‘Gedwongen’ stopper José Bongen luidt de noodklok

Haar aangrijpende relaas op Facebook werd binnen enkele dagen al meer dan 14.000 keer gedeeld en trok inmiddels de aandacht van de landelijke (niet-landbouw) media en politiek. Vanwege de financiële malaise hebben José Bongen en haar man Herman noodgedwongen besloten met hun technische uitstekend draaiende melkveebedrijf te stoppen. José was eerder redacteur van deze website, van vakblad Melkvee en van de regionale landbouwbladen Vee & Gewas, Veldpost, Agraaf en Stal & Akker. Hieronder het betoog van José, met aanstaande zaterdag meer hierover in Agrio’s regionale landbouwbladen.

Deel dit topic

Reacties

+2
arjankok
Hier dezelfde realiteit maar geen haar aan mijn hoofd denkt aan stoppen als pachter ook weinig te verkopen dus dat geeft geen pegels voor straks
+9
casev
@arjankok hier het zelfde. Maar er zullen wel weer een paar (gestopte) forumleden of LTO voormannen zijn die beweren dat het allemaal wel meevalt, en dit nu eenmaal bij de vrije markt hoort......
Cactuvic
@casev INDERDAAD!!!!!!!!!!!!!!!
+2
komelker 2
Gezinsbedrijven worden uitgerookt.
oldhuus
Of je nou 600 koeien of 50 melkt, de overheadkosten zijn hetzelfde, en die worden alleen maar meer met kringloopwijzers, NB-vergunningen, etc etc. Voor je het weet moeten we ook spuitplaatsen, hygiënesluizen en andere onzin aanschaffen.
+1
storm
Ik heb het verhaal van José goed doorgelezen en vind het triest dat ze nu stoppen!! Denk er zelf ook wel eens over maar zou niet weten wat ik dan moet gaan doen?? Opleiding, tja boer met 25 jaar ervaring en een lichaam wat niet meer geschikt is om klusjes(bij collega's ) voor de bedrijfsverzorging te doen!!
Ik put hoop uit de toekomst maar ook hier zijn we blij als de interem prestatietoeslag van RFC wordt uitgekeerd!! Ik heb dan ook medelijden met DOC collega's en tegelijkertijd bewondering dat ze het nog volhouden!
Ik ben m'n ouders dankbaar dat we altijd de coöperaties trouw zijn gebleven en wij daar nu de vruchten van kunnen plukken!
+3
MTSTAMMINGA
@storm
Waar is al je melkgeld van 2014 heen gegaan dan ?
+4
shoveltje
@MTSTAMMINGA niet zo stoer praten Karst!
MTSTAMMINGA
@shoveltje

Het minste\ergste wat een ondernemer kan overkomen is zelfmedelijden ,en negatief worden

Het is niet beste momenteel

Maar stond laats een man te huilen bij de apotheek in Echtenerbrug kon de medicijnen niet meer betalen voor zijn vrouw die reuma had Was met de dokter bezig dat de verzekering ze als nog betalen ging Zulks is ook niet best prikkers realtie veer optijd collega ''s in deze dramma/armoede
jg
@MTSTAMMINGA Met alle respect voor jou Karst, echter de druk van een gezin onderhouden en kinderen de kans geven te studeren is heftiger dan de zorg over mezelf als individu.
demelkboer
@MTSTAMMINGA het verschil is. Die man houdt niets over aan het eind van de maand , bij melkveehouders moet er geld bij aan het eind van de maand. Deze best meneeer houdt zijn handje weer op bij een of ander loket en klaar is het weer.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @demelkboer:
Deze best meneeer houdt zijn handje weer op bij een of ander loket en klaar is het weer.

Die man heeft altijd hard gewerkt in de bouw ,eigen huis Zit bij de 60 jaar krijgt nu mantelzorg om op de vrouw te passen En gaat nu dus in huur huis wonen
paul1
@MTSTAMMINGA dat is alweer een poos geleden, en zo overdreven was de prijs toen ook niet
+3
storm
@MTSTAMMINGA ik heb een gezin Tamminga en heb netjes afgelost en een vervangingsinvestering van de lopende rekening gedaan! Maar ik red me wel en toch kan ik me vinden in het verhaal van Jose
+2
Erco
@storm hier ook geen problemen al slinkt de buffer wel langzaam. Maar je zal maar doc boer zijn, dan was de buffer hier ook wel op. Ik snap het verhaal dan ook wel
George
@Erco Tja die buffer bij jouw vliegt er doorheen met het maken van een nieuwe rijbak voor de paardjes. 😄
+1
oldhuus
@MTSTAMMINGA
Ik ben rond 2009 boer geworden, volgens mij zaten we toen een keer rond de 20 cent, DOC zat er nog onder. Bongen had 35 cent nodig, blijkbaar hebben ze mis gegokt, maar het is helemaal geen schande de grond is in die buurt misschien wel 75k krijgen anderen weer ruimte kunnen ze in Drenthe zo een compleet bedrijf weer kopen.
klant
@storm heb begrepen dat de toko 3 miljoen euro waard was nou je zult maar timmerman zijn en je krijgt op je 55 ontslag sta je wel mooi met lege handen, vindt het allemaal wel erg overdreven hoor
+2
vaak
Hallo, 3 miljoen waard en misschien wel 3 miljoen schuld wat heb je dan??
+1
weurding
@vaak een probleem?
+2
dirks
Als je al op nul uitkomt, waar blijf je dan met je gezin??
Daar jaren 80 uur in de week voor gewerkt.
Moderne slavernij. We zijn als veehouders slaven van moderne beschaving
+2
weurding
@dirks alleen kun je aan die vorm van slavernij wel zelf een eind maken, je moet alleen de stap (durven) zetten 😄
paul1
@weurding is nog niet verkocht, kan wel een poos duren.
+1
weurding
@paul1 zo gauw de koeien van de dam zijn heb je geen kostprijs meer voor melk, land betaald zich de komende jaren wel in een of andere vorm
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
zo gauw de koeien van de dam zijn heb je geen kostprijs meer voor melk

Nemen de koeien de hypotheek ook mee?
weurding
@Jack Rijlaarsdam hypotheek blijft, maar als je geen melk meer levert heb je daar ook geen kostprijs meer voor 😉
Cactuvic
@weurding Inderdaad; STOPPEN is misschien nog wel méér ondernemen dan het ondernemen zélf! Bovendien: niet janken, als de prijzen goed zijn ( heel lang en vaak geweest) hoor je geen enkele agrarier jubelen; zit janken hen in het bloed???
+1
oldhuus
@Cactuvic
Ja dat eeuwige geklaag, het is nu verdacht stil eigenlijk, in 2014 werd er nog volop geklaagd:
prikkebord.nl/topic/68316/
weurding
@Cactuvic gezien je naam zou je zo uit het oud gallië vandaan kunnen komen 😄 maar diepgaand klagen zal ik nooit doen op een forum, brengt weinig
klant
@vaak 90 koeien x 8500kg melk = ongeveer 8 ton melk zal toch wel niet 4 euro schuld per kg melk hebben.
+1
Druk
@klant
Naast de bankschulden zullen er ook waarschijnlijk nog wel claims liggen vanuit de familie (meerwaarde afrekenen) en de fiscus (o.a. binnen 10 jaar verkopen).
oldhuus
@Druk
Of duur quotum gekocht.
tok achterhoek
Quote Reactie van @Druk:
Naast de bankschulden zullen er ook waarschijnlijk nog wel claims liggen vanuit de familie (meerwaarde afrekenen) en de fiscus (o.a. binnen 10 jaar verkopen)

Klopt hij boert hier nog maar 9 jaar, dus er zal een manier gevonden worden om dat te omzeilen
storm
@vaak kom op nou, 3 milj schuld! Dat houdt met 1 milj wel op maar de fiscus wil een vorkje meeprikken!
+3
hans1980
Het verhaal van de DDB klopt wel >>> kostprijs is gewoon 40-45 cent dus daar draaien we bijna allemaal verlies (wil je de boel nog een beetje recht houden) .
Heb wel begrip voor dat moeilijkste besluit van een boer nl. stoppen ....velen schuiven het voor zicht uit en bouwen (omdat de buurman het ook doet) toch nog een grote nieuwe stal , dit besluit is vele malen minder moeilijk dan het besluit om te stoppen , een familiebedrijf dus van vader op zoon/dochter generaties lang en dan bij jij de geen die de stekker eruit trekt....het lijkt mij moeilijk ook al draait het bedrijf perfect dan maakt het nog zuurder...
Overname gaat met schulden , rekeningen , pacht , etc. allemaal duurder een enkel plusje in voorgaande jaren door expansie van China daargelaten is het de afgelopen decennia echt geen vetpot bij de meesten .
Succes met jullie nieuwe kansen ! moedig besluit !
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @hans1980:
Het verhaal van de DDB klopt wel >>> kostprijs is gewoon 40-45 cent

