‘Met slachtpremie van 500 euro per koe 460 miljoen kilo melk uit markt’

De Dutch Dairymen Board wil het geld van het EU-steunpakket inzetten als slachtpremie. Op deze manier denkt de belangenorganisatie de mestproductie en daarmee het fosfaatoverschot succesvol te kunnen verminderen en de zuivelmarkt uit het slob te kunnen trekken.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Juist, dan heb ik nog wel een paar slachtoffers.
groeier
@oldhuus Een slachtpremie voor melkvee is toch een super oplossing.
Deutzrijder
@groeier
Dit is nog niet zo'n raar idee.
Op deze manier worden koeien makkelijker en sneller afgevoerd
+2
aldert
Er zijn toch nog ergens wijze mensen.
vette piet
Als er een slachtpremie komt, kan de kiloprijs wel eens hard onderuit gaan door overaanbod. Dan schiet je er nog niet veel mee op.
DeBoerin
Quote Reactie van @vette piet:
Dan schiet je er nog niet veel mee op.

Er gaat dit najaar wrs. toch al veel vee richting slachthuis als fosfaatrechten bekend zijn, dus prijs gaat al naar beneden. Als dit dan in ieder geval ook minder melk tot gevolg heeft is het geld in ieder geval goed besteed. Met minder leveren dan 2015 zal het tot sofamelkers leiden.
groeier
@vette piet
Dat is maar een paar maanden, als de slachtprijzen dan zullen zakken?? Ze zijn nu al veel gezakt, kan binnen enkele weken wel weer is flink omhoog gaan.
+1
Grasbaal
Een boete van 440 euro voor elke teveel gehouden koe zal ook remmen:



Bron: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
groeier
@Grasbaal
En de Bex dan?
Noorderling
@groeier
Juist, daarnaast worden de fosfaatrechten ook nog eens forfaitair toegekend dus er gaat geen koe teveel naar het slachthuis.
George
Quote Reactie van @groeier:
En de Bex dan?

Bex? Da's onzin.
anonymous_359
@Grasbaal moet ik er wel eerst achter zien te komen hoeveel koeien ik mag houden. Weet het echt niet precies.
+3
Frans1
@Grasbaal 2500 superheffing weerhield een aantal er al niet van om los te gaan,en nu moet 440/koe dat wel gaan doen? Zal mij benieuwen
arie.j
DDB blinkt uit in overdrijven, dubbele prijs voor elke uitstoot slachtkoe zo ongeveer.
Normaal gaan er elk jaar van elk bedrijf de nodige koeien naar de slacht, allemaal premie geven? Lijkt me dat dat eerst eens in de berekening moet worden meegenomen hoe daarmee om te gaan. Anders is het meer een premie voor de boer maar niet voor minder koeien
Voor de oorlog, jaren 30tig, een vreselijke tijd geleden dus, probeerde men in Nederland ook beperking van de productie via dieraantallen, inclusief zelfs een maximum aan te houden vaarskalveren.
Maar het effect ging toen voor een grootste gedeelte te niet doordat boeren de minste beesten eruit deden en de rest meer produceerde.
Dat boeren toch wat kunnen rekenen en de neiging hebben calculerend te handelen zou ook meegenomen moeten worden. Dat zouden ze bij DDB ook moeten weten.
En dat de EU groot is, met veel verschillend bedrijfssoorten, koeienrassen en productie per koe.
+2
tonny60
@arie.j Deze hele vertoning had natuurlijk niet gehoeven als zuivel eerder had ingezien dat melken voor de vrije markt niet werkt,tenminste voor boeren niet
George
Quote Reactie van @tonny60:
vrije markt niet werkt,tenminste voor boeren niet

Juist het is gewoon te danken aan de afschaffing van quotum. Gewoon wanbeleid!
+3
Albert
@George gewoon tunnelzicht bij de boeren, alleen kijken dat het quotum eraf gaat en gaan met die banaan. wanbeleid ? ja, maar dan van de boeren. Het effect van de race is dat de sterksten overblijven, of dat de bedrijven zijn die nu helemaal klaar voor de toekomst genoemd worden is de vraag.
+1
weurding
Quote Reactie van @Albert:
dat de bedrijven zijn die nu helemaal klaar voor de toekomst genoemd worden is de vraag

als je komend jaar afvalt was je er dus niet "klaar" voor
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
als je komend jaar afvalt

Juist wel, dan had je wat spek op de ribben.
+1
Goed plan, 20 oude koeien weg en dan drachtige pinken terug kopen
+1
tonny60
@Ewald Stamsnieder Dat is natuurlijk weer een Lto-gedachte
Freriks
@tonny60 hoef je echt geen LTO-er voor te zijn om dit te bedenken. Dat had zelfs jij al kunnen voorspellen. Ewald geeft gewoon de realiteit weer.
Todi
@Freriks En het loze gezwets gaat maar door.
+1
oldhuus
Toch iemand moet die vaarzen gaan melken.
+1
matt
Een slachtpremie zou je boem bats in moeten voeren,en niet eerst een half jaar of langer over gaan ziten vergaderen.
Bereik je alleen maar mee dat de koeien vast worden gehouden..
+1
brabantboer
De geschiedenis herhaalt zich. De boterbergen en poederbergen hopen zich op. Herstel lijkt nog wel even op zich te laten wachten. Europeese steun wordt aangekondigd. Een slachtdierpremie, vrijwillige productiebeperkende maatregelen (wanneer heb ik dit eerder gehoord vraag ik mijzelf af? Juist ja, de SLOM boeren regeling. Uitwerking toen der tijd, niets. Gevolgd in 1983 door het quoutum in europees verband.,

Rustig wachten. Komt vanzelf weer melkquotum.
groeier
@brabantboer
Hoe kan dan dat de zuivelprijzen deze week weer flink aantrekken?
Nick83
@groeier Aantrekken? sorry hor, tot nog toe niks van gemerkt ...
arie.j
Quote Reactie van @Nick83:
Aantrekken? sorry hor, tot nog toe niks van gemerkt ..

lees dan zuivelnl.org/
en
boerenbusiness.nl/video/markten/…
groeier
@Nick83
.Deze week 😄
+1
weurding
@groeier niks van aantrekken... 😄
groeier
@weurding Moet dan nu wel weer tekort zijn, anders trekt de markt niet aan 😄
+1
eva-harteveld
Ook weer een maatregel die weer aan de neus van de boeren die gewoon zijn blijven doen voorbij gaat. En of het helpt, geloof er geen snars van. Kwantumtoeslag stoppen en kleinschaligheidstoeslag invoeren. In trappen werken de eerste -pak em beet- 100.000/150.000 kg melk een hoge toeslag want dat heeft -denk ik- toch wel iedereen (dus profiteert iedereen!) en dan trapsgewijs per -doe eens een gooi- 25.000 kg een steeds lager wordende toeslag tot je op het punt komt dat je geen toeslag meer is... Regulering is het enige wat werkt in een keten waarin de boer niets te vertellen heeft, niet over de verkoopprijs van z'n melk, niet over de verkoopprijs van z'n slachtvee.
Noorderling
@eva-harteveld
Een Nederlandse boer zal redeneren dat je bij de bovengenoemde systematiek nog meer moeten melken om de huidige quantumtoeslag binnen te halen 😉
buorman
@eva-harteveld
Slachtvee mag je ook zelf verkopen hoor, en als je het niet eens kunt worden met handelaar A kun je altijd B nog afwachten of nog even laten lopen.
Alles in commissie is mss wel gemakkelijk, maar dan niet zielig doen over een te lage opbrengst.
En ja ook bij vlees bepaald de markt de prijs, maar de markt verplicht jou niet om te leveren.
Freriks
Quote Reactie van @buorman:
Ook weer een maatregel die weer aan de neus van de boeren die gewoon zijn blijven doen voorbij gaat
wie valt onder de categorie boeren die gewoon zijn blijven doen? Boeren die afgelopen paar jaar hard zijn gegroeid denken ook dat ze gewoon zijn blijven doen. Nl. ze ontwikkelen hun bedrijf verder, zoals ze hun hele leven al hebben gedaan.

Overigens zal de maatregel vooral gebruikt worden in landen waar de productie nu al terug loopt, Engeland, Portugal en nog een paar landen.
buorman
@Freriks
even foute quote denk ik ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @buorman:
foute quote

@Tinus Het quoten gaat inderdaad regelmatig verkeerd, terwijl ik toch precies het juiste stukje tekst selecteer.
Grasbaal
+3
cs-agrar
@Grasbaal als je er over nadenkt zijn die reakties ook niet heel gek. Uiteindelijk zijn boeren zelf veroorzakers van een teveel
oldhuus
@cs-agrar
De uitvinding en massaal gebruik van gesekst sperma, hebben ze in de V.S. ook allemaal al meegemaakt.
Maar zulke clubs zetten een leek ook alleen maar op het verkeerde been, de maatschappij heeft wel grotere problemen, reken maar de helft van die reaguurders lijdt aan obesitas en leven als varkens. En 1x per jaar gaan Turken en Marokkanen ook massaal dieren afslachten zonder snelle lijdensweg en daar hoor je die dierengekkies nooit over. Een gebrek aan cholesterol (bij veganisten) worden mensen ook agressief van, plus een toetsenbord krijg je zulke reacties.
+2
buorman
@oldhuus

Als je de markt zijn werk laat doen komen er ook wel minder koeien, alleen kom je dan niet op deze manier in het nieuws
+1
hans van toos
Toos van Hans zegt: Waarom hebben boeren perse een prikkel van buitenaf nodig (slachtpremie, melkquotum ed.) om hun productie te beperken?! Kom op mensen, we zijn zelfstandig ondernemers, die kunnen toch zelf wel bedenken dat minder melk leveren een betere melkprijs oplevert per liter. Daar is toch geen overheidsingrijpen voor nodig? Of gunnen we alleen maar een collega boer niets en rennen we daarom met zijn allen richting de afgrond?
+2
KuikenenKoe
@hans van toos

vrouw kuikenenkoe van kuikenenkoe zegt : het staat een ieder vrij om te stoppen met rennen
+2
DeBoerin
@hans van toos. Kom op mensen, we zijn zelfstandig ondernemers, die kunnen toch zelf wel bedenken dat minder melk leveren een betere melkprijs oplevert per liter.[/quote]

Leveren deze maand 8 % minder dan in mei maar jullie blijven maar door leveren 😞 individueel helpt dus geen zier Toos van Hans

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , fosfaatoverschot , zuivelmarkt en mestproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
3