LTO: nu geen uitstel uitrijverbod mest

Is weer lekkere belangbehartiging zo samen. Ga nu voortaan eerst eens gezamenlijk overleggen om te een breder gedragen standpunt te komen:

Cumela pleit in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken voor uitstel van het uitrijverbod voor mest en zuiveringsslib. De LTO-vakgroepen Akkerbouw en Melkveehouderij ondersteunen dit verzoek niet.

LTO-vakgroep Akkerbouw is het met Cumela eens dat een uitrijperiode gekoppeld aan de kalender in de praktijk vaak lastig is. 'Bij de werkzaamheden op het land moet je het ijzer smeden als het heet is. Het juiste moment is niet altijd aan de kalender gebonden. Dit voorjaar was lang nat en koud, maar we hebben soms ook een vroeg voorjaar.'

In de brief aan Van Dam pleit Cumela voor een permanente voorziening, waarbij het uitrijden van mest afhankelijk wordt van de weersomstandigheden. Als dit niet kan, wil Cumela een verschuiving van de uitrijperiode, waardoor in september ook mest en zuiveringsslib zijn te gebruiken.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…

Deel dit topic

Reacties

+1
storm
Toch denk ik dat LTO lef toont door nu niet te pleiten voor verlenging van het uitrijseizoen van mest! Je moet je eens voorstellen hoe dat in de Tweede kamer valt bij kamerleden die niets met landbouw hebben!! Uitleg lijkt me niet nodig
+5
klant
Iemand die niets met landbouw heeft???? en daar moeten wij ons wat bij voorstellen kom op zeg.
+4
Grasbaal
Als in negen van de tien jaar om uitstel uitrijverbod is gevraagd dan is er toch wel iets aan de hand............
+3
Noorderling
@Grasbaal
Met de opslagcapaciteit of de uitrijperiode?

Als je er in het voorjaar flink wat mest op gooit heb je nu voldoende nawerking en heb je met een beetje kunstmest smakelijk gras en hoef je niet in november of december nog eens te maaien.

Met de huidige normen moet je je mest optimaal benutten en niet willen dumpen, liefst juli na de derde snede de laatste mest er op.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je er in het voorjaar flink wat mest op gooit heb je nu voldoende nawerking

Koekoek. Hier worden melkkoeien en jongvee doorgaans geweid tot begin/half november en de laatste snee half/eind oktober gemaaid, wat er over blijft wordt benut door de schapen. Gras groeit dan ook nog gewoon. Bemesting uit het voorjaar werkt dan al lang niet meer, stikstofkunstmest mag na 15 september niet meer gestrooid worden, de nawerking van in september uitgereden mest zou juist perfect zijn om het gras groen en smakelijk te houden.
DJ-D
@Jack Rijlaarsdam mee eens het eiwitrijke najaarsgras goed benutten. Moet je wel mooi hoog land hebben.
bij ons moet het vee naar binnen omdat het gras op is. Niet omdat het te nat is. Eigen verantwoordelijkheid. Er wordt je al vrijwillig gedwongen om de koeien vroeg naar buiten te doen en zit niet te wachten op bemoeienis om ze op een bepaalde tijd weer op te stallen
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
je mest optimaal benutten en niet willen dumpen

Dat zijn we eens. Dus niet dumpen in het voorjaar, maar het gehele seizoen netjes verdelen. Wij willen de dure productiefactor grond juist optimaal benutten.
+2
Noorderling
@Jack Rijlaarsdam
Die dure productiefactor grond wil ik juist sparen. In een nat najaar wil ik zo laat niet nog met machines door het land, laat staan koeien of schapen die de boel vertrappen op lichte grond. In de pootafdrukken blijft water staan en je kunt in het voorjaar 2weken later het land op dan waar niemand geweest is.