Dan is biologisch de oplossing voor je Hans 😀
jan w
@MTSTAMMINGA
Biologisch gaat hem niet worden Karst.
Het overgrote deel van die gene die overschakelen kunnen de bodem onvoldoende verzorgen. Waardoor ze een te lage productie van het land afhalen.
Al lijkt het verschil tussen logisch en biologisch boeren niet zo groot
+1
hans1980
@MTSTAMMINGA
haha jij hebt dus een bedrijf met veel grond in eigendom voor weinig in handen gekregen zodat jou kostprijs ultra laag is .. maar is dat relevant het gaat om de gem. boer! ook Countus Alfa Gibo komen met kostprijzen boven de 40-45 let wel is geen melkprijs karst!!! -3 cent EU -3 cent O&A dus melkprijs moet dan 34-39 cent bedragen!
+1
weurding
@hans1980 jaar 15/16 valt me nog mee, gem. melkprijs mei mei nog ruim 35 cent op(concept) jaarverslag, volgend jaar 16/17 wordt het echt minder
jan w
@hans1980
Zag gisteren een overzicht van de bedrijfeconomische boekhouding van Agrovision.
Referentiebedrijven 2015 : kritieke opbrengstprijs van de melk bijna 38 cent.
+2
spotmelker
"die ......hypotheek" Ik denk dat dat door het snellere aflossen (na belasting betalen) op meer plaatsen een probleem gaat worden/is. Rente kan het probleem (haast) niet zijn.
Erco
@spotmelker vaste rentes ook niet? Van boven de 5?
+3
spotmelker
@Erco Ook bij 5 % mag rente nog geen probleem zijn. Als je veel moet aflossen heb je veel liquide (uit goede verdiensten) nodig. Dat heeft niemand die het van melken moet hebben en een kwartje beurt. Dan loop je muurvast. Stel dat je een lening in 20 jaar aflost, dat is ook 5 %. Wil je nog een beetje leven als gezin waar je 40.000/jaar voor neemt dan moet je naast hetgeen wat je aflost bijna net zoveel belasting betalen.
hans1980
@spotmelker
snap hem niet geheel met jou tax,?
spotmelker
Quote Reactie van @hans1980:
snap hem niet geheel met jou tax,?
Als je een goed jaar hebt zou je in principe veel af kunnen lossen maar heb je geen/weinig aftrekposten voor je belastbare inkomen dan komt die aanslag er nog overheen. Moet je in een goed jaar veel rente betalen of doe je een Vamil-investering dan gaat dat nog van je belastbare inkomen af. In beide gevallen ben je het geld kwijt maar als je verplicht bent veel af te lossen zal die vervelende aanslag er altijd nog overheen komen. En zo kan je ondanks een leuk draaiend bedrijf toch in liquide problemen komen.
Erco
@spotmelker klopt. Maar dat ik het bedrijf bijna 10 jaar terug overnam vingen we 29 cent bij de fabriek het jaar erop. Dat is wel benauwd in de zomerperiode stond ik ook 60.000 rood. Als er meer dan 20 cent naar de bank moet dan schiet t wel op. Dus ik ken t gevoel al lag ik er zelf niet wakker van. Er komen weer betere tijden.
George
@Erco KNMEG 😉
+1
KuikenenKoe
Eigenlijk kan ik nog niet zoveel met dit verhaal ondanks de vele woorden
er worden vele zaken aangegeven die actueel en vervelend zijn
de kop is vrij heftig" gedwongen" ,maar of dit nou is omdat bank de stekker er uit trekt of praten we hier over een vrijwillige keuze van familie bongen om met melken te stoppen,klinkt heel anders
vanwege al die benoemde factoren bij elkaar,dat kon ik er niet uithalen
je zou het ook kunnen lezen als :op deze manier willen wij niet boeren en we zijn het strontzat en houden met melken op
of jose had op financieele aspect meer in moeten gaan en als redacteur zijnde heeft ze daar om een of andere reden voor gekozen om dat niet te doen
+1
hans1980
@KuikenenKoe
klopt geen nieuwe stal gezet dus en toch diep in het rood??? zal dus veel geld zitten in grond aankoop if overname,???
zie toch weinig boeren stoppen met nieuwe stal dus dit bedrijf kon er nog leuk uitspringen zegmaar en wou geen bootje midden op zee worden.
Druk
@hans1980
Krap 10 jaar geleden bedrijfsovername, paar jaar geleden nog wat grond gekocht, maar geen te grote nieuwe stal gebouwd dus de financiële positie zal inmiddels wel weer op orde zijn.
Ze hebben qua melkintensiteit het bedrijf goed op orde en met een melkrobot halen ze mooie producties, dus vakmanschap is er ook wel.
Geeft aan dat de kans groot is dat zij de zin tot melken er af hebben, zij was toch ook degene die zich hard heeft gemaakt tegen de motie van Marianne Thieme inzake kalf bij de koe.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Druk:
Geeft aan dat de kans groot is dat zij de zin tot melken er af hebben

Ze hebben gewoon te veel kosten per liter bij deze melkprijs Wat ik over hun bedrijf lees En schakelen kan niet iedereeen heelaars En ze melken met 2 robots 90 koeien las ik op een ander site
+2
hookwood
@MTSTAMMINGA ze melken met een tweebox SAC melkrobot.

+4
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Ze hebben gewoon te veel kosten per liter bij deze melkprijs

Wat een domme zever Karst dat heeft 95% of eigenlijk nog wel meer met deze melkprijs! Lul nou eens niet en zeg gewoon dat de melkprijs gewoon heel veel te laag is! Structureel onder de 30 cent kan niemand langdurig zijn bedrijf blijven beoefenen!

Bron: George en dan is het zo!
+1
buorman
@George
Maar wie een [iets] lagere kostprijs heeft, kan in betere tijden meer 'bufferen' en teert in de slechte tijden minder hard in.
Bron; zakjapanner
+1
pieta
@buorman Wie de grootste buffer heeft heeft hem in de regel het minst hard nodig. 🔢
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
Wat een domme zever Karst dat heeft 95% of eigenlijk nog wel meer met deze melkprijs! Lul nou eens niet en zeg gewoon dat de melkprijs gewoon heel veel te laag is! Structureel onder de 30 cent kan niemand langdurig zijn bedrijf blijven beoefenen!

Ik lulde gewoon die boer na die het werelt natuurfonds vertelde ,van de week dat het zo best kan 😀

Klopt dit moet niet te lang meer duren deze lage melkprijs Dat zijn we weleens Kerel!!
+2
Melkmeisje
@MTSTAMMINGA George begint m ook te knijpen, die beurt straks geen geld voor de mais als het niet snel veranderd.
+1
m uut m
@Melkmeisje
Welke mais
+2
Frans1
+1
weurding
Quote Reactie van @Druk:
zij was toch ook degene die zich hard heeft gemaakt tegen de motie van Marianne Thieme inzake kalf bij de koe.
Reageer @Druk MTSTAMMINGA 2min geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @Druk:Geeft aan dat de kans groot is dat zij de zin tot melken er af hebben
dus als je voor het kalf bij de koe stemde had je nog wel "zin" aan melken? 😉
+1
Druk
@weurding
Met haar actie heeft ze digitaal op het Internet nogal wat over zich heen gekregen, dat moest ze emotioneel en mentaal wel allemaal zelf verwerken.
Rondhus
@Druk Krap 10 jaar geleden bedrijfsovername, paar jaar geleden nog wat grond gekocht, maar geen te grote nieuwe stal gebouwd dus de financiële positie zal inmiddels wel weer op orde zijn.
Wanneer de overname is geweest zegt niet veel. Heb je na overname schuld van boven de 2 euro of zit je dichter bij de 1, 50. En hoeveel is er nadien geinversteerd in onderhoud en machines. Dat zegt mij meer dan wanneer je over heb genomen
+6
Deutzrijder
@Rondhus
Ben blij dat iemand zijn hoofd boven het maaiveld uit durft te steken.
En verteld dat ze het spuugzat zijn van al die regelgeving.
7 dagen in de week hard werken ,en niets verdienen houd niemand lang vol.
Denk dat bij veel gezinnen de lol er al lang af is.
Wij zitten als melkveehouders onderaan de keten
Een ieder heeft zijn marge, dus er blijft voor ons niets over.
+5
diezel
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
of jose had op financieele aspect meer in moeten gaan en als redacteur zijnde heeft ze daar om een of andere reden voor gekozen om dat niet te doen

