Ruud Huinre heeft gelijk !

Ruud Huinre heeft het gelijk aan zijn zijde met het pleidooi voor een extra melkveeplan. Zonder snelle aanvullende maatregelen zijn we als Nederland de derogatie kwijt. De slappe Amvb melkveehouderij maakt extra fosfaatproductie mogelijk doordat bedrijven minimaal wat extra grond verwerven of de plaatsingsruimte op eigen bedrijf vergroten door minder mais en grondonderzoek op lage fosfaat-toestanden. De grens van 20 kg overschot met alleen papieren verwerkingsplicht zorgt voor miljoenen kilos groeipotentie.
De melkveefosfaatrechten zijn op zijn snelst eind 2017 pas effectief kwa vermindering van de fosfaatproductie. Tot die tijd zal onzekerheid over fosfaatrechten zorgen voor extra fosfaatproductie met extra vee. De huidige hogere slachtaantallen worden gecompenseerd door de 60000 extra vaarzen die afkalven.
Dus zeker 3 jaar overschrijding van het fosfaatplafond tijdens een 3 jarige derogatieperiode. I.c.m. met het hoge melkaanbod zal Europa geen derogatie meer verlenen.
De Duurzame Zuivelketen, Amvb en de introductie van Fosfaatrechten gaan het verlies van derogatie niet voorkomen. Het is dan ook kwalijk dat een aantal partijen de terechte zorg van Rabobank ontkennen.
Nzo , Lto , banken, toeleveranciers en overheid moeten/kunnen een saneringsplan financieren dat 100 mln euro bedraagt. Een half jaar verplicht versneld afvoeren van uitstoot- melkvee zorgt voor een reductie van ca 10 tot 15 % van de melkveestapel. Voldoende voor behoud derogatie. Het lagere aantal stuks jongvee zorgt voor minder groeipotentie in de komende jaren. Het is niet moeilijk, je moet het als sector alleen willen. Het focussen op het eigen belang heeft de sector in deze slechte positie gebracht, tijd voor echte leiders die het voortouw nemen. Tot nu toe heeft alleen Huinre lef getoond.

Deel dit topic

Reacties

+1
MTSTAMMINGA
Nog een jaar deze DRAMMA melkprijs ,en er wordt ook genoeg koeien geslacht denk ik
En de waarde daalt van onze bedrijfen ,met misschien wel nare gevolgen
+1
jg
@MTSTAMMINGA Dat kan dus voorkomen worden.
3 speen
@jg was dit ni dezelfde vent die nog geen 10 jaar geleden zij dat je beter grond kon verkopen en qoutum terug kopen want dat gaf meer rendement wil ni veel zeggen maar ze deden zelf toen helemaal niks op grondgebondenheid
jg
@3 speen Dat zal allemaal waar zijn: voortschrijdend inzicht wat nu aan de orde is. Huinre zegt zelf niet dat hij/banken alles goed gezien hebben. Echter nu is handelen vereist. Beter erkennen dat je fout zat en nu goed handelen dan niets doen of gokken op bestaande regelgeving. Derogatie eraf betekent dat Uenk van Cumela tevreden is omdat er dan voor hen veel omzet te behalen is aan mesttransport/verwerking. Zo heeft ieder zn belang. Dit is niet in het belang van grondgebonden melkveehouderij.
storm
Zolang er gepraat wordt over een slacht premie blijven de koeien ook lopen! Voer genoeg en ze blijven toch wel 20 liter melk geven met hoge gehaltes!! Melkprijs is dan wel laag maar hoe meer liters hoe meer geld😂
+1
Noorderling
@storm
anticiperen wordt toch niet beloond? 😃
Zoiets moet je inderdaad van de een op de andere dag invoeren.

Ik zou niet weten wat de politiek in zou moeten voeren om bovenstaande "problemen" op te lossen. Voordat er een voorstel door de bureaucratische molen heen is, is de melkprijs weer 35cent en groeien de bomen weer tot aan de hemel.

