Forse daling interim uitkering 1,17

1,17

Deel dit topic

Reacties

paul1
Ja dat is flink lager helaas
meelezer10
11.9 % meer melk. ook goedemorgen
+10
jg
@meelezer10 Dus de melkveehouders hebben hun eigen markt naar de kloten gemolken.
+1
meelezer10
@jg klopt. Bewijst ook maar weer eens dat ze in den haag ook geen kijk op zaken hebben. amvb grondgebondenheid is een grote flop. Of veel melkveehouders lappen de regels aan hun laars
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
11.9 % meer melk

Komt er gewoon op neer dat RFC de broek goed heel heeft gehouden ondanks het feit dat de leden tegen de markt in dom doormelken.
+2
jg
@Jack Rijlaarsdam Dat is geen prestatie . Het een gevolg.
+3
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Komt er gewoon op neer dat RFC de broek goed heel heeft gehouden ondanks het feit dat de leden tegen de markt in dom doormelken.

rfc heeft wel geinvesteerd om die melk te verwerken, dus ook tegen de markt in?
Teunis D
@weurding Nee, om meer babyvoeding te kunnen maken en dus meer winst.
+6
matt
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Komt er gewoon op neer dat RFC de broek goed heel heeft gehouden ondanks het feit dat de leden tegen de markt in dom doormelken.

Fc heeft de leden wel de gelegenheid gegeven om dom door te melken,door er voor te kiezen alle melk te verwerken.
En de uitbreiding in produktiecapaciteit,niet door groeiers laten betalen.
+1
Freriks
Quote Reactie van @matt:
Fc heeft de leden wel de gelegenheid gegeven om dom door te melken,door er voor te kiezen alle melk te verwerken.En de uitbreiding in produktiecapaciteit,niet door groeiers laten betalen.
misschien laat mijn geheugen me in de steek. Maar toen enkele jaren geleden gediscussieerd werd over hoeveel de melkproductie zou groeien na de superheffing waren er op verschillende bijeenkomsten vraagtekens of die 20% er wel bij zou komen, gezien de druk op de mestmarkt. En toen is door het bestuur ook al gezegd dat alle melk verwerkt zou worden. Er was niemand die dat een slechte zaak vond.
De discussie om groeiers de uitbreiding te laten betalen is ook aan de orde geweest. Ten eerste is het de vraag vanaf wanneer je dan überhaupt zou moeten beginnen om te beoordelen wie een groeier is. En als een groeier gedwongen moet investeren in groei, moet hij dan vervolgens over die groei ook nog gewoon bijdragen aan de reservering? Want hij (of zij) heeft al betaald voor investeringen in verwerking van de extra melk.
Overigens verwacht ik voor de 2e helft van het jaar nog een fors herstel van de winst. De garantieprijs hobbelt achter de markt aan, dus wordt er relatief makkelijk een forse marge gehaald..
+1
jorisdriepinter
@Freriks Het gedraal van deoverheid inzake het mestdossier heeft er voor gezorgd dat veel boeren het zekere voor het onzekere hebben genomen en maximaal koeien hebben aangehouden. Met als gevolg meer melk dan uit iedere enquette was te verwachten. Voor die extra melk was geen capaciteit ij rfc dus moesten er allerlei noodgrepen toegepast worden:
-reductieregeling
-spotmarktverkopen
-loonverwerking(o.a. bij DOC)
-etc.
Niet gek dus dat de winst tegenvalt!
Was te voorkomen geweest als de sector een beter plan had gehad dan alleen maar: bedrijfsontwikkeling is nodig voor een goede toekomst
christo
@jorisdriepinter Heb jij voor mij de uitslagen van de gehouden enquete's. Ik heb ze niet kunnen krijgen. Lag een beetje moeilijk.
Freriks
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Was te voorkomen geweest als de sector een beter plan had gehad dan alleen maar: bedrijfsontwikkeling is nodig voor een goede toekomst
dat plan lag er in 2013. Sectorbreed, dus ondersteund door LTO, NAJK, NMV,NZO. Maar de politiek heeft het toen niet op willen pakken en productschap was al weg.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Freriks:
dat plan lag er in 2013. Sectorbreed, dus ondersteund door LTO, NAJK, NMV,NZO. Maar de politiek heeft het toen niet op willen pakken en productschap was al weg.