In een droog najaar wil het allemaal wel alleen weet je dat van te voren niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
schapen die de boel vertrappen

Niet mee praten over zaken waar je geen verstand van hebt. Jij laat vrijwillig 15% van de productiecapaciteit van je grond liggen en praat dat voor jezelf goed onder het mom van de grond sparen. Ik noem het groeidagen verspillen. Het gras komt altijd weg, is het te nat voor machines dan jaag je er een koppel schapen in die het ook in januari nog graag vreten. Schapen die gaten trappen waar water in blijft staan, ben ik nog niet tegen gekomen. Doorgaans maken zij het land juist weer mooi vlak met hun fluwelen pootjes.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
de schapentand brengt goud in het land
Noorderling
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Niet mee praten over zaken waar je geen verstand van hebt.

Dat is wel weer gemakkelijk gezegd. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben maar met de ervaring die ik er mee heb is dat een gesloten hoofdstuk. Tot een jaar of 5 terug elk najaar een paar honderd schapen gehad om na de koeien het land schoon te vreten doordat er te lang mest uit werd gereden wegens opslag tekort.

Paar percelen waar ze niet kwamen was het in het voorjaar duidelijk droger. Met die kleine poten drukken ze kleine gaatjes in het land waar iets water in blijft staan, als ze er vervolgens nog een keer doorheen lopen wordt het een bende, hier op de zavel gaat dat niet goed, jong of oud grasland maakt daarbij weinig uit. Schapen hoeven hier het land niet vlak te trappen, omdat er niets verreden of vertrapt wordt.

Met de huidige wetgeving en wat er nog op ons af komt loont het totaal niet om maar jongvee aan te houden om stront te maken en najaarsgras weg te werken, in de stal niet en in de wei niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Noorderling:
najaarsgras weg te werken

Pas je bemestingsregime eens wat aan, dan is jouw najaarsgras van melkveekwaliteit en hoef je het niet weg te werken, maar maak je het tot waarde. Ik heb voorsnee verkocht en voer straks flink najaarsgras bij aan het melkvee.

Denk dat jouw schapenfobie komt door de destijds (te) hoge veebezetting van het koppel. Wij delen een groot koppel op om niet te veel dieren per perceel te krijgen, daarbij geregeld omweiden. Ook weiden wij alleen lammeren, die wegen de helft van een oud schaap.
+1
jan w
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Jij laat vrijwillig 15% van de productiecapaciteit van je grond liggen

Wat je nu bemest is voor de snede die half oktober van het land af komt. Dan heb je nog nawerking van de mest. Dan vraag ik mij af, waarom je dan nog later wilt bemesten.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
Wat je nu bemest

wordt binnen een paar dagen al benut. De grond is warm, er is nattigheid genoeg en als je ook nog es in de regen mest weet uit te rijden dan helemaal perfect, daar kan geen kunstmest tegen op. Met paar dagen zie je duidelijk kleurverschil (zeker als je een verstopt pootje van de bemester had) Tot 1sept is gewoon te vroeg, je werkt juist een milieudelict in de hand, want die kelder gaat toch leeg, dan maar in minder snedes. In voorjaar heel vroeg is de werking minder dan nu. Gewoon zonde. En daarbij de eerder genoemde plaatsingruimte voor mest bij de akkerbouwers, we zijn toch tot elkaar veroordeeld, moet wel benut worden, ook int voordeel van de akkerbouwers en het bodemleven in de akkerbouw.
Iemand schrijft dat LTO lef heeft om niet mee te gaan met Cumela, ik vindt het weer een mooi gemiste kans voor samenwerking, één stem vanuit een agrarische sector. Zo zet het juist weer vraagtekens over de meningen vanuit een sector.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan w:
Dan vraag ik mij af, waarom je dan nog later wilt bemesten.

We gaan deze week 20 ha maaien, waarvan 10 ha nog wel een weekje zou kunnen staan, maar deze gaat er toch af, alleen maar om nog te kunnen bemesten voor de volgende snede. Eigenlijk onzinnig, niet? Bovendien zit er vrijwel alleen nog mineralenconcentraat in de put, heb geen benul van eventuele nawerking daarvan.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
mineralenconcentraat in de put, heb geen benul van eventuele nawerking daarvan.

