Bijna 1,5 kilo melk extra bij toedienen ketose-supplement

Koeien die een supplement tegen slepende melkziekte krijgen toegediend, geven de eerste 6 maanden van de lactatie 1,4 kilo melk per dag meer. Dat blijkt uit een onderzoek op een groot Duits melkveebedrijf met 1.500 koeien, uitgevoerd door studenten van Hogeschool van Hall Larenstein, in opdracht van MS Schippers.

Deel dit topic

Reacties

+3
Petro Pelgrum
Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Schippers😎
jg
@Petro Pelgrum Net zo onafhankelijk als het onderzoek naar compact voeren ?
Petro Pelgrum
@jg De koe is onafhankelijk en daar blijf ik naar kijken👀
oldhuus
Onderzoek op 1 melkveebedrijf, ja dat is ook representatief.
+2
jan w
Wij van WC Eend!!

Een van de belangrijkste periode's hierbij is de voeding in de droogstand. Het goed opstarten van de koeien en wat Petro ook doet , vet voeren. Waardoor de koe (nog ) minder is BCS achteruit gaat. Hoe stabieler de BCS blijft, des te minder problemen zijn er in het koeienleven te verwachten.
robotboertje
@jan w Nu zijn wij hier allemaal topboeren natuurlijk (en daarnaast ook nog Topondernemers!!) maar wij hadden laatst tijdens die zwoele, warme periode afkalfpiek van 25 stuks in 3 weken. Ik kan je wel vertellen dat het wel eens minder moeite heeft gekost om met name de oudere koeien lekker aan de gang te krijgen. Alles ketose gemeten en er zeker 4 gehad die we flink hebben behandeld om ze aan de praat te krijgen / houden. Elke dag netjes fris voer (zonder broei, elke dag schone, gecoate goot), op maat gemengd voor de droge koeien en maximaal ons best gedaan... Ik ga er maar vanuit dat wij de enige zijn die er werk mee hadden, maar om nou te zeggen dat alles programmeerbaar is...? Misschien tussen september en eind november maar niet meer insemineren...
Voeren trouwens ook milkpower (dat is vet volgens mij) in de basis; koeien worden super snel tochtig en pieken prima, zeker de vaarzen! Maar bij ons is het geen wondermiddel voor ALLE problemen..
jan w
@robotboertje
Ketose is domweg een onderkend probleem. Wij zitten er zelf ook aardig boven op, en toch heeft 20 % van de koeien vorig jaar een vorm van ketose gehad. (Bloedwaarde's > of = aan 1.2.) De veearts zegt dan: "Ik heb er ook veehouders bij die zitten op 0%, maar die meten niet.
Maar het is wel een visuele cirkel. Die koeien die het nu gehad hebben zijn er in een volgende lactatie ook weer zeer gevoelig voor.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan.
pieta
@robotboertje Het mag wat kosten. 😀
+1
robotboertje
@pieta Daarom, bij deze melkprijs kosten nog moeite sparen:) de nu kalvende koeien zijn de piekproducentes voor de melkprijs van 45ct, als ik de deskundigen op dit forum in andere discussies mag geloven 😄.
+3
Freriks
De controlegroep had dus 24% koeien met ketoseproblemen. Dan kan ik eerst nog wel een andere oplossing verzinnen dan een revolutionair middeltje.
+1
Petro Pelgrum
@Freriks
Ja ik heb ze van Schippers ook wat in het oor gefluisterd dat het probleem voorkomen kan worden, maar daar waren ze het niet mee eens😂
jan w
@Petro Pelgrum
Wat heb je ze gefluisterd?
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
ik heb ze van Schippers ook wat in het oor gefluisterd

Misschien had je dan wat harder moeten fluisteren
rayontario
Vertel petro pelgrum
basis groep had moeten zijn groep met alleen Glucerine voor een euro per liter kijken wat dan het verschil was
effect geloof ik wel in maar welk deel van de Keto protect brengt de verandering
+6
demelkboer
Led verlichting + 1kg . Ketose suppl 1.5 kg. Diamond v + 1 kg. Diepsrooisel +1.5. Kartelschoftboom +1 . In kuil middwl .+ 1.
En ik vergeet vast nog heel veel.

Wat cool Allemaal. Je hoeft bijna niet te voeren. 😉

What happened to low cost farming.....