Als er één ding niet zal veranderen voor de stoppers uit zowel het verleden, heden als in de toekomst, is het wel dat juist je "collega's" een reden voor stoppen weten te vinden c.q. verzinnen c.q. fantaseren..... 😞
oldhuus
@diezel
Maakt niet uit, het zijn hier juist de zwaar gefinanciërde bedrijven met 180 koeien en die net een veel te grote stal hebben gebouwd die stoppen.
diezel
@oldhuus
.....die categorie zal er wat betreft roddel en achterklap nog het beste afkomen.
Zij hebben het in ieder geval toch geprobeerd, ........ bla-bla.
+2
oldhuus
@diezel
Ja, en ze hebben een bedrijf gecreëerd dat geen normaal mens kan overnemen.. Op dat van Bongen zijn nog wel kansen, helaas is de grond daar veels te duur. Misschien zijn de gebouwen met asbest onverkoopbaar, de razenddure grond gaat naar akkerbouwers en wat hoekjes naar collega's.
Maar wat ik niet snap, als je 50 ha hebt, verkoop je er toch 10 op afstand ofzo, even 750.000 euro, en dan kun je nog 80 koeien melken, maar ben bang dat hen trots hun in de weg staat, of ze zijn het gewoon spuugzat alle regels en het werk.
paul1
@oldhuus om land te verkopen misschien toestemming van de bank nodig
+1
Druk
@oldhuus
Ze hebben, volgens de advertentie, 30 ha eigendom, alles huiskavel dus die ga je niet verkopen. Een hectareprijs van 45k tot 50k komt daar ook eerst.
oldhuus
@Druk
Klopt, maar op facebook schreef ze dat ze een bedrijf met 90 koeien en 50 ha grond hadden opgebouwd. Zal wel 20ha pacht zijn geweest.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @oldhuus:
Zal wel 20ha pacht zijn geweest.

Kan ook losse pacht geweest zijn ?
+1
oldhuus
@MTSTAMMINGA
20ha losse pacht, noem eens een bedrag, 1400 euro? Geen wonder dat ze er mee stoppen.
Todi
@oldhuus Ze had het toch over 3 miljoen.
+5
arie.j
Quote Reactie van @diezel:
Als er één ding niet zal veranderen voor de stoppers uit zowel het verleden, heden als in de toekomst, is het wel dat juist je "collega's" een reden voor stoppen weten te vinden c.q. verzinnen c.q. fantaseren

Voor deze keer ben ik helemaal met je eens, op een individueel geval ergens ver uit de buurt, waar je niet veel van weet, daar kun je alleen maar in het algemeen op ingaan.
+4
KuikenenKoe
@diezel nee zou mij een worst zijn wat een ander zegt moet toch met mijn eigen redden en is toch maar 1 a 2 dagen dat mensen hun er druk om maken en dan is er anders wel weer wat
alleen jose is niet een schoolmeisje van 15 die per abuis iets op facebook zet ,niet wetende wat er achter weg kan komen
als ze het ermee hebben gehad dat boeren op deze manier en ze hebben besloten te stoppen ,is dat hun keuze
klaar toch
diezel
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
nee zou mij een worst zijn wat een ander zegt

Grote stoere praat, maar denk dat bij elke huisarts/psycholoog alle alarmbellen zouden gaan rinkelen als een boer dat soort praatje aan de vooravond van "het rouwproces" zou durven verkondigen. Tis bij de meesten toch wel even iets meer dan enkel een ander baantje zoeken. 😞
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @diezel:
stoere praat,

nee ben me ervan bewust dat je het nooit in de de ogen van 100 % van/bij de" mensen"goed zult doen, er is altijd een gedeelte wat zal zeggen eigen schuld of is komen aanwaaien
en daarom ga /kies eigen weg en niet teveel aantrekken van een ander en haal zo nu en dan schouders maar wat op, laat ze maar praten
+3
roelvdw
Ben 10 jaar geleden al gestopt met melken ,sociaal, lichaamelijk en financieel
een goede keuze geweest ,zou echt niet weer terug willen in de melkveehouderij way off live ,maar daar kun je pas echt over oordelen als je ook gestopt bent na een paar jaar
oldhuus
@roelvdw
Mijn ouders 16 jaar geleden gestopt met melken, sociaal, lichamelijk wel interessant, financiëel niet, de robot brengt wel hogere (onderhoud/energie) kosten met zich mee.
+1
weurding
@roelvdw alleen als dan je oordeel de andere kant op slaat is er geen weg meer terug...
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @roelvdw:
10 jaar geleden al gestopt met melken ,sociaal, lichaamelijk en financieel

Op zich al knap dat je hier dan reageert
Jannus
+3
jan w
De varkenshouderij en de pluimveehouderj hebben het zelfde meegemaakt , als nu de melkveehouders meemaken.
Het is aan de ene kant wel raar dat er nu wel opeens aandacht vanuit de media kan komen voor de melkveehouders en dat dit in het verleden niet voor de andere takken van sport is gebeurd.
arjankok
@jan w hebben hoger knuffelgehalte die echte boeren
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @jan w:
varkenshouderij en de pluimveehouderj hebben het zelfde meegemaakt ,

waarvan een groter gedeelte in bijstand is beland dan dat ik nu bij stoppende melkveehouders verwacht
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
wel raar

Niet echt, mevr Jose heeft toevallig juiste verhaal op juiste moment op juiste vorm van media gezet, dan kan dit heel gemakkelijk. Neem als vb het project X Haren verhaal maar. Media is rap als het opgepakt wordt. En vond zelf dat zij haar verhaal keurig deed. Niet zo stereotype boer als normaal op tv. Ws ook omdat Humberto er respectvol mee omging, das ook wat waard. Zijn uren vond ik nog meevallen, maar misschien loopt die man wel twee versnellingen harder en dan ben je ook eerder vermoeid (en meer gedaan)
+4
Jannus
@cs-agrar Vind het verhaal iets teveel op emoties baseren en te weinig op zakelijk vlak,zelf zou ik als mijn vrouw zoiets op facebook zou zetten niet op tv gaan om het uit te leggen maar gewoon stellen dat het een zakelijke afweging is om te stoppen,klaar,punt.

We staan nog maar aan het begin en hier is al eens gesteld dat de jongens van de mannen gescheiden gaan worden,bekijk alles zakelijk en investeer als je er aan verdienen kunt en niet om mooie verhaaltjes te vertellen.



Het is nu eenmaal de hedendaagse tijd,

"De beste boeren wonen in de stad" 😉
diezel
Quote Reactie van @cs-agrar:
Ws ook omdat Humberto er respectvol mee omging

Bedankt voor de kijktip betreffende dit item.
p.s. Programma heeft zelf schijnbaar ook nogal last van deflatie. 😞
christo
Goed verhaal van haar, op 1 punt echter niet. Op het gebied van de verscheidenheid tussen de melkveebedrijven doet ze een nogal ongelukkige uitspraak door het over zielige koeien te hebben. Ik zie het hier op dit prikbord ook vaak dat een individu probeert om zij eigen bedrijf als voorbeeld te zien. Het is best mogelijk om in dit landje verschillende vormen van melkveehouderij te hebben zonder continu te moeten zeuren om meer of minder (of nog mooier: geen) weidepremie, of de discussie over schaalgrootte. Beide aspecten worden vaak gelinkt aan dierwelzijn waardoor de gehele sector op termijn verliezer is.
groeier
Ken ook kaasmakers die wel een prima winst maken.
+21
josebongen
Hoi!
Bijzonder om een hele discussie -en allerlei aannames- over jezelf te ontdekken. Jongens, in plaats van aannames: vraag het ons gewoon. We hebben geen geheimen en alles is door gedacht.
1 ding voorop: we zijn niet zielig. Dit hele gebeuren is ook niet ontstaan om te laten zien hoe verschrikkelijk ons leven is. Als we de boel verkopen, houden we een mooi bedrag over.
Het is ontstaan als bericht om vrienden en kennissen te laten weten dat we stoppen, en waarom. Vervolgens is het een eigen leven gaan leiden, en massaal opgepakt door media. Prima, ik ben inderdaad geen meisje van 15 die daar niet tegen kan.
Aanvankelijk hadden we geen zin in kranten en zeker geen tv. Maar waarom we het toch gedaan hebben? Wij boeren klagen altijd dat we niet door samenleving en politiek gehoord worden. Nu wil er iemand luisteren, en zouden wij niet meer willen? Dat is slap. Voor ons maakt het niet meer uit. We stoppen en dat is prima. Maar we besloten om een lans te breken voor jullie boeren die nog door willen of moeten: om te laten zien dat er iets gruwelijk scheef is gegroeid in de geldverdeling binnen de voedselsector.
Dat het programma vooral op emotie was gestoeld, was de keus van Humberto Tan. We kunnen er ook een economisch verhaal over vertellen, incl. antwoord op "dit viel toch te verwachten na het melkquotum" en "jullie hebben toch ook betere tijden gehad." Geloof me: het is van a tot z door gedacht.
Onze hoge hypotheek zit 'm in de koop van een bedrijf tegen (bijna) marktwaarde: Herman's vader had een pachtbedrijf dat niet over te nemen viel omdat de pacht niet werd verlengd. Via omzwervingen kochten we dus zelf een bedrijf. Herman's vader verhuisde naar het dorp en overleed vrij snel daarna, dus zowel de financiering als het werk heeft Herman altijd alleen gedaan. Geen maatschap (althans, niet langdurig), geen makkelijke kruiwagens, geen gratis arbeid. (Ik was journalist en draai nu als neventak 45u p wk een kinderopvang)
De grond is overigens inderdaad 20 hectare gepacht, 30 eigendom. (en ja, de prijzen zijn hier hoog)
We zijn geheel onafhankelijk van de bank gestopt. We kúnnen zelfs door als we willen, bankman viel van zijn stoel toen we zeiden te stoppen. Kunnen nog prima krediet krijgen. Men verwijt ons korte termijn denken: op lange termijn komt het heus weer goed. Maar het juist omgekeerd: op korte termijn kunnen we prima verder door er nog meer geld in te gaan steken. Maar die lange termijn, daar hebben wij geen vertrouwen in. Als de banken en FC praten met "er komt ook heus weer 35 cent", haken wij af. 35 is geen goeie prijs jongens!
We zijn klaar met het gezeik van burgers, de regels van politici, je altijd moeten verdedigen (inderdaad was ik fel in de kalf-bij-de-koe-discussie) het gekonkel van instanties die wij voor geen meter meer vertrouwen, en met name het 80u werken voor niks. Prima om dat een half jaar te doen, maar na 2 jaar daarvan is de zin om te melken volledig weg. We lieten uitrekenen hoeveel we zouden overhouden bij stoppen, gewoon om te helpen bij het vormen van een toekomstbeeld. Dat was dusdanig hoog, dat we zeiden: "Waarom doen we dit onszelf en ons gezin dan in godsnaam nog aan?!'