Hoeveel kub doe je per ha ?
+1
Jack Rijlaarsdam
@MTSTAMMINGA zeven, heb nog een kleine 150 m³ voor de twintig ha. 8,5 kg N/m³.
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Ik weet niet hoe de werking is, maar normaal kun je de helft rekenen voor de volgende snede's en de rest is nawerking, dus het gras groeit ook eind oktober nog, dan heb je ook wel schapen nodig om het gras op te krijgen. In de herstdag zijn er hier geen schapen te krijgen om ze de boel af te laten grazen.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jan w:
Ik weet niet hoe de werking is,

De zwavel die er in zit kan problemen geven ,wat ik er van weet
Een keer 2 pinken gehad die ik er op weide die op een moment niet meer staan konden en niets zagen Werd na een tijdje toen ik ze binnen had aant hooi weer normaal
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
die ik er op weide

Ik bemest alleen maailand met drijfmest in verband met smakelijkheid van weidegras en ziektedruk door aangevoerde mest. Het land dat geweid wordt, krijgt vanzelf al mest. Alleen een keer slepen na twee keer weiden.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het land dat geweid wordt, krijgt vanzelf al mest. Alleen een keer slepen na twee keer weiden.

Dan ziet het qua groen en groei wel als een lappendeken
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
lappendeken

Tja, dat blijft zo bij weidegang. Aan het eind van het jaar is overal ongeveer evenveel terecht gekomen.
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
dat blijft zo bij weidegang

dat valt wel wat mee, heb hier alles egaal donkergroen, of maai jij helemaal niets meer vlak voor opruimen of kuil
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
maai jij helemaal niets meer vlak

Jawel, smakelijk gras, daar draait het om bij weidegang. Ik bedoelde dat de verdeling van de mest bij weidegang nooit zo optimaal zal zijn als bij machinaal uitrijden.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Hier met de vlindermaaier er even overheen
Heb momenteel al [beetje]roest in het gras op sommige perceelen
+1
meelezer10
@MTSTAMMINGA Dat geeft wel de mooiste percelen. Vindt alleen dat de grasgroei vertraagd door het maaien.
MTSTAMMINGA
@meelezer10

Lekker gras houden voor die verwende krengen om deze tijd van het jaar valt niet mee ,zodoende maai ik En met vlindermaaier ist niet zoveel werk
cs-agrar
Quote Reactie van @meelezer10:
de grasgroei vertraagd door het maaien.

stoppel te kort gemaaid
meelezer10
@cs-agrar zou kunnen. Ik heb al extra ringen in de trommelmaaier gezet om langer te kunnen maaien. En toch blijf ik vinden dat een geweide stoppel sneller hergroeit dan gemaaid.
+1
cjw73
@meelezer10 schijvenmaaier nemen. Is Door de topstang vrij gemakkelijk in hoogte verstelbaar.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @meelezer10:
geweide stoppel sneller hergroeit dan gemaaid

Zit ook veel meer oud (onder)gras in, en dat gaat, zeker bij vochtiger stinken door rotten. Je topstang iets langer kan bij trommel ook wel. Bevalt mij heel best, die langer stoppel, bij afbossen gebruik ik de maaibalk als sleep, messen moeten eigenlijk net over de mestflatten gaan.
spotmelker
@cs-agrar Zo die ik het ook. Heb extra steunschotels onder de frontmaaier laten zetten i.p.v. het duurdere traploze hoogteverstelling. Omdat die schotels iets kleiner zijn dan standaard blijven de mestflatten er mooi onder en slaan de messen vrijwel nooit in de mest. Met een accumulator en drukmeter op de fronthef kan je maaier mooi licht er over laten glijden.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @cs-agrar:
topstang iets langer kan bij trommel ook wel.
Ja dan maait hij het aan de achterkant alsnog af. 😄
Frans1
@meelezer10 Haha, inderdaad, korter maaien kan wel tot op zekere hoogte met trommelmaaier,langer niet 😄
Snap dat gesmeerd met je maaiers door dat geweide land alleen niet,wijdoen het net als Jack,twee keer weiden en dan slepen en na een paar weken weer schoonmaaien.soms een keer met de bloter er over als het er te woest uitziet 😄
Herbert
@Frans1 gewoon de pinken achter de koeien aan. Valt er niks meer te maaien 😁
jan w
@meelezer10
En dan ben je 2 keer aan het maaien.
Vorig jaar met het robot en weiden project van RFC , kwam er wel uit dat een beweid perceel uitmaaien een beter resultaat opleverde dan bloten.
Na het weiden een weekje laten staan en dan maaien , vrij droog maken en ronde balen van maken. Mooi voer voor het jongvee.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
beter resultaat opleverde dan bloten.