Maar toen zei de sector, 'we willen zelf de regie hebben' en de staatssecretaris zei 'ok, maar anders neem ik maatregelen'. En de sector kwam er vervolgens natuurlijk niet uit want die moest, ten koste van dat door jou gememoreerde plan, iedereen tevreden houden. Kostbare tijd ging verloren en de ratrace was niet meer te stoppen. De sectorafgevaardigden hebben zwaar gefaald en het enige waar ze het over eens zijn geworden is dat ze de schuld bij de politiek gaan leggen.
De hand in eigen boezem steken is voor mensen die zo trots op zich zelf zijn dat ze de overal voor een pak hebben ingeruild not done, want met het pak is een groot ego meegekomen.
+1
Freriks
@puntertje je gaat wel erg gemakkelijk voorbij aan het feit dat vrijwilligheid niet werkt in onze sector. En om iets af te dwingen ben je een overheid nodig. Als die niet thuis geeft op het moment dat de sector zelf over de volle breedte een beperking wil invoeren houdt het een keer op. Het was de Tweede Kamer die het niet eens kon worden over een aantal onderdelen. Vervolgens is Dijksma met de AmvB gekomen en daarna gevlucht naar Infrastructuur en Milieu.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Freriks:
je gaat wel erg gemakkelijk voorbij aan het feit dat vrijwilligheid niet werkt

Als de sector om de regie vraagt, en ook krijgt, maar niet tot een voorstel kan komen dat door de overheid afgedwongen kan worden, dan moet je de hand in eerste instantie de hand in eigen boezem steken. Maar jij komt blijkbaar ook uit het milieu waar dat niet zo eenvoudig is.
En dat 'de sector' over de volle breedte een beperking in wilde voeren, zo ver is het helemaal niet gekomen. Want dat wilde m.n. de ZLTO niet. Maar als dat volgens jou niet zo is, dan mag je mij even helpen en de kern van die beperking 'over de volle breedte' even helpen herinneren want ik krijg hem niet voor de geest. Wel een soort van visie, maar in de vertaling naar concrete stappen is dat door onderlinge onenigheid compleet spaak gelopen.
+2
Rondhus
@jorisdriepinter makkelijk om de overheud de schuld te geven maar fc had grote inversteringen staan om alle melk te verwerken. Verwachte zelf op 20 % meer. Nu ze de zaakjes niet op orde hebben moeten ze verwerkings capaciteit huren vij andere. Tegenvallend resultaat is het bestuur aan te rekenen, niet de overheid
pieta
@Rondhus verwachtte 20% meer in 2020, niet binnen een jaar na afschaffing. Verder is de lagere prijs vooral veroorzaakt door de grotere hoeveelheid melk, dalende olieprijs, minder grote vraag enz. Op RFC valt ook wel wat aan te merken maar ook op de overheid en ook op de boeren zelf. Het is gewoon jammer dat er vanuit het mest/milieudossier geen leiding is genomen. En ja, dat blijkt dan toch een overheidstaak. Het in mekaar zakken van de melkprijs daar kan de NL-overheid weinig aan doen.
+1
Cornelis
@Rondhus De VVD heeft stelselmatig de mestwetgeving vertraagd en tegengewerkt, ook nu nog. AMvB is een jaar later dan nodig gekomen, korting per 1 januari 2017 (best handig om derogatie te behouden) is door VVD er niet gekomen. En ja we melken zelf hard door, zijn we Hollanders voor. Je mag iedereen de schuld geven, maar ook jezelf.
+1
diezel
Quote Reactie van @Cornelis:
En ja we melken zelf hard door, zijn we Hollanders voor. Je mag iedereen de schuld geven, maar ook jezelf.