Wat ik bijzonder vind ik dat we honderden, misschien wel duizend positieve reacties hebben gehad van boeren, burgers en politici. Weet je waar de negatieve vandaan komen? Niet van WakkerDier-types, maar uitsluitend van collega boeren. Wij proberen burgers en politiek te laten zien: "Het is toch idioot dat boeren 80u voor niks moeten werken" en wat zeggen boeren nu tegen ons: "Niet zo zeure hoor, dat is heel normaal."
Dat mogen jullie mij dan eens uitleggen?
+2
KuikenenKoe
@josebongen hallo jose

ten eerste wou ik mijn waardering uitspreken voor jou dat je hier onder eigen naam reageert
(wat dat betreft heb je meer lef dan mij)
was ook wel benieuwd naar waarom jullie met jullie verhaal in de media traden
begrijp dus dat het jou te doen is om een discussie op gang te brengen ?
+4
spotmelker
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Dat was dusdanig hoog, dat we
Dan hebben jullie in die beperkt aantal jaren dus knap geboerd Jose. Op tijd stoppen kan de beste 'ondernemersbeslissing' uit je actieve boerenloopbaan zijn. Ik denk dat op veel bedrijven de kapitaalsvernietiging heel groot zal zijn als ze op korte termijn (moeten) stoppen. Ik 'modder' (als het regent) nog wel even door.
+6
amor
@josebongen petje af. Alleen maar respect voor jullie. Het probleem is dat we elkaar kapot maken. Hier ook in 2008 een week de melk in de put laten lopen, als je dan merkt hoeveel boeren mee wilden doen. Dan weet ik voldoende voor de toekomst. Hier ook geen gratis arbeid van afgekeurde /aow trekkende ouders die nog volop mee werken .
Succes voor de toekomst wensen wij jullie namens ons hele gezin.
+6
George
@josebongen
Beste Jose ,
Ik denk er precies zo over als u en ik ben het compleet met u eens! Ik heb de stap om te stoppen met melken al in april 2007 gezet en kon stoppen door alleen melkquotum en koeien te verkopen. Eigenlijk best een luxe positie en ik ben door gegaan met akkerbouw en jongveeopfok wat me tot op heden prima bevalt. Ik verkondig hier ook al jaren dat de melkprijzen veel te laag zijn en dat wordt je zelfs door sommige niet in dank afgenomen . Negatieve reacties heb ik ook al vaak zat gehad maar dat interesseert me nauwelijks. Hoop dat jullie het goed gaat en succes in de toekomst.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @josebongen:
Het is toch idioot dat boeren 80u voor niks moeten werken" en wat zeggen boeren nu tegen ons: "Niet zo zeure hoor, dat is heel normaal."Dat mogen jullie mij dan eens uitleggen?

Die uitleg is geen tijd voor om over na te denken..
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @josebongen:
Het is toch idioot dat boeren 80u voor niks moeten werken"

Er zijn meer boeren die denken dat ze 80 uren werken in de week Dan dat ze werkelijk werken in de week gemiddelt Weet ik uit de tijd dat ik bij de AB was ,en zieke boeren verving
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
zijn meer boeren die denken dat ze 80 uren werken in de week Dan dat ze werkelijk werken in de week gemiddelt Weet ik uit de tijd dat ik bij de AB was ,en zieke boeren verving

Karst een melkveehouder is 7 dagen per week dag en nacht met zijn bedrijf bezig. ´S nachts er uit om een koe te laten kalven of om slachtkoe te laden etc. Ten allen tijden Stand By op zijn bedrijf! Dat zijn ook werkuren. Hier komt veelvuldig een piloot over de deur en die heeft vaak Stand By dienst en dat hij toch niet hoeft te vliegen. Zijn voor hem gewoon werkuren waar hij ook gewoon voor betaald wordt!
de hoef
Quote Reactie van @George:
piloot over de deur

komt ie door de schoorsteen dan ,of heb jij zon paarde deur
Melkmeisje
@George die piloot is in loondienst en valt onder de piloten CAO, dat kun je niet met ondernemer zijn vergelijken. Dat zul jij toch wel begrijpen?
Dan is de fietsenmaker een beter voorbeeld, maar die verdient ook niks als hij niks verkoopt, ook niet als hij de hele dag op klanten zit te wachten en er niemand komt.
buorman
@Melkmeisje
Als hij/zij een pandje koopt wat in waarde stijgt, verdient hij net zo goed als een boer wiens grond in waarde stijgt.
Alleen heeft hij niet het voordeel van onbelast
spotmelker
Quote Reactie van @buorman:
Alleen heeft hij niet het voordeel van onbelast
Kwestie van goed boekhouden.
josebongen
@MTSTAMMINGA Heb het even exact voor je nagerekend: 10,5u per dag, op zondag 7. Totaal 80,5 per week dus, om precies te zijn. AB had inderdaad fikse moeite om hier genoeg mankracht heen te krijgen en 't werk af te maken, toen Herman ziek was. Na een paar dagen kwamen ze met 2 tegelijk. Hebben we toen nog 'n 'fijn' gesprek met ze over gevoerd.
+1
hookwood
@josebongen 6 x 10,5 + 7 = 70
de hoef
@hookwood zondag uren tellen dubbel en zaterdag 150% kom je al aardig in de buurt
josebongen
@hookwood Je hebt gelijk! Avondronde vergeten: 7 - 12, 13 - 18.30, 22 - 23.30/24u. Dus 10,5 + 1,75 x 6, +7.
brabo
Quote Reactie van @josebongen:
Avondronde vergeten:

een avondronde van 1,5 a 2 uur ?
wat doe je dan allemaal in die ronde?
+1
de hoef
Quote Reactie van @josebongen:
fijn' gesprek met ze over gevoerd

werkte ze niet hard genoeg
josebongen
@de hoef Ze kregen het werk niet rondgezet. Ook zij dachten: och, dat zal toch wel meevallen met die 80u van die man...
arie.j
Quote Reactie van @josebongen:
Wat ik bijzonder vind ik dat we honderden, misschien wel duizend positieve reacties hebben gehad van boeren, burgers en politici. Weet je waar de negatieve vandaan komen? Niet van WakkerDier-types, maar uitsluitend van collega boeren. Wij proberen burgers en politiek te laten zien: "Het is toch idioot dat boeren 80u voor niks moeten werken" en wat zeggen boeren nu tegen ons: "Niet zo zeure hoor, dat is heel normaal."Dat mogen jullie mij dan eens uitleggen?

