Workshop 'Mestvergisting op het eigen bedrijf'

Interessante workshop. Kijkje hoe de melkveehouderij van de toekomst er uit ziet? Jammer van de deelnamekosten, 't is tenslotte wel crisis natuurlijk.

Deel dit topic

Reacties

+1
KuikenenKoe
Ja jammer van huidige crisis maar het zou zonde zijn als die 50 euro jou van deelname weerhoud
dus hoeven onze kinderen een tijdje geen zakgeld en hebben we als gezin besloten jou deelname te sponseren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
jou deelname te sponseren

Ik waardeer het aanbod enorm, ben tot tranen geroerd.

Ondanks dat de kosten door je kinderen worden opgehoest, vind ik het programma wat mager. Promo van provincie en RFC, vervolgens het interessante uurtje uitleg met wat onderzoeksresultaten. Afsluitend een voorbeeldberekening met allerlei aannames, omdat er nog weinig echt bekend is van rendement vergister, afzetkosten digestaat, gebruiksstatus digestaat, subsidiemogelijkheden of andere fiscale fratsen en natuurlijk koffiedik wat de energieprijzen gaan doen.

Het concept is op maat gesneden voor onze ontwikkelingsplannen en bij nieuwbouw optimaal op te zetten. Toch kijk ik de kat uit de boom, ben van nature behoudend en de begroting is niet toereikend voor experimentele luchtfietserij. Wellicht is het een strategische zet om zelf het zakgeld van de kinderen in te zetten voor informatievoorziening over dit onderwerp. Ten slotte draait het om duurzaamheid, een betere wereld is uiteindelijk ook in hun belang.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
kijk ik de kat uit de boom,

qua mening toch dichter bij elkaar zitten dan ik aanvankelijk dacht
op een of andere manier verwacht ik in toekomst nog wel dat er (meer) mogelijkheden komen met mest verwerking/bewerking/energiewinning en noem maar op o a ook op boerderij nivo
is mede een reden dat wij voor dichte vloer gekozen hebben
ook hoor je vanuit praktijk nog weinig gebruikers over mineralenconcentraat klagen en dat is wel positief
dat ik ook enigzins sceptisch ben heeft ermee te maken dat de vorige vergistings hype, ik me daar wel serieus in verdiept heb en studie dagen heb gevolgd en dergelijke
heb nog kasten vol rooskleurige berekeningen liggen en had op dat moment ook het idee , dat als je er niet aan meegaat doen je gauw boer af bent
bleek iets anders te zijn achteraf
toen lely het project mest raffinage op pakte dacht ik kon wel eens muziek in zitten, maar die hebben de ontwikkeling ook gestaakt
maar vind goede zaak dat er naar kansen wordt gekeken en onderzocht wordt wat mogelijk is dan zal er in mijn ogen ooit wel wat van komen
+1
jan w
In mijn ogen is mestvergisting niet duurzaam. Alleen voor het beetje groene gas wat er uit komt en de rotzooi die overblijft?
diezel
Quote Reactie van @jan w:
en de rotzooi die overblijft?

Zelfs de condens uit "zo'n boeren-chemisch fabriekje" blijkt al een gevaarlijk goedje. 😞
omroepbrabant.nl/…
+1
kaas
@jan w en waar moet je dat groen gas in het buiten gebied kwijt niet op het net daar word 2 derde van het jaar veel te weing gebruikt dan moet je al met een leiding naar een midden druk of hoge druk buis van de Gasunie toe met een hub , kosten minimaal een half miljoen en dan de installatie nog voor 0,4 miljoen.dus voor een gewone veehouder is het niks
christo
@kaas Als het maar duurzaam is. Is toch een verrekt mooi woord.
+1
hookwood
@jan w wat voor rotzooi? Als je er geen rotzooi in gooit komt er ook geen rotzooi uit.
jan w
Je haalt de belangrijkste elementen die de bodem nodig heeft er voor een groot deel uit.
Zoals het nu is is het systeem niet duurzaam. Naar de buitenwereld is het natuurlijk mooi te brengen van groen gas en duurzaam. Maar dat is het niet.
En dan gaat men om toch rendement te halen toch weer andere producten toevoegen en de poppen zijn weer aan het dansen. Er komen regelmatig problemen voor met het gebruik van digistaat.
Als er een simpel systeem komt , waarbij je de mest in verschillende producten uit elkaar zou kunnen laten vallen , wordt het een ander verhaal. N,P,K, Organische stof e.d.
hookwood
@jan w problemen met digestaat hebben zover ik heb begrepen in alle gevallen te maken met digestaat uit co-vergisters.