Laat de derogatie er maar af gaan en dan zien we vanzelf wel hoe het een en ander zich op lost. Dit pappen en nat houden, en van het ene plafond tegen het andere aanlopen en met een hoop kosten dit proberen te voorkomen wordt ook geen boer beter van.
+2
pieta
@Noorderling Ook daar helpt het afschaffen vd derogatie niet aan. Alsof je de plafonds kwijt raakt als je de derogatie niet hebt.
Noorderling
@pieta
ik denk dat de financiele rem er dan wel op gaat. Nu wordt er in het seizoen al 10-15euro betaald voor afvoer. Wat gebeurt er als iedere boer nog 20kuub per hectare af moet voeren?
Het mestaanvoeren is voor akkerbouwers al een saldo opzich, ga er dan ook sterk over denken om een beetje tarwe te verbouwen, mest voor het inkomen en het graan voor de luxe vakantie 😁
+1
weurding
@Noorderling die vakantie kun je wel vergeten, als het al een dag mooi weer is mag je combinen 😄
Noorderling
@weurding
overwinteren in spanje 😀
cjw73
@weurding combinen doet de loonwerker toch gewoon!
+1
weurding
@cjw73 spelbreker 😉
+1
jg
@Noorderling Politiek moet / kan financieren . Lb- bedrijfsleven en Nzo lto ddb moeten gezamenlijk plan opstellen per 1 oktober 2016. Fase van belangen afwegen is voorbij . Allemaal een doelstelling. Melkveehouders kunnen derogatie redden door zelf de druk op alle organisaties op te voeren. Alleen zaken doen met deelnemers / voorstanders van het plan. Melkveehouders gedragen zich als lam geslagen boksers hangend in de touwen . Hopend dat de scheidsrechter ingrijpt . Je zult als melkveehouders zelf moeten boksen!!
+3
Noorderling
@jg
Laat die boeren elkaar maar lam slaan, we zijn nu al zo lang bezig met het pakken wat je pakken kunt, dan moet je de wedstrijd ook even uitspelen en niet vroegtijdig gaan staken.

De belangenbehartiger LTO heeft goede bedoelingen, maar kan nooit de belangen van alle melkveehouders goed behartigen. Laat staan akkerbouw en de veehouderij.
Een aantal jaren terug heeft een handig persoon eens geroepen dat de graan en krachtvoerprijzen veel te hoog waren. Even vergeten dat er ook nog andere leden zijn dan melkveehouders. Half akkerbouwend nederland op de achterste poten want zij hadden een slecht inkomen. Je kunt het niet voor iedereen goed doen. Vervolgens komt onderstaand artikel in het nieuws. Zeker met de huidige graanprijzen is elke euro die de aanvoer van mest opbrengt gewenst.

boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Er is simpelweg niet één oplossing of standpunt mogelijk. Van mij mag die hele derogatie er ook wel af, daar vinden we wel weer wat op. Voor de derogatie krijgen ze mij de ring niet in!
+1
spotmelker
Quote Reactie van @storm:
hoe meer liters hoe meer geld
het kost....😁
weurding
Focussen op eigen belang, ....... ja, voor de buurman hoef je het niet te doen 😉
+1
hans1980
Dus generiek korten zus generiek korten zo ...

De niet groeier moet het maar lijden ....

LTO Rabobank waren VOOR afschaffing MELKQUOTERING nu roepen ze het hardst na 1 1/2 jaar om weer een QUOTERING en SUPERHEFFING

Waarom heb ik in 2008 een boekje van de RABO gekregen dat uitleg gaf hoe een geliberaliseerde markt eruit zag ...hebben de bobo's het zelf niet gelezen???