Laat ik eerst stellen dat ik tot heden niet heb geregeerd omdat ik dat liever niet doe op individuele gevallen van mensen een eind uit de buurt waarvan ik bedrijf en omstandigheden niet goed weet.
Dus die kritiek is niet voor mij bedoelt neem ik aan. Zelf melk ik overigens niet meer maar ik ben al een paar jaar AOWer.
Wel is het zo, dat je nu niet er één van de vele ben, zoveel bedrijven staan er nu ook weer niet te koop. Plus dat ook een Rabobank schrijft dat er (nog) weinig acute moeilijkheden bij de melkveehouders zijn.
Wanneer dan iemand bekend maakt te stoppen omdat 'de koek op is" en het verlies te groot word enz. dan valt dat duidelijk wel op.Zeker als het een wat bekend iemand is.
Wanneer er daarnaast geschreven wordt dat het om een modern bedrijf gaat waarvan de technische resultaten uitstekend zijn.
Nou dan moet je het niet vreemd vinden dat collega's wat gaan zoeken waarom nu juist dit bedrijf het niet houden kon. Wat deden zij verkeerd, wat ik niet moet doen.
Dat hoeft dus allemaal niet direct zo negatief te zijn.
Nu ben je zelf allemaal wel wat aan het nuanceren, het waren de bijkomend zaken van de vele uren en alle wetten en regeltjes die de deur dicht deden .
Financieel was er eigenlijk nog geen noodzaak, maar zoveel uren werken voor zo weinig willen jullie toch niet, schrijf je. Zeker als het ook nog zo slecht door de maatschappij wordt gewaardeerd.
Prima hoor als dat de keuze is, en ik kan die keuze ergens begrijpen. Wat je schrijft is niet uit de lucht gegrepen.
Alleen is het voor mij wel de vraag of je nu echt vanaf het begin niet bekend was dat melkveehouders, zeker als ze vrij zwaar zitten, erg veel uren moeten maken.
Terwijl ook het perspectief van een gemiddelde melkprijs van 35cent (waar je niet voor wilt doen) niet nieuw is of iets van de laatste 2 jaar. Dus of je er wel aan had moeten beginnen.
+4
josebongen
@arie.j Ik waardeer je openheid en je uitleg. Misschien heb je daar gelijk in. Natuurlijk zijn we bereid hard te werken, en wisten we dat. Maar daaronder verstaan we 60, geen 80 uur. En zelfs 80 uur was -in een tijd zonder kinderen- best een poos te doen, mits hier wél resultaat tegenover staat.
Om 60 uur te kunnen werken (en dus werk uit te besteden) hebben wij een melkprijs nodig van minimaal 35 cent, niet van gemiddeld 35 cent. Dat is inderdaad waar we het nu -anno 2016- niet meer voor willen doen.
Toch schokt het mij oprecht, hoeveel mensen die 80 uur dus wel 'normaal' en 'dat wisten we van te voren' vinden. Een geitenhouder verweet ons gebrek aan lange-termijn denken. Hij omschreef hoe hij 7 jaar ellende, echtscheiding en schuldsanering had doorstaan, maar nu weer beste prijzen ontving. Het was dus maar slap dat wij niet door die zure appel wilden bijten. Zijn mail sterkte ons alleen maar in onze beslissing: wij hebben juist besloten om die 7 jaar ellende en verzuring te voorkomen. Hoeveel geluk zou hem dat hebben gebracht? Op de lange termijn: hoeveel is het je waard om nu krom te liggen en straks verder te kunnen? Als je blijvend fysieke klachten krijgt? Als je sociale leven bijkans is verdwenen? Als je kinderen je later verwijten dat je er nooit was? (En nee, dat is niet mijn slappe wijvenpraat. Het is vooral mijn man die dit noemt!) Dat is het ons niet waard. En ieder zijn eigen keuze, maar ik vind het triest dat er boeren zijn die het dit allemaal wel waard vinden. Waarvoor dan toch? Allertrieste is nog dat boeren überhaupt afweging moeten maken, of ze het dit waard vinden. Dat deze melkprijs zo gegroeid is. Juist aan dat laatste hebben we proberen ietsje te doen met ons verhaal.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @josebongen:
hoeveel mensen die 80 uur dus wel 'normaal'

ff niet vergeten, de meesten rekenen vanaf dat wekker gaat totdat ze in bed liggen. Dus incl ontbijt, koffie, lunch, koffie, diner, ff op bank liggen humberto kijken enz. Werkelijk 80u werk, en daarnaast de genoemde "kalm an" uren, houden niet veel mensen vol. Als de loonwerker of mechanisatieman diezelfde uren doorrekend krijgen ze wel gezemel over de rekening
Nick83
Quote Reactie van @josebongen:
Een geitenhouder verweet ons gebrek aan lange-termijn denken. Hij omschreef hoe hij 7 jaar ellende, echtscheiding en schuldsanering had doorstaan, maar nu weer beste prijzen ontving.

Nou sorry hoor, maar als je dat er allemaal voor over moet hebben om een beetje aan die geitenspenen te kunnen trekken 😂 onbegrijpelijk...
+1
josebongen
@MTSTAMMINGA Oh verrek, die nachtelijke kalfkoeien of ladingen van @George nog niet meegerekend. Rond 't dus nog maar een beetje naar boven af!
+3
MTSTAMMINGA
@josebongen
Nou als ik 80 uren moest werken stopt ik morgen nog
Ben nogal een lui en makkelijk iemand
josebongen
@MTSTAMMINGA Hahaha, daarom ben je ook vast boer geworden ; )
+3
MTSTAMMINGA
@josebongen
Ja klopt een andere kon ook niets met me
KuikenenKoe
@MTSTAMMINGA dan is dit voor iedereen beter
cs-agrar
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Nou als ik 80 uren moest werken stopt ik morgen nogBen nogal een lui en makkelijk iemand

Jij hebt ook je werkslaven nog. Hoeveel melk zet je dan aan de weg/man(uur)
arie.j
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Nou als ik 80 uren moest werken stopt ik morgen nogBen nogal een lui en makkelijk iemand

Gemiddeld 80 uren in de week werken heb ik nooit gedaan, en zou ik ook nooit volgehouden hebben.
Wel in 95% van de tijd na de middag een uurtje naar bed. Maar ik kwam voor deze tegenwoordige tijd 's morgens erg vroeg uit bed.
Nu kan de één in dat opzicht meer dan de ander, en nogal wat boeren zijn creatief door etenstijd, koffietijd, geklets met een koopman en vertegenwoordiger, naar een beurs e.d. gaan en zelfs dingen als kinderen een keer uit school halen enz. er allemaal bij te tellen.
Veel uren maken is het echter bij allen, maar jij ben dus de uitzondering? 😉
weurding
@arie.j nee tamminga is niet de enigste net weinig uren. Wij kunnen er ook wat van 😁
gerrie-hul
@arie.j JA Ariër denk er maar van alles bij Word de uren lijst nog groter In jouw tijd wad het wel effe anders Kijk alleen maar naar de melkprijs
gerrie-hul
@arie.j JA Ariër denk er maar van alles bij Word de uren lijst nog groter In jouw tijd wad het wel effe anders Kijk alleen maar naar de melkprijs
m uut m
@gerrie-hul
Wij hebben met de studie club (15 melkveehouders ) een aantal jaren geleden 2 week lang alle uren bijgehouden.
Periode begin April, niemand met een robot gemiddelde mq 800.000.
Wij kwamen gemiddeld op 60 uur in de week.
janv
Quote Reactie van @m uut m:
Wij hebben met de studie club (15 melkveehouders ) een aantal jaren geleden 2 week lang alle uren bijgehouden.Periode begin April, niemand met een robot gemiddelde mq 800.000.Wij kwamen gemiddeld op 60 uur in de week.

4 uur op een dag voor melken en schoonmaken is 28 uur de week het resterende werk dus in 32 uur ??
+3
buorman
@janv

En wat denk je van de prikker uurtjes, verzamelen info heet dat geloof ik bij de gecomb opgaaf
m uut m
@janv
We hadden een subsidie potje aangeboord.
1 onderdeel daarvan was arbeid(efficiënte) begeleid door Menno Kamminga van PPP Agro advies.
De uitkomst was zeer interessant vooral de tijden voor melken en voeren.
spotmelker
Quote Reactie van @m uut m:
Wij kwamen gemiddeld op 60 uur in de week.
Tamminga-slaafjes? 😁
+3
Jack Rijlaarsdam
@josebongen

Ga de discussie hier maar niet aan, de meesten (inclusief mezelf) hebben oogkleppen op en boer zijn als grootste levensdoel. Dat praat je iemand dan toch niet uit het hoofd.

Ik kijk geen tv, maar jullie item speciaal ff gekeken op uitzending gemist. Jullie kwamen sterk en strijdbaar over, waar ik een emotioneel item verwacht had. Waarschijnlijk is de knoop al even door gehakt. Rationele analyse op bedrijfsontwikkeling, hoewel ik juist van mening ben dat de kleine marges multinationals er van weerhoudt in te stappen in de primaire sector. Feit blijft dat het gebrek aan inflatie van de melkprijs schaalvergroting aanjaagt. Toch dienen we ook de hand in eigen boezem te steken, een hogere melkprijs leidt in het algemeen tot stijging van de prijs van beperkende productiefactoren en niet zozeer tot stijging van het inkomen. We zijn met teveel en we willen te graag.

