Landbouwpers-AMVB

Wat is de reden dat de landbouwpers met o.a. boerderij/agr.dagblad recent suggestief breed uitmeet dat veel melkveebedrijven zogenaamd niet aan de AMVB (grondgebondenheid) zouden voldoen? De indruk wordt gewekt dat dit een verkapte vorm van aangifte is bij ministerie van ELI. Gooien we zelf onze glazen niet in als Nederlandse landbouwsector of zie ik het verkeerd?

Deel dit topic

Reacties

+2
hans1980
Weet wie dat schrijft ...Robbert Bodde ...

En Amvb valt in veel gevallen mee door BEX voordeel !
Koeienpraat
Als de kringloopwijzer met als onderdeel de BEX wordt afgekeurd door Brussel? Vind de boeren hatende NL regering het gebruik van BEX-voordeel dan nog wel ok voor de AMVB en mestboekhouding?

Ik weet dat je bij een begroting voor de rabobank niet meer mag rekenen met BEX-voordeel bij fosfaatrechten...Nu is een bank vast vaak voorzichtiger dan nodig. Maar dan is er dus toch wel een risico..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Koeienpraat:
Ik weet dat je bij een begroting voor de rabobank niet meer mag rekenen met BEX-voordeel bij fosfaatrechten

Wat rekent de Rabo voor waarde toe aan de fosfaatrechten, lijkt me nog iets belangrijker.
+1
Koeienpraat
@Jack Rijlaarsdam Ja klopt, maar denk dat ze dat zelf ook nog niet weten;-)

Dit punt kwam naar voren in een gesprek over hoeveel koeien je mag houden met je bestaande rechten. De meeste boeren hier in de buurt rekenen dan automatisch met BEX-voordeel. De reactie van de bankman hierop was dat zij dat nu juist ontmoedigen. Omdat zij het niet vertrouwen of je dus wel je BEX mag gebruiken en omdat velen al snel te positief (+20% ) rekenen.
buorman
@Jack Rijlaarsdam

Waarde van de rechten is pas belangrijk bij [gedwongen] verkoop, of aankoop.
Bij een bedrijfsplan is het wel belangrijk of je de begrootte koeien ook daadwerkelijk mag houden, anders zal er nog een bedrag voor aankoop p rechten overheen komen
Jack Rijlaarsdam
@buorman Wil je op de huidige voet verder, ben je in feite verplicht de generieke korting weer aan te zuiveren door aankoop. Om een begroting en daarop gebaseerde keuzes te maken is een inschatting van de waarde van de rechten noodzakelijk. De marktwaarde van de rechten wordt dus mijns inziens voor iedereen belangrijk.
Greetje
We hebben het hier met de bankman ook over de grondgebondenheid en BEX gehad, wij zitten de laatste jaren altijd rond de 12% voordeel, dus met 10% voordeel begroten was geen probleem.

Naar mijn mening staat BEX ook niet ter discussie of het blijft bestaan om je mestafvoer en grondgebondenheid te berekenen.

De Kringloopwijzer gebruiken om P rechten in te vullen is een heel ander verhaal, dat moet je naar Europa toe kunnen verantwoorden. Gaan ze nooit intrappen.
+1
cjw73
@Greetje Bex is nog lang niet zeker hoor, ieder rekenwonder in Europa kan zo zien dat het fraude gevoelig is en er zijn genoeg landen in de EU die Nederland de pas wel willen afsnijden.
pieta
@cjw73 De vastgestelde forfaitaire normen zijn minimaal net zo discutabel. Dus ik vraag me af wat je zeggen wilt? Ieder rekenwonder kan ook begrijpen dat als Sjakie zijn ongeveer 100% grasrantsoen met gemiddeld 5 P gaat voeren anders uit zal komen als mij met 50% gras met 3.8 P en 50% mais met 1.8 P. Als wij de droge koeien geen fosfaat bijvoeren in de droogstand vallen ze één voor een om na het afkalven van fosfaatgebrek.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Ieder rekenwonder kan ook begrijpen dat als Sjakie zijn ongeveer 100% grasrantsoen met gemiddeld 5 P gaat voeren anders uit zal komen als mij met 50% gras met 3.8 P en 50% mais met 1.8 P. Als wij de droge koeien geen fosfaat bijvoeren in de droogstand vallen ze één voor een om na het afkalven van fosfaatgebrek.