Liberalisering betekend GEEN steun maatregelen (is hard maar voor lange termijn wel het beste)
+2
Frans1
Jij lult ook al over de sector en sectorbelang en verplicht voor iedereen een percentage afvoeren.
Zal allemaal met goede bedoelingen zijn,maar problemen moeten opgelost worden waar ze veroorzaakt worden,en niet weer met een makkelijke generieke kaasschaafoplossing komen.
+4
pieta
@Frans1 Volgens jou moeten dus de grootste groeiers het hardst gekort worden.
+5
cjw73
@pieta die zijn ook verantwoordelijk voor het fosfaat overschot volgens mij!!
+1
Frans1
@pieta
Nee,groeien is het probleem nietmaar in de meeste gevallen gaat dat icm intensiveren, en dat geeft toename van productie.
pieta
@Frans1 Ik betrap jou niet vaak op lulkoek verkopen maar nu dan toch wel. 😀 Meer productie is meer productie.
+1
Frans1
@pieta Bij groei incl benodigde plaatsingsruimte voor de mest betekent dat er dus ook iemand stopt,dus hoezo lulkoek 😄
+1
pieta
@Frans1 Hoezo? Je koopt wat grond van een stoppende akkerbouwer of een particulier. Met melkquotum toen kocht je iemand anders zijn ruimte. En als je nu het probleem echt wil tackelen dan moet je aan een fosfaatbank beginnen waar eenieder die stopt de fosfaatrechten in moet brengen zodat degene met grond ze weer aan kan vragen. Gratis. Maar dit is wel erg socialistisch/betuttelend en gaat in NL niet gebeuren. Maar was voor de sector beter. Direct sturen op pure grondgebondenheid en geen geld voor fosfaatrechten. Maar dan zal de grond wel weer te duur gaan worden. 😀
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Hoezo? Je koopt wat grond van een stoppende akkerbouwer of een particulier

Denk je echt dat de melkveehouderij zomaar even alle beschikbare grond opkoopt?
pieta
@Frans1 Dan huur je hem. Jouw oplossing is niet de oplossing voor de fosfaatproductie. Jouw oplossing had hooguit de snelheid van de groei verminderd.
Frans1
@pieta
Jij gelooft dat de sector waar het na een klein jaar onder de meerjarige begrootte melkprijs her en der al lijkt te gaan ontsporen alle andere sectoren op zal slokken? Geloof er geen moer van.De huidige AMvB geeft veel meer ruimte
+1
pieta
@Frans1 Dat zeg ik niet. We produceerden al 80 miljoen kg fosfaat voor de grondgebondenheid. Mogelijke groei bedroeg dus 5 miljoen kg. Deel dit door 90 kg per hectare dan praat je over 55.000 ha. Bij 18.000 bedrijven is dat 3 hectare per bedrijf. En inderdaad je krijgt niet verkocht dat de van vroeger intensievere bedrijven per 1-4-2015 hun vee wat ze volledig legaal niet grondgebonden hielden in moeten leveren. Dat zou ook zwaar onterecht zijn. Vandaar mijn standpunt om gewoon vanuit het oude melkquotum de ruimte te verdelen. Dit hadden ze dan een tien jaar geleden al moeten bepalen. Dan waren er gewoon andere keuzes gemaakt op de bedrijven. En ja, wij zijn volgens jou ook intensief maar wij hebben alle ruwvoer zelf en dat vind ik "in balans" ook al moet je dan wat mest afvoeren naar een akkerbouwer.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Jouw oplossing is niet de oplossing voor de fosfaatproductie