Bloter is wel mooi ding, maar je moet weer een beetje mee hebben. Bijv naweiden met pinken en dan bij huidig weertype de bloter er over voor laatste bossen/restjes. zijn dan met goeie dag ook allemaal opgevreten en scheelt je dan vlak maaien en opruimen. Dat zal met de maaier ook wel gaan, maar op zwad willen ze dan toch minder vreten van "vervuild" gras. Daarna dan eerst keer uit laten groeien voordat melkvee er weer knap in kan. Tis voor mij beetje de sport om melkkoeien zoveel mogelijk schoon donkergroen gras voor te kunnen schotelen en op grasgroei en melkproduktie niets in te leveren. Maar dat zal bij anderen niet heel veel anders zijn.
cs-agrar
Quote Reactie van @meelezer10:
achterkant alsnog af

tussen dit en dat is nog wat
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan w:
weet niet hoe de werking is

Als ik kijk naar wat ik eerder bemest heb, dan werkt het vlot en venijnig. Ik verwacht veel minder nawerking dan drijfmest.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Als ik kijk naar wat ik eerder bemest heb, dan werkt het vlot en venijnig. Ik verwacht veel minder nawerking dan drijfmest.

De percelen met 7 m³ mineralenconcentraat van varkensmest kleurden feller groen dan met 100 kg KAS. Nu ruim drie weken verder en de kleur is er bij het mineralencontraat helemaal af, de percelen met KAS blijven groen. Wel meer gras bij de concentraat, dat mag ook wel, was dubbele hoeveelheid N. Het werkt dus zeer vlot, maar kan de werking van kunstmest niet evenaren.
Nick83
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je er in het voorjaar flink wat mest op gooit