Is niet zo sexy
Freriks
@demelkboer je vergeet inderdaad veel. De koeien in jouw berekening zitten nog maar op 7 liter 😀
demelkboer
@Freriks oke komtie. Looprubber watervoeren mest robot melkrobot gecoate voergang aan schuif robot ventilatoren en dak isolatie. Zo 40 kg meetmelk. En dan moet ik nog voeren 😄
Freriks
@demelkboer dus voeren doe je nog wel zelf. ik zag nogal wat robots 😁
demelkboer
@Freriks alleen melken doe ik niet meer zelf
jan w
Pelgrum, demelkboer , Freriks,
We hebben het hier over het voorkomen ( is beter dan genezen ) of het genezen van een zieke koe. Dat is wat anders dan gadgets om onze handen te sparen.
Met een goede voeding in de droogstand is er veel te voorkomen. En of dat dan een duurdere brok of een rantsoen is wat goed in elkaar zit, dat maakt mij dan niet zo veel uit. Maar een droge koe moet ook veel voer ( 13 a 14 kg. d.s ) opnemen. Maar met een aangepast energie en eiwit niveau.
demelkboer
@jan w mensen denk en dat een drogevolg koe 13 a 14 kg voer openeemt. Dat haalt gem. Geen droge koe. Een Dr koe heeft een bepaalde vem be hoefte. Die meeste ze op. Soms al aan 9 kg genoeg. Het gaat om vem per kg ds. Met veel stro in het rantsoen zal ze veel kg op nemen om aan de vem s te komen.
Petro Pelgrum
@demelkboer Ja en wat gebeurt er als een droge koe veel stro opneemt met de bijbehorende eiwitten?
De opname van onze droge koeien is gemeten op 12 kg ds over de hele koppel.
demelkboer
@Petro Pelgrum hoe pas stro voeren in cv. Ik vind stro kopen en eiwit kopen nog al duur vor dr koeien. Hier voeren Kuilgras natuurhooi rest voer en minerals. In vijf jaar geen lebmaag draai gehad dus zal in combinatie met close rantsoen wel aardig kloppen.
jan w
@Petro Pelgrum
Hoeveel blijven er niet hangen op een kilo of 9 d.s. in de droogstand. Bij een hogere opname merk je ook aan de koeien dat alles wat makkelijker gaat. Vlotter afkalveren, nageboorte er sneller af is en de koeien beter opstarten.
Petro Pelgrum
@jan w klopt hier zitten we op 11,6 kg ds opname. Hele droogstand hetzelfde rantsoen en na afkalven direct over naar 100% TMR.
Petro Pelgrum
@demelkboer ik ken er nog wel meer; automatisch voeren, HF, kuil boven de 32% ds, hooi, preventief behandelen met antibiotica, Krachtvoerautomaten, speciaal brokje in de droogstand om kation anion in balans te krijgen, luchtig voer met pensprik erin, ik zal er nog wrel wat vergeten zijn, oja beweiden ook nog.
demelkboer
@Petro Pelgrum van dat water voeren was natuurlijk niet persoonlijkt bedoelt.:-)
Das geen investering maar een strategie.

Ik wil alleen maar aan geven dat er ye laatste jaren veel is geinvesteerd in zaken waar can het rendement op zijn minst twijfelachtig is. Nu met 25 cent voor de melk komt dat extra boven driven.

Melken wordt weer een cost game. Dat Zie ik de komen jaren niet veranderen.

Op studies reis in england omschreef een boer het mooi. Low budget farming doesnt make me a millionaire but makes me always pay the rent. Ik vond dit een slimme boer en een vakman. Al deed de strontbende op zijn erf anders vermoedden. 😉

Hier melken we op een sobere manier met 2.5 fte 3 miljoen liter melk. Veel gras en natuurgras beetje mais en bierbostel en soja of tarwe. Een soort brokken in de melkstal geen kv automaten.Geen tijd voor fratsen. Of Onze koeien nu 9000 of 9500 geven en of de tkt nu 390 of 410 is. Vind ik minder van belang. Als ze maar blijven Lopen in ons sobere system. (Wel eensaan fleckies gedacht maar wij houden het bij hf x bs en een beetje js)

Het system wat Je kies is nog minder van belang. De manier waar op Je het uitvoerd wel. In alle systemen geld echter nog steeds wat Je niet uitgeeft hoef Je ook niet weer te verdienen
Petro Pelgrum
Maar ik voel me niet aangesproken daarover hoor want we doen niet aan watervoeren.
Kijk als je een â‚Ŧ ergens in stopt en er dan 1 ,20 uithaald dan is dat toch niet zo gek.

Er worden vaak van allerlei middeltjes verkocht en als je niet oppast heb je gemak een heel apotheek thuis. Ik heb er zelf voor een paar jaren terug ook aan meegedaan hoor, maar de laatste jaren niet meer. We krijgen nog maar 2 verkopers aan huis en er komen ook geen andere meer kennismaken.
Kijk ik heb laatst aan Schippers uitgelegd dat dat spul helemaal niet helpt als je een goed rantsoen aan je droge koeien en aan je melkkoeien verstrekt.
Maar dat waren ze toch wel met me eens en ze zeiden dat er maar weinig boeren dat konden dus maakten hun hier gebruik van. En dat mag
cs-agrar
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
want we doen niet aan watervoeren.

ja eh, en nu niet meer?
Petro Pelgrum
@cs-agrar Dat was voor 2013
cs-agrar
@Petro Pelgrum Wat doe je nu dan, hooi voeren?
jan w
Eigenlijk zou er bij het slachthuis een foto gemaakt moeten worden van alle levers van de geslachte koeien. Zodat alle boeren naderhand zouden kunnen zien of de koe goed is gevoerd.
Nick83
@jan w Bij het slachthuis is heel veel meer te zien dan dat. Leverbot is ook zo iets. Kunnen ze ook eenvoudig zien. Of scherp-in. Maar ze koppelen niets terug, want ja, da kost te veel. Erg jammer...
Petro Pelgrum
@jan w Hier in DK wordt heel veel vermeld vd geslachte koeien en wordt opgeslagen in het centrale dierregistrering.
Leveraandoeningen, chronisch buikvliesontsteking, bulten,hartklep, etc. etc

Sinds 2014 geen leverabcessen meer bij ons.👍👍
oldhuus
@Petro Pelgrum
Die informatie is wel mooi, voor de boeren die er wat mee doen.
Maar hier hebben we ook met klauwbekappen gehad dat ze alles in de laptop invoerden, maar daar kijk je 1, 2 keer naar daarna nooit weer.
Petro Pelgrum
@oldhuus
Ik zit in 2 verschillende groepen voor veehouders met elk zo'n 7 tot 8 leden.
Ca. 2 x per jaar worden de lijsten van elk doorgenomen en besproken met elkaar wat we aan die problemen kunnen doen en hoe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melkveebedrijf en slepende melkziekte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
15