Een individuele ondernemer kan je er toch de schuld niet van geven. Die heeft toch weinig keuze.
Als een boer een kostendekkende prijs krijgt voor zijn product gaat hij uitbreiden. Als hij die niet krijgt ook, om de kostprijs te verlagen
Cornelis
@diezel Zo is het Diezel, maar het klinkt zo makkelijk om altijd naar een ander te wijzen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Cornelis:
Je mag iedereen de schuld geven, maar ook jezelf

flauwekul opmerking Cornelis,nu wordt geroepen dat iedereen wel gegroeid is,dus iedereen schuld heeft,maar of je nu groeit binnen de eigen plaatsingsruimte of op voeraankoop en mestafzet zit naar mijn idee nog wel verschil
pieta
@Frans1 Niet voor de huidige malaise met de melkprijs. En voor de binnenlandse milieuproblematiek was het enkel uitstel van executie geweest.
+2
matt
@Freriks vroeger bij campina moest je ledenbewijzen bijkopen,als je meer ging leveren.
arie.j
Quote Reactie van @matt:
Freriks vroeger bij campina moest je ledenbewijzen bijkopen,als je meer ging leveren.

Wel bijvertellen dat je op die ledenbewijzen een zeer royale rente kreeg, en dat voor wie het geld ergens los kon krijgen echt geen belemmering of extra kosten waren.
matt
@arie.j ik weet niet precies hoe dat toen werkte Arie.
arie.j
Quote Reactie van @matt:
ik weet niet precies hoe dat toen werkte Arie.

Voor precies zou ik moeten kijken of ik nog wat oude jaarverslagen ergens heb liggen.
Maar dat de vergoeding erg royaal was , dat is zeker.
toen het werd ingevoerd was er nogal wat weerstand en er liepen ook leden weg, ze waren niet van plan voor bank te spelen zo was hun argument.
En ook daarom werd de vergoeding erg royaal vastgesteld, was toch een beetje vestzak-broekzak, want ieder moest ze in gelijke mate in verhouding tot zijn melk hebben.
+1
pieta
@arie.j Voordat de ledenbewijzen verplicht waren bij Campina werd je geacht 10 gulden per 100 kg ledenbewijzen te hebben. Had je dat niet dan werd het gedeelte wat je niet had gekort op de nabetaling. Vergoeding was dan meen ik 12%. Maar het voelde meer als een boete.
+2
jg
@Freriks Wat een onzinnig gelul van iemand die onbeperkt , ten koste van anderen , wil groeien. Lid van ?
arie.j
Quote Reactie van @jg:
Wat een onzinnig gelul van iemand die onbeperkt , ten koste van anderen , wil groeien. Lid van ?

Misschien is jouw opmerking wel net zo onzinnig, iemand die wil groeien doet dat vrijwel nooit omdat hij zo graag zijn ellebogen gebruikt.
Rondhus
@jg volgens mij heb jij in het verleden niet echt op gelet. Fc verwachte 20% meer melk. Bij de leden was er twijfel of er zo veel zou komen. Bestuur heeft door gezet en daar inversteringen voor gedaan om al die melk te gaan verwerken. Moet fc nu niet komen met gezeur dat ze het niet konden verwerken. Liepen gewoon achter op schema. Borculo draait nu nog niet goed. Dus dit tegenvallend resultaat is volledig toe te rekenen aan het bestuur ipv de boeren die wat meer zijn gaan melken.
+1
brabo
Quote Reactie van @jg:
Lid van ?

waar ben jij eigenlijk lid van?
pieta
Quote Reactie van @Freriks:
Want hij (of zij) heeft al betaald voor investeringen in verwerking van de extra melk.

Als je inleg voor groei per kg melk hetzelfde zou zijn per kg dan wat de algemene reserve nu bedraagt dan moet je ook nog gewoon meedoen met de reservering.
guldner75
@Freriks

+ de hoge spot markt prijs ! nu kunnen ze veel makkelijker meer melk verwerken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
leden tegen de markt in dom doormelken.