Da is nou juist het probleem, heel veel akkerbouwers hebben dit niet kunnen doen vanwege de nattigheid. Ze hebben te weinig bemest, sommige percelen heel niet en zo ingezaaid en bemest met kunstmest. Buitengewoon slecht voor organische stof in de bodem.
jop456
@Nick83 waarom begrijpt LTO dat niet, en zo komt er ook weer een beetje ruimte voor afzet
komelker 2
Mijn mestvoorraad probeer ik altijd zoveel mogelijk te verdelen over het gehele seizoen. Het risico wat ik daarmee neem met een ingekorte uitrijperiode ga ik volgend jaar niet meer nemen.
+3
jan w
Nu spelen er natuurlijk weer 2 zaken. Wij als prikkers cq melkveehouders hebben zouden normaal in principe weinig problemen met september moeten hebben. Of je moet een langere periode met heel slecht weer hebben gehad. De mest na september heeft op grasland weinig zin. Die kun je in het voorjaar veel beter benutten.
Voor de akkerbouw ligt dat natuurlijk veel anders. Die zijn momenteel afhankelijk van wanneer de gewassen van de percelen af komen. Dan kan ik het standpunt van Cumela wel begrijpen.
+2
Noorderling
@jan w
Cumela is er voor de loonwerkers, die willen graag wat langer werk hebben. Bemesting technisch heb je nu vrij weinig aan drijfmest op kale stoppel, enige wat akkerbouw wil is het saldo van het graan wat verhogen. Als je je grond wilt verbeteren zou je vaste mest moeten strooien en dat mag heel het jaar door.
christo
@Noorderling Ik dacht niet dat ik het hele jaar vaste mest mag rijden. Zit op zandgrond.
+7
spotmelker
Gewoon die hele uitrijperiode vrij laten. Je mag nog zo weinig dat je uit economische overweging wel op tijd de mest gebruikt. Voor akkerbouwers is 1 september onwerkbaar en dat kost onnodig veel plaatsingsruimte. Maar de 'geleerden' zullen het van achter hun bureau wel anders zien.
Herbert
@spotmelker mee eens, 95% van de boeren zal het op de juiste momenten benutten. Maar je hebt die 5% nog die dan mooi denkt geen mestopslag meer te hoeven bouwen en in november nog gaat bemesten.
DJ-D
@Herbert Hoezo je hebt toch bemestingsnormen. Wat je teveel hebt moet afgevoerd worden en trouwens de hoge stukken rondom het erf bij ons zijn vroeger ook vaak goed bemest. Deze percelen komen in de bodemonderzoeken nu nog steeds goed uit. Uitspoeling valt (op klei tenminste) dus erg mee. V-focus heeft ook onderzocht dat de slechte waterkwaliteit niet door bemesten komt, maar door kwelwater watervogels en riooloverstorten.
Herbert
@DJ-D je kunt ervanuit gaan dat boeren met weinig opslagruimte in sommige gevallen nog maar even in november wat uit gaan rijden om de winter door te komen. Niet alle boeren moeten afvoeren.
DJ-D
@Herbert ja zou kunnen maar daar hebben ze zichzelf mee en hun land. Cumela vraagt ook tot 1 oktober. November dan is 15 februari nog maar paar weekjes. Maar dan nog, slecht voor milieu is het niet. (Klei tenminste)
Rondhus
Langere uitrij periode voor akkerbouwers kan ik begrijpen. Goed voor het bodemleven en organische stof gehalte. Helpt ook mee om zo het "mest overschot" weg te werken.

Langer uitrijden op grasland hangt volgens mij af van de grondsoort. Hier op het veen heeft later bemesten geen nut ivm nalevering uit de bodem. Voor de eerste snee 35 m3. Na eerste snee 20 m3. Daarna put leeg houden met stalvoer stukken.

Zand en klei heb ik geen ervaring mee
cs-agrar
Quote Reactie van @Rondhus:
Zand en klei heb ik geen ervaring mee

ik met beide wel, mijn ervaring op zand was dat er van zichzelf geen knappe spriet met voederwaarde groeit, die moet je wel sponsoren. Klei kan meer van zichzelf, tenzij het polderklei is (drooglegging). Dat heeft een bepaalde bemestingsdrempel, er onder wil het niet, ben je er over dan diepdonkergroen gras. Op zand heeft drijfmest dan hele grote meerwaarde tov kunstmest
+2
jan w
@cs-agrar
Misschien moeten we wel helemaal anders gaan denken. Willen we ons als nederlanders wileen blijven ondersceiden dan zullen wij kwaliteitsproducten moeten leveren. Daar zou wel eens een andere visie op los gelaten moeten worden. Onze politiek zit nog te veel in de chemische hoek te denken.. Niet zo gek, want dat levert geld op. Maar aan de andere kant wordt onze grond uitgemergeld. Dit doordat we onze bodem niet op de goede manier voeden. Er zijn al wel takken die de chemische industrie zo veel mogelijk achter zich laten ( kwekerijen bv. ) die zijn in gaan zien dat ze de bodem eerst goed moeten voeden voordat ze er een gezond product van af kunnen halen en dat hoeft dan nog helemaal niet biologisch.
arie.j
@jan w Dat klinkt me wel erg Groen Links dogmatisch in de oren.
Land uitgemergeld ? Waar? En door wie of wat ? En dan natuurlijk met feiten over de lagere opbrengsten.
Kun je wat meer concreet zijn? Het lijkt me dat je vooral met wat kreten bezig bent.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Land uitgemergeld ? Waar?