Wel de oplossing voor de fosfaatplaatsing, en deze zou leidend moeten zijn
pieta
@cs-agrar Fosfaatplaatsing is allang geregeld. De fosfaatplaatsing moeten we met zijn allen al ruim 20 jaar verantwoorden.
+2
jordi 1455
Het mestprobleem bestaat niet, het bestaat alleen op papier, zolang er mensen er geld aan verdienen en ambtenaren aan het werk kunnen blijven, schaffen ze die onzin niet af. De grond schreeuwt om fosfaat, hoezo fosfaatoverschot.
+1
@jordi 1455 Eerst het niet bestaande/gecreeerde probleem afschaffen. EEN probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, simpelweg omdat het niet bestaat. Keer op keer de normen aanscherpen om het zogenaamde probleem in stand te houden dat is wat er al jaren gaande is.
Maar brussel zegt dit en brussel zegt dat, en als brussel het zegt dan is het zo. De mestnormen verhogen is de enig juiste oplossing !!!
@jordi 1455 Eerst het niet bestaande/gecreeerde probleem afschaffen. EEN probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, simpelweg omdat het niet bestaat. Keer op keer de normen aanscherpen om het zogenaamde probleem in stand te houden dat is wat er al jaren gaande is.
Maar brussel zegt dit en brussel zegt dat, en als brussel het zegt dan is het zo. De mestnormen verhogen is de enig juiste oplossing !!!
Deutzrijder
@jordi 1455
Als je het weiland in kijkt zie je lichtgroen gras.
Tekort aan stikstof en fosfaat.
Normen verhogen is ook een oplossing!!!!
+1
KuikenenKoe
Kielhalen dan maar die groeiers ?
past wel een beetje bij die zeelui met hun bootje midden op zee
ken er een paar die die wel 20 koeien zijn gegroeid in een paar jaar tijd en ook al zitten ze nog altijd onder gemiddelde omvang nederlands bedrijf shame and blame die geldwolfen
alleen het lef al om te proberen om bedrijf beetje bij de tijd te houden,moet niet gekker worden
het zou toch van de zotte zijn als je met 100 koeien bent begonnen en je hebt er bij die daar ook heen willen groeien, dan vind ik er niks meer aan
nee , het zou verboden moeten worden dat groeien
pieta
@KuikenenKoe Je beschrijft het mooi. Frans die houdt er van om te zeggen dat degene die met grond en/of geen fosfaatoverschot op zijn bedrijf heeft het probleem niet veroorzaakt. Maar ook die bedrijven dragen bij aan de NL fosfaatproductie. En die kleinere boer mag van mij echt wel groeien. Geen probleem. Maar wat mij betreft hadden ze gewoon vanuit het melkquotum elke boer een bepaalde hoeveelheid ruimte moeten geven vanuit de overheid. Dat had veel ellende voorkomen. Vrijheid blijheid is hier toch niet van toepasssing. En wie meer koeien had ten tijde van het melkquotum heeft vaak ook veel geïnvesteerd in melkquotum en dus de ruimte daarvoor al van een ander gekocht.
+2
klompen
@pieta wel het melkquotum maar niet de grond daar is het volgens mij grotendeels mis gegaan.
( maar volgens mij hebben we het daar al veel vaker overgehad jij kent mijn standpunt ik het jouwe)
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @klompen:
wel het melkquotum maar niet de grond daar is het volgens mij grotendeels mis gegaan

Wat waren we blij dat het melkquotum zonder grond verhandelbaar werd En wat werdt er wel niet uitgevonden indertijd om die regel te omzeilen
klompen
@MTSTAMMINGA weet ik maar wil niet zeggen dat het achteraf goed was
cs-agrar
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
En wat werdt er wel niet uitgevonden indertijd om die regel te omzeilen

Dat is van alle tijden
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cs-agrar:
Dat is van alle tijden

En daarom mist regel geefing meestal ook het doel
Frans1
@KuikenenKoe
Schreef het net ook bij Piet,het groeien is niet het probleem
KuikenenKoe
@Frans1 frans ik snap je wel daar niet van wou alleen maar aan geven dat het allemaal niet simpel is en vrij complex
en ja mijn mening is ook gekleurd door mijn bedrijfssituatie, maar heb wel binnen gestelde kaders
gewerkt en doe dat nog
trouwens als als iedereen niet meer mee mag doen waarvan mening mede mee is bepaald door zijn /haar bedrijfsomstandigheden ,kon het hier wel eens heel rustig worden
Frans1
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
trouwens als als iedereen niet meer mee mag doen waarvan mening mede mee is bepaald door zijn /haar bedrijfsomstandigheden

