REGENVAL SLECHT VOOR KRINGLOOPWIJZER

Wie maakt wie nu gek met die Kringloopwijzer:

Dit heeft een negatief effect op de resultaten van zijn KringloopWijzer. Het gras groeit op veel plaatsen goed, maar is door de natte omstandigheden moeilijk te oogsten. Dit leidt vaak tot mindere kwaliteit.

Naast de financiële gevolgen heeft dit ook grote gevolgen voor de BEX en KringloopWijzer van dit jaar. Er moeten andere voedermiddelen ingebracht worden om de koeien te voeren (BEX).

Tegelijkertijd is de gewasopbrengst van eigen grond fors minder wat een negatief effect heeft op het resultaat in de KringloopWijzer. Dit alles pleit voor een rollend gemiddelde over enkele jaren van deze kengetallen, stelt Van Middelaar.

Dit zal er voor zorgen dat er meer praktischer en realistischer gewerkt kan worden. Bij een opbrengstderving van tien procent is het nog wel te compenseren, maar bij een opbrengstderving van 50 procent of meer wordt dat lastig.

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Heel veel zonneschijn en geen regen ook.
Nick83
Gelukkig mogen we nog gewoon rekenen met BEX. En voor BEX maakt het nie of veel minder uit.
+1
Freriks
Eerst stellen dat het gras goed groeit en vervolgens dat er minder gewasopbrengst van eigen grond is. Kan niet allebei tegelijk waar zijn.
DutchDairyFarmer
Bij ingezaaid grasland kan ik het begrijpen gedeeltelijk ook maar. Hier in het noorden twee groeiseizoenen geleden ook teveel water gehad, de mais laatste mais zat er ook pas eind juni in en eerste snede waren twee snedes ineen. Inderdaad slechte qualiteit maar qua droge stof opbrengst dat jaar viel het reuze mee dus je maakt mij niet wijs dat je 50% minder gewasopbrengst hebt, althans bij grasland. Deze hersteld namelijk wel redelijk.
brabo
Hier dit jaar tot nu toe met 3 snedes al bijna net zoveel m3 in de kuil als vorig jaar met 5 snedes
+1
meelezer10
@brabo
Op de lagere grond valt het hier niet mee. Ook nog een keer met te natte onder grond gekuild. Weien kleuren niet mooi groen. moet flink kunstmest strooien om de groei er in te houden. In normale jaren groeit het in deze tijd vanzelf. Grond is nu nat en koud en levert geen stikstof.
En de 35 mm van afgelopen dagen doet er ook geen goed aan.
pieta
@meelezer10 Wij zijn bijna aan de 4e snede maaien toe. Hier groeit het6 enorm hard en kleurt het ook goed. Ondanks het plaatsen van een sleufsilo van 9 bij 48 kunnen we het uiteindelijk maar net plaatsen.
+1
weurding
@pieta elke
week bloten, net als gazon, geen opslag nodig en misschien wel gunstiger voor klw 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , grond , bex en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0