Leden hebben toch een cooperatief orgaan welke de melk verwerkt en vermarkt voor de hoogst mogelijke prijs? Dan zitten daar toch ook marktkenners bij in die, als de markt tegen gaat vallen, dat ook wel even zullen melden?
Cornelis
@cs-agrar Die hebben dat gemeld en dan?
cjw73
Kortom het rendement van de extra liters is niet erg hoog.
meelezer10
@cjw73 is maar net hoe je het bekijkt. Als je dat - wegdenkt wordt het getalletje alleen maar groter over die laatste liters.
+1
jg
@cjw73 Negatief, volgens RFC is door de hoge aanvoer gedwongen veel extra basisproduct onder de kostprijs verkocht.
3 speen
@jg word nou hard aan getrokken bij rfc ze laten nu al kaas maken in Hoogeveen en dat gaat heel veel opleveren
+6
verbi
Valt me gewoon tegen kan er niks anders van maken en om RFC complimenten te geven is nergens voor nodig het is gewoon hun werk!!!
pieta
@verbi De boeren melken te veel in deze markt. Daar kan RFC met de huidige reglementen weinig tegen doen.
+3
casev
@pieta daar had rfc heeeeel makkelijk iets aan kunnen doen door naar frankrijk te kijken, en het aanbod zelf te reguleren!
diezel
@verbi
Voor zo'n extraatje moet de werkman toch lang met zijn broodtrommeltje op pad. 😞
+4
pieta
Quote Reactie van @diezel:
Voor zo'n extraatje

Het is geen extraatje. Dat is het pas bij een goede basisprijs.
+1
diezel
@pieta
Jij bent ook een ingewikkelde mens.
In september is extraatje niet goed. In december is uitkering niet goed.
Je moet die persoonlijke voorkeuren allemaal maar weten. 😄
+1
brabo
Quote Reactie van @diezel:
Valt me gewoon tegen kan er niks anders van maken en om RFC complimenten te geven is nergens voor nodig het is gewoon hun werk!!!

Je hebt gelijk dat het gewoon hun werk is en daar worden ze (goed) voor betaald.
Maar ze hebben hun werk waarschijnlijk toch wel iets beter gedaan dan hun meeste collega's bij de andere zuivelverwerkers. Ten opzichte van de rest betaald FC gewoon goed uit.

overigens wel vreemd dat ik een qoute van verbi hier herhaal en dat ik op diesel zou reageren???
+1
vette piet
Melk weggeven voor 18 cent op de spotmarkt omdat Borculo niet op tijd klaar was verdient zeker geen compliment
m uut m
@vette piet
Vraag maar eens hoe het daar nu gaat in Borculo.
amor
Er is maar 1 oplossing. Iedere melkveehouder loost in september en november 1 leverantie in de mest kelder en in januari zitten we richting €0,40 .
Hoe makkelijk wil je het hebben 😀
+1
Veenprut
Had dat dan ff gisteren bedacht..... dan kon het nog meteen het land op....
+1
m uut m
@Veenprut
Melk mag je het hele jaar uitrijden
+1
koeboer
Het trieste hiervan is dat de veroorzakers (de snelle groeiers) wel het zelfde bedrag ontvangen aan uitkering
Teunis D
@koeboer En de rest daardoor minder...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @koeboer:
de snelle groeiers) wel het zelfde bedrag ontvangen aan uitkering

Wanneer zij gegroeid zijn in melkleverantie krijgen zij toch juist meer.
koeboer
@Jack Rijlaarsdam idd dat bedoel ik uitkering 42 % lager dus bij 42% meer melk zelfde bedrag.
Albert
@koeboer opvallende reactie, de schuld lag toch bij de intensieven en nu bij de snelle groeiers. Nieuwe zondebok
+1
Cactuvic
Niet janken maar doorwerken; die overproduktie hebben de heren melkveehouders zelf veroorzaakt! Bovendien: toen de prijzen goed en zéér goed waren hoorden we niemand!!!
Erco
@Cactuvic jawel hoor. Dat het goed ging
+1
Cornelis
@Cactuvic En er zijn vandaag de dag ook dames die dit schone beroep uitoefenen.
+2
Greetje
Droog maar snel je krokodillentraantjes cactuvic, vanwaar die boosheid?

Dankzij de noeste arbeid van de vele boerinnen en boeren heb jij elke dag voor een prikkie goed te eten.

En zolang je dit forum niet opzoekt heb je ook verdraait weinig last van geklaag of acties of onredelijke eisen van onze kant.
de hoef
@Greetje en toch heeft ie gelijk ,tis jammer meer niet ,en geef nu niemand de schuld want daar koop je niks voor
blik vooruit en door ,komt gewoon weer goed

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
4