Dat is zeker niet de bedoeling! Verschillende inzichten maken het juist tot een discussie,en mijn mening komt ook vanuit onze bedrijfsvoering en andersom ook trouwens 😄
Frans1
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
maar heb wel binnen gestelde kadersgewerkt en doe dat nog

Dat snap ik ook wel en daar heb je ook gelijk in,maar ik vind dus dat die kaders niet goed zijn en dat we daarom volop in deze onzin terecht gekomen zijn
jg
@KuikenenKoe Er bestaan nog geen dwingende beperkende kaders. Dus iedere kan nog doen wat hij wil.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @jg:
beperkende kaders.

grond huur ,mestafzet,verwerking omgevingsvergunning nb vergunning heeft mij dit jaar al meer gekost dan er hier dit jaar aan melken verdiend gaat worden
daarnaast over half jaartje met inwerking treden van rechten zie ik geen reden om voor die 4 mnd nog iets geks te bedenken
+1
puntertje
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
ja mijn mening is ook gekleurd door mijn bedrijfssituatie, maar heb wel binnen gestelde kadersgewerkt en doe dat nog

Wellicht dat je niet hebt meegekregen dat die kaders nu aan het veranderen zijn omdat de bestaande kaders tot onwenselijke situaties hebben geleid. En dan altijd dat gejammer van 'mij mogen ze niet aanpakken want ik heb me aan de wet gehouden, pak de mensen maar die hebben geanticipeerd op nieuwe tijden met grondaankopen etc.', 'straf de mensen maar die vooruitdenken met ook oog voor de gewenste maatschappelijke richting'.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @puntertje:
Wellicht dat je niet hebt meegekregen

nee, is volledig bij me langs gegaan
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
Wellicht dat je niet hebt meegekregen dat die kaders nu aan het veranderen zijn

Niks verandert,ook onze pvda stas heeft gewoon de makkelijke manier gekozen en rechten op te leggen ter hoogte van het fosfaatplafond en alles over 1 kam te scheren wat betreft toedeling van productieruimte,alleen Grondig heeft bereikt dat bedrijven met genoeg ruimte nog iets compensatie krijgen.Het enige kader wat iets verandert is is de AMvB grondgebondenheid,maar dit is natuurlijk ook niet heel erg sturend,hooguit een beetje,alleen als je land kwijtraakt pakt het wel vervelend uit
PIONIER
Zou blijer zijn met P rechten dan met derogatie verlies. P rechten betaal je en je kan groeien. Derogatie er af is voor altijd.
Frans1
Je schrijft dat Huirne de eerste is die lef heeft, volgens mij heeft hij boter op zijn hoofd, groeien icm intensiveren rekende makkelijker
+1
jg
@Frans1 Misschien lef om nu de foute inschattingen uit het verleden te erkennen.
Frans1
@jg
Binnen een paar jaar je visie 180 graden omgooien wegens een verkeerde inschatting vind ik niet bij een topfunctie passen
Druk
@Frans1
Er is de afgelopen jaren voor veel teveel boxen vergunning verleend tot nieuwbouw, daar hebben ze als financier zelf vroegtijdig kennis van gehad.

De voorganger van Ruud Huirne wilde melkvee net als varkens houden, dus de visie en strategie voor dergelijke financieringsaanvragen was geformuleerd. Ik denk dat Ruud Huirne nu met een stinkende erfenis zit 😞
+5
Jack Rijlaarsdam
@jg Je hebt erg je best gedaan op je opstel. Je benoemt zaken die niet goed gaan of niet op tijd ingevoerd zijn/worden. Terecht. Vraag me wel af waar de verering voor Huinre vandaan komt. De beste man komt ook niet verder dan om hulp roepen, maar draagt geen enkele oplossing aan die ons op korte termijn gaat helpen.