En naar die mate van ëfficientie willen we toe?
pieta
@Frans1 Daar gaat het niet om. Ieder bedrijf heeft zijn eigen omstandigheden. Bij ons zijn de fosfaatgehalten laag. Mooie praat als je boven de norm zit om te roepen dat een ander zijn voordeel toch vooral niet mag gebruiken. Als je boven de norm zit dan mag je je land elk jaar overbemesten. Als je onder norm zit dan zou je dat niet mogen rekenen en dus niet meer mogen bemesten (naar onttrekking) en dus elk jaar je land verder moeten verschralen. Of je moet met fosfaatrijk (kracht)voer je efficiëntie onderuit gaan schoffelen. Moeten we dat willen?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Mooie praat als je boven de norm zit om te roepen dat een ander zijn voordeel toch vooral niet mag gebruiken.

Heb het idee dat er flink langs elkaar gepraat wordt. Jij kunt uit de voeten met de KLW, prima, wees er gelukkig mee. Ik kan er weinig mee, maar moet toch kosten maken en moeite doen om het ding in te vullen om maar te zorgen dat jij je voordeel mag verzilveren. Dat vind ik krom, ieder moet de eigen broek maar op houden.
+1
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat vind ik krom, ieder moet de eigen broek maar op houden.

dat is nou het mooie van NL, als het goed is dan betaald iedereen mee aan dingen die voor slechts voor een beperkte groep voordeel geeft. Wij betalen hier ook mee aan de dijken die er voor zorgen dat jullie niet onder het water schieten.

Maar als je zo heilig ervan overtuigd bent dat intensief sterk bevoordeeld wordt door de klw ten opzichte van extensief, dan snap ik niet waarom je ook niet intensief wordt. Dat is een stuk makkelijker te realiseren dan andersom.
Volgens mij wordt het verschil in de klw echter helemaal niet bepaald door het verschil tussen in en extensief. Het heeft veel meer met de voeding te maken. Als jij jouw rantsoen aan zou passen door bijvoorbeeld een gedeelte van je graskuil zou vervangen door maiskuil, dan zou het er al heel anders uitzien.
+1
matt
Quote Reactie van @brabo:
Maar als je zo heilig ervan overtuigd bent dat intensief sterk bevoordeeld wordt door de klw ten opzichte van extensief, dan snap ik niet waarom je ook niet intensief wordt. Dat is een stuk makkelijker te realiseren dan andersom.

Hoe wil je dit doen,ben je de fosfaatreferentie vergeten? extensief heeft de verplichting gekregen om extensief te blijven,zodat intensief intensief kan blijven.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
Als jij jouw rantsoen aan zou passen door bijvoorbeeld een gedeelte van je graskuil zou vervangen door maiskuil, dan zou het er al heel anders uitzien.

Reken me ff voor hoeveel mais ik in het rantsoen moet drukken bij een gemiddeld P in m'n gras van 4,78 g/kg, 160 dagen 19 uur en 60 dagen 8 uur weidegang met opname van vers gras en behoud van derogatie om een significant voordeel te kunnen behalen.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Reken me ff voor hoeveel mais ik in het rantsoen moet drukken bij een gemiddeld P in m'n gras van 4,78 g/kg, 160 dagen 19 uur en 60 dagen 8 uur weidegang met opname van vers gras