Waar niet. Jan w denkt wel in de juiste hoek. Denk zelf dat men nog lang niet weet wat mest nu echt kan en wat de mogelijkheden er van zijn. Die natuur is niet zomaar te vangen en paar kreten van stikstof en fosfaat.
arie.j
Quote Reactie van @cs-agrar:
Waar niet. Jan w denkt wel in de juiste hoek. Denk zelf dat men nog lang niet weet wat mest nu echt kan en wat de mogelijkheden er van zijn. Die natuur is niet zomaar te vangen en paar kreten van stikstof en fosfaa

Nou ik vind het anders maar een vreemde reactie, kunstmest mag veel minder dan vroeger en vervolgens ga die de schuld geven als de opbrengst daalt en van verminderde bodemvruchtbaarheid?
Er mag minder mest op het land (natuur plus kunstmest) dat doet opbrengsten dalen. Dat is de oorzaak.
Dat je eigen mest van dieren moet verkopen terwijl er kunstmest wordt terug gekocht is natuurlijk een dwaas iets. Maar dat heeft niets met uitmergelen te maken.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Dat je eigen mest van dieren moet verkopen terwijl er kunstmest wordt terug gekocht is natuurlijk een dwaas iets. Maar dat heeft niets met uitmergelen te maken.

juist wel
Nick83
@cs-agrar Bij ons op de veengrond maakt het niet veel uit. Op de zandgrond is het een ander verhaal, die kunnen elke gram organische stof goed gebruiken. Die zouden dus ook voor de organische stof heel graag kunstmest willen inwisselen tegen eigen koemest.
+1
jan w
Quote Reactie van @Nick83:
Bij ons op de veengrond maakt het niet veel uit.

Waarom zakt veengrond dan ieder jaar 1 cm?
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Waarom zakt veengrond dan ieder jaar 1 cm?

Nou hier (ik woon in de zelfde omgeving) is het wat minder dan 1 cm doordat het niet helemaal zuiver veen is maar meestal nog ietwat klei door de bovenlaag.
Waarom het zakt? ik dacht dat ieder wel wist dat oxidatie van het veen de oorzaak is.
Daar heeft organische mest geen invloed op. In Zegveld op de oude proefboerderij (waar het wel zuiver veen is), zijn ze met andere dingen bezig om die oxidatie wat tegen te gaan.
Nick83
Quote Reactie van @jan w:
Waarom zakt veengrond dan ieder jaar 1 cm?

Da heeft niets met bemesting te maken.
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Dat je eigen mest van dieren moet verkopen terwijl er kunstmest wordt terug gekocht is natuurlijk een dwaas iets. Maar dat heeft niets met uitmergelen te maken.

De chemische industrie heeft een veel te grote invloed op het gebeuren.
Wie geen stront heeft, zal ook niks verbouwen.
We moeten de bodem weer op de juiste manier gaan voeden met voedingsstoffen.
In de polder in in zeeland krijgen ze in de akkerbouwgebieden steeds meer problemen met de gewassen. moet je daar eens vragen hoe hoog daar het organische stof gehalte in de bodem is?
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
In de polder in in zeeland krijgen ze in de akkerbouwgebieden steeds meer problemen met de gewassen. moet je daar eens vragen hoe hoog daar het organische stof gehalte in de bodem is?

Wanneer akkerbouwers het zo'n probleem vonden dan wilden ze wel meer organische mest hebben, aanbod genoeg tenslotte.
Verbod kunstmest in de akkerbouw zou een idiote maatregel zijn die werkelijk nergens op slaat.
Hooguit in het belang van wat veeboeren met mestoverschot, die dan denken er gemakkelijker vanaf te komen.
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Verbod kunstmest in de akkerbouw