Stop met paniekvoetbal. Derogatie is een gunst die wordt verleend wanneer je in staat bent de toegekende extra N-ruimte zonder nadelige gevolgen voor het milieu te benutten. Dáár dient de lobby op gericht te zijn, niet allerlei randzaken erbij halen, zoals een melkmarkt uit balans of een groeiende productie. Discussie op basis van feiten, niet op emotie. Natuurlijk maakt de sector een slechte beurt door overschrijding van het fosfaatplafond, een feit is dat dit in 2017 wordt opgelost, zo niet dan zijn de boetes op overtreding niet hoog genoeg.

Zeker niet om geld bedelen om onze problemen op te lossen. De huidige en komende regelgeving strak handhaven zal afdoende zijn om op korte termijn binnen het fosfaatplafond te blijven. Wanneer dit niet onderhandelbaar is in Brussel, kunnen we dit alleen onszelf aanrekenen. Gewoon een jaartje zonder derogatie, dan zitten we zeker onder het plafond en kunnen we alsnog een nieuwe derogatie aanvragen. Insiders geven aan dat dit scenario het meest voor de hand ligt.

Ik neem aan dat het laatste deel van je bijdrage puur cabaret is. Ik produceer in 2016 zo'n vijf procent minder melk dan in 2015 en voel me zeker niet geroepen extra vee af te stoten. Bovendien voldoe ik aan alle mogelijke eisen op gebied van mestplaatsing, grondgebondenheid en vergunningen in alle soorten en maten. Zal een hele klus worden om op korte termijn krimp af te dwingen: proefballonetje geklapt. De sector is afgelopen jaar met glans geslaagd voor het praktijkexamen vee importeren tegen elke prijs, dus ik zie niet dat een krappe jongveepositie de groeipotentie verlaagt. Lef had Huinre getoond, wanneer hij met vooruitziende blik enkele jaren geleden deze visie had gebracht. Nu is hij slechts één van de huilende wolven in het bos.
jg
@Jack Rijlaarsdam Ik heb niet erg mn best gedaan, was een makkie.
In 2017 wordt er niets opgelost. De hoeveelheid fosfaatrechten die op basis van 2 7 2015 uitgegeven worden garanderen overschrijding van het het fosfaatplafond. De generieke korting werkt pas in 2018. Daarnaast zijn de boetes waarschijnlijk niet hoog genoeg ( ca 6 cent per kg melk bij 11 euro per kilo fosfaat) om bij 30 cent melkopbrengst minder fosfaat te gaan produceren.
Dus de huidige opstelling van Lto/Nzo dat er geen aanvullend pakket nodig is zal leiden tot structureel verlies van de derogatie. Lto en Nzo blijven gokken op een scenario van daling van de buitenlandse melkproductie en stijgende opbrengstprijzen. Het eerder genoemde linkeballen dus.
Het is een totaal verkeerde gok die over de rug van derogatie-bedrijven genomen wordt. Totaal onverantwoorde keuzes . De voorwaarden voor het verkrijgen van melkveefosfaatrechten doet de rest.
NZO zou initiator moeten zijn van een nederlands melkvolume reductieplan op basis van versnelde afvoer van uitstoot koeien.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
NZO zou initiator moeten zijn van een nederlands melkvolume reductieplan op basis van versnelde afvoer van uitstoot koeien

Je geeft zelf aan dat de generieke korting te laat wordt ingevoerd en de boetes bij overtreding te laag zijn. Waarom dan pleiten voor allerlei vage plannen? Alleen maar omdat jij graag reductie van de melkplas ziet? De oplossing is dus generieke korting per 1 januari 2017 en overtreding zo zwaar bestraffen dat dit absoluut onaantrekkelijk is. Dan kan elke ondernemer zelf z'n keuzes maken. Moeilijker is het niet. Hebben we ook geen orakel van de Rabo voor nodig.
+1
jg
@Jack Rijlaarsdam Lees het verhaaltje van Lamnertink DLV
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Lees het verhaaltje van Lamnertink DLV

