Veehouders vinden de rem niet

Noodrem of handrem?

De AMvB grondgebonden groei melkveehouderij zou dit jaar al een eerste rem zetten op het aantal dieren. Toch kwamen er in het eerste kwartaal nog 12.000 koeien bij.

Adviseurs vragen zich verwonderd af of veehouders wel voldoende in de gaten hebben dat het enige jaar van ongelimiteerd melken echt voorbij is. De quotering stopte op 1 april 2015, maar de rem van het maximale melkveefosfaatoverschot van de AMvB is sinds 1 januari 2016 aangetrokken.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Deel dit topic

Reacties

klant
Zal toch geld binnen moeten komen bij melkprijs van een kwartje met voldoende stalruimte en voldoende voer gas geven
+5
brabo
De regelgeving is een zooitje en voor de gemiddelde boer echt niet meer te volgen. Niemand weet eigenlijk hoeveel dieren ze nu eigenlijk echt mogen houden, dus.........
+4
Noorderling
Ik vraag me af of de door zichzelf benoemde "adviseurs" wel door hebben hoe weinig die hele AMVB voorstelt, uitzonderingen daargelaten door verlies van plaatsingsruimte. Zodra je geen grond verliest, een of twee percelen een fosfaatklasse zakken en een paar ha meer gras ipv mais wat toch al nodig was voor derogatie (80/20 ipv 70/30) en het is zo gepiept.

Daarnaast mag je van 2014 ook de forfaitaire productie nemen als uitgangspunt en daarbij nog eens de melkveefosfaatreferentie die forfaitair is toegekend. De intensieve bedrijven die door de AMVB in de knel zouden moeten komen hebben vaak wel een BEX voordeel, 20% BEX voordeel is 20% extra koeien binnen de AMVB zonder extra grond. Het is een lachtertje...
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
, 20% BEX voordeel is 20% extra koeien binnen de AMVB zonder extra grond.

25% extra koeien. 😬
+1
klant
Die hele zogenaamde adviseurs en amtenarekliek direct op straat zetten. Laat de boer toch weer boeren zonder dat zooitje ongeregeld.
klant
En die hogan met zijn 14 cent is ook helemaal van de pot gerukt
Greetje
Als je veemanager hebt kun je wel aardig inschatten hoe je er met de grondgebondenheid voorstaat, als je dat wilt weten tenminste... BEX is een mooi speeltje, maar 20% voordeel voor een gemiddeld bedrijf lijkt mij kras..
dorpsrandhoeve
@Greetje 20 % is inderdaad (zeker vorig jaar) kras. De helft komt eerst, en doe je flink je best, dan is er nog wat ruimte. Maar 20 % is heel kras.
Nick83
@dorpsrandhoeve Papier is geduldig. Maar 20 % is zo ongeveer hetzelfde als op je knieën smeken om een flink uitgebreide controle.
+6
MTSTAMMINGA
Het gaat net zo als met de invoering van de qoutering,we geloven het pas als we betalen moeten
+2
spotmelker
@MTSTAMMINGA Zo zal het gaan, melken als een gek en landen op je bek!
Greidboer
Maar de veelmelkers waren bij de invoering van de quotering beter af dan veehouders die al voor sorteerden op de invoering van de melkquotering!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , rem , koeien , melken , veehouders en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1