Ik heb nooit gesproken over een verbod ervan.
Vandaag stond er een artikel in boerderij vandaag dat er iedere dag 33000 ha landbouwgrond verdwijnt. Het probleem is , dat ze geen mest hebben.
Waarom zijn ze in de polders aan het diepploegen? Om weer te proberen een vruchtbaarder mengsel van grond naar boven te krijgen.
Waarorom wil een akkerbouwer wel gras verbouwen? Alleen om organissche stof in de bodem te krijgen.
Van een goede bodem krijg je ook goede producten.
arie.j
@jan w Landbouwgrond verdwijnt in Nederland niet wegens tekort aan mest, dus laten we daar liever over ophouden, onzin.
Diepploegen gebeurt in Nederland om verschillende redenen, zoals b.v. om zand door de bovenlaag mengen of een ploegzool kwijt te raken.
Volgens de verhalen is echter altijd het neveneffect dat de grond daar voedsel armer van wordt met een lagere bemesting toestand en aanvulling behoeft.
Diepploegen om voedselrijkere grond te krijgen heb ik in Nederland nog niet van vernomen..
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Kun je wat meer concreet zijn?

Gisteren sprak ik nog met een kweker van planten. Daar hebben ze een hele omslag gemaakt. De kwestie is dat de bodem gevoed met worden. Ze hadden op de kwekerij er nu 1.5 ha bij. Na de oogst van de planten kwam er in dat deel gras en werd de grond weer gevoed om er weer tegenaan te kunnen voor een volgende ronde. Chemische middelen werden er bijna niet meer gebruikt, dit terwijl er vroeger bij elk wissewasje de spuit werd gegrepen. De planten hadden nu bijna geen ziekte's meer , de planten zijn nu beter van kwaliteit en de opbrengst was beter. wat weer een positief resultaat geeft.
arie.j
@jan w kweker is voor mij een vaag begrip, je kunt van alles kweken.
Zolang niet duidelijk is waar het over gaat weet in nog bijna niets.
jan w
@arie.j
Planten en bloemen.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Planten en bloemen.

Heb ik niet te veel verstand van, wel weet ik dat daar niet alles om opbrengst draait, er zijn ook planten en bloemen die juist armere grond moeten hebben
Lijkt me niet helemaal te vergelijken.
+1
jan w
@arie.j
Mocht de derogatie er af gaan , moeten we nog meer mest elders plaatsen, mest die we in Nederland goed kunnen gebruiken. Het is toch onzinnig om goede mest naar het buitenland te transporteren en dan weer kunstmest naar de bedrijven transporteren die mest hebben afgevoerd. . Voor de productie van 10 ton kalkammon is 3200 m3 aardgas nodig. Hoe duurzaam kunnen we zijn.
Op het grond en gewasonderzoek staan N,P,K bovenaan . Allemaal elementen waar de industrie geld aan kan verdienen. Eigenlijk zouden die helemaal onderaan de uitslag moeten staan. Calcium en Magnesium zijn de dragers in de bodem. Is die verhouding goed, dan kan de bodem het meeste water vast houden zit er voldoende lucht in de grond en kunnen andere elementen het beste vast worden gehouden. Organische stof in de bodem, Koolstof in de bodem. en dan pas N,P,K.
arie.j
@jan w
Op je grondonderzoek staat de uitslag van onderzoek naar elementen die je er zelf op wilde hebben.
En stikstof stond er van oudsher niet op, en al helemaal niet bovenaan.
Wanneer het er nu wel op staat, dan heb je daar speciaal naar gevraagd. En dat is dan vreemd want zeker voor gewoon grasland heeft dat geen waarde.
Laten we de discussie op een redelijke manier met zinnige argumenten voeren.
En a.u.b. ophouden over die industrie die geld aan kunstmest wil verdienen , dat is enkel een gezochte stok om de hond te slaan.
Ieder bedrijf wil verdienen, ook aan het veevoer, ook aan de brandstof voor je machines, zelfs aan je mestafvoer en nog veel meer. Als dat je argumenten zijn dan kun je beter melkveehouder af gaan
Noorderling
@jan w Is met maïs toch niet anders? Je ziet ook nooit bladvlekziekte of schimmel op maïs op gescheurd grasland door goede bodemstructuur en voldoende stikstof.

