Boer brengt meer koeien naar de slacht vanwege milieu-eisen

Van uitstel komt geen afstel, de overtollige koeien gaan nu toch naar het slachthuis (ook bij de voorzitter van de NMV):

Er worden dit jaar fors meer koeien geslacht dan in de afgelopen acht jaar. Dat heeft te maken met de afschaffing van het melkquotum waardoor veel boeren de melkveestapel hebben uitgebreid om meer melk te kunnen produceren.

Meer koeien betekent ook meer mest en daarmee komen de boeren in de problemen. In die mest zit namelijk fosfaat en daarvoor geldt een Europees quotum, het zogenaamde fosfaatplafond.

Slacht
Staatssecretaris Dijksma stelt daarom vanaf 1 januari 2017 een maximum in voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren. Om volgend jaar onder die verplichte fosfaatgrens te blijven, moeten de boeren dus koeien wegdoen. Daarom brengen ze meer melkvee naar de slacht.

De eerste helft van dit jaar zijn bijna 63.000 koeien meer geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. 90 tot 95 procent daarvan is melkkoe. In Nederland liepen vorig jaar nog ruim 1,6 miljoen koeien rond.

Video: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

buorman
Hebben we Sharonneke weer terug?
hookwood
@buorman nee maar die heeft het wel voorgesteld.
Freriks
Het is ook maar net hoe je het wilt zien met die getallen. dankzij het "voorspelbare" overheidsbeleid van de afgelopen paar jaar hebben veel melkveehouders maximaal vee aangehouden. Je weet immers maar nooit of er nog weer een referentiedatum wordt vastgelegd voor het een of ander. Op een gegeven moment komt die uitgestelde uitstoot los, naast argumenten als fosfaat etc.
En als je voer moet aankopen, mest moet afzetten, grondgebondenheid moet regelen en arbeid in moet huren voor die laatste paar koeien moet je bij deze melkprijs wel heel creatief rekenen om er beter van te worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , melk , melkvee , fosfaat , melkquotum , melkveehouders , boer , europees , melkveestapel , slacht en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
26