Maak je punt, zeg wat je bedoelt. Enige wat ik er uit haal is dat BEX/KLW een ondoorzichtige rekenexercitie is die gouden bergen belooft.
jg
@Jack Rijlaarsdam Dus geen rem .
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Dus geen rem

Volgens Lammertink is er geen rem nodig, dat is een andere interpretatie. Feit blijft: generieke korting per 1 januari 2017 lost een probleem, namelijk overschrijding fosfaatplafond in 2017, op. Hoe een ondernemer dit invult moet deze zelf weten. Lukt dit met BEX, gefeliciteerd ermee. Misschien nog een aandachtspuntje voor Lammertink in deze kwestie, gaat Brussel akkoord met de rekenexercitie?
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Zoals het er nu voor staat kun je bex en de klw niet gebruiken voor de berekening van de benodigde fosfaatrechten.
Bex zowiezo niet en de klw moet eerst geborgd worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
kun je bex en de klw niet gebruiken

Ga jij het Lammertink uitleggen?
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Als directeur DLV zou hij toch beter op de hoogte moeten zijn.
Wat hij stelt met trukendoos is eerder een reden om de klw niet te gebruiken.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
generieke korting per 1 januari 2017 l

lijkt mij dan moeilijk bepalen hoeveel je dan moet doen omdat er bij handel 10 % afroming plaats vindt, is toch afwachten hoeveel dat gaat op leveren ?
of je zou 2 keer moeten
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
lijkt mij dan moeilijk bepalen hoeveel je dan moet doen omdat er bij handel 10 % afroming plaats vindt, is toch afwachten hoeveel dat gaat op leveren ?

De afroming van 1 januari tot 1 juli 2017 zou benut worden voor verlaging van de generieke korting, daarna gaat de 10% handelskorting in een hobby-pot van van Dam. Wees realistisch, stel er wordt in dat half jaar 5% van de fosfaatrechten verhandeld (best veel), dan geeft dat nog maar 0,5% reductie van de generieke korting. Lijkt mij geen goede reden om te wachten met versneld invoeren van de generieke korting. In feite is het in de praktijk ook onmogelijk al op 1 januari 2018 de generieke korting vast te stellen, handelingssnelheid is niet bepaald het kenmerk van ons ambtenarenapparaat, het duurt dan nog langer voor er duidelijkheid is.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
In feite is het in de praktijk ook onmogelijk al op 1 januari 2018 de generieke korting vast te stellen,

deze keer kon je wel eens gelijk hebben omdat handel door zal gaan tot eind december en het ook nog bedoeling is om wat uit te delen is de stand van zaken pas bekend in 2018
maar jou oplossing van 1-1-2017 generiek korten lijkt mij met trage ambtelijke molens ook niet haalbaar
of je zou het verdelen moeten over 2 ronde s die van 2018
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
deze keer kon je wel eens gelijk hebben

Deze keer?
jg
@Jack Rijlaarsdam De plannen tot extreme uitbreiding van de melkveehouderij zijn vaak al in 2012 2013 of nog eerder gestart. Huinre is pas 3 jaar bezig in zijn huidige functie.
Frans1
Quote Reactie van @jg:
Huinre is pas 3 jaar bezig in zijn huidige functie.

Huirne is op 1 februari 2012 gestart in zijn huidige functie jg
jan w
Waarom heeft hij gelijk JG?
Voor een paar jaar geleden werden er ons nog gouden tijden belooft, de consumptie zou harde stijgen dan de productie. Wat een prachtig vooruitzicht.
Nu wordt er weer heel anders gesproken, het is maar net hoe je de pet op zet.
Het verschil tussen iets te weinig productie of iets te veel productie is maar heel klein, maar het is meteen wel weer een berg.
Wat dat betreft hebben de amerikaanse boeren het wel heel gemakkelijk, voor een paar jaar terug hebben ze mega veel verdiend, dit door een melkprijs die 10 eurocent hoger lag dan hier. De winst is allemaal omgezet in gebouwen en machine's , dit om maar geen belasting te hoeven betalen en nu las ik net dat ze inkomenssteun gaan krijgen. Rare wereld!
Maar wat betreft Huirne,
De beste stuurlui staan aan wal!
+1
nederlandse boer
De 'VISIE' van de Rabobank gaat op en neer met de melkprijs!!