Alleen maar rooivruchten telen is ook korte termijn handelen. Maar jaar op jaar tarwe kost ook opbrengst, met een goede vruchtwisseling kun je al heel veel ellende besparen.
+1
vette piet
Verlenging op graanstoppel is best een goede zaak. Hier verbouwen we tarwe of gerst vooral voor wat er na komt, meestal suikerbieten, of nieuw grasland. Na graan kun je meestal het perceel ook aanpakken met woeler of kilverbak als dat nodig is. En als je dan ook nog wilt bemesten en groenbemester, of gras wilt zaaien, dan lukt dat vaak niet om dat allemaal voor 1 september te doen. Dan moet je keuzes maken , perceel aanpakken en geen mest, of wel mest en perceel repareren uitstellen. Meer tijd is de beste basis voor het volgende gewas.
+2
arie.j
Klimaatverandering en dus langere groeiperiode ook in Nederland , is dat niet een solide argument om er structureel een weekje bij te krijgen ? Alle beetjes helpen tenslotte.
Volgens alle waarneming begint de winter bijna anderhalve week later dan enkele tientallen jaren geleden, dat moet er dan toch gewoon bij kunnen zonder dat ze in Brussel eenargument hebben om er zuur naar te kijken?
+2
jan w
@arie.j
Misschien moet het mestbeleid wel helemaal op de schop.
Met als eerst punt de chemische industrie zoveel mogelijk gaan mijden.
Zorgen voor een goede bodemvruchtbaarheid , Ph of vrij opneembaar calcium, organische stof , humus , CEC.
Hoeveel gronden in zeeland en de polders zijn helemaal uitgemergeld door de akkerbouw.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Hoeveel gronden in zeeland en de polders zijn helemaal uitgemergeld door de akkerbouw

Ja, hoeveel? Zeg het eens? Wanneer tal van akkerbouwers er over gaan klagen dan heb ik neiging het te geloven, niet eerder. De grondprijs loopt er bepaald ook nog niet door terug. 😄
spotmelker
@arie.j Letterlijk uitmergelen zal in de polders niet gauw gebeuren daarvoor is de van nature aanwezige kalk (te) overvloedig aanwezig. Dit betekent ook dat je vrijwel altijd een snelle opname/omzetting van nutriënten hebt waardoor het snel groeien wil. Keerzijde hiervan is dat je voor die groei ook steeds (bij) bemesten moet want reserveren doet de grond hier nauwelijks. Een paar bedrijven die na uitgifte nog nooit hun grasland vernieuwd hebben hebben nog steeds een laag os-gehalte in de grond en moeten bijna net zoveel bemesten als nieuw ingezaaid grasland. Wil je de opbrengstpotentie optimaal benutten dan zijn de bemestingsnormen veel te laag. Gevolg is dat de hoofdgewassen noodzakelijkerwijs ook de bemestingsruimte van de nateelten er bij krijgen en dat veel groenbemesters vanwege stikstofgebrek al jarenlang mislukken.
+1
arie.j
@spotmelker
Te lage opbrengsten door te weinig mogen bemesten is iets anders dan uitmergelen
Zeker als het om N gaat wat geen buffer in de grond heeft.
Biologisch heeft om die reden (minder bemesting) structureel lagere opbrengsten dan gangbaar.
Maar dat biologische bedrijven hun grond uitmergelen is niet juist.
jan w. schrijft dat de chemie de schuld is, ofwel kunstmest (alhoewel dat voor een gedeelte gewoon een gedolven grondstof is i.p.v chemie) maar dat is onzin.
Het lijkt me geen slimme zet en zeker niet juist om kunstmest in het algemeen in de verdachte bank te gaan zetten omdat je mest moet afvoeren.
George
@arie.j Met drijfmest de OS omhoog halen zal ook lang duren. Ik ben het wel eens dat de bemestingsnormen redelijk krap zijn inmiddels. Maar kunstmest is natuurlijk voor de akkerbouwer een prachtig iets waar je mee kunt bij sturen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , akkerbouw , voorjaar , uitrijverbod en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
5