen?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
papierwerk rond

Zie pb.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
nog niet aan het storten

We zijn hier bezig,maar is ook wat minder spannend dan bij jou.Gisteren de keldervloer gestort,volgende week de wanden doortrekken
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Papierwerk is rond

stal á la ene Co Scholten?
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Klagen en jammeren

zal allemaal wel zo zijn
maar zonder de klaag ,huil en jank uren krijg ik mijn 80 uren niet vol
weurding
Gewoon in 2017 minus 8 % cashen dan halen ze je in 2018 niks meer af, hoe moeilijk kan het zijn 😉
klant
@weurding 10 procent bij overdracht gaat zomaar niet zijn slimme jongens
weurding
@klant die betaald de koper toch heb ik begrepen? koopt zeg maar 100 maar krijgt 90? of heb ik dat mis
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
koopt zeg maar 100 maar krijgt 90?

Contracten die ik gezien heb zijn netto leveren. Koopt 100, krijgt 100.
+4
cs-agrar
"Romijn voorziet daardoor problemen bij bedrijven die niet als knelgeval worden aangemerkt en die niet in staat zijn om voldoende fosfaatrechten te werven."

Zeg eh Romijn, en die bedrijven die niets gegroeid zijn, en wel mee moeten delen en zodoende misschien alsnog in de problemen raken, wat dacht je daar van?
klompen
@cs-agrar die zullen volgens de heren toch niet levensvatbaar zijn 😞
+3
jorisdriepinter
Voor een buitenstaander is het niet te filmen hoe zo'n warboel het is geworden, en, we zijn er nog niet. Voorspel dat de 2e kamer er nog aan gaat morrelen, dus nog wordt het nog ingewikkelder.
En het had zo makkelijk gekund.
Door mq werd p plafond niet overschreden.
Mq weg
Had vervangen kunnen worden door p quotum volgens formule mq + x% uitbreiding om p plafond vol te maken.
En voor de echte betweters onder de politici hadden aan die plus nog voorwaarden gekoppeld kunnen worden zoals grondgebondenheid.
Maar ja, was te simpel.
En de hebzuchtigen wilden natuurlijk voor niks groeien, al was dat ten koste van anderen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , erf , ammoniak , fosfaat , fosfaatoverschot , overheid , melkveehouders , melkveehouder , toekomst , kringloopwijzer , tweede kamer , wetsvoorstel , fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
10