Uit nieuwsgierigheid: hebben jullie nog overwogen door te starten in het buitenland?
josebongen
@Jack Rijlaarsdam He Jack, dank voor je mooie reactie. Ik snap het ook wel, een jaar geleden had ik misschien nog wel met dezelfde schampigheid gereageerd. Zelf hebben we -of Herman eigenlijk, ik was in shock- in juli besloten. Maar wel in korte tijd veel gesprekken samen gevoerd over de 100 redenen die er wel zijn om te stoppen (en vooral ook het gebrek aan redenen om door te gaan), en daarom beslist en helder daarin geworden.
Wij grappen ook wel: Herman moet maar geen vertegenwoordig worden. Hij zou nog tegen iedereen zeggen: "Jong, doe het niet en verkoop de hele prut toch", in plaats van zelf iets te verkopen ; )
Emigreren zou zeker op mijn lijstje staan, maar hij is daarin nogal stand- en honkvast. Toch hoop ik stiekem dat we na januari hier en daar eens rondkijken, we hebben sinds deze week al wat uitnodigingen staan ; )
Daarnaast hebben we wel 10 andere 'wilde' ideetjes op ons lijstje. Van geheel buiten te sector tot misschien toch nog daarbinnen? Alles verkopen, misschien helemaal opnieuw beginnen, dan juist iets kleinschaligs/lokaals? Maar daarvoor, hebben we het gevoel, moeten we eerst uit deze denderende trein van financiering en systeem.
+2
frank post
@josebongen uiteindelijk draait het vlgs mij om voldoening, als je dat niet meer hebt is het klaar. Of dat nu is met een baan, vrijwilligerswerk of je eigenbedrijf zolang je er voldoening aan hebt neem je de mindere kanten voorlief. Geld is dan vlgs mij altijd iets wat maar zeer beperkt voldoening geeft. Ik heb nog steeds veel voldoening aan mn werk/ons bedrijf en kan me er dus ook nix bij indenken om er mee te stoppen. Hoop voor jullie dat jullie nieuwe baan of bedrijf de voldoening geeft die je zoekt.
+1
mlkvhoudr
@josebongen www.dekleinekornuiten.nl

Heb je vast een goed idee. Loopt als een tierelier. Agrarisch kinderdagverblijf. Begin is dr al bij jullie
+1
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de meesten (inclusief mezelf) hebben oogkleppen op en boer zijn als grootste levensdoel.

Sjakkie heeft ook nog zelfkennis. 😀
janv
[quote="@Jack Rijlaarsdam" p="1338813"]Ga de discussie hier maar niet aan, de meesten (inclusief mezelf) hebben oogkleppen op en boer zijn als grootste levensdoel. Dat praat je iemand dan toch niet uit het hoofd.

Waarom doe je de oogkleppen niet af,jij kan nu nog kiezen voor een pracht baan met veel vrije dagen of exit nl...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
kan nu nog kiezen

Wat je ook kiest of doet, je neemt altijd jezelf mee.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Wat je ook kiest of doet, je neemt altijd jezelf mee.

Gelukkig maar..maar heb je geen spiegel?
+4
danielle-hekman
@josebongen Ik vind 't super dat jullie toch de media te woord hebben gestaan. Vind dat met name in de agrarische sector vaak mooi weer wordt gespeeld. Men wil vaak niet onder doen voor collega boer oid Waar komt dit fenomeen toch vandaan. Ik merkte dit ook al toen ik een topic aanmaakte over onze slecht functionerende robot..ik vroeg gewoon of er nog meer waren....
Nu achteraf waren er veel meer...jammer genoeg hebben er maar weinig openlijk op gereageerd..!!
+2
Jan-T
@josebongen Ik geef jullie groot gelijk, de meeste melkveehouders zijn verwende jongetjes die alles goedkoop in handen hebben gekregen, en waarvan de naaste broers en of zussen met lege handen zijn afgescheept van wat de ouders aan euro's hebben opgebouwd.
De sector is gewoon ziek en houd zichzelf voor de gek.
De coöperatie leden keuren het wel goed dat de melkfabriek maximaal winst maakt over het eigen en geïnvesteerd vermogen, maar zelf willen ze niets verdienen. Het is natuurlijk wel stoer om te vermelden dat we 60 t/m 80 uur in de week moeten werken, met als resultaat dat elke leverancier aan ons verdiend.

Ik wacht nog op stoere boeren met lef die ook durven bij de coöperatie aan de deur gaan rammelen dat er iets met super spoed moet veranderen.
Maar heb er weinig vertrouwen in dat er iemand met een helder idee opstaat, Op de LTO en consorten wachten is veel gemakkelijker.!!!
+1
danielle-hekman
@Jan-T
Quote:

Wat is dat nu voor een onzin...zegt denk ik meer over jou dan de melkveehouders in het algemeen. Iedereen kun je niet over 1 kam scheren. Terwijl half Nederland is z,n nest ligt zijn er toch nog heel wat boeren die of nog aant werk zijn. Even voer aanschuiven, kijken naar een koe die moet kalveren, of nog even een ziek kalfje onderdeken met wat stro.
+4
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @danielle-hekman:
Terwijl half Nederland is z,n nest ligt zijn er toch nog heel wat boeren die of nog aant werk zijn

De andere helft is al onderweg na de baas Mijn buurman vertrekt morgens als hij in eindt moet rijden om te bruggen bouwen ,ook voor 6 uur morgens Is hij thuis druk met boeren op 3 ha
Er zijn meer arbeiders 10 uren daags onderweg zijn om 8 uren te werken voor een baas dat we weten
buorman
@MTSTAMMINGA
Idd Karst, toen ik nog bij de baas zat was ik 8 uur werken, een uur schaft en minimaal een uur rijden per werkdag kwijt.
Als het tegenzat 1.5 uur enkele reis, of in de kost omdat heen en terug rijden geen optie is.
+2
Jack Rijlaarsdam
@buorman

De discussie ontspoort wat door de focus puur op uren. Natuurlijk is iemand met een vijfdaagse werkweek ook flink wat uren van huis en heeft de gemiddelde veehouder meer quality time met vrouw en kinderen onder de koffie. Het gaat om het grote geheel, dat proef je ook bij Jose. Flink uren maken, altijd standby. Ook de weekenden zijn nooit echt vrij. Wanneer die verantwoordelijkheid als een last wordt, rekeningen betalen een maandelijkse schraapexercitie is, voor het gevoel alleen maar achteruit geboerd wordt en de schik in het werk niet meer opweegt tegen alle bijkomende zorgen, dan begint het piekeren.
+4
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
schik in het werk niet meer opweegt

kortom als je het zat bent moet je stoppen! ,maar ze hoeft zich voor mij niet te verdedigen .
als iemand bij een baas het zat is mag hij of zij ook weg
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
kortom als je het zat bent moet je stoppen!

Waarheid als een koe. Wat ik nogal eens hoor is pure teleurstelling. Er werd uitgekeken naar eind van de quotering, sommigen groeiden met een sprong, maar de meerderheid zag kansen om geleidelijk wat te gaan groeien. Al die plannen zijn na een paar maanden vrij melken de grond in geboord. Komt nog overheen dat er generiek gekort gaat worden en dat er meer dan een jaar onzekerheid in de lucht hangt. Daar worden mensen niet blijer van, dat weegt volgens mij momenteel zwaarder dan een half jaar een k#tmelkprijs. Het vooruitzicht om opnieuw aan een geld verslindende quotering vast te zitten werkt daarbij niet bemoedigend.
diezel
Quote Reactie van @de hoef:
kortom als je het zat bent moet je stoppen!

