Maarten Spaander uit Berkhout doet gooi naar Opmeers kampioenschap met Lien 277

Toch heel mooi dat er altijd weer jonge enthousiaste melkveehouders zijn de er zin in hebben:

Berkhout- “De landbouwshow? Dat doet mijn zoon Maarten, hij is ‘chef koeien’. Veehouder Willem Spaander uit Berkhout verwijst naar zijn 19-jarige zoon Maarten die al jaren meedoet met de keuringen op de Landbouwshow in Opmeer. Zes koeien zendt hij dit jaar in. Grote kanshebster: Lien 277. “Perfect gebouwd en een superuier.”

Linda en Maarten maken Lien even schoon met de hogedrukspuit. De koe ondergaat het schoonmaken gedwee. “Geen probleem voor haar, alleen die straal op haar kop, dat vindt zij niet zo.” Vader Willem komt naar buiten met een mooie foto waar Lien 277 in volle glorie en helemaal schoon op staat. “Lien doet het al jaren goed op de keuringen”, vertelt de veehouder uit Berkhout. Zo zijn ook in Berkhout de voorbereidingen in volle gang voor de Landbouwshow. Ook hier een lange voorbereiding om de koe op haar mooist te presenteren. “De koeien worden in leeftijdscategorieën verdeeld”, vertelt Maarten. “De jury kijkt naar verschillende zaken. De twee belangrijkste punten zijn of de koe een goede uier heeft en de koe goed op haar benen staat en dus goed kan lopen. Het komt erop neer dat er wordt gekeken of een koe oud kan worden en dus in staat is veel melk te produceren. Verder kijkt de jury naar de kracht van het beest en het ‘frame’.”

De meeste veehouders komen met twee koeien naar de show, maar Maarten stuurt zes dieren naar Opmeer. “Of dat bijzonder is? Ach, ik weet niet, wij hebben gewoon een passie voor de koe en wij willen in Opmeer laten zien hoe goed onze koeien zijn.” De jonge veehouder heeft een paar keer dicht bij het kampioenschap gezeten, maar de hoogste prijs heeft hij nog niet gepakt. “Dit moet het jaar van Lien277 worden. Zij heeft er al een paar keer dichtbij gezeten. Lien is al jaren kanshebber, ik verwacht dit jaar heel veel van haar. Zij zal het moeten opnemen tegen ongeveer 15 andere koeien.”

Tekst en beeld: Ron Weinbrecher / De Koggekrant

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

noordhollander
Jammer genoeg geen mooie foto van lien 277 erbij de tekst maakt nieuwsgierig!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , schoonmaken , dieren , veehouders , melkveehouders , landbouwshow en opmeer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
7