‘Geef kalf standaard ijzerinjectie na geboorte’

Melkpoederfabrikant Sprayfo adviseert nuchtere kalveren standaard een ijzerinjectie of voedingspreparaat met ijzer toe te dienen na de geboorte.

Deel dit topic

Reacties

jg
Hoeveel kalveren met een ijzertekort zijn gestorven?
buorman
@jg
In leven houden is niet het enige jg, en veel zal het niet kosten denk ik
+1
Wilbert
Niet echt overtuigend... De resultaten zijn voorspelbaar, meer ijzer erin is meer ijzer in het bloed, dat wisten ze al in de jaren 50. Geen woord over de groei, deze zal dus of niet verschillen tussen de groepen of in het algemeen te slecht zijn om te melden.
Er is een evolutionaire reden waarom kalveren in de eerste weken een ijzertekort hebben. Blijkbaar pakt dit gunstig uit en hebben deze kalveren later meer nakomelingen. 😊
buorman
Die reden kan ook foktechnisch [fokken op melkproductie] of voedingstechnisch zijn.
Het is wss niet voor niks dat vleeskalveren werden/worden getest op hb gehalte en waar nodig bijgespoten.
Daar lijkt gezondheid/groei me niet onbelangrijk.
meelezer10
Dan gaan we toch de varkenshouderij achterna daar doen ze dit standaard.
+2
Rondhus
Geven al jaren de kalveren binnen 24 uur na geboorte ijzer spuit. Zijn net wat fitaler en drinken daardoor vlot door de eerste week ipv op dag 3 a 4 een terug val
jan w
Help de koe goed de droogstand door. geef de koe eventueel een enting tegen rota carona en de meeste problemen zijn opgelost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren en kalf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN