Uierontsteking

Kunnen jullie de uierontsteking een beetje onder controle houden in deze warme periode?
Hier valt het niet mee.

Deel dit topic

Reacties

zeppmann
Ik heb meer problemen met boterzuur.
pieter p
Nee daar hebben we geen last van, terwijl we deze week boven de 38 graden hebben gehad. Nu blijft het boven de 25 graden.
We hebben wel ventilatoren hangen van 1.2m doorsnee die draaien en de koeien s'nachts naar buiten.
+2
hookwood
Hier al een paar maanden geen uierontsteking gehad ook met deze temperaturen geen last.
+3
spotmelker
@hookwood Hier idem, koeien dag en nacht buiten heeft zo z'n voordelen
cjw73
@spotmelker heeft volgens mij niks met binnen of buiten te maken. Die van mij komen nooit buiten en heb ook al maanden geen gevallen.
cs-agrar
@cjw73 hoe is je stalbezetting?
cjw73
@cs-agrar boven de 95% vol dus das geen reden.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
heeft volgens mij niks met binnen of buiten te maken
Denk toch wel dat de besmettingsdruk buiten aanzienlijk lager is.
cjw73
@spotmelker wij hadden vroeger met heet weer altijd gedonder als de koeien buiten waren. Met zijn allen in de schaduw bij de bomen staan en dat veranderde in 2 dagen in een modder en mest poel.
Maar in de polder hebben jullie alle bomen omgezaagd dus geen last meer van.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
in de polder hebben jullie alle bomen omgezaagd
Welke bomen? Die hebben er nooit gestaan. Wel is het zo dat op goed verkavelde en ontwaterde grond je geen last hebt van jij beschrijft en ook van parasietwormen en leverbot heb je hier nooit last. Daarom zou ik als boer ook nooit meewerken aan vernatting e.d. Verder is een goed/verhard kavelpad een pré voor beweiden.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
Met zijn allen in de schaduw bij de bomen staan en dat veranderde in 2 dagen in een modder en mest poel.

Sneller omweiden
cjw73
@cs-agrar zoveel land heb ik niet om huis. Heb maar 9 hectare achter de stal.
SHP70
@hookwood Wat doe je er allemaal aan om dit te bereiken, ik heb namelijk zelf nog regelmatig een koe met uierontsteking en zou graag wat minder gevallen zien.
Herbert
@SHP70 zit het niet in de genen? Nooit veel problemen gehad met mastitis maar afgelopen jaar een paar vaarzen van 1 stier aan de melk gehad, ja gehad. Allemaal opgeruimd, waren niet gezond te houden.
SHP70
@Herbert zou kunnen ,de ene koe is er wel gevoeliger voor dan de andere en ik ruim ook wel eens probleem koeien op maar krijg dan naar mijn zin toch teveel nieuwe terug, denk zelf dat het meer vanuit de boxen komt.
hobbyboer
Quote Reactie van @Herbert:
zit het niet in de genen? Nooit veel problemen gehad met mastitis maar afgelopen jaar een paar vaarzen van 1 stier aan de melk gehad, ja gehad. Allemaal opgeruimd, waren niet gezond te houden.

Stier?
Hoe kan dat nou? Ik heb nog nooit een stier met uierontsteking gezien.
hookwood
@SHP70 eigenlijk niets bijzonders. Heb wel een paar probleemkoeien eruit gegooid. Koeien lopen nu dag en nacht buiten. Boxen strooien we met kalk en gemalen koolzaadstro.

Melkmachine heeft wel weer zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad. Daarna geen uierontsteking weer gehad.
SHP70
@hookwood bedankt voor je reactie, strooi hier met brecalsan en gemalen koolzaadstro gemengd met zaagsel om de boxen zo droog mogelijk te houden ,koeien overdag buiten
weideboer
Met lavakalk redelijk beheersbaar, strooi nu wat vaker
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
lavakalk

lavakalk of lavameel?
moduulbouw
@cs-agrar

Lava
gesteente meel
kalk

drie verschillende dingen.
cs-agrar
@moduulbouw ik wil juist van kalk af, en naar steenmeel. Begreep dat lavameel zelfde was. Maar is dit nu dan met of zonder kalk.
moduulbouw
@cs-agrar

Lava3 (bekende rood/oranje logo) is jonge lavagesteente met veel mineralen, PH uit mijn hoofd ca. 10, factor 2-3 vochtopname

Gesteente meel, niet van lava afkomstig maar diverse gesteente, minder mineralen, PH rond de 10, factor 2-3 vochtopname

Kalk (calciumcarbonaat, landbouwkalk of welke andere naam dan ook), is niet wenselijk te combineren met mest, PH 13, factor 2 vochtopname. voordeel is dat het veeler maler goedkoper is.

een hoge PH --> 10+ (basische) remt bacteriëngroei. Vanaf een lage PH 4,5 (zuur) dood het bacteriën. Niet denken dat zuur hetzelfde is als corrosief (aantasten uier/spenen). Cola is verschrikkelijk zuur met een PH van 2.2 maar je kunt het rustig drinken.

ook moet je rekening houden dat alle basische middeltjes (lava, kalk, mengsels daarvan) na 12 uur uitgewerkt zijn en de PH naar beneden knalt naar ca. 7 (ideale PH voor Bacteriën). Oftewel boxen minimaal 2x per dag de PH naar boven of naar beneden brengen voor goede hygiëne.
ROORDAJ
Het is een illusie om te denken dat je er ooit van af komt.Hier van de week weer een paar gevallen.
hans1980
Altijd zorgen dat weerstand koeien op peil blijft
milkman2
@ROORDAJ Bij ons ook. De dochters van stieren met een slechte uiergezondheid vererving zoals Butembo en Lucky mike vallen nu in negatieve zin op.
+2
robotboertje
Hier ook zeker meer gevallen dan in jan-april. Vorige week 2 met coli. beide er wel door gekregen en zitten alweer op de melk. Maar het gezeik en de ergernis wil ik met veel plezier missen!
Iemand hier ervaring met Startvac (vaccinatie tegen mastitis)?
boer03
@robotboertje
Heb wel eens gehoord dat t moment nog vrij precies komt wanneer je dat moet spuiten ( x aantal weken voor afkalven). Ik weet niet hoe veel koeien je hebt en hoevaak de veearts op je erf komt maar als je het goed wil doen betaal je je bont en blauw aan voorrijkosten. Bovendien is het spul zelf ook niet gratis.
douwe2
Wij doen het nu een jaar, mastitus is een behoorlijk bedrijfsprobleem bij ons. (ddd ongeveer 5)
Na een jaar enten zijn de resultaten dus danig verbeterd dat ik er niet mee stop. Maar mastistus is ook niet verdwenen.
@boer03
Wij enten om de drie maanden de hele veestapel, inclusief de pinken die een paar maanden voor het kalven zitten. Dierenarts komt hier elke 4 weken voor bedrijfsbegeleiding dus de voorrijkosten van € 35 heb ik toch al.
milkman2
We kregen gister al een waarschuwing van de melkfabriek voor celetal boven de 300.
1 tip was koeien in 1 x droogzetten.
Stond bij, koeien die 1 x daags gemolken worden hebben een verhoogd celgetal. Nou lekker is dat met dat selectief droogzetten, krijg ze maar eens droog....
Hier trouwens al een paar koeien naar de kloten geholpen door hert selectief droogzetten. Dank je wel hoor regeltjes bedenkers..... goed voor de levensduur van de koeien... niet dus.
cs-agrar
Quote Reactie van @milkman2:
Nou lekker is dat met dat selectief droogzetten, krijg ze maar eens droog....

Gewoon doormelken, hormonen trekken wel aan de rem
schoppenboer
@milkman2
Hier gaat het wel goed. 1x Per dag melken een tijdje, koeien op stro en de melk gaat er wel af. Nu durf ik ook wel met Orbeseal droog te zetten.
tok achterhoek
@milkman2 Je weet dat selectief droogzetten minimaal een cent de liter kost en ik denk nog wel meer
Frans1
Quote Reactie van @tok achterhoek:
Je weet dat selectief droogzetten minimaal een cent de liter kost