Veel gehoorde opmerking is dat de organische stof 'verbrand' wordt. Feit is echter dat de organische stof die wordt opgeslagen in de bodem, de zogenaamde effectieve organische stof, juist in het digestaat blijft.

Van Boerderij.nl:

Geen effect digestaat op bodemkwaliteit De Marke

Gebruik van digestaat, het restproduct na vergisten van mest, heeft op basis proefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) geen negatieve invloed op het organischestofgehalte in de bodem. Volgens bedrijfsleider Zwier van der Vegte is in 15 jaar tijd het organische stofgehalte in de bodem zelfs licht gestegen van 4,3 naar 4,5%.

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
jan w
@hookwood
Mijn mening blijft, dat het niet duurzaam is. Mest is en blijft veel te waardevol om kwaliteits producten te produceren.
+1
hookwood
@jan w kun je dat niet duurzaam zijn ook onderbouwen?
jorisdriepinter
@hookwood redenatie is te simpel. Het gaat niet alleen om effectieve organische stof. Juist het deel dat in de vergister wordt omgezet naar gas is voedsel voor het Bodemleven.
Vergelijk het met suikers voor penswerking.
Digestaat is dode mest.
jan w
Quote Reactie van @hookwood:
kun je dat niet duurzaam zijn ook onderbouwen?

Afgelopen vrijdag stond er een stuk in boerderij vandaag.
" Per dag gaat 33.000 ha landbouwgrond verloren".
Dit is puur omdat men geen mest heeft om de grond te bemesten.
Voor grasland is 6.3% organische stof een optimale hoeveelheid. Als ze van 4.3 naar 4.5 zijn gegaan, kunnen ze nog ( 6.3-4.5) /0.2 x 15 = 135 jaar vooruit tot ze aan dat organische stof komen. De Koolstof gaat wel verloren bij vergisting.
Volgens mij moeten ze dan ook wel digistaat aan hebben gevoerd , want de hele vergister heeft lang niet altijd gewerkt. Bij de ombouw kan die wel een paar jaar stil hebben gelegen.

Maak dan gebruik van zonlicht en wind, deze zijn gratis, dat is duurzaam.
Als wij als nederlandse land en tuinbouw willen overleven moeten wij kwaliteitsproducten leveren die zich onderscheiden van andere producten. Met kwantiteit ( bulkproducten ) redden we dat niet. En om kwaliteit te kunnen blijven leveren hebben wij ook een vruchtbare bodem nodig, en dat gaat niet zonder mest en organisch materiaal.
Druk
@hookwood
Subsidie melken is nooit duurzaam, veel teveel afhankelijk van de politiek.
kaas
@hookwood heeft geen negatieve invloed digistaat op de bodem maar drijfmest heeft een postieve invloed op de bodem het is maar hoe je het brengt
+1
Las Veegas
Even wat Scheikunde bijspijkeren mensen

Mineralen kennen geen gas-fase (enkel ammoniak-gas, dat nooit echt meer wordt dan 1.900ppm wat echt niet voldoende is om de N-gehalte in mest aan te tasten) dus biogas heeft er geen invloed op.
Bijna alle mest die aangewend wordt zit eerst een paar maanden lekker in een put voor zich uit te stinken. Geur die de mens gewaar wordt in de vorm van vluchtige vetzuren, oftewel koolstof dat als gas-fase ontsnapt aan de mest. Meer kwalijk dan vluchtige vetzuren zijn de echte gassen, Methaan en Lachgas. De broeikasgas-waardes van die gassen zijn 25 en 225 ten op zichten van gewoon koolzuurgas (CO2). Hier wringt de schoen mensen. Want mest gewoon in de put laten zitten is toegaan dat deze gassen in de atmosfeer komen en wel afkomstig van jullie bedrijven, vindt de burger echt niet grappig.
Mocht je in staat zijn dat je mest dagvers over het land te rijden dan nog zal van het gebrachte C-gehalte na 1 jaar slechts 20% terug te vinden zijn. Bodemleven dat mineralen fixeert doet dat niet bij aanwezigheid van zuurstof terwijl daar wel het leeuwendeel aan C-gehalte wordt omgezet naar koolzuurgas, composteren heet dat. Bij digestaat komt alleen het hele taaie deel van het C-gehalte in de bodem en een groter gedeelte daarvan zal op diepte wel degelijk dienen als C-bron voor mineraliserende micro-organismen.
Wanneer men het echt te doen heeft met z'n C-gehalte in de bodem dan is een gericht bouwplan een beter middel dan dat kleine beetje mest wat je mag brengen. Maar ja, als je er minder mee verdient dan zal men toch weer het sprookjesboek willen openen dat mest je C-gehalte redt.
kaas
@Las Veegas ik vind dit een zwak verhaal
Las Veegas
@kaas Dat mag jij uiteraard vinden, heb ik geen probleem mee. Maar bedenk het zelf maar eens. Er zijn zo´n 17.000 melkveebedrijven met zeg ca. 85.000 stemgerechtigd. Dat lijkt heel wat maar bedenk dan tegelijkertijd dat iemand op een flatje met drie bakken geraniums aan z´n balkon evenveel te vertellen heeft (met zijn/haar stem) als iemand met een hoop koeien. En van die mensen zijn er bijzonder veel meer dan melkveehouders.
Dus er iets aan doen lijkt me niet zomaar om het even.
vette piet
@Las Veegas Hoe scoort stromest/stalmest m.b.t. methaan en lachgas t.o.v. drijfmest?
Las Veegas
@vette piet als het veel lucht bij kan zal het het veel zijn.
+1
Las Veegas
@Las Veegas als er veel lucht bij kan dan zal het niet veel zijn aan methaan en lachgas. bedoelde ik te zeggen.
jan w
Quote Reactie van @vette piet:
Hoe scoort stromest/stalmest m.b.t. methaan en lachgas t.o.v. drijfmest?

Door de komst van de mestkelder met roosters achter de grupstal en de komst van de ligboxenstal is de mest, dit omdat de dunne fractie en de dikke fractie bij elkaar komt wat afgewaardeerd. We zien dat dan dat s'winters op sommige bedrijven een probleem hebben van schuim op de mest , dit is een rottingsproces.
Je zou de mest weer kunnen opwaarderen door het te mengen met organisch materiaal door er een Bokashi kuil van te maken.
Las Veegas
Quote Reactie van @jan w:
Bokashi kuil

met 2.000m3 drijfmest? weet je wel wat voor werk dat is?
milka
@Las Veegas ik meng het ieder jaa, is helemaal niet zo heel moeilijk gewoon een dichte vloer en mooi lang stro in de boxen. Koeien liggen er heerlijk in. De gier loopt in het midden in een gootje en wordt door de ketting van de mestschuif mee naar achter genomen. Daar zit nog een rooster van een meter waar de rest van de gier de kelder in gaat. De vaste mest gaat buiten de hoop op.
Geen gassen, veel organische stof en lage mest afzet kosten.
Las Veegas
@milka helemaal goed. het is in ieder geval een antwoord op drijfmest waar al die milieu/nadelen aan toegekend worden.
+2
Frans1
@Las Veegas ik denk dat die stemgerechtigde meer heeft met een bedrijf met koeien in de wei en 's winters mest opslaan tot het voorjaar om weer te bemesten dan koeien opstallen en een vergister naast de stal.
Las Veegas
@Frans1 Dat is wel wat in de media alom gepreekt wordt maar vergisting staat niet stil. De stink dingen die er nu staan zijn allemaal co-vergisters waar rotte zooi die de vergister in moet rondom het erf ligt te stinken en vergister-afdichtingen allemaal mooi werkt als het nieuw is. Stank is wat vergisters in Nederland tegenhoudt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3