Het is ook allemaal zo dubbel.
Enerzijds nu met de prijsdip zo'n topic over "gedwongen stoppen".
Anderzijds heb je het wel over de meest sociale en warme sector die je maar kan bedenken voor haar uittreders. En dit gedurende drie decennia. Wat misschien nog wel verlengd wordt door de p-rechten.
+1
oldhuus
@MTSTAMMINGA
Ja ook wel om 4 uur weg, of in de kost, en 's winters in het donker onderweg en in het donker weer naar huis, kon je thuis ook nog niks doen. Zaterdag word er ook nog wel eens gewerkt, sommige zelfs op zondag, zelfs bij de supermarkten.
+2
buorman
@oldhuus
Dan weet jij ook wel waar we het over hebben, dit in tegenstelling van diegenen die al van geboorte af op eigen erf zitten en nu klagen over melkprijzen
oldhuus
@buorman
Ik heb ook wel nachtdiensten gedraait, dat is helemaal gekkenwerk. Maar veel fabrieken en distributiecentrums etc. draaien 's nachts gewoon door, maar ook wegenbouw, wij gingen ook wel om 18:00 naar het westen en dan om 4:00 naar huis, was wel mooi rustig op de weg, maar asfalteren enzo gaat dan gewoon door, transport is dan ook veel makkelijker zonder files.
oldhuus
@buorman
Men heeft geen idee hoeveel mensen er 's nachts nog aan het werk zijn, fabrieken en distributiecentra hebben razenddure machines die moeten liefst dag en nacht draaien ook nog in het weekend. Hulpdiensten, ziekenhuizen etc.
Heb zelf ook wel nachtdiensten gedraaid, om 18:00 in de auto en om 4:00 uur of 7:00 terug, na een paar weken ben je dat wel gewend, maar juist wegenbouw in het westen doen ze dat ook 's nachts is ook veel makkelijker met aanvoer van zand en asfalt enz, geen files.. Ook de havens, Schiphol alles werkt door.
+3
oldhuus
@Jan-T
Ja iedereen denkt altijd maar dat het bij een ander komt aanwaaien, de praktijk is weerbarstig, als je de werkelijke cijfers ziet, soms pachten ze de grond nog van de ouders of familie zoals bij ons, want ook opa wou de baas blijven. Het is maar goed dat het melkquotum is afgeschaft, hoeveel families daar wel niet om gevochten hebben, even 1,5 miljoen euro melkquotum overnemen, en dan heeft de familie nog nooit genoeg, en daar had je als boer toch niks aan behalve een dikke hypotheek, en de familie is het hele weekend vrij kunnen ze mooi piekeren over geld, zich druk maken om het familiebedrijf waar ze zelf nooit geen ene reet uitgevoerd hebben, maar wel 6x per jaar op vakantie, ze komen je echt niet helpen als je ze duur uitgekocht hebt.
+1
buorman
@oldhuus

Mss zijn er ook die wel hadden gewild maar niet de kans kregen?
Mooi dat het quotum is afgeschaft, jammer dat er weer een nieuwe word bedacht.
Wederom een privilege voor de zittende mv houders, slechte zaak.
Een ieder die voor de markt kan en wil produceren moet dat mogen, iemand die dat niet wil of niet kan mag afhaken.
Dat geldt in de rest van het NL bedrijfsleven ook
josebongen
@christo: ik schrik ervan dat ik het blijkbaar heb gehad over 'zeilige koeien'? (Ik heb het zelf nog niet teruggekeken) Dat is namelijk precies niet mijn bedoeling, om de diversiteit van bedrijven onderuit te halen of om met een vinger te wijzen. Ik ben ook zeker geen tegenstander van grote bedrijven, al past dat niet bij onszelf. Vandaar ook mijn punt: "Is het erg? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Het hoeft niet erg te zijn dat het de middenschaal/familiebedrijven zijn die omvallen. Maar wat er nu gebeurd heeft gevolgen, en als jullie burgers zeggen dat jullie dat niet willen. Kom dan als politiek/burger niet over 30 jaar vragen: "wat is er toch gebeurd, in die voedselsector?!"
+1
christo
@josebongen Ik heb het zelf nog eens bekeken en snap de uitspraak gewoon niet. De ellende is dat van een heel verhaal vaak maar een paar woorden herinnerd worden.
+6
josebongen
Oh, en jongens, weten jullie welke reactie zowel Rabo, LTO als FC gaven: "Tsja, er zitten er wel meer in een moeilijk parket. Maar de meesten gaan door hoor. Dus eigenlijk is er niet zoveel aan de hand." (Ook daar hebben ze overigens gelijk in hoor: hun melkstroom blijft wel. Maar de omstandigheden waarin de mensen -jullie- daarachter werken, doen er blijkbaar niet toe?)
+6
familie pelle
@josebongen
Dat lto Rabo en fc zo reageren is logisch. Zij zijn medeverantwoordelijk voor het feit dat we een groot deel van de regie kwijt zijn geraakt als sector. Hun beleid heeft ervoor gezorgd dat er nu over ons beslist wordt. (Tav fosfaatdebacle)
Daarnaast hebben deze partijen altijd het vrije markt denken gepropagandeerd, waar ikzelf overigens niet perse tegenstander van ben, maar dit zonder na te denken over de consequenties die dit kan hebben. De gevolgen zijn aan de keukentafel voelbaar. Krokodillentranen huilen van hun kant zou op hoongelach kunnen rekenen.
+3
josebongen
@KuikenenKoe Dank! Het was geschreven voor vrienden en kennissen. Vervolgens kreeg ik veel reactie van verbaasde burgers die echt geen idee bleken te te hebben dat de prijzen voor melkveehouders zo laag lagen. We hebben zelf geen media opgezocht, maar ze belden zelf massaal. Eerst hielden we het af, later zeiden we: wat slap eigenlijk. Nu krijgen we eindelijk de kans om iets te vertellen over onze scheve economie en lage voedselprijzen, misschien moeten we het dan ook doen. Voor ons maakt het geen verschil: het besluit om te stoppen was allang genomen. Maar wie weet helpt het de sector in brede zin. Boeren hebben al veel geprobeerd met acties en protesten, maar misschien levert dit verhaal persoonlijk en inhoudelijk vertellen wel meer op... Dus met die reden.
+3
diezel
@josebongen
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
"Het taboe" is heel herkenbaar.
Komt goed. Succes.
+1
mlkvhoudr
@josebongen als stoppen zo veel oplevert heb je toch zat verdiend. Je hebt het alleen niet liquide. Voor de rest groot gelijk meid. Als de motivatie van de hobby weg is gewoon stoppen
+2
Deutzrijder
@josebongen
Ik ben blij dat er eens iemand zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken.
Prima dat jullie op zo'n groot podium durven zeggen
hoe het in de melkveehouderij aan toe gaat.
Denk dat heel veel burgers niet weten hoe het er aan toegaat.
Respect voor jullie keuze.
Succes verder.
hans1980
@josebongen
15 Jaar gelden had ik anders gereageerd op het fenomeen stoppen dan anno vandaag...
Boeren is een vak dat je wel kunt vergelijken met die van een binnenvaartschipper , altijd vrij en nooit vrij ...ben je vrij dan gaan nog altijd gedachten na de boerderij .
Hoorde laatst ook verhaal van bedrijf dat door overlijden hulp nodig had van AB dit konden ze niet redden in normale 40 uur werkweek per lange na niet zelfs ! dan heb ik het geeneens over pieken tijdens oogst of voorjaar evenals 's nachts en weekends !
Veel bedrijven hebben daarom ouders opa/oma's en kinderen onbetaald in dienst !
Alleen (of alleen met echtgenoot) zijn aantallen >80 al moeilijk , leven gaat door en een toekomst is er zeker ook in de niet agrarische sector velen hebben door te lang op erf te hebben gelopen geen idee dat er ook nog meer is , lezen in het 100+ magazine geeft je een gevoel dat je een nietsnut bent wanneer je niet tot ver boven de 200 koeien piekt ! Vaak gaan dat type boeren (of ondernemers zoals ze graag genoemd willen worden) nog verder door om maar die adrenaline te voelen van de macht van groot te zijn... (arbeid , echtgenoot pa/ma buurjongen kinderen stage etc.) worden vaak niet genoemd .
Eerlijk verhaal Jose kunnen sommige "ondernemers" nog wat van leren !
succes
oubi
Jose, knap hoe jullie het samen hebben opgebouwd en nu ook samen beslissen dat je niet meer wee wilt in het 'downzisen' (meer-meer tegen minder-minder). Er staan er heel veel op een kruispunt 'hoe verder' een ook veel die er nu achter komen de verkeerd afslag te hebben genomen. De sector zal versneld gaan lijken om andere sectoren in het land.
+3
oubi
Jose, knap hoe jullie het samen hebben opgebouwd en nu ook samen beslissen dat je niet meer mee wilt in het 'downzisen' (meer-meer tegen minder-minder). Er staan er heel veel op een kruispunt 'hoe verder' en ook veel die er nu achter komen de verkeerde afslag te hebben genomen. De sector zal versneld gaan lijken op andere sectoren in het land.
+1
Erco
Respect voor jullie beslissing José, een ieder herkent wel bepaalde dingen die je omschrijft geloof ik.als ik hier echter de reacties lees lijkt t eerder alsof de helft t net zo spuugzat is maar de keus niet wil of kan maken...
dirks
@Erco Moderne slavernij
+4
weurding
@Erco ojawel hoor. Alleen nog even wachten tot het veilig is ivm fosfaattoewijzing. Let maar eens op volgend voorjaar
oldhuus
@weurding
Het is jammer van de kleine bedrijven maar het bied ook weer kansen voor anderen.
MTSTAMMINGA
@oldhuus
Wat is klein? en wat is groot ?
Kom een nieuwe boer bij mij in de buurt wonen waarschijnelijk ,een verdubbelaar Gaat van 20 koeien na 40 koeien
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Gaat van 20 koeien na 40 koeien

kan wel wezen maar is groeier dus veroorzaker van vele problemen
is zelfs gewoon een verdubbelaar tjonge jonge jonge
+2
buorman
@MTSTAMMINGA

Komt Jan is hobbyboer naar it heitelân ?
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @buorman:
Jan is hobbyboer

denk van niet jih vindt ons een vreemd volkje, en daar heeft hij ook wel gelijk in
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
Komt Jan is hobbyboer naar it heitelân ?

