‘Hogere generieke korting, Van Dam misbruikt fosfaatcijfers’

Staatssecretaris Van Dam beraad zich of de hogere fosfaatproductie dan eerst werd aangenomen ook consequenties heeft op de toekenning van het aantal fosfaatrechten. SGP gaat er vanuit dat er een hogere generieke korting van fosfaatrechten komt. „Van Dam misbruikt de fosfaatcijfers”, stelt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Deel dit topic

Reacties

Nederbelg
Van Dam zit er niet voor de boeten zegt ie dus heeft hij nu een mooie stok om mee te gaan slaan !
Todi
Er lopen nog 175000 illegalen hier rond.
+2
hookwood
Dijkgraaf heeft gewoon een punt. Hier zat bijvoorbeeld in de eerste snede van 2014 4,8 g P, in 2015 was dit 3,9 g P. Dit is dus bijna 19 % lager! In de eerste snede van dit jaar zit het P op 3,5 g. Bijna 27% lager!

@Wiebren ff volgas hierop SVP!
Freriks
Quote:
@hookwood: Wiebren ff volgas hierop SVP!
Wiebren heeft een andere baan.
+1
Frans1
Was hij alle gehoerzak zat?
+1
George
@Frans1
Die jongen heeft gewoon mijn advies opgevolgd en dat zinkende LTO schip verlaten. 😄
Soms heeeeel soms wordt mijn raad dus een beetje opgevolgd. 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Freriks: Wiebren heeft een andere baan.

@Wiebren Krantenwijk?
+3
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam krijg wel regelmatig felicitaties maar niemand die de moeite nam om het te checken. Klopt niet
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren Dan feliciteer ik bij deze de sector dat je je in blijft zetten voor ons belang.
Frans1
Quote:
@Wiebren: Klopt niet

De krantenwijk? 😄
+2
Jack Rijlaarsdam
@Wiebren
Dan feliciteer ik bij deze de sector dat je je in blijft zetten voor ons belang.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam aardig van je. Ik ga het advies van @George overigens wel een keer opvolgen. Als het zover is prik ik het hier wel oké? Het is nu zo'n roddel die al twee maanden rondgaat. Als ik dan echt een keer ga gelooft niemand het meer...
+1
KOC1981
Heb zelf zeer weinig uitbreiding, kan ik makkelijk opvangen door van 10 op 10 jongvee naar 6 op 10 te gaan. echter heb ik enorm veel schrik dat de uiteindelijke afroming van de fosfaatrechten vele malen hoger zal uitpakken als de max van 8%. Zo was het ook bij toedelen melkquotum en varkensrechten. beide keren uiteindelijk meer dan 25% generieke korting!!!
Grasbaal
Dus in een zeer groeizaam jaar zoals 2016 worden ook alle fosfaatplafonds weer doorbroken.
hookwood
Het gaat om de gehaltes in het voer Co. Bij mij zijn ze dit jaar in ieder geval fors lager dan twee jaar terug.
+2
verbi
Groezaam jaar? Nog niet in het zuiden geweest mais,bieten en het gras staan dik in het water of verhageld wordt niks meer hier.Niet zo n gepaste opmerking Co.
Frans1
Quote:
@verbi: Niet zo n gepaste opmerking Co.

Verschillen in den lande zijn groot dit jaar verbi,hier groeit het allemaal als een tierelier,niet voor te stellen dat het bij jullie zo'n drama is
dorpsrandhoeve
Maar dat kan Co van die kant niet zien dat het hier aan onze kant een beetje een drama is her en der. Bij mij kan het toch dit jaar nog goed komen. Maar dan moet het nu toch eens afgelopen zijn met al die plens.
spotmelker
@dorpsrandhoeve
Hier begint het ook al een beetje op Zuid-Oost Brabant te lijken. De koeien moeten nu achter een rantsoendraad, extra werk maar anders vertrappen ze te veel. Bollenboeren staan ook wat te nagelbijten, al die nattigheid maakt rooirijpe tulpenbollen makkelijk zuur.
Nederbelg
De boeren doen gas erop, Van Dam gaat het gaspedaal opzoeken en LTO weet niet of ze de rem nodig hebben of het gaspedaal 😔
janv
Elk jaar is verschillend,en we weten het altijd achteraf.Systeem moet veranderen,fosfaat productie vooraf vaststellen van de gegevens uit het voorgaande jaar.
+1
gaitoetklooster
Fosfaat is geen enkel probleem , het word ons aan gepraat, net al amoniak , methaan huilgas lachgss, propileen gas butagas, oja traangas .NORMEN VERHOGEN , en weg uit de EU.
Nick83
Je ... begint toch wel behoorlijk in herhaling te vallen ...
+4
pieta
Nee, hij heeft weg uit de EU toegevoegd. 😄
gaitoetklooster
Zeg maar dat het anders is nick , ik hoor dat graag, het is 1 grootte verneukerij, daar in brussel/den haag.
cs-agrar
Quote:
@Nick83: . begint toch wel behoorlijk in herhaling te vallen

