Illustratie van: Sammy2004

Jonge melkveehouders hebben alleen bestaansrecht met een deltaplan

Eens of oneens? Wat geeft jonge boeren kans om te blijven boeren?

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Wat is een Deltaplan?
MonicaAgrio
melkvee.nl/nieuws/9398/…
Reorganisatie melkvee
Het rapport over de halfjaarcijfers van Rabobank Group schenkt geen aandacht aan de situatie in de melkveehouderij. Begin augustus startte Food&Agri directeur Ruud Huirne een discussie over de noodzaak tot reorganisatie van de melkveehouderij, een deltaplan, vanwege de snelle groei en de lage melkprijs.

Hoe dit plan er precies uit gaat zien horen we hopelijk aanstaande woensdag tijdens het Melkveedebat op de ATH.
melkvee.nl/nieuws/9479/…-
hans1980
Die bobo's hebben geen deltaplan nodig gem. melkveehouder heeft onderpand genoeg nu er ook nog eens P rechten komen is elk bedrijf vrij van schulden na beeindigen.

Boer is toch zelf verantwoordelijk wanneer er een hypo wordt afgesloten, lukt het niet om rente+aflossing te betalen dan moet het bedrijf maar wat grond verkopen, simpel toch!
Rondhus
Zie het nut ook niet van een deltaplan of wat voor plan dan ook. De sterkste en/of blijven over. Na anderhalf jaar slechte prijs krijgen betekent nog niet meteen dat er wat moet gebeuren in melkveeland. Lijkt dat de emotie meer regeert op dit moment dan zakelijk inzicht
storm
Ach, in mijn pre-overname kwam er een commissie Ter Zake met allerlei bobo's die ook zoiets voor ogen hadden!! Wijffels en nog een paar van die ....... betweters waren er druk mee! Daarna nooit meer iets van gehoord! Ik heb het bedrijf toch overgenomen en de deskundigen waarschuwden van het kan nie en toch is t gelukt!!
jan w
Zelf vind ik een Deltaplan onzin. Er moeten voor de producenten meer middelen komen om gezamelijk een vuist te kunnen maken naar de inkooppartijen. Niet alleen op de prijs maar ook op de concurrentie vlak. Dat supermarkten geen producten meer aan mogen bieden waar lagere eisen aan worden gesteld dan die er hier gelden.
bv. batterijeieren zijn hier verboden, maar van de eieren die in nederland worden verwerkt komt 60 % van buiten europa , vooral de oekraine. Daar zijn de regels op gebied van dierwelzijn en milieu en productveiligheid heel anders dan hier.
weideboer
Verwende kinderen die jonge starters..... moeten we ze nog meer in het zadel helpen....no way (sarcastisch bedoeld met een ondertoon)
Rondhus
@weideboer je kan het ook omdraaien, niet zo slim van de ouders om het bedrijf voor een prikkie over te laten nemen door zoon lief
+1
weideboer
@Rondhus tijden hebben tijden, wie zegt dat de opvolger alles in eens moeten overnemen....kan ook in gedeelten, ouders hebben hun bedrijf ook niet op één datum gekocht zoals het er nu bij staat.
Rondhus
@weideboer heb in 2014 het bedrijf in zijn geheel over genomen gelukkig. Opvolgers die dat niet kunnen of willen moeten genoegen nemen dat er tot die tijd twee kaptiens op het schip zitten. Lijkt mij geen gezonde constructie
Woodside
Wat een onzin weer zeg. Als je de melkveehouderij op de schop gaat gooien dan moet je het heel simpel houden en niet nog meer dingen bij gaan verzinnen. Als boer zijnde moet je je maar realiseren dat voedsel nooit duur zal worden en dat de prijzen altijd blijven schommelen. Als het toch anders moet zou ik zeggen. voer koerechten in zodat er niet meer koeien bijkomen en schaf daarna alles af zodat de vaste kosten niet te hoog worden. dus geen grondgebonden groei, verplicht mestverwerken etc. laat de boer dat zelf maar invullen.
jan w
@Woodside
Het kan ook maar zo eens een keer anders worden. Dat de vraag naar goed voedsel groter wordt dan het aanbod. Wij als Nederland kippelandje zal moeten zorgen voor kwalitatief hoogwaardige producten om de concurrent voor te blijven. Dat zie ik trouwens in mijn tijd niet meer gebeuren dat het anders gaat worden, maar het kon ook nog wel eens sneller gaan dan dat de verwachting is.
Niemand weet nog wat de uitwerking is van het gebruik van bv glyfosaat op de mens. Nu kan je al bij 80 % van de koeien glyfosaat vinden. Dus er mag toch wel wat voorzichtig mee om worden gegaan. Dat doen ze in noord en zuid Amerika nog niet en dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de voedselproductie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en jonge boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
6