Heeft hij iets stouts gedaan, dat hij zo'n straf verdient?
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam

Het zou een zegen voor zijn koeien zijn zulke beste grond waar ze dan op konden grassen
+1
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam nee , dan had men wel voor noord-holland gekozen
diezel
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Wat is klein? en wat is groot ?

Rabo is er nogal stellig in dat in 2020 het gemiddelde bedrijf 1,2 miljoen produceert.
Ik vind het nu best groot, maar over vier jaar hoor je in de statistieken toch bij "die kleintjes". Best wel een rare wereld. 😄
cs-agrar
Quote Reactie van @diezel:
1,2

Mooi, kan ik komende jaren kalm an doen en niet achter raken
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cs-agrar:
Mooi, kan ik komende jaren kalm an doen en niet achter raken

Hoeveelheid zegt niks ,stomme kostprijs is het probleem 😀
+1
buorman
@MTSTAMMINGA

En bij die kilo prijs voor fosfaatrechten doen ze kennelijk allemaal hun best om vooral maar niks te verdienen
MTSTAMMINGA
@buorman

Eerst maar eens zien wanneer we weer royaal boven de 30 cent zitten
En dan zien wie deze dip kon verdraagen
+1
oldhuus
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Wat is klein? en wat is groot ?

25ha is klein 100 is groot, koeien zijn altijd nog te koop.
weurding
@oldhuus in nl is 100 ha aan de maat. Maar elders?
+1
oldhuus
@weurding 3:50 "2500ha" "36km voergang" 😄
www.youtube.com/watch?v=NccexDj-FWM
+1
weurding
Quote Reactie van @oldhuus:
Het is jammer van de kleine bedrijven maar het bied ook weer kansen voor anderen.

meen je dat nou? kijk eens naar de gemiddelde grootte die aangeboden wordt en vooral gaat worden 😉
KuikenenKoe
@weurding de kleinere worden niet als geheel verkocht
KuikenenKoe
@weurding
de kleinere worden niet als geheel verkocht
Jannus
Stond vandaag ook weer een stuk in Vee en gewas,dat er goed meegelezen wordt hier is wel duidelijk met al die prikkebord citaten
+13
gezienus
Geweldig om die reacties te lezen zowel de negatieve reacties als de positieve hier wordt er vanaf mei ook geen koeie meer gemolken na 35 jaar heb ik het wel gezien geen opvolger etc nu 8 uur op een dag werken en doe de deur savonds bij iemand anders dicht gaat gewoon compleet een nieuwe wereld open in positieve zin
+1
roelvdw
@gezienus probeer dat maar eens aan een melkveehouder uit te leggen toen ik stopte met melken verklaarden ze me ook voor gek ,ik had een mooi bedrijf maar was allemaal pacht land
ben nu in de kippen dat is al helemaal not done onder de melkveehouders ,die krabben alleen maar achteruit zeggen ze ,ok had geen betere keuze kunnen maken denk ik zelf en veel meer vrije tijd
+4
weurding
@roelvdw als je zelf maar happy bent, de grootste schreeuwerds zijn dat niet, in ogen van anderen doe je het nooit goed, zijn er zat die van het "normale"patroon afwijken die een prima leven hebben 😄
vaak
@gezienus Dit soort verhalen heb ik vaker gehoord.
Super. Eerlijk verhaal.
Er is niemand met laarzen en overall aan geboren, die hebben we zelf aan getrokken en die kan net zo makkelijk weer uit.
+2
gezienus
@vaak stel iemand van de kinderen wilde het verder doen was de keuze anders geweest had ik ze de volle ruimte gegeven
gezienus
Mag het werk. Zelf graag doen daar niks op tegen. Haden op laatst meer als 100 ha in gebruik en 250 dieren op een gegeven moment werd je slaaf van het bedrijf. Maar het ergste vond ik de hele papier winkel daar kan je.mom
teel wel 1 arbeidskracht. Voor einstellen
+1
vaak
@gezienus natuurlijk moet je de kinderen dezelfde kans geven als die je zelf toen der tijd hebt gehad.
Frans1
Quote Reactie van @vaak:
natuurlijk moet je de kinderen dezelfde kans geven als die je zelf toen der tijd hebt gehad

Volgens mij is @gezienus zelf begonnen en niet overgenomen van ouders
diezel
@gezienus
Benieuwd.
In de primaire sector werkzaam gebleven of totaal iets anders?
+1
gezienus
@diezel 40 uur in de week bij Machinering. Ziekte .ongeval. Vertretung
oldhuus
@gezienus
Hadden jullie pachtbedrijf, of boerderij verkocht?
@gezienus DUUUUUUUUUUUUUUUUs je bent gestopt gezienus met melken ??? Paar jaar geleden heb je de melkstal nog fors vebouwd, maar stoppen is ook ondernemen.
George
@de tukker oet twente
Nee tegen mij zeiden ze nog dat stoppen met melken kiezen is voor de weg van de minste weerstand. Maar ik geef Gezienus groot gelijk.
+5
Twentsch Land
@George

Iedereen heeft gelijk, de gene die om wat voor reden ook wil stoppen heeft gelijk en de gene die door wil doen om wat voor reden ook heeft ook gelijk.
weurding
@Twentsch Land zo is dat, niet oordelen als je niet bekend bent met de situatie
janv
Quote Reactie van @gezienus:
eweldig om die reacties te lezen zowel de negatieve reacties als de positieve hier wordt er vanaf mei ook geen koeie meer gemolken na 35 jaar heb ik het wel gezien geen opvolger etc nu 8 uur op een dag werken en doe de deur savonds bij iemand anders dicht gaat gewoon compleet een nieuwe wereld open in positieve zin

Je bent al een paar x verhuist dacht ik,wat ga je nu doen?
hans1980
Toch gaan er velen meer komen , sociaal leven komt meer en meer haaks te staan op normale leven , harder werken met minder mensen zelfs een melkrobot helpt hier niet aan (zie vb)
gaat de P prijs richting de 200 euro dan gaan er meer boeren komen als george !
+1
vaak
@hans1980 bij p 200 dan zullen er zoveel willen stoppen dat die 200 zo terug gaan naar 0,00
+2
hans1980
@vaak
dat denk ik nie 200 x 42 = 8400 /koe
q tijdperk tot max 2 euro/kg dus bij 10000kg/koe 20000euro/ koe
dus kan zomaar tot 400 oplopen
vaak
@hans1980 400?? je mag dan die van mij hebben.
+2
roelvdw
@vaak waarom heb je het toen dan niet gedaan ,als het 400 wordt doe je het weer niet
weurding
@roelvdw intussen heb je wel weer zoveel jaar verder geboerd, en wie weet om een of andere reden(gezondheid b.v.) had je het er toen niet aan toe en nu wel 😉
weurding
@roelvdw intussen heb je wel weer zoveel jaar verder geboerd, en wie weet om een of andere reden(gezondheid b.v.) had je het er toen niet aan toe en nu wel 😉
weurding
@roelvdw intussen heb je wel weer zoveel jaar verder geboerd, en wie weet om een of andere reden(gezondheid b.v.) had je het er toen niet aan toe en nu wel 😉
vaak
@roelvdw Nou.........
Erco
@roelvdw dat zijn dooddoeners van boeren die toen al gestopt zijn hahaha omdat t tien jaar of meer later is en er mischien omstandigheden veranderd zijn? Of men nu zeker weet dat ze geen opvolgers hebben of mischien wel lichamelijke ongemakken etc. Nogmaals je weet t niet
weurding
@roelvdw we zijn weer zoveel jaar verder hè en misschien door een of andere omstandigheid als ziekte oid kan je het er nu wel aantoe hebben
vaak
@roelvdw Tijden veranderen en verstand komt met de jaren
vaak
@roelvdw Tijden veranderen en verstand komt met de jaren.
m uut m
@hans1980
Aan de ratrace meedoen is een keuze.
Degene die het niet deed is momenteel het beste af. Biologisch is in dat opzicht een goed alternatief.
Sociaal zijn er niet veel beroepen mooier dan melkveehouder.
Als je eerlijk alle uren bijhoudt dan zul je zien dat het best wel meevalt.
weurding
Is topic vol kwa reactie's? er komt niks bij maar wordt wel geschreven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkvee , vee , melkveebedrijf en facebook geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
219
DEELNEMERS
57
WEERGAVES
43