Is er al wat veranderd dan?
christo
Zonder te weten wat er precies gezegd is toch even het volgende. Situatie 1 juli 2015 staat vast. De benodigde korting kan alleen nog van andere factoren afhankelijk zijn. In ieder geval niet van de hoeveelheid fosfaat die na de peildatum geproduceerd wordt. Ik ben wel erg benieuwd wat er precies gezegd of geschreven is. Iemand die dat kan posten?
Nick83
Quote:
@christo: Situatie 1 juli 2015 staat vast. De benodigde korting kan alleen nog van andere factoren afhankelijk zijn.

Kan die korting misschien wel afhankelijk zijn van het aantal dieren wat je in 2014 had? 😃 Beduidend minder dieren in 2014 = een groeier = meer korting. Zelfde of meer dieren in 2014 = geen groeier = minder korting 😉
+1
jorisdriepinter
Wat waren dierrechten o.b.v. gemiddelde van 2014 toch eenvoudig geweest!
Nick83
Nou ... da weet ik niet. Als iedereen dan een beetje meer gaat melken per koe, gaat de landelijke fosfaatproductie omhoog en zal er alsnog gekort moeten gaan worden. En dan worden ook boeren die niet gestegen zijn in de productie per koe gekort.

Dat effect zal je straks met fosfaatrechten niet hebben. Want als straks een boer wat meer gaat melken per koe, zal hij zelf dieren weg moeten doen om binnen zn rechten te blijven. En andere boeren worden daar dan dus niet mee benadeeld.
+1
klompen
Als je dierrechten hebt praat je toch over vaste cijfers ongeacht produktie?
Nick83
@klompen
Ja... maar da fosfaatplafond wa ze verzonnen hebben, dat is in kg fosfaat. En hoeveel fosfaat elke dier produceert, daar sleutelen ze telkens weer aan. Regelmatig veranderd dat.

En je zou denken dat da omlaag gaat, dus geen probleem. Maar dat is niet zo. Het is nu stuk hoger dan in 2014 bijvoorbeeld.
christo
@Nick83
NIet is, maar er wordt beweerd dat het een stuk hoger is. Het is niets anders dan een schatting.
Todi
@Nick83
Zal wel een slechte monteur zijn.
Nick83
@christo
Ja... kan makkelijk. Maar we hebben er ondertussen wel mee te maken. De kuubs mest die je af moet voeren, word ook met da getal berekend. En de AmvB werkt ook met da getal.
fendt711variotms
Helemaal mee eens , hoop ellende was voorkomen te geweest
jan is hobbyboer
Een Nexit lijkt me de meest eenvoudige oplossing om van alle Brusselse onzin af te komen. Dus misschien kan LTO dat eens aan Van Dam en Rutte voorstellen, zet meer zoden aan de dijk dan gepruts van afgelopen jaar. Zaterdag is het weer 2 juli en ik kan niet zeggen dat de melkveesector er afgelopen jaar in welk opzicht dan ook (behalve aantal koeien en melkproductie) op vooruit is gegaan.
Freriks
Quote:
@jan is hobbyboer: Een Nexit lijkt me de meest eenvoudige oplossing om van alle Brusselse onzin af te komen
Het is in elk geval de snelste manier om erachter te komen dat de Nederlandse onzin waarschijnlijk nog wel erger is. En het helpt ook geweldig om de door jou gewenste sanering van de melkveehouderij op gang te brengen. Er gaat nogal wat van onze producten Europa in en dat gaat niet makkelijker worden met een Nexit.
+1
Frans1
Quote:
@Freriks: Er gaat nogal wat van onze producten Europa in en dat gaat niet makkelijker worden met een Nexit.

Dus we kunnen wel exporteren naar Azie en bij het verlaten van de EU zou export naar andere Europese landen onmogelijk worden?Ik geloof daar dus helemaal niks van.
Ik ben het overigens wel met Arie eens,samenwerken is goed,maar niet gaan overdrijven en proberen er een groot Europa van te maken met centrale regels en wetten,daarvoor verschillen de landen onderling in moraal veel teveel naar mijn idee
Freriks
@Frans1 niet makkelijker is wat anders dan onmogelijk. We hebben nu nog redelijk open grenzen en een redelijk gelijk speelveld. bij een Nexit zijn we die voordelen kwijt.
+1
klant
Het is en het `blijft een grote oncontroleerbare teringzooi.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
2