Piet Boer: De grootste marge van ons product zit het dichtst bij de consument

Flora Holland als handelaar

In gesprek met Piet Boer, de CEO van Friesland Campina, u weet wel; de grootste zuivelcoöperatie van ons land. Dat is een hele andere tak van sport, maar de overeenkomsten zijn ook groot. Veel agrarische producenten, die hun waren produceren voor de consumenten. Alle melk wordt verzameld en centraal verwerkt. Het grote verschil zit ‘em daar in dat de zuivelcoöperatie eigenaar wordt van de melk. Daarna kan het zuivelbedrijf dat verwerken en verkopen aan bijvoorbeeld supermarkten. Zij kunnen ook in het buitenland ondernemen. Dat doen ze succesvol, want de Nederlandse kennis geeft ze een grote voorsprong wereldwijd. Het prima resultaat van de coöperatie vloeit terug in de zakken van de producenten middels de opslag op het melkgeld.

Nu zei Piet Boer iets dat mij aan het denken zette. Hij zei: “De grootste marge van ons product zit het dichtst bij de consument. Dus daar moet een coöperatie dicht bij zitten.” Laat dat nu net zijn wat FloraHolland nu niet als haar taak ziet. Wij kiezen er dus (on)bewust voor om de grootste marge op ons product over te dragen aan de handel en produceren daarom al sinds jaren onder een gezonde prijs. Het zou een enorme omslag betekenen, maar zou u uw bloemen en planten rechtstreeks aan FloraHolland durven te verkopen?

Bron: bernadettekroon.nl/

Deel dit topic

Bernadette Kroon

Reacties

+2
hookwood
Piet is de voorzitter van coöperatie en de raad van commissarissen van FrieslandCampina. Hij is niet de CEO van de onderneming FrieslandCampina.
verbi
@hookwood Daar gaat het toch helemaal niet om het gaat erom wat hij zegt en ja ze heeft wel een punt.
Tinus
Quote:
Het zou een enorme omslag betekenen, maar zou u uw bloemen en planten rechtstreeks aan FloraHolland durven te verkopen?

Ik weet niet of er veel voorbeelden van zijn binnen de voedselindustrie, maar in de technologie sector zijn ze er wel: grote bedrijven die alles in eigen hand nemen, van grondstof tot klantenservice. Dat zou pas een omwenteling zijn.
jorisdriepinter
Bernadette roept wel vaker iets wat niet klopt!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melk , friesland , boer , marge , agrarische en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!