Hier heb ik vorig jaar mais gekuild met 1.2 P
Dus stel dat je nu de helft van je rantsoen eens vervangt door zulke mais dan kom je geheid een stuk beter uit in de KLW
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik snap wel dat je niet op extra invulwerk zit te kijken maar iedereen moet wel eens iets. In een jaar dat je geen winst zou maken moet je net zo goed een jaarrekening op laten stellen. Van mij mogen ze de verplichting daartoe ook wel afschaffen.
josl
@Jack Rijlaarsdam met zulke gehaltes zal je bex- als je die uitrekent- waarschijnlijk een nadeel laten zien tov de forfaitaire normen. Of voer je een pulpbrokje bij? Het is wel een gegeven dat de toename van de excretie 2014 en 15 zowel uit aantal dieren komt als uit gehaltes voer. Waarschijnlijk heb jij daar ook je steentje aan bijgedragen, zij het deels onbewust. Hoe komt het p in je gras eigenlijk zo hoog? Heb je de mest ooit laten bemonsteren?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
Heb je de mest ooit laten bemonsteren?

Ja, december 2014, put goed gemixed: 4,00 g N/kg, 2,11 g P2O5/kg.

Ga er maar vanuit dat mijn BEX niet zo geweldig is, ondanks een brok met flink pulp en zetmeel.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
: 4,00 g N/kg, 2,11 g P2O5/kg.

om jaloers op te worden wou wel dat mijn afgevoerde mest zulke gehalten had
Noorderling
Quote Reactie van @Greetje:
De Kringloopwijzer gebruiken om P rechten in te vullen is een heel ander verhaal, dat moet je naar Europa toe kunnen verantwoorden. Gaan ze nooit intrappen.

De kringloopwijzer om de P productie te berekenen is niets anders dan de BEX invullen.

Bij grondgebondenheid gaat de Kringloopwijzer juist meetellen omdat je plaatsingsruimte groter kan worden waardoor je minder hectares hoeft te hebben voor dezelfde plaatsingsruimte en minder mest hoeft te verwerken.

Tikt behoorlijk aan als je op bijvoorbeeld 50 hectare 10kg extra fosfaat kunt plaatsen. Ben je anders 5,5 hectare grasland voor nodig.
Met die 500kg plaatsingsruimte kun je vervolgens minimaal 1000kg extra fosfaat produceren. Dat is maar liefst 25 koeien op 50ha!
Zo weinig stelt dus die hele AMVB voor alleen is dat natuurlijk niet spectaculair genoeg om in de Boerderij te plaatsen.
paul1
Ik denk dat evt. verdwijnen van derogatie nog veel meer impact heeft .
familie pelle
Dat we nu nog discussiëren over het feit of de klw wel of niet geaccepteerd zal worden typeert de onkunde die heerst bij onze belangenbehartigers en zuivelindustrie. De duidelijkheid is weer ver te zoeken waardoor het ondernemen moeilijk wordt gemaakt. De geschiedenis herhaalt zich wat dat betreft.
Jan Veenhouwer
@familie pelle Het heeft niets te maken met onkunde, alles draait om de controleerbaarheid en fraudegevoeligheid. Dus maak maar een inschatting hoe de politiek er dan tegenaan kijkt.
+1
familie pelle
@Jan Veenhouwer
Het heeft alles te maken met onkunde. "Ze" hebben zich voor de volle 100 % ingezet dat er fosfaatrechten moesten komen ipv koerechten. Nu is er nog steeds geen goed systeem dat werkt en dat terwijl de hele agribussines maar ook zuivelindustrie doet alsof het al geaccepteerd is.
Stel als ze daar door de wispelturige politiek niets aan kunnen doen, kom dan met een plan B, ( bijvoorbeeld voorlopig alleen de bex gebruiken ipv klw ) maar geef in ieder geval duidelijkheid!!!
Hoe langer de besluiteloosheid , hoe groter de problemen die ontstaan bij het slachthuis.
Valtrapowerr
@familie pelle iedereen weet dat er gekort moet worden dus men zou er goed aan doen eens de slechtste 10% van de koeien op te ruimen. Die brengen met deze melkprijs hun eigen voer niet eens op. Scheelt een hoop werk en nu krijg je nog wat voor een koe eind van het jaar niet meer!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Valtrapowerr:
eind van het jaar niet meer!

Pas op 31 december 2017 ben je verplicht voldoende fosfaatrechten onder het gemiddeld aantal gehouden dieren in 2017 te hebben (als de wet er komt), ik zie dus niet dat er eind van het jaar fors geruimd gaat worden. Tot dit moment schuift iedereen elke beslissing voor zich uit en dat blijft nog wel even zo.
Erco
@Jack Rijlaarsdam en wie weet krijgen we wel weer een referentiedatum... Vraag jij het aan Wieberen of vraag ik t? Of zal hij zeggen referentie ligt in t verleden?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
wie weet krijgen we wel weer een referentiedatum

Als Kees Romijn nog twee keer het woord slachtregeling gebruikt of nog liever de afkorting SLOM, dan wordt er vanaf vandaag geen koe meer afgevoerd als gevolg van referentiekoorts.
familie pelle
@Valtrapowerr
Ik heb het niet over de eventuele korting. Ik heb het over de wel of geen acceptatie van klw en de gevolgen op bedrijfsniveau voor het individu.
En je hebt het over een boete? Dan ben je zeker niet op de hoogte van de hoogte van de boete? 11 euro per kg fosfaat. Das altijd nog goedkoper dan de aankoop van fosfaatrechten.
Valtrapowerr
@familie pelle Ja maar die boete is geen afkoop van de overtreding (helaas). Het jaar erop krijg je sancties etc. Dat is het gekke 😉
Valtrapowerr
Je kunt het ook zien als waarschuwing, als je straks met terugwerkende kracht nog boetes etc. Krijgt loop je te janken dat er niets van gezegd werd. Aangifte of niet je moet er aan voldoen. Toch? Die wet is er nu eenmaal?
nederlandse boer
Dank voor je reactie Valtra power. 'k Schat in dat met dit soort artikelen de hele controle-instantie onnodig op scherp gezet wordt. Uiteraard moet een ieder voldoen aan de gestelde normen. Het maakt in de praktijk echter nogal verschil of je als aangeklaagde het tegendeel moet bewijzen of dat met een positieve insteek de zaak gecheckt gaat worden. De 'toon' wordt met dit soort artikelen gezet. We bevuilen ons eigen nest door zelf als landbouw (!) te stellen dat we er een potje van maken en de wrange vruchten zullen binnenkort wel weer volgen. Een stuk uitstraling richting politiek van 'kijk hoe goed we het als sector voor elkaar hebben' wordt gemist. Let op: Het controlekorps bij ELI, Partij vd Dieren, Varkens in Nood etc. leest Boerderij/Agrarisch Dagblad/etc. vele malen beter dan menige boer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Uiteraard moet een ieder voldoen aan de gestelde normen.

Ik heb dit voorjaar wat grond verhuurd aan veehouders om aan de AMvB te kunnen voldoen. Heb er niets tekort voor gevraagd, da's luiheid. Had nog meer grond in de 'aanbieding', maar kreeg boze reacties op de prijsstelling. Dan ging men het wel gokken, werd gemeld. Prima,ik moet niets, maar eerst jaren bijna tegen superheffingstarief melken en nu domweg doormelken zonder onderliggende grond, dat zal wel goed ondernemerschap zijn.

De agrarische bladen geven gewoon de werkelijkheid weer, lijkt me weinig mis mee. Je kunt toch niet verwachten dat er alleen maar mooi weer verhalen worden gemeld.
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam Lijkt mij dat men in zulke bladen iets schrijft wat heet hangijzer is, er moet over je stuk gepraat worden en liefst zo heet mogelijk.
Valtrapowerr
@nederlandse boer Ja daar heb je een punt, alleen denk ik dat meer boeren die column hebben gelezen dan controle instanties
Nick83
Quote Reactie van @Valtrapowerr:
Partij vd Dieren, Varkens in Nood

Die snappen zeker geen ene drol van die AmvB regeling 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN