NMV: Oppervlaktewater stedelijk gebied zwaarder vervuild met fosfaat dan landbouwgebied

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft onderzoek laten verrichten naar de kwaliteit van het oppervlaktewater op tien vooraanstaande locaties in Nederland. Deze locaties zijn niet landbouw gerelateerd, maar leveren in veel gevallen wel een belangrijke bijdrage aan de discussie over waterkwaliteit in Nederland. Het vuilste water is aangetroffen bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Deel dit topic

Reacties

+4
BernieX2
De aanval is de beste verdediging! Zo breng je een onderwerp positief in de media.
hans van toos
Ik (=waterschapsbestuurder) ben erg benieuwd naar het rapport van het onderzoek wat de NVM heeft laten doen. Waar kan ik dat vinden? Groeten Toos van hans.
jan w
Jouw waterschap heeft die gegevens ook wel. Is al jaren bekend. Maar het is makkelijker om de boer te slaan.
Als je nu het van "mesdag"(of hoe heet dat ding ook al weer) Rapport had gelezen, had je het ook kunnen weten.
Onder de Oostervaardersplassen hebben ze trouwens "Ander Water" Het water daar kan aan geen enkele eis voldoen.
hans van toos
Dat Mesdag rapport ken ik inderdaad. Doelt de NVM daar op, of is er nog een onderzoek gedaan?
gerrie-hul
@hans van toos Als jij waterschap bestuurder bent moet je dat zeker weten Maar nu blijkt wel hoe de waterschappen te werk gaan Het lijkt mij dat de waterschap bestuurders dit met opzet verzwijgen Als het anders is dan horen we dit van jouw Het blijkt maar weer eens dat nmv het gelijk aan zijn zijde heeft Mijn ander vraag is wat doen die lto bestuurders in de waterschappen
hans van toos
Het Mesdag rapport is met een beetje zoeken zo op Internet te vinden. Daar valt niets aan te verzwijgen en zal bij mij zeker op de bestuurstafel van het Waterschap komen als het nodig is.Het is natuurlijk nóg sterker als er twéé onderzoeken op tafel komen. Waar kan ik dat van de NVM vinden?
cornelissen
Quote:
@hans van toos: Waar kan ik dat van de NVM vinden?

probeer dit eens:nmv.nu/edit/uploads/…
pieta
Quote:
@hans van toos: zal bij mij zeker op de bestuurstafel van het Waterschap komen als het nodig is.

Je vindt het nu nog niet nodig begrijp ik hieruit?
hans van toos
@pieta We bespreken vandaag je jaarcijfers, daarbij is het NVM rapport niet zo relevant 😉 Als we in september de DAW inspanningen van de landbouw gaan bespreken ( op verzoek van de PvdD) komt ie zeker ter sprake.
+16
Grasbaal
Keiharde conclusie: een probleem dat niet alleen door de landbouw is veroorzaakt, kan ook niet alleen door de landbouw worden opgelost!
jan w
Breng dat de mensen maar eens aan het verstand.

mesdag-fonds.nl/upload/ck/…
Wiebren
@Grasbaal het wordt ook niet alleen door de landbouw opgelost. Dat in mestbeleid wel regels voor landbouw zitten en geen maatregelen voor bijv huishoudens of industrie, wil nog niet zeggen dat er niks gebeurt in andere sectoren.
Het is terecht op de bijdrage van andere sectoren te wijzen. Als het maar niet is om de aandacht van landbouw af te leiden (doe jij overigens niet, bedoel ik algemeen)
Dre van Helmond
Er word in Nederland nergens zoveel verschraald als in de Nederlandse landbouw,maar we kunnen het niet verkopen.
Wij moesten een goede ambassadeur hebben.
Als we als Nederlandse landbouw al eens met een mond praten was al een verbetering
+2
klompen
Ik ben het volledig met je eens maar ik heb het idee dat zelfs de landbouw organisaties er niet zo overdenken.
christo
Daar vind je waarschijnlijk een afspiegeling van onze maatschappij. Lang leve de natuur!
+1
Freriks
Zo'n onderzoek is nog eens een leuke bijdrage aan de discussie. Misschien maar eens als open brief sturen naar waterschappen, Deltares en ministerie I&M.
gerrie-hul
@ Freriks Waterschappen trekken zich hier niets van aan Als ze boertje kunnen pesten zullen ze dat niet nalaten Dat geld ook voor i & m
+2
jan w
Dat ben ik niet helemaal met je eens. hier kwam het waterschap vorig jaar met de gegevens. Op de kaarten was ook te zien dat de waterkwaliteit van het oppervlaktewater na een rioolzuivering slechter was dan voor de waterzuivering.
Hier zit het waterschap en het nuts waterbedrijf ook in het project van de vruchtbare kringloop achterhoek en naar mijn mening is die samenwerking goed. Ook de kennis die ze hadden over de landbouwbedrijven heb ik als positief ervaren.
Freriks
Juist daarom aandacht blijven vragen voor deze kwestie. Niks doen helpt net zoveel als hier klagen.
DJ-D
Doe maar een dna test weet je de oorzaak. Mens, vogel etc. Ook in de gebieden die zogenaamd nog niet goed zijn.
Pluto
Afgelopen herfst op een kringloop vergadering gevraagd aan de medewerker van het waterschap hoe het kwam dat de fosfaat waarde in de sloot 4x hoger was dan in de bodem van het perceel er naast.
Eerst was dat niet waar totdat het op het beeldscherm stond, hij wilde er geen aandacht aan besteden.
We wachten nog steeds op antwoord.
gaitoetklooster
Dit verhaal warm houden , en zonodig op meer plaatsen rond de bebouwing monsters nemen , en het verder goed onderbouwen en desnoods een rechtzaak beginnen . LLLLTTTTOOOO steunt dit ZEKER.
gerrie-hul
@ gaitoetklooster Lto steunt ons Hoezo zitten zelf aljaren in de besturen van de waterschappen Daarom vraag ik mij regelmatig af wat doen die daar Die zullen dit toch ook weten Of doen ze net als hun neus bloed
+1
hans van toos
Vandaag liet de PvdD in het Waterschapsbestuur dit filmpje zien. Daar komen we als landbouw toch best goed mee weg :-):
milkman2
Hoe zit het met de kwaliteit van het water dat via de Rijn Nederland binnen komt, wordt dat ook gemeten hoe vuil dat is.
Nederland is immers het afvoerputje van Europa
Tinus
Heeft de NMV even over de schutting gekeken ofzo? 😄

agweb.com/article/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , fosfaat en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2