Als de prijs een half jaar slecht is zijn alle onderbouwde analyses van groei wereldbevolking, opkomende economieën met hogere zuivelconsumptie, goede imago NL melkveesector op exportmarkten etc. etc. verdwenen als sneeuw voor de zon.

Zodoende is het heel verklaarbaar wat nu gebeurt. Meer stabiliteit in visie zou op zijn plaats zijn.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @nederlandse boer:
De 'VISIE' van de Rabobank gaat op en neer met de melkprijs!!

Het zijn net boeren 😀
weurding
@MTSTAMMINGA er is meer in het leven wat op en neer gaat karst 😄
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @weurding:
er is meer in het leven wat op en neer gaat karst

Een uitspraak van een gescheiden collega Een boel gezeur aan horen Voor 4 keer in de week een pleziertje van 15 min 😄
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
boel gezeur aan horen Voor 4 keer in de week een pleziertje van 15 min

Stoere praatjes Karst. Is hij nu gelukkiger?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
Stoere praatjes Karst. Is hij nu gelukkiger?

Van een scheiding wordt NOOIT iemand gelukkige ,het lucht op !
weurding
@MTSTAMMINGA had nog wel frequentie karst, er zijn er die een boel gezeur aan horen moeten voor 1 keer per maand, maar dan is de tafel wel gedekt elke dag, de wc schoon, het bed gewassenen en de vaat gedaan 😉 😄
meelezer10
@weurding

Het lijkt wel of je het over jezelf hebt.
weurding
@meelezer10 klopt ook 😉
MTSTAMMINGA
@weurding

Elke dag komt ook over als altijd moeten 😀
m uut m
@MTSTAMMINGA
Er zijn mindere putjes zeggen we hier altijd
brabo
Het zal waarschijnlijk wel aan me zelf liggen, maar ik weet eigenlijk niet wie Ruud Huinre is
+1
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
Huinre

Huirne is je wellicht beter bekend?
brabo
@Frans1
nee nog steeds niet
Frans1
@brabo
Ruud Huirne is directeur food&agri bij de Rabobank
arie.j
Quote Reactie van @Frans1:
Ruud Huirne is directeur food&agri bij de Rabobank

Enals zodanig één van de koffiedik-kijkers.
Hier een de mening van een andere directeur Food&Agri , die vind dat plan Ruud Huinre goed is als worstcasesenario.
Maar die zelf denkt dat de melkprijs zich nog wel hersteld.
Ook goed om zijn mening te lezen.
Zie nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…
+2
weurding
@arie.j maakt niet uit naar welke je luistert, broodetende profeten, die de handen zelf niet smerig maken en verzekerd zijn van een riant salaris
jg
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Het is tijd voor een sectorbreed toekomstplan.
matt
@jg ben het een heel eind eens met de analyses,van bennie stevelink.
Alleen wijst hij specifiek,naar brabant.
Specifieke bedrijven waar hij op doelt,staan verspreid over het hele land.
jg
@matt Zo is het.
m uut m
@jg
Productie beperking in welke vorm dan ook is onvermijdelijk in Nederland.
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
Productie beperking in welke vorm dan ook

iedereen verplicht aan de jerseys 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
iedereen verplicht aan de jerseys

Komt er nog meer latente stalruimte.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , Mais , lto , melkvee , derogatie , jongvee , europa , overheid , grond , rabobank , financieren , fosfaatplafond , fosfaatproductie , plaatsingsruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
4