En hoeveel als je helemaal geen droogzetters meer gebruikt?
Herbert
@milkman2 over wat voor productie praten we, men zeg dat 12 liter daags de max is maar zet ze hier ook wel met ruim 20 l droog. Koe voelt meteen dat ze geen melk meer hoeft te produceren. Ga 1x daags melken dan zal ze de drang om melk te produceren houden, zelfde verhaal met een paar dagen schraal voeren
+1
demelkboer
Celgetal gaat hier top, maar de gehaltes drama. 4,01 en 3,32. Liters 31. Sinds ik tarwe voer dalen de gehaltes als een tierelier liter blijven gelijk. Iemand tips.
vette piet
@demelkboer Geplette gerst is rustiger in de pens van de koe.
+1
Petro Pelgrum
@demelkboer
Sodagrain voeren.
Agridiscounter
Met warmer weer krijgen bacteriën de kans zich sneller te verveelvoudigen. Belangrijk is dus de boxen goed schoon te houden. Veel klanten adviseren wij Actisan (agridiscounter.nl/actisan-25-kg.html/) of Staldren (agridiscounter.nl/staldren-25-kg.html/) te gebruiken.
david2
@agridiscounter niet echt goedkoop gebruik zelf decical € 220,00/ ton bigbag , was pas iemand hier die verkocht comfort mix is van een boer die allerlei box strooisels verkoopt, dat bood hij aan voor € 150,00 ton/ big bag dus nog voordeliger, dat actisan van jou voor € 1398,00 / ton sla ik dan maar over.... o ja celgetal bij mij altijd tussen 50 en 100
+1
jan w
@david2
Wij leven in een gemeenschappelijk europa, vroeger kostte de desical zo rond de € 325.00 euro.
Alleen door de nederlandse regelgeving moest er een Nederlandse versie van de Desical komen en die kost nu dan ruim 200 euro.
De oude, Duitse versie was fijner in gebruik en ook beter. Ph is van 12.6 naar 10.4 gegaan.
Om dat we hier nog Roomser zijn dan de paus en de desical met een Ph van 12.6 een te desinfecterende werking heeft mocht die hier niet meer.
moduulbouw
@david2 Nogmaals. Kalk=Kalk (calciumcarbonaat) word gebruikt in de landbouw, boxen, in de bouw, alles wat je voor ...kalk of cal zet is marketing.
+1
jan w
@moduulbouw
Volgens mij zit er toch wel een verschil in. Ik weet hier iemand die een kalk-stro-water mengsel in zijn boxen heeft gebruikt, dit beviel hem trouwens uitstekend. Alleen tot hij de uitslagen van zijn mest zag, toen viel et niet meer mee. Men had de gewone dolokal gebruikt. Er zijn ook soorten die minder of geen stikstof in de mest doen vervluchtigen.
moduulbouw
@jan w De romeinen wisten al dat Mest en Kalk niet samen gaan 😉 Stro,water en Kalk is gewoon een super mooi ligbed voor de koeien, Het is alleen jammer dat je door het toevoegen van water je PH én vochtopname naar beneden laat kelderen. Je gooit duur strooisel in de box om koeien droog te houden maar vervolgens maak je het eerst nat..
+1
Petro Pelgrum
@moduulbouw ja dat gebeurd ook al met gras kuilen, eerst zijn ze druk bezig om dat gras met 45-50 ds in de kuil te krijgen en dan als het gevoerd moet worden moet er weer en plens water bij.
Petro Pelgrum
Of zand in de boxen ben je gelijk van al dat gezeur van uierontsteking af.
spotmelker
@Petro Pelgrum Heb je naast de voordelen van zand in de boxen er erg veel hinder van of valt dat mee? Of moet je de stal en/of mestverwerking er gewoon volledig op aanpassen?
Boovngrunn
@spotmelker hebben ook op een dag besloten zand in de boxen te doen. Dichte vloer met verzamelkelder die eens in de week in de silo gemixt word. Na 7 jaar nog geen dag spijt van. Zoals petro zei, minder mastitis,amper glijende koeien en een verkoelend effect in de zomer. Alles slijt wel 3 x zo hard maargoed, elke half jaar even een dag de boel optunen en je bent van (het meeste) gedoe af.
jan w
@Petro Pelgrum
Zand heeft ook wel weer een vervelende eigenschap!
Alles wat met het zand in aanraking komt gaat kapot.
+1
Noorderling
@jan w
Alles wat met mest in aanraking komt gaat kapot. Mestschreiders, schuiven en mestrobots staan ook nog wel eens stil. Als je goed bouwt en nadenkt over de mest en zandverwerking ben je niet vaker dan 1x per maand een uurtje aan het sleutelen.
Wat je er voor terug krijgt is het dubbel en dwars waard 😄
+1
Petro Pelgrum
Sinds febr. zand in de boxen en gelijk een paar problemen opgelost, geen glijdende koeien meer en veel minder uierontsteking.
En natuurlijk slijt het aan de mestschuif en de mestpomp. En elke week is de pijp verstopt die van de wachtplaats naar de put achterin de stal loopt.
Er ligt al een mestpomp in die put vd wachtplaats en die gaan we koppelen met die pijp en dan is dat probleem opgelost.
Met mestuitrijden laten we af en toe de mixer in de mestsilo draaien zodat het zand niet bezinkt .
Tot nu toe gaat dat best. We hebben een lichtgewicht zand met een fijne ronde korrel, zodat deze niet zo gauw bezinkt.
De koeien slijten nu wel veel minder en de melkproduktie is ook weer licht stijgende.
Petro Pelgrum
En vanaf febr gebruiken we geen droogstandsantibiotika meer
+1
jan w
Een middel wat wel helpt is , Spirit Lactation van micronutritions.
Alleen het is zo duur, ongeveer 40 cent per koe per dag.
Gezien de melkprijs gebruik ik het momenteel ook niet, maar ik ga het zeker weer gebruiken.
Het gaat nu ook nog niet slecht, maar ik kan wel merken dat alles minder makkelijk gaat.
Ik heb nu 3 jaar geen koe behandeld met antibiotica tegen uierontsteking. maar of dat nu zo blijft , ik heb er zelf ??? bij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's controle en uierontsteking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